Jump to content

ChristinaK

Core Members
 • Posts

  1,012
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  163

Everything posted by ChristinaK

 1. Καλησπέρα,δυστυχώς όλη η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί,από την περιγραφή σου,είναι λάθος.Δεν μπορούν να υπάρχουν δυο διαφορετικές δηλώσεις για ενιαίο και αδιαίρετο ακίνητο.
 2. Καλησπέρα,όπως βλέπεις στην παρένθεση θεωρεί(ονομάζει) διοικητική πράξη την τακτοποίηση,οπότε η πράξη από την οποία προκύπτει η μικρότερη επιφάνεια,είναι η τακτοποίηση.
 3. Καλησπέρα,όλες οι σκέψεις σου είναι βάσιμες αλλά αφορούν την δήλωση των κοινοχρήστων και όχι το διαμέρισμα προς πώληση-σωστά τους ενημερώνεις,ωστόσο τίποτε από τα παραπάνω δεν παρεμποδίζει την μεταβίβαση της ΟΙ που έχει μια διαμερισμάτωση. (συμπλ.αφού τακτοποιηθεί)
 4. Καλημέρα,avgoust,λογικά ακολουθείς έναν συνδυασμό ώστε να ικανοποιούνται τα παραπάνω...Κάνεις την υπαγωγή,εξοφλείται το 30%,στέλνεις το αίτημα στην επιτροπή πριν συνταχθεί η ΗΤΚ,συνεχίζεις την σύνταξη της με τις οδηγίες της Ε/Α 21,με ειδική αναφορά στο αίτημα,προχωράτε την μεταβίβαση με την εξόφληση του 30%,με ειδική μνεία των υποχρεώσεων στην Ταυτότητα,με ειδική μνεία στο συμβόλαιο,συνεχίζει ο αγοραστής από εκεί που σταματήσατε με τον πωλητή.
 5. Χώροι υγιεινής και χώροι κυκλοφορίας, εφόσον εξυπηρετούν χώρους κύριας χρήσης, εισάγονται στους χώρους κύριας χρήσης. Οπότε έτσι είναι,από την διατύπωση κι εγώ καταλαβαίνω ότι οι διάδρομοι και τα κλιμακοστάσια ακολουθούν το είδος χρήσης του χώρου που εξυπηρετούν.Λογικά,τα τμήματα που εξυπηρετούν χώρους βοηθητικής χρήσης,θα δηλωθούν και αυτά ως β.χ. (π.χ. η σκάλα της υπόγειας αποθήκης).
 6. Καλησπέρα,διάβασε την παρακάτω Ε/Α 10,αν παραμένει κάποια απορία την βλέπουμε πάλι... 10. Τι εισάγεται σε κάθε πεδίο της καρτέλας «Επιφάνειες»; Στην καρτέλα «Επιφάνειες» στους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης εισάγονται τα τ.μ. κλειστών χώρων βάσει της πραγματικής επιφάνειας και χρήσης τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, με τρόπο αντίστοιχο με τις δηλώσεις αυθαιρέτων. Χώροι υγιεινής και χώροι κυκλοφορίας, εφόσον εξυπηρετούν χώρους κύριας χρήσης, εισάγονται στους χώρους κύριας χρήσης. Στους χώρους βοηθητικής χρήσης ΔΕΝ προστίθενται οι χώροι στάθμευσης, οι οποίοι εισάγονται στις αντίστοιχες στήλες. Στο επιμέρους πεδίο «Λοιποί χώροι» συμπληρώνονται επιφάνειες σε τ.μ. οι οποίες δεν αποτελούν κλειστούς χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης, ημιυπαίθριους χώρους ή pilotis, αλλά προσμετρώνται στον όγκο, τη δόμηση ή την κάλυψη του οικοπέδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε κατασκευές όπως προσβάσιμοι συνοδοί χώροι κεραιών κινητής τηλεφωνίας, των οποίων οι απαιτήσεις προσδιορίζονται σε τ.μ. Στεγασμένες θέσεις στάθμευσης θεωρούνται τόσο αυτές σε pilotis όσο και αυτές που βρίσκονται κάτω από υπόστεγα ακαλύπτου. Στο πεδίο «Λοιπές κατασκευές» εισάγονται κατασκευές που δεν αποτελούν χώρους και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια, πχ. λοιπές παραβάσεις που έχουν καταγραφεί σε δηλώσεις αυθαιρέτων, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, πέργκολες, αλλαγή διαρρυθμίσεων που έχουν προκύψει από ΕΕΔΜΚ, καθώς και οποιαδήποτε ασκεπής κατασκευή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ή στο δώμα του κτιρίου. Χώροι αποκλειστικής χρήσης, εφόσον είναι ανοιχτοί και δεν αποτελούν θέσεις στάθμευσης, δεν καταχωρίζονται στον πίνακα των επιφανειών, αλλά αναφέρονται στην Περιγραφή Ιδιοκτησίας και την Τεχνική περιγραφή.
 7. Εξαρτάται από το αν συζητάμε για μικροδιαφορές στα όρια και στην γεωμετρία ή για ένα τελείως "λάθος" τοπογραφικό που χρησιμοποιήθηκε στην άδεια,οπότε εκεί πάμε σε χρήση άλλων διατάξεων.
 8. Καλησπέρα, 2182. Οικοδομή δύο διαμερισμάτων χωρίς σύσταση ανήκει σε δύο ιδιοκτήτες (κατά 50% έκαστος). Στην οικοδομή υπάρχουν αυθαίρετα 20m2 και μία λοιπή παράβαση. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Θα συμπληρώσω δύο φύλλα καταγραφής, 10m2 με την έκπτωση της αναπηρίας και 10m2 χωρίς την έκπτωση. Την μια λοιπή παράβαση όμως σε ποιο φύλλο θα την τσεκάρω; Σε περίπτωση που υπήρχαν δύο λοιπές παραβάσεις θα ήταν εύλογο να τσέκαρα από μία σε κάθε φύλλο (μία με τη έκπτωση της αναπηρίας και μία χωρίς); Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια σχετική διευκρίνιση, η γνώμη μας είναι ότι μπορείτε να την βάλετε στο Φ.Κ. με την έκπτωση αναπηρίας.
 9. Καλησπέρα,η άποψη μου είναι ότι,δεδομένου α)ότι οι αυθαιρεσίες συντελέστηκαν πριν την απαλλοτρίωση και β) της δυνατότητας που σου δίνει η εγκύκλιος να συγκρίνεις με τα πολεοδομικά μεγέθη κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας για τους συντελεστές τετραγωνιδίων,μπορείς να δηλώσεις την παραβίαση πλαγίων αποστάσεων που προέκυπτε πριν την απαλλοτρίωση.Δηλαδή,με το τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας.Αυτό όμως,όπως κι εσύ αναφέρεις,συνολικά(για την σύγκριση και των λοιπών μεγεθών) και όχι επιλεκτικά μόνο για τις πλάγιες αποστάσεις.
 10. @avgoust Καλησπέρα,για το 2ο ερώτημα (έκδοση οικ.αδειας),θα απαιτηθούν οπωσδήποτε οι προϋποθέσεις του νόμου τις οποίες παραθέτει παραπάνω ο DimitrisGM στην απάντηση του.Συνεπώς,για συμβόλαιο μεταβίβασης πρόσφατο (δε λες έτος αλλά για να λες "πριν την ΗΤΚ",υποθέτω 2020,2021),δε θα γίνει αποδεκτή καμία απόκλιση.Το πρόσφατο συμβόλαιο χρειάζεται απαραίτητα διόρθωση με αναφορά στο νέο σωστό Τοπογραφικό (αυτό απαντά και στο 1ο ερώτημα).Σχετικά με το συμβόλαιο σύστασης καθέτου τώρα.Αυτό θα εξεταστεί από εσένα,σε σχέση με το νέο Τοπογραφικό,ώστε να μην δημιουργούνται ζητήματα στην διανομή των καθέτων,ζητήματα κτισμάτων που εισέρχονται στην άλλη κάθετη(βλ.τις αναφορές του Παύλου),θιγόμενα δικαιώματα κλπ. Η μεταβολή στο Κτηματολόγιο είναι ένα άλλο κεφάλαιο,από μόνη της,και εννοείται ότι θα ακολουθήσει εάν οι αποκλίσεις είναι εκτός ορίων Κτηματολογίου (ασυμβατότητες κλπ.) Για τις παραπάνω απόψεις μου,έχω υποθέσει ότι το αρχικό Τοπογραφικό της σύστασης είναι εξαρτημένο σε σύστημα ΕΓΣΑ 87,διαφορετικά δεν καταλαβαίνω πώς χρησιμοποιήθηκε σε συμβόλαιο του '20.Αν δεν είναι,το συμβόλαιο είναι λάθος έτσι κι αλλιώς.
 11. Καλησπέρα,δεν το θυμάμαι καλά,αλλά αν δεν ταιριάζει κάτι άλλο υπάρχει σίγουρα πεδίο "εγκρίσεις λοιπών φορέων"
 12. Αν κατεδαφίστηκαν τα πάντα κι έγινε ανέγερση νέου κτιρίου,τότε πρέπει να υπολογίσεις επιφάνεια.
 13. @venezia καλησπέρα,μπορείς να επιλέξεις με άδεια(υπάρχει η άδεια επισκευής,ασχέτως αν δεν τηρήθηκε).Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα το νομίμως υφιστάμενο κτίσμα δεν υπάρχει πια,άρα η νέα κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη.
 14. Καλημέρα,για το δεύτερο ερώτημα,η χαμηλότερη πραγματοποιημένη στάθμη,σε σχέση με την στάθμη της άδειας, στο υπόγειο και στο ισόγειο,αποτελούν όντως παράβαση αναλυτικού προϋπολογισμού,εφόσον τα ύψη που κατασκευάστηκαν δεν υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του συνολικού ύψους του κτιρίου,η κατηγορία 3 γιε) αναφέρει: γιε) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό (5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89, Μόνο αν συμβαίνουν λοιπόν όλα τα παραπάνω,μπορείς να εντάξεις την διαφορά ύψους σε αυτήν. [Δεν αναφέρεις όμως το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής,γιατί αν το ύψος του κτιρίου δεν το υπερβαίνει,τότε η υπέρβαση σε σχέση με την οικοδομική άδεια αποτελεί παράβαση αναλυτικού προϋπολογισμού.Αν το υπερβαίνει και δεν έχεις όλες τις προϋποθέσεις της Κατ.3,γιε) για το κτίριο στο σύνολο του,τότε θα πρέπει να χρεωθεί συντελεστής υπέρβασης ύψους.]
 15. Καλησπέρα,νομίζω ότι δεν πρέπει να σ απασχολεί ότι το δώμα δεν εμφανίστηκε (σε κάτοψη) σε μια εεμκ για επιχρίσματα όψεων,κι εφόσον μιλάμε για νομίμως υφιστάμενη κατασκευή ,συμπληρώνεις και την κάτοψη στέγης-δώματος με τις επιφάνειες που μετρησες,για πληρέστερη καταχώρηση του ακινήτου.
 16. Αν εννοείς τι συμπληρώνεις στο φύλλο κατάγραφης,όλη την επιφάνεια του υπογείου ως υπέρβαση δόμησης και δεν επιλέγεις συντελεστή αλλαγής χρήσης.
 17. Καλησπέρα,έχεις τις εξής επιλογές: Α.Να ρυθμίσεις την αλλαγή χρήσης του υπογείου από βοηθητική σε κύρια,όπου θα χρεώσεις το υπόγειο με υπέρβαση δόμησης ακριβώς επειδή δεν μέτρησε στον σδ. Β.Να δηλώσεις την αλλαγή χρήσης προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης του αρθρ.106,στην οποία το υπόγειο θα μετρήσει στην υφιστάμενη δόμηση και,αν υπάρχει υπόλοιπο, να συμπεριλάβεις και την προσθήκη. (*Το υπόγειο δεν μέτρησε στην δόμηση της άδειας γιατί πληρούσε προϋποθέσεις υπογείου,αλλά εφόσον αποδεδειγμένα προϋφίσταται του '55,θεωρείται νομίμως υφιστάμενο ως κατασκευή.Η νέα χρήση του είναι αυθαίρετη.)
 18. Κανονικά,πρέπει να έχεις και μια κάτοψη α ορόφου όπου θα δείχνεις την είσοδο και την κλίμακα ανόδου (επίπεδο α ορόφου μέχρι πλατύσκαλο),ώστε όποιος τα παραλάβει να μπορεί να καταλάβει ότι η ΟΙ εκτείνεται σε δύο επίπεδα,και την συνολική της επιφάνεια.
 19. Καλημέρα,διάβασε το άρθρο 100 παρ.6: 6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: α) υπόγειες στάθμες που δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο, β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, καθώς και σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης, κ.λπ.) επιφάνειας έως 50 τ.μ., εφαρμόζεται συντελεστής 0,50, και την διευκρίνηση της εγκυκλίου Αυθαίρετα ισόγεια κτίρια με χρήση επαγγελματική, βιομηχανική, γεωργική αποθήκη κ.λ.π., που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στον σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για τον λόγο αυτό δεν έχει εφαρμογή ο μειωτικός συντελεστής. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής και σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων. Δεν έχουν εφαρμογή μειωτικοί συντελεστές στην περίπτωση σου.
 20. Καλησπέρα,δες το άρθρο 96 δ-δβ) λέει: Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους ν. 3775/2009 (Α΄ 122), 3843/2010 (Α΄ 62), 4014/2011 (Α΄ 204) και 4178/2013 (Α΄ 174). Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιϋπαίθριοι χώροι δεν συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση, ότι έχουν ενταχθεί στους ν. 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013, Κλειστοί ημιυπαίθριοι που δεν εντάχθηκαν σε προηγούμενους νόμους συνυπολογίζονται στην εύρεση Κατηγορίας.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.