Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χρήστος Θεσ/νικη

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Χρήστος Θεσ/νικη's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Το ερώτημα που παραμένει κύριοι είναι και οικονομικό. Ο ΕΛΟΤ πρακτικά πουλάει τους ευρωκώδικες. Δηλαδή κάθε μηχανικός που επιθυμεί να τους έχει νόμιμα στο γραφείο του θα πρέπει να σκάσει περί τα 5500 € για το σύνολό τους. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Γνωρίζει κάποιος αν έχει ή προβλέπεται να αλλάξει κάτι σε αυτό το θέμα?
  2. Όταν λέω έλεγχος και προστιμα δεν εννοώ από τον επιβλέποντα μηχανικό άλλά από κάποια αρμόδια υπηρεσία. Όχι φυσικά σε όλες τις κατασκευές. Έστω και δηγματοληπτικά στο 5% των κατασκευών θα έφτανε για αλλαγή της νοοτροπίας. Φυσικά μπορούν να γίνουν στην σφαίρα του ιδεατού και σε όχι στην δική μας χώρα. Αυτό που λές πάντως Γιάννη για τα στατικά σε ένα απόγευμα είναι πραγματικά πληγή. Πράγματι πολλές μελέτες είναι σκορποχώρι. Ενδεικτικό παράδειγμα κατάστασης που επικρατεί: Φίλος μου αρχιτέκτονας πάει σε γιαπί για έλεγχο ξυλοτύπου πριν την σκυροδέτηση. Είχα πάει και εγώ μαζί του για βόλτα. Σε κάποια φάση παίρνει το αρχιτεκτονικό;; σχέδιο και λέει στον καλουπατζή ότι λείπουν κάποια τμήματα από έναν εξώστη μαζί με κάποια στηθαιάκια. Η λογική ερώτηση που κάνω εγώ είναι: "Μα καλά...με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα κάνει ο άνθρωπος το καλούπωμα. Οι ξυλότυποι τι ρόλο παίζουν;" Και η απάντηση πού ήλπιζα να μην πάρω: "Αφού σχεδόν πάντα στους ξυλότυπους ξεχνάν να δείξουν τέτοιες λεπτομέρειες." Συμπέρασμα : Στατικά εν μία νυκτί δεν γίνονται.
  3. Τα βασικά προβλήματα πιστεύω ότι είναι 2: 1. Η μελέτη θεωρείται είδος πολυτελείας και όχι απαραίτητη 2. ΔΕΝ υπάρχει κανένας επίσημος έλεγχος για την ποιότητα της κατασκευής Το πρώτο οφείλεται στην γενική νοοτροπία που έχει επικρατήσει. Όσο για το δεύτερο αν κανείς δεν έρθει για έλεγχο τότε ποιο είναι το κίνητρο του εργολάβου να κάνει σωστή κατασκευή στον φέροντα οργανισμό που στο κάτω κάτω που ο πελάτης δεν θα δει? Και όταν λέω έλεγχος δεν εννοώ τον καημένο τον επιβλέποντα μηχανικό που πρακτικά είναι υπάλληλος του εργολάβου. Αν πεις μία - δύο φορές να ξηλώσει κάτι και να το ξαναφιάξει τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρει κάποιον άλλο μηχανικό την άλλη φορά. Αντιθέτως, αν υπήρχε κάποιο αντικίνητρο για την πρόχειρη κατασκευή (πχ πρόστιμο ή έστω απλά χάσιμου χρόνου και χρήματος για να ξηλώσει και να ξαναφιάξει ότι δεν είναι σύμφωνο με την μελέτη) τότε πιστέψτε με πως η νοοτροπία του εργολάβων θα άλλαζε. Και προσεγμένη κατασκευή θα κάνανε και τον καλό επιβλέποντα θα επιλέγαν και θα πλήρωναν. Διορθώστε με αν έχω πουθενά λάθος.
  4. Δηλαδή για να καταλάβω...Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να πάω στον δήμαρχο και να τον ενημερώσω ότι είμαι διαθέσιμος (με το αζημείωτο για τον δήμαρχο φυσικά) να μου δόσει μελέτες; Μιλάμε για πλήρη διαφάνεια δηλαδή.
  5. Καλησπέρα, Μόλις έλαβα μελετητικά πτυχία τάξης Α και σιγά σιγά ενημερώνομαι για τις διαδικασίες διαγωνισμών για μελέτες δημοσίου. Από ότι κατάλαβα μέχρι τώρα υπάρχουν κυρίως δύο εναλλακτικές ώστε ένας μελετητής να αναλάβει μελέτη δημοσίου: α. με διαγωνισμό και β. με απευθείας ανάθεση. Την λογική του διαγωνισμού την αντιλαμβάνομαι: γίνεται προκύρηξη, κατατίθονται οι προσφορές, γίνεται "αξιολόγηση" και ο καλύτερος ή ο πιο φτηνός παίρνει την μελέτη. Στις απευθείας αναθέσεις τί γίνεται; Ο κάθε δήμαρχος αναθέτει σε όποιον θέλει τα έργα κατόπιν συννενόησης με κάποιον γνωστό του μελετητή; Ή υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία που δεν γνωρίζω; Αν γνωρίζει κάποιος ας με διαφωτίσει.
  6. Πρόσφατα ξεκίνησα δικό μου γραφείο μελετών (κυρίως στατικά και συγκοινωνιακά) και σιγά σιγά θέλω να εμπλουτίσω την βιβλιοθήκη μου με τη σχετική βιβλιογραφία. Έχει κανένας να προτείνει βιβλιοπωλεία, παραδοσιακά ή online, για τεχνική βιβλιογραφία; Εγώ μετά από σχετική αναζήτηση μόνο ένα (πολύ γνωστό) μπορεσα να βρω. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν και άλλα;
  7. Η αμοιβή της στατικής μελέτης είναι αυτή που αναφέρεται στα τετραγωνικά μέτρα της μελέτης χωρίς την προσθήκη?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.