Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dimitris11140

Core Members
  • Περιεχόμενα

    451
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από dimitris11140

  1. Μόλις τώρα, Didonis said:

    γιατί θα έπρεπε έως και σκέψη και μόνο, να κοπεί?? !!

    Επειδή έγραψα για τις καρπαζιες . Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα , κλωτσιές, καρπαζιες και λοιπά βασανιστήρια αρχαίων Ινδιάνων.

  2. On 27/1/2024 at 7:41 ΠΜ, mecheng_ said:

    Τόσες φορές ρώτησα σε αυτό το θρεντ που αδικείστε και κανείς δεν γνώριζε μου απαντήσει.

    Τελικά αυτό που καταλάβα μέσα από τα άρθρα είναι οτι η αδικία βρίσκετε για τον διαφορετικό τρόπο του υπολογισμού του επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης (λόγω ειδικής προσαύξησης). Συγκεκριμένα οι μισθωτοί με ακριβώς τις ίδιες εισφορές (καθώς η ειδική προσαύξηση ήταν συγκεκριμένο ποσό ακόμα και για τους μισθωτούς και όχι % επί του μισθού) στην ειδική προσαύξηση έπαιρναν μεγαλύτερο επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης.

    Πολύ λογική απόφαση και συμφωνώ.

    Τώρα όμως αν σας ρωτήσω τι ακριβώς αποφάσισε το ΣτΕ θα μπορείτε να μου πείτε; 

    Γιατί εγώ δεν κατάλαβα να λέει οτι θα αυξηθεί η σύνταξη σας απλώς θα ακυρωθεί η εγκύγκλιος Φ.80000/οικ.9187/183/2018.

    Ακόμα και αν ο υπολογισμός σας θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως των μισθωτών μην περιμένετε μεγάλη αύξηση.

    Για παράδειγμα η απόφαση συνταξιοδότησης του @stathisK που την ανέβασε σε αυτό το θρεντ, του δίνει επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης 29,527%. Αν γίνει επαναλογισμός του επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης με τον ίδιο τρόπο όπως υπολογίζεται των μισθωτών θα πάει περίπου 46% το οποίο θα οδηγήσει σε συνολικό συντελεστή αναπλήρωσης 96% και ανταποδοτική σύνταξη 866,42 * 96% = 831,76 δηλαδή μιλάμε για την συγκεκριμένη περίπτωση για μια αύξηση της τάξης των 142€ μικτά.

    Και αυτό αν αποφαιστεί να εξισωθεί ο τρόπος υπολογισμού του επιπλέον συντελεστή αναπλήρωσης με αυτόν των μισθωτών μηχανικών. Αν γίνει όμως το αντίθετο;

     

    Μεγάλε μου , γράφεις με πολύ πάθος για τις συντάξεις. Η μεγαλύτερη απατεωνιά ever είναι το κόψιμο της σύνταξης σε βασική , ανταποδοτική και τρίχες κατσαρές . Το Τσμεδε είναι το μοναδικό ταμείο που δεν δανείστηκε ποτέ . Το Τσμεδε έγινε μεγαλομέτοχος της Αττικής χωρίς να ερωτηθεί κάνεις . Γνωρίζεις τι έσοδα είχε αυτό το ταμείο προ μνημονίων ? Γνωρίζεις από πόσες μεριές ειχε έσοδα ? Και φτάσαμε σήμερα να μας λένε αν πλήρωνες για δύο συντάξεις και παίρνεις μια πληρη Εθνική σύνταξη δεν δικαιούσαι δεύτερη , αν είσαι χήρα/χήρος και παίρνεις μια πλήρη Εθνική σύνταξη δεν δικαιούσαι δεύτερη και όσο αναφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης μιλάμε για ποσοστά εντελώς της πλάκας από χαρτογιακαδες που είναι άεργοι . Αν νομίζουν οι mod ότι το post πρέπει να κοπεί ας το κάψουν ,αλλά κάποιοι θα έπρεπε να έχουν φάει πολύ καρπαζιά . Μόνο έτσι κατάλαβαινουν αυτοί .

    Εν κατακλείδι λίγο σεβασμό λοιπόν σε όλους αυτούς τους συναδέλφους που συμπλήρωσαν σχεδόν μισό αιώνα δουλειάς ,με τον τρόπο που ασκείται το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα και ας πάρουν επιτέλους μια αξιοπρεπή σύνταξη όχι για κάποιον άλλο λόγο , αλλά γιατί απλά την αξίζουν .

    Βλέπεις ότι δεν αναφέρω καν πόσοι θα έπρεπε να έχουν πάει φυλακή για τα αποθεματικά του ταμείου και για το τι έγιναν όλα αυτά τα δις . 

     

    • Like 5
  3.  

    "Ο φόρος αυξάνεται

    κατά δέκα τοις εκατό (10 %) για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας,

    επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας

    και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη"

    Παιδιά κάποιος με 30 χρόνια πόση προσαύξηση έχει ? Υπάρχει ταβάνι στις τριετίες στα 14.196 € ( τρεις τριετίες) ή το άλλαξαν και υπάρχει συνεχή προσαύξηση ανά τριετία ; 

  4. 25 λεπτά πριν, θανος_ said:

    Όπως ανέφερε κι ο Τάσιος, τα περισσότερα κτίρια κατέρρευσαν από τα ισόγεια. Ξέρουμε βέβαια ότι εκεί χτυπάει ο σεισμός, αλλά τόσο μαζική αστοχία των ισογείων δεν εξηγείται . Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιοι εργολάβοι αεριτζηδες, που έχτισαν ολόκληρες γειτονιές παραποιούσαν τις μελέτες εν αγνοία η όχι των μηχανικών,  η έκαναν επεμβάσεις εκ των υστέρων στα  ισόγεια, για χώρους στάθμευσης κλπ. Αυτό έγινε συνήθεια, και μαζεύτηκαν πολλοί αεριτζήδες, σε μια χώρα που ευνοεί αυτά τα φαινόμενα.

    Η κατακόρυφη συνιστώσα που καταπόνησε τα κτίρια ήταν τεράστια.

    Αν θέλουμε να σπάσουμε αυγά , ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την σεισμική μόνωση. 

    Ο καθηγητής Πενέλης βάζει τα πράγματα σε μια τάξη .

    www.protothema.gr/world/article/1339390/poso-asfali-einai-ta-ktiria-stin-ellada-apenadi-se-enan-seismo-san-tis-tourkias/AMP/

     

  5. - Ο σεισμός ήταν τεράστιος , με μεγάλη διάρκεια και με μεγάλες επιταχύνσεις.

    - Στα εδάφη αυτά δεν έπρεπε να επιτρέπεται η δόμηση χωρίς την υλοποίηση εδαφοτεχνικης μελέτης και εδώ η ευθύνη του κράτους και των τεχνικών φορέων είναι τεράστια 

    - Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε χώρες με έντονη σεισμική δραστηριότητα το εδαφος και η μόρφωση του φορέα είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικά. Η γκλαμουρια και η εξυπηρέτηση των θέσεων στάθμευσης πρέπει να ακολουθούν την ασφάλεια που παρέχει η στατική μελέτη ενός κτιρίου και όχι η στατική μελέτη να ακολουθεί την γκλαμουρια και τα πάρκινγκ . Κάπου το άκουσα και στο ραδιο αυτό και συμφωνησα. Και εδώ το κράτος έχει μεγάλες ευθύνες. Ποια διαδρομή άραγε ακολουθούν οι μελέτες στην Ελλάδα?Δεν έχω καμμιά όρεξη για αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το θέμα , έχω την άποψη μου .

    - Τα κτίρια που είχαν κακοτεχνίες θα παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες και σε μικρότερο σεισμό . Με τέτοια εδάφη αποκλείεται να μην έβγαζαν ζημιές και καταρρεύσεις .Οταν όμως ολόκληρες πόλεις είναι κάτω , δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για κακοτεχνίες. Ναι μεν οι κανονισμοί μιλάνε για κτίρια που δεν καταρρέουν , αλλά η πράξη άλλα έδειξε.

    - Ο κόσμος είναι οργισμένος, θα την φάνε οι κατασκευαστές και οι μηχανικοί και κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι . Άλλοι δίκαια , άλλοι άδικα .

     - Ο Θεός να αναπαυσει τις ψυχές όλων αυτων των ανθρώπων. Δύο χώρες (Συρία και Τουρκία) έγιναν γήπεδο. Τελικά ότι και να κάνουμε ίσως λέω ίσως κάποιες φορές με την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε .

     

     

     

     

     

     

  6. 1 ώρα πριν, ppetros said:

    Συμφωνώ απόλυτα.

     

    Για αυτά ακριβώς που περιγράφεις παραπάνω έγιναν οι ερωτήσεις μου. Αν μπορείς να τα απαντήσεις, να τα κατασκευάσεις και να τα συντηρήσεις, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

    Εάν βγάλει φουρούσια υψικορμα , ουσιαστικά δεν μιλάμε για πρόβολο αλλά για 2 τριεριστες . Απλά εγώ με τις τριεριστες έχω ένα "κόλλημα" , γι αυτο και ανέφερα την λύση με το πεπλατυσμένο δοκάρι.  Χωρίς φουρούσια πρόβολος 3.5 μέτρων σε συμβατικό οικοδομικό έργο δεν παίζει.

    • Like 2
  7. 6 λεπτά πριν, KF said:

    Δοκος 40 εκατ. οταν η πλακα ειναι 35 τουλαχιστον (οπως εδω) σημαινει κρεμαση 5 εκατ.που σημαινει οχι γραμμικος φορεας αρα οχι δοκος (με την εννοια που εννοουμε δοκος).

    Ανεξαρτητα απο τα παραπανω οι τοσο μεγαλοι προβολοι (εστω και με φουρουσια ικανου βεβαια υψους) δεχονται μεγαλες κατακορυφες σεισμικες επιταχυνσεις , αναστροφες εντατικων μεγεθων, ερπυσμους που δυσκολα αντιμετωπιζονται κ.λ.π κ.λ.π .

    Και βεβαια αντιστοιχα επηρεαζεται και ο υπολοιπος φορεας .

     

    Ποιος ο λόγος να γίνει η πλάκα 35 εκ και όχι 25 ? Κάνεις το ένα μέτρο με κρεμαση πχ 40 και το υπόλοιπο το πιάνεις με 23-25 εκ . Ποιος ο λόγος να φορτώσεις την κατασκευή με τόσο ίδιο βάρος . Στην σεισμική επιβάρυνση έχεις δίκιο , αλλά για αυτό το μελετάμε . Όλη την δουλειά στην καμψη την κάνουν τα φουρούσια.

  8. 2 ώρες πριν, ppetros said:

    δοκάρι πλάτους 1μ/ύψους 40 εκ. δεν είναι δοκός. Η τριέρεστη που θα προκύψει λόγω γεωμετρίας στην μέση πάλι δεν έχει ουσιαστική "βοήθεια" από τους προβόλους αυτούς. Αρα στο μέσω του προβόλου ( μήκος ) πάλι θα έχεις πρόβλημα.

    Δ22/Δ23 τι διατομές είναι? Κ26/Κ27/Κ28 επίσης? το πάχος (30 ή 38?) του προβόλου πως το ελέγχεις?

    Πάντως πρόβολος πάνω από 2,50 μέτρα θέλει ειδικές προυποθέσεις και να γίνει και να συντηρηθεί.

    Μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο αυτό το 40 εκ δεν είναι δοκάρι ? Το 40 είναι σχετικό και γρήγορη προσέγγιση . Το δε μήκος που προκύπτει ανάμεσα στα φουρούσια είναι μικρότερο των 4 Μ  . 

    Δηλαδή συνάδελφοι τις στοές που δεν θέλαμε να βγάλουμε κολώνες και προέκυπταν μεγάλοι προβολοι πώς τις αντιμετωπιζετε ? Εγώ πάντως έχω δει συνάδελφο - δάσκαλο με πάνω από 2000 οικοδομές στην πλάτη του να πιάνει ουκ ολίγες φορές με τον τρόπο που περιγράφω στοα 3.5-4 μέτρων και εννοείται με φουρούσια υψικορμα και επειδή μπορούσε τα έβγαζε ανεστραμμένα  .

    Υ.Γ Η καμπτικη ροπή που προκύπτει απο το μπαλκόνι - τριεριστη - πρόβολο πείτε το όπως θέλετε , είναι στρεπτική για την δοκο , οπότε το δοκάρι θέλει επιμέλεια στην στρέψη . Είμαστε μηχανικοί . Κάποιες φορές καλουμαστε να δώσουμε λύση και σε περίπλοκα θέματα . Μακάρι όλες οι δουλειές να ήταν σαλόνι με μπαλκόνι 2.20 και να ξεμπερδευαμε .  

  9. Φουρούσια ισχυρα από τα κ26, κ27 , κ28 δεν μπορείς να βγάλεις ? 

    Φέρνεις μετά δοκάρι πεπλατυσμένο , πλάτους 1 Μ και με ύψος γύρω στα 40 εκ παράλληλα και δίπλα από τα Δ 22 , Δ 23 και τα υπόλοιπα 2.5 μέτρα τα πιάνεις πρόβολο. 

    • Like 1
  10. 2 λεπτά πριν, tetris said:

    Και πάλι, αν έτσι νιώθεις καλύτερα, πάω πάσο....

    Δεν χαλάω γούστα. Και δεν συνεχίζω στείρες αντιπαραθέσεις. Η συμμετοχή μου (κι εδώ σταματάω) ήταν μόνο για να παραδειγματιστούν οι νέοι

    καληνύχτα και καλή τύχη...

    Σε ευχαριστώ για την ευχή σου .Η καλή τύχη πάει παντως σε όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε ενεργά στον τομέα της οικοδομής με το υπάρχον καθεστώς.

    • Like 4
    • Upvote 4
  11. 16 λεπτά πριν, tetris said:

    Ενδεχομένως άσχετο αλλά, αν έτσι νιώθεις δικαιωμένος, κανένα πρόβλημα...

    Οι επιβλέποντες ευθύνονται για εργασίες που γίνονται κατά τη διάρκεια ισχύος της οικοδομικής άδειας. Για οποιεσδήποτε εργασίες, μετά το επίσημο πέρας των εργασιών (ηλεκτροδότηση), την ευθύνη φέρει ο κύριος του έργου.

    Σε εργοτάξιο κάτι παρόμοιο " κουφό " δεν έχεις δει δηλαδή στην καριέρα σου ? Δεν έφτασες ποτέ σε γιαπι και μόλις το κοίταξες απέξω να σκέφτηκες " τι κάνει αυτός ? Γιώτα πέντε είναι ο τύπος " ? Άστο, σου λέω είσαι λάθος . Ο Μηχανικός για να παράγει το έργο του σωστά πρέπει να έχει και τα σωστά εργαλεία . Δεν γίνεται να πηγαίνεις να δεις αμφιεριστο δοκάρι 6μ και να πηγαίνει ο άλλος στη μάντρα να κόβει τα σίδερα ένα μέτρο μεγαλύτερα και να τα πετάει μέσα στο δοκάρι , να τα δένει , να κάνουν βέλος, και αν τα δεις τα είδες.  Άνθρωπος είσαι . Όταν δουλεύεις με ερασιτέχνες θα γίνουν δέκα λάθη , θα πιασεις τα οκτώ . Για να μην μιλήσω για τα καφενεία και τα στέκια που περνάνε τα πρωινά και μαζεύουν τον κάθε τυχαίο και τον φέρνουν στην οικοδομή . Σε ένα δικαστήριο βέβαια ο μηχανικός και η οικογένειά του θα την φάνε . Για αυτό επιμένω στην πιστοποίηση και στην συνυπεύθυνοτητα . Τόσο ως προς την εφαρμογή της μελέτης , όσο και ως προς τα μέτρα ασφαλείας . Καλή συνέχεια 

    • Like 6
    • Thanks 1
    • Upvote 2
  12. Σε κάτι αντίστοιχο σε οικοδομή θα έφταιγε ο επιβλέποντας . Δεν θα είχε προλάβει ο μαύρος να δήλωσει παραίτηση. Κακώς . Έπρεπε να το είχε προβλέψει και να είχε παραιτηθεί εξ αρχής . Οι νόμοι στην Ελλάδα και η νοοτροπία που διαιωνίζεται .

     

    IMG_20211017_194120.jpg

    • Like 6
    • Upvote 2
  13. 1 λεπτό πριν, θανος_ said:

    ο καθένας έχει τη γνώση του κι ανάλογα  τη γνώμη του......... Τα πράγματα στις οικοδομές ειδικά στο σιδέρωμα είναι πολύ καλά. Τα σίδερα συνήθως πολλά αλλά πρέπει να μπουν στη σωστή θέση,  ιδιαίτερα στα μπαλκόνια. Με μια μικρή επίβλεψη, το σιδέρωμα καθίσταται η νο 1 εγγυημένη εργασία στην οικοδομή. Ενα λάθος σιδέρωμα όμως  μπορεί να αποβεί μοιραίο. Άλλη μια έκθεση ιδεών , για συναδέλφους που χρειάζονται "πιστοποίηση".

    Αφού έμαθαν τόσα χρόνια στου κασιδι το κεφάλι , τώρα είναι καλά τα πράγματα στο σιδέρωμα . Την εποχή που χτίστηκε η οικοδομή αυτή , μόλις είχαν περάσει τα σύνορα και απλά ήταν φτηνοί . Οι δε Ελληναρες εργολάβοι της εποχής εκείνης έκαναν πλάκα ο ένας στον άλλον κάθε Παρασκευή-Σαββατο που πλήρωναν τον κόσμο για το πόσο μικρά μεροκάματα πληρώνουν.  Το σταματάω εδώ . Είστε παντελώς λάθος κάποιοι και έχετε μπερδέψει την ευθύνη που θα έπρεπε Επιβλέπων και τι πραγματικά του έχουν μεταβιβασει . Δεν γίνεται να φταίει μόνο ο επιβλέποντας . Τι να λέμε τώρα .Το κόβω γιατί κουράζει . Καλή συνέχεια .

    • Upvote 8
  14. 1 ώρα πριν, tetris said:

    Πώς "είναι τα πράγματα" στη οικοδομή συνάδελφε? Κι αν είναι τόσο άσχημα, όσο υπονοείς, ποιός φταίει? Μόνο το "κακό κράτος"? Το να αποδεχόμαστε το κακώς έχειν, μας κάνει συνένοχους σε εγκληματικές ενέργειες.

    Η γνώμη σου είναι εντελώς λανθασμένη. Το να επιμερίζεις τις ευθύνες, και μάλιστα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα "συνεργεία", είναι επικίνδυνο. Εκτός κι αν ανήκεις στους μηχανικούς που κάνουν επίβλεψη εκ του μακρόθεν.

    Η όποια "πιστοποίηση" των συνεργείων, ΔΕΝ απαλλάσσει τον επιβλέποντα από τις ευθύνες του. Κι αν δεν το γνωρίζεις, μάθε πως έχει δικαίωμα να απορρίψει και συνεργεία και υλικά. Προκειμένου δε να προστατέψει την επαγγελματική κι επιστημονική του αξιοπρέπεια, καθώς και την ψυχική του υγεία, δεν διστάζει να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.

    Οι απόψεις μου είναι προϊόν εμπειρίας 40 χρόνων στο εργοτάξιο και στις μελέτες. Σε αυτό το διάστημα έχω δει πολλά (κυρίως τα αποτελέσματα των σεισμών), και μπορώ να είμαι βέβαιος για την ορθότητα της σκέψης μου.

    Έχω φάει την ζωή μου στα γιαπια . Δεν κάνω επίβλεψη ούτε με drone ούτε με το κινητο. Έχω δουλέψει και με κατασκευαστές και με ιδιώτες . Αυτά που γράφεις είναι έκθεση ιδεών .Η παραίτηση είναι η έσχατη λύση σε μια δουλειά και λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα .Κακώς κουνάς το δάχτυλο. Ευθύνη έχουν οι πάντες , όχι μόνο ο μηχανικός . Απλά το κράτος του έχει δώσει τον ρόλο του μα@@κα και νοοτροπίες όπως η δική σου , διαιωνιζουν αυτό το ρολο .  Λοιπόν ποιστοποιηση στα συνεργεία χθες και συνυπεύθυνοτητα των παντων . 

    • Like 1
    • Upvote 8
    • Downvote 1
  15. Μια κατοικία μετά από σύσταση ( μέσω διαθήκης) χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες ( 1 και 2 ) . Το ρολόι της ΔΕΗ της αρχικής κατοικίας μεταφέρθηκε στο όνομα του ιδιοκτήτη της οριζόντιας ιδιοκτησίας 1 και στη ΔΕΗ δηλώθηκαν τα μέτρα αυτής της οριζόντιας ιδιοκτησίας . Η άλλη οριζόντια ιδιοκτησία (2) είναι μη ρευματοδοτουμενη , χωρίς ρολόι ΔΕΗ .

    Με το ΤΑΠ και τα δημοτικά τέλη της οριζόντιας ιδιοκτησίας 2 τι γίνεται ?

    Ποιες είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ? 

    Η ΔΕΗ πάντως δεν δίνει κάποιο χαρτί ότι η ιδιοκτησία δεν ρευματοδοτειται και δεν έχει δικό της ρολόι .

    Ευχαριστώ .

  16. Καλησπέρα . Σε οικισμό προ 23 υπάρχει μια οριζόντια ιδιοκτησία, η οποία μέσω κληρονομιάς ορίζεται, ότι όσο είναι εν ζωή ο κληρονομος Α, θα μπορεί να κατοικεί εκεί χωρίς να έχει οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα ( μεταβίβασης, πωλησης κτλ ) και μετα τον θάνατο του κληρονόμου Α, θα έρχεται στην κτηση του κληρονόμου Β ( καταπιστεύματουχος ) . Ουσιαστικά και πρακτικά έχουμε λοιπόν  καταπίστευμα.

    Αυτός που έκανε την διαθήκη έχει φύγει από την ζωή εδώ και 25 χρόνια .Ο κληρονόμος Α δεν έχει κάνει ούτε αποδοχή , ούτε αποποίηση ( επομένως υπάρχει σιωπηρή αποδοχή ) και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την εν λόγω οριζόντια ιδιοκτησία . Δεν τον ενδιαφέρει .

    Έρχεται τώρα ο κληρονόμος Β ( καταπιστεύματουχος ) και θέλει να δηλώσει την οριζόντια ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο. Να τονίσω οτι ο κληρονόμος Β ( καταπιστεύματουχος ) δεν έχει κάνει ακόμα αποδοχή καθώς ο κληρονόμος Α είναι στη ζωή .

    Ο κληρονόμος Α δεν έχει καμμία πρόθεση και διάθεση να κάνει δήλωση στο Κτηματολόγιο .Αυτός που καίγεται και αποτανθηκε σε εμένα είναι ο κληρονόμος Β ( καταπιστεύματουχος ).

    Πώς δηλώνεται αυτή η ιδιοκτησία στο κτηματολόγιο για να μην πάει " αγνώστου ιδιοκτήτη " ?  

    Ποιες οι απαραίτητες ενέργειες ? 

     

     

     

     

  17. Από τις σημειώσεις της κ.Λεμπεση το 2012.

    Όταν το ανεγειρόµενο κτίριο βρίσκεται σε περιοχές που ίσχυε το συνεχές ή το µικτό σύστηµα δόµησης, το νέο κτίριο µπορεί να τοποθετείται σε επαφή µε το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα της θέσης και του χρόνου κατασκευής του κτίσµατος του όµορου οικοπέδου. –παρ.1.ε

    --------------

    Ερώτημα ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής.Μακεδονιας το 2013 ( Δεν έχω βρει την απάντηση που δοθηκε )

    Θέμα: Θέματα που εξακολουθούν να χρήζουν διευκρινήσεων σχετικά με την εφαρμογή του Ν.4067/2012 – ΝΟΚ, του Ν. 4030/11 και του N. 4014/11.

    Άρθρο 14. Παρ 1ε. Τήρηση αποστάσεων από όρια σε πρώην μικτό σύστημα δόμησης : Να διευκρινιστεί αν έχει εφαρμογή η παρ 1ε στο πρώην μικτό σύστημα δόμησης.

    --------------

    Γνώμη :

    Εάν το κοινό όριο είναι πλάγιο για σένα και πλάγιο για τον ομμορο , δηλαδή έχετε κοινό πλάγιο όριο τότε πας με την παράγραφο ε του άρθρου 14 και είτε κολλάς είτε πας σε δ. Έχω την άποψη και ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος που έχει εμπειρία στα πρώην συστήματα δόμησης , ότι για τον πλάγιο ακάλυπτο στο πρώην μικτό υπήρχε  δικαιωμα επιλογής για το αν θα αφεθεί από το ένα πλάγιο όριο ή από το άλλο. Ως εκ τούτου δεν δεσμεύει για τήρηση απόστασης από το κοινό πλάγιο όριο. Ψαξτο όμως αυτό και με γραπτό ερώτημα. Η άποψη μου.

    Παράγραφος 1ε Άρθρο 14.

    ε) όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν, λόγω συστημάτων δόμησης που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν.1577/1985, η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου.

    --------------

     

    • Upvote 1
  18. 9 ώρες πριν, kan62 said:

    Δεν υπάρχει κάτι παράλογο. Το παράλογο υπήρχε μέχρι να γίνει αυτή η συγκεκριμένη διόρθωση ...

    Η λογική του περιορισμού είναι ότι δεν πηγαίνουμε στο όριο αν κάποιος έχει εγκαταστήσει έως εκεί δουλεία φωτισμού. Η "δουλεία" αυτή θεωρείται ότι ικανοποιείται με ένα μέγεθος (από 2μ. έως) δ που αρχίζει από το κτήριο με το άνοιγμα. Αν η απόσταση κτηρίου-ορίου είναι ίση ή μεγαλύτερη από το μέγεθος δ τότε η "δουλεία" εξυπηρετείται στο δικό του οικόπεδο, οπότε είμαστε ελεύθεροι να κολλήσουμε.

    Όλα αυτά μέχρι τον ΓΟΚ85 γιατί από την ισχύ του και μετά ίσχυε η ελεύθερη τοποθέτηση (κολλάς ή Δ). Οπότε όλοι γνώριζαν και έπρεπε να έχτιζαν με αυτό υπόψη ...

    Καλημέρα.

    Σύστημα πανταχόθεν ελεύθερο.

    Χτίζει ο πρώτος όμμορος και αφήνει >Δ.Χτίζει και ο δεύτερος όμμορος και αφήνει και αυτός >Δ .Ο δεύτερος ήθελε να κολλήσει αλλά ο νόμος τον υποχρέωσε να αφήσει τουλαχιστον Δ.

    Ερχομαστε στο σήμερα.Ο πρώτος ανακαλύπτει ότι έχει υπολοιπο δόμησης.Αποφασιζει να κάνει προσθήκη κατά επέκταση και να κολλήσει στο κοινό όριο.

    Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι ο πρώτος δεν θα σεβαστεί τον ομμορο ακάλυπτο του δεύτερου ,ο οποίος ακάλυπτος εκ του νόμου επιβλήθηκε ? Εγώ το βρίσκω παράλογο και δεν είμαι και δικηγόρος για να έχω αποψη αν και κατά πόσο όλο αυτό είναι και συνταγματικό στην τελική.

    Κάι πάλι τις καλημέρες μου.

    • Like 1
    • Upvote 1
  19. 3 ώρες πριν, Gestalt said:

    Συνάδελφοι καλησπέρα, το αντίστοιχο θέμα στο φόρουμ είδα πως δεν επιδέχεται πλέον απαντήσεων (έχει κλειδώσει) και για αυτό δημιουργώ το θέμα αυτό εδώ.

    Το άρθρο 14 παρ. β έχει τροποποιηθεί με τον 4759/20 ως εξής: β) όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται στο κοινό πλάγιο όριο.

    Η τονισμένη γραμματοσειρά σημαίνει πως, σε περίπτωση που σε αδόμητο οικόπεδο που θέλουμε να εκδώσουμε άδεια δόμησης νέας οικοδομής, έχουμε στο όμορο οικόπεδο κτίριο σε απόσταση ≥ δ (πχ. δ=2,88 μ.), σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κολλήσουμε στο όριο (;) (ενώ πριν τις τροποποιήσεις του 4759 με το ΝΟΚ ως είχε δεν μπορούσαμε); Είναι ξεκάθαρο ή υπάρχει κάτι επιπλέον που να χρήζει προσοχής και να διαφεύγει;

     

     

    Εμένα μου φαινεται παράλογο να μπορείς να κολλήσεις όταν ο όμμορος είναι πχ στα 3.5 μέτρα και να μην μπορείς να κολλήσεις αν ο όμμορος είναι π.χ στα 3.0 μέτρα. Δεν το ψάχνεις λίγο το θέμα με κάνα ερωτημα ? 

  20. Αν θέλουν να δώσουν δυνατότητα τακτοποίησης και στα μετά του 2011 , για να μην έχουν κολλήματα, δεν θα δώσουν οριστική εξαίρεση. Θα πουν για τόσα χρόνια πχ 25 χρόνια ,παρτε αναστολή.Σιγα μην δεν βρεθεί τροπος.Τα ακίνητα είναι η παχιά αγελάδα.Και το κράτος θέλει φαγητακι...Ειδικά στην μετά πανδημίας εποχη , όπου θα γίνει και ο λογαριασμός της λυπηρετης της εποχής του κορωναϊου.

  21. 5 ώρες πριν, dimitris GM said:

    δλδ.????


    και να προσθεσω και αυτο απο το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλιας.

    https://news.b2green.gr/2271/τεε-κδ-θεσσαλίας-εργαλείο-για-τον-μετα

     

    Ωραία τα λέει . Πρόεδρος και αυτός ? Και ο Παππούς μου ο συγχωρεμενος πρόεδρος στο χωριό του ήταν και που και που πέταγε καμμία...

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.