Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

gdaoulari

Members
  • Περιεχόμενα

    46
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by gdaoulari

  1. Εγώ δημιούργησα ένα αντίγραφο της γραμματοσειράς simplex.shx (θα μπορούσε να επιλέξει κανείς οποιαδήποτε άλλη) μέσα στο φάκελο των γραμματοσειρών του προγράμματος (για χρήστες AutoCAD: C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 20xx\Fonts), το μετονόμασα CCS.shx και σταμάτησε να βγάζει την ειδοποίηση.
  2. Καλημέρα σε όλους, Σήμερα πήρα τηλέφωνο στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας Ηλείας στην οποία ανήκει ο πελάτης μου και έθεσα το ίδιο ερώτημα που έθεσα και στο foroum (#214 και #217). Η υπάλληλος με βοήθησε πάρα πολύ οπότε σκέφτηκα να μοιραστώ την απάντησή της μαζί σας. Μου είπε λοιπόν, ότι εφόσον ο πελάτης μου ανήκει στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους μπορώ να πάρω άδεια θερινό κατάλυμα. Η διαδικασία είναι η ίδια με την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, απλά στη γεωτεχνική έκθεση πρέπει να αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιείται μόνο το καλοκαίρι σαν βοηθητικό κτήριο, που τα πρόβατα κοιμούνται έξω και δεν πειράζει που δεν πληρούνται οι προδιαγραφές. Για να είμαι και περισσότερο κατοχυρωμένη μου είπε να καταθέσω και τις άδειες διακίνησης των ζώων. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις τώρα των στάβλων, που τακτοποιούνται μεν με το νόμο 4178/2013 αλλά δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την άδεια λειτουργίας, μου είπε και αυτή ότι έχει πολλά ερωτηματικά. Ελπίζω να ξεκαθαρίσει το τοπίο γιατί το θεωρώ άδικο να τους τακτοποιούν οι άνθρωποι και να μην μπορούν να πάρουν άδεια στη συνέχεια για να τους λειτουργήσουν.
  3. Σύμφωνα με το Ν. 4056 / 2012 και την ΑΔΑ: Β4Λ0Β-ΓΣΦ που δίνει κάποιες παραπάνω διευκρινήσεις για το νόμο αυτό, αναφέρεται ότι : "Με τον όρο πρόχειρα καταλύματα νοούνται οι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα ή δομική ξυλεία, είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως πέτρες, ή τσιμεντόλιθους ή ξύλα ή κλαδιά ή λαμαρίνες ή συνδυασμό αυτών, εξυπηρετούν τις ανάγκες εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους, μπορoύν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, δε διαθέτουν συστήματα χειρισμού υγρών αποβλήτων". Ο στάβλος που θέλει να τακτοποιήσει ο πελάτης μου είναι από αυτά τα υλικά (τσιμετόλιθους, πέτρες) με εξαίρεση την κεραμοσκεπή. Επιπλέον, είναι μετακινούμενος κτηνοτρόφος, καθώς ο βασικός του στάβλος είναι σε άλλη θέση και πληροί όλες τις προδιαγραφές των σύγχρονων ποιμνιοστασίων. Πιστεύω πως αν αντί για κεραμοσκεπή είχε ελενίτ από πάνω δεν θα είχε κανένα θέμα. Θα εντασσόταν στα πρόχειρα καταλύματα και θα έπαιρνε την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Αυτή είναι λοιπόν η απορία μου. Όταν ένας στάβλος δεν πληροί τις προδιαγραφές ούτε των πρόχειρων καταλυμάτων ούτε των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από το νόμο, τι γίνεται; Μας καλύπτει ο νόμος 4178/13 των αυθαιρέτων; Θέλω να πω, πως από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κάτι σε αυτόν για προδιαγραφές, στόχος είναι να νομιμοποιηθούν όλοι οι αυθαίρετοι στάβλοι ανεξαρτήτως προδιαγραφών ή υπάρχει περιθώριο για τους υπαλλήλους της δ/νσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, να αρνηθούν τη λειτουργία του εν λόγω στάβλου; Απ' την άλλη βγήκε νόμος που ενημερώνει το ν. 4056/12, τη φετινή χρονιά (Ν.4235/14, αρθ. 43), μετά δηλαδή από το νόμο 4178/13 και δεν αναφέρει τίποτα για τους στάβλους που τακτοποιούνται. Αυτό με ανησυχεί, γιατί όπως είπα και πριν δεν θέλω να πληρώσει ο άνθρωπος και μετά να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το στάβλο.
  4. @KOKARADI Καλημέρα, αναφέρω ότι έχει κεραμοσκεπή γιατί πιστεύω ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στα πρόχειρα καταλύματα εξαιτίας της.
  5. Καλησπέρα, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω στην περίπτωση που ο υπό τακτοποίηση στάβλος δεν πληροί τις προδιαγραφές των πρόχειρων καταλυμάτων, καθώς διαθέτει κεραμοσκεπή, αλλά απ' την άλλη δεν πληροί ούτε κατά διάνυα τις προδιαγραφές των σύγχρονων στάβλων, μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης; Ρωτώ γιατί ο πελάτης μου θέλει να μπει σε πρόγραμμα ενίσχυσης και στην περίπτωση που δεν μπορέσει στην πορεία να πάει άδεια λειτουργίας δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον τακτοποιήσει. Μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να βρω κάποια σχετική διευκρίνηση, οπότε αν ξέρει κάποιος θα βοηθούσε πάρα πολύ. Ευχαριστώ.
  6. @spy1551 1. Η σκάλα ανόδου δεν αφαιρείται, σύμφωνα με το τεύχος των τεχνικών οδηγιών για την ερμηνεία του ΝΟΚ (παρ. 28 (σε συνδυασμό με το άρθρο 11 παρ. 6ιδ) -σελ 4) "Στο μέγιστο επιτρεπόμενο εμβαδόν του εσωτερικού εξώστη συνυπολογίζεται και η κλίμακα ανόδου σε αυτόν." 2. Από ότι έχω καταλάβει αν ξεπερνάει το 10% μετράει όλο πλέον στη δόμηση. Δεν είμαι 100% σίγουρη όμως.
  7. Ευχαριστώ ρε Σταύρο! Άντε να δούμε.... Μου άρεσε αυτό που είπες για τους ελεγκτές... Άντε μπας και προχωρήσει καθόλου αυτή η υπόθεση. Όποιος τολμήσει να μου ξαναπεί ότι πλέον βγαίνουν άδειες express, θα τον κάψω ζωντανό!!!
  8. @stavrosa Γεια σου Σταύρο!!! Τα είδες τα χαΐρια μου!!! Δε λέω να ξεμπλέξω με τίποτα!!! Παλεύω ακόμα την ίδια άδεια.... Θα πάω Δευτέρα πάλι από εκεί και θα προσπαθήσω να μιλήσω με τον προϊστάμενο μήπως και ξέρει κάτι παραπάνω.
  9. @kan62 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Και εγώ αυτό είχα καταλάβει, διαφορετικά θα γινόταν διευκρίνηση ότι η απαλλαγή από το ΣΔ αφορά μόνο σε βοηθητικούς χώρους. Τις τα είπα όλα αυτά, αλλά εξακολουθεί να είναι διστακτική. Μου είπε πως θα κάνει ερώτημα στο υπουργείο, απλά δεν θέλω να καθυστερήσω άλλο (έχω ήδη περάσει ΣΑ καθώς το υφιστάμενο ισόγειο είναι προ του '55 και 3 αρχαιολογίες, γιατί παρότι είναι μικρότερο των 100 ετών, δεν είχα αποδείξεις για αυτό) και έχω κουραστεί πια, μακάρι να βρεθεί άκρη.
  10. Έχω καταθέσει φάκελο στην Υ.ΔΟΜ., όπου έχω σχεδιάσει πάνω από τον Α' όροφο, πατάρι. Το ύψος του Α' ορόφου είναι 2,70 μ και του παταριού 2,65 μ. Άρα το πατάρι πληροί τις προδιαγραφές του χώρου κύριας χρήσης. Η επιφάνεια του παταριού (μαζί με τη σκάλα ανόδου) είναι μικρότερη από το 10% της επιτρεπόμενης δόμησης, οπότε δεν το μέτρησα στο συντελεστή δόμησης. Στο πατάρι δεν υπάρχει w.c. και γενικά κανένας βοηθητικός χώρος. Είναι ανοιχτό και βλέπει κανείς τον Α' όροφο που είναι από κάτω. Η υπάλληλος παρόλα αυτά με ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατόν χώρος κύριας χρήσης να μην μετράει στη δόμηση. Αν είχε ύψος μικρότερο του 2,65 μ, με διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Γνωρίζει κανείς αν τελικά πρέπει υποχρεωτικά το πατάρι να έχει βοηθητική χρήση για να μην μετράει στη δόμηση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  11. Θα ήθελα και εγώ να κάνω μερικές ερωτήσεις για τους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια): 1. Επιτρέπεται η δημιουργία κατακόρυφου ανοίγματος στο επίπεδο του παταριού, ώστε να έχουμε πρόσβαση σε βατό δώμα; 2. Αν η συνολκή επφάνεια του παταριού είναι μεγαλύτερη από 10% της επιτρεπόμενης δόμησης, αλλά μικρότερη από 70% του υποκείμενου ορόφου, το πατάρι μετράει όλο στη δόμηση, ή αφαιρείται επιφάνεια ίση με το 10% της επιτρεπόμενης δόμησης και μετράει η εναπομένουσα; 3. Στο τεύχος των τεχνικών οδηγών για την εφαρμογή του ΝΟΚ, στην παρ. 28, αναφέρει : "Τυχόν κλειστά τμήματα του εσωτερικού εξώστη με βοηθητική χρήση (όπως π.χ. wc) προσμετρούνται στον Σ.Δ. χωρίς να θεωρούνται όροφος". Εκτός από w.c. μπορούμε να δημιουργήσουμε και κλειστά τμήματα αποθηκών; Αν απ' την άλλη, εξασφαλίζεται το απαραίτητο ύψος επιτρέπονται και κλειστά τμήματα κύριας χρήσης, τα οποία απλώς μετρώνται στη δόμηση;
  12. @ stavrosa Με έχεις προβληματίσει πάρα πολύ..... Πολύ θα ήθελα να σου δείξω τα σχέδιά μου, ώστε να μου πεις τη γνώμη σου. Αν έχεις ελεύθερο χρόνο εννοείται, στείλε στο email μου ([email protected]) το δικό σου, να σου τα στείλω. Επαναλαμβάνω, μόνο αν έχεις ελεύθερο χρόνο, καθώς έχεις και τη δουλειά σου και έχεις ήδη ασχοληθεί πάρα πολύ.
  13. @ dimitrispsi Κατ' αρχάς έχεις απόλυτο δίκιο για το ύψος στέγης στα εκτός σχεδίου. Είναι 1,20 μ (λάθος εκ παραδρομής). Απ' την άλλη, στο τεύχος των τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Ν. 4067 (ΝΟΚ) στην παράγραφο 91 λέει χαρακτηριστικά : "Όταν το ύψος του κτιρίου είναι μικρότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής τότε το ύψος της στέγης μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δύο μέτρων με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος κτιρίου και στέγης δεν υπερβαίνει το μέγιστο ύψος της περιοχής προσαυξημένο κατά δύο μέτρα." Και ακολουθεί μάλιστα και το παρακάτω σχηματάκι. Έτσι, όπως το αντιλαβάνομαι εγώ λοιπόν, από τη στιγμή που δεν υπερβαίνω το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής μπορώ να σχεδιάσω κατ' αυτόν τον τρόπο τη σοφίτα μου. Από εκεί και πέρα, αν έχω ερμηνεύσει λάθος τη νομοθεσία, όπως είπες και εσύ δεν θα περάσει. Θα δούμε....
  14. Να σαι καλά!! Εννοείται πως θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη της υπόθεσης.
  15. - Έχει μέσο ελεύθερο ύψος κάτω από την επιφάνεια της στέγης μικρότερο του 2.20μ. ((2,75 μ + 1,61 μ) / 2 = 2,18 μ) - Συνολικό εμβαδόν έως και το μισό του χώρου της υποκείμενης κάτοψης. (Εσοφ. = 64,22 τ.μ., Ευποκ. κατοψ = 139,38 τ.μ. -> 64,22 / 139,38 = 0,46 < 0,50) - Δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία, δηλαδή δεν προσεγγίζεται από εξωτερική κλίμακα. (η κλίμακα είναι στο εσωτερικό του Α' Ορόφου) - Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας. - Δεν υποκαθιστά τη λειτουργία των χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας του κτιρίου στην οποία ανήκει (ο Α' όροφος διαθέτει 1 σαλόνι - τραπεζαρία, 1 κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και 2 λουτρά, στην τομή δεν φαίνονται τα υπνοδωμάτια, καθώς το ένα είναι πίσω απ' τα λουτρά και το άλλο πίσω απ' την κουζίνα). Θεωρώ λοιπόν, ότι είναι σοφίτα. Σκοπεύω συνεπώς, να αξιοποιήσω την παρ. 91 του τεύχους των τεχνικών οδηγιών. Επειδή όμως, θα περάσω και ΣΑ (το ισόγειο είναι προ του 1955) θα σας πω με μεγαλύτερη σιγουριά μετά τον έλεγχο.
  16. Η μελέτη αυτή προορίζεται για εντός σχεδίου πόλης του Πύργου. Εκεί βάσει νομαρχιακής απόφασης ίσχυε μέχρι σήμερα : ΣΔ:1,80 Ύψος: 15μ. ΣΚ: 70% Κατά κανόνα αρτιότητα: 10μ.-200τ.μ. Κατά παρέκκλιση αρτιότητα: 7μ.-120τ.μ. Τώρα, βάσει ΝΟΚ αλλάζει η κάλυψη, η οποία πάει στο 60% και το ύψος, το οποίο πάει 22,75 μ. Παρόλα αυτά μου είπαν στην ΥΔΟΜ ότι δεν είναι σίγουροι ακόμα ότι ο ΝΟΚ κατισχύει της νομαρχιακής απόφασης και περιμένουν διευκρίνηση. Εγώ σκοπέυω να καταθέσω τη μελέτη μου σύμφωνα με το ΝΟΚ και θα επικαλεστώ μάλιστα την παραγραφο 5.β του άρθρου 1. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ, πως δεν θα έχω πρόβλημα καθώς δεν ξεπερνώ το ύψος των 15,00 μ. Σύμφωνα, με το τεύχος των τεχνικών οδηγιών (παρ. 91 "σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 90 & με το άρθρο 19 παρ 2ζ"), η στέγη μπορεί να έχει συνολικό ύψος από το σημείο έδρασής της έως και δύο μέτρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής,εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ειδικά Π.Δ. (όπως πχ. στη δόμηση εκτός σχεδίου, όπου ύψος στέγης 1,50 μ). Το άρθρο 2, του οποίου αποτελεί διευκρίνηση η συγκεκριμένη παράγραφος εφαρμόζεται και σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς (βλ. άρθρο 1 παρ. 2 ΝΟΚ), οπότε θεωρώ, ότι η παρ. 91 των τεχνικών οδηγιών εφαρμόζεται παντού, απλά πρέπει να προσέχουμε αφαιρώντας την προσαύξηση ύψους που δικαιούμαστε από το νόμο σε κάθε περίπτωση, να μην ξεπερνάμε το μεγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.