Μετάβαση στο περιεχόμενο

nizzo

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

nizzo's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα Συγγενής μου αντιμετωπίζει πρόβλημα και με ρώτησε για τη συμβουλή μου. Έχει στη κατοχή του δυόροφη οικοδομή η οποία αποτελείται από ισόγειο κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή και όροφο που στηρίζεται σε μια κολώνα στο κέντρο του πέτρινου και σε δοκάρια που έχουν κατασκευαστεί περιμετρικά και στους εσωτερικούς τοίχους επί της λιθοδομής. Και τα δύο επίπεδα έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες. Το οικόπεδο έχει ρυμοτομηθεί και αφαιρείτε τμήμα του, ουσιαστικά αφαιρείτε η μια γωνία σε διαστάσεις περίπου 6 μέτρα. Οι ιδιοκτήτες επέλεξαν την μερική κατεδάφιση του τμήματος που ρυμοτομείται. Το πρόβλημα είναι ότι ο μηχανικός που ανέλαβε να βγάλει την άδεια έχει βγάλει άδεια κατεδάφισης χωρίς όμως να έχει εκπονήσει και καταθέσει στατική μελέτη. Η άδεια είναι κατεδάφισης και στην περιγραφή αναφέρει ότι θα είναι και διαρρύθμισης και νομιμοποίησης. Έχει καταθέσει μόνο διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό και κάτοψη υφιστάμενης κατάστασης. Θα ήθελα λοιπόν την άποψή σας για τα παρακάτω θέματα: Είναι δυνατόν να αφαιρείται τμήμα κτιρίου ειδικά τέτοιας μεικτής κατασκευής χωρίς εφαρμογή κατάλληλων μελετών? Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης? Με αυτή τη διαδικασία ο συγγενής μου είναι καλυμμένος ως προς τη νομιμότητα του κτιρίου? Αναζήτησα να ενημερωθώ αλλά δεν μπόρεσα να βρώ κάτι σαφές για μερική κατεδάφιση τμήματος κτιρίου.
  2. Το μήκος των όμορρων είναι περίπου 25m. Σκεφτήκαμε να κάνουμε το εξής αλλά δεν ξέρω νομικά και τεχνικά πως στοιχειοθετείται. Να αφήσουμε περιθώριο από τα όμορρα (50-1m) μειώνοντας το υπόγειο και να κάνουμε πεδιλοδοκούς στα όρια και σε βάθος μικρότερο ή ίσο με τη θεμελίωση τους για την στήριξη του κυρίως κτηρίου. Το υπόγειο να το δέσουμε "κρεμαστά" με τα πέδιλα. Στατικά μου είπε ο στατικός μου ότι γίνεται το θέμα είναι τι γίνεται με την πολεοδομία. Έψαξα να βρώ νομοθεσία ή κανονισμούς που να λένε πότε επιβάλεται αντιστίριξη αλλά δεν βρήκα κάτι. Το ψάχνω γιατί το υπόγειο είναι καθαρα για βοηθητικούς χώρους και με το κόστος της αντιστήριξης δεν με συμφέρει να το κατασκευάσω.
  3. Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθεια σας. Κατασκευάζω ένα ιδιόκτητο κτήριο με υπόγειο το οποίο συνορεύει με παλιές όμορρες οικοδομές. Μια δυόροφη με φέρουσα τοιχοποιία που φτάνει σε βάθος τα 2,00μ και ένα τριόροφο με θεμελίωση στο 1,70. Το μήκος της οικοδομής μου που εφάπτεται στους γείτονες είναι 9,5μ αφήνοντας περίπου 8m από κάθε πλευρά τοποθετείται δλδ στο κέντρο των όμορρων οικοδομών. Το βάθος εκσκαφής μου είναι 3μ. Το πρόβλημα μου είναι ότι ο γείτονας με το τριόροφο απαιτεί την αντιστήριξη του κτηρίου του με πασσαλόμπηξη (γαιότρυση και πλήρωση του Η με μπετό), αντιρήδες και σανιδότοιχο. Και μετά από καταγγελία του στην πολεοδομία μου ζητήσαν να τους καταθέσω τεχνική έκθεση μέτρων αντιστήριξης. Στην πόλη μου αυτή την εργασία την αναλαμβάνουν δύο συνεργεία αλλά ζητάνε υπερβολικά χρήματα (1000€ ανα τρέχον μέτρο). Σε συζήτηση που έκανα με κάποιους μελετητές αντιστηρίξεων από Αθήνα μου είπαν ότι η λύση αυτή είναι υπερβολική για την περίπτωση μου και ότι μπορώ να το κάνω με τμηματική εκσκαφή και ντουλάπια. Οι μηχανικοί μου δεν παίρνουν θέση προφανώς για να μην έχουν ευθύνες και λένε ότι δεν υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις αντιστήριξης. Πως μπορώ να κινηθώ? Υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί τεχνικά ότι η αντιστήριξη με ντουλάπια είναι η ενδεδειγμένη λύση?
  4. Α. Αν δύο κτήρια εφάπτονται μεν αλλά έχουν διαφορετική είσοδο, κλιμακοστάσιο ασανσέρ,λεβητοστάσιο. Τότε κάνουμε μια ενιαία μελέτη άρα και οι αμοιβές είναι για το σύνολο? Ή κάνουμε δύο ξεχωριστές? Β. Αν τα κτήρια είναι όμοια τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? Γ. Επίσης αν έχω συγκρότημα 6 κτηρίων συνολικού όγκου 2500 κ.μ. και 720τ.μ. επιφάνειας. και πρέπει να κάνουμε χωριστά τις μελέτες για κάθε κτήριο τότε ποιές μελέτες πρέπει να κάνουμε μιας και το κάθε κτήριο έχει 420κ.μ. και 120τ.μ. ?
  5. Δεν έθεσα σωστά το ερώτημα μου. Πρέπει να κάνω για όλα τα κτήρια μια μελέτη ή μια για το κάθε κτήριο? Στο 4Μ δλδ θα περάσω ξεχωριστά κάτοψη για το κάθε κτήριο σε διαφορετικές μελέτες ή όλες μαζί? Το ρωτάω γιατί κάπου διάβασα ότι για ανόμοια κτήρια υπολογίζονται οι αμοιβές αθροιστικά για κάθε κτήριο.
  6. Ευχαριστώ πολυ παιδιά. Όσο αφορά στο δεύτερο ερώτημα μου?
  7. Συνάδελφοι γειά σας. Είμαι μηχανικός που μέχρι πρόσφατα δραστηριοποιούμουν στην βιομηχανία αλλά λόγω της κρίσης αποφάσισα να ασχοληθώ και με μελέτες. Προσπαθώ λοιπόν να μάθω τον τρόπο λειτουργίας του 4Μ ADAPT κάνοντας για εκπαίδευση τις Η/Μ μελέτες του σπιτιού μου. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι πως ορίζουμε τους τοίχους που εφάπτονται σε γειτονικά κτήρια ώστε να είναι σωστοί οι υπολογισμοί απωλειών. Επίσης αν έχουμε σε ένα οικόπεδο πολλά κτήρια ανόμοια οι μελέτες γίνονται ξεχωριστά για το καθένα? Παρακαλώ για κάθε βοήθεια σας.
  8. Συνάδελφοι γεία σας. Έχω μια τριφασική γεννήτρια 15ΚVA και μια 20KVA. Έχω απαίτηση σε μονοφασικό ρεύμα 13KVA (υπολογισμένο από εμπειρικούς τύπους). Το θέμα τώρα είναι ότι κάπου διάβασα ότι αν έχω 20KVA τριφασικό τότε στο μονοφασικό έχω 10KVA. Αν ξέρει κάποιος παρακαλώ να με διαφωτίσει τι γίνεται.... αντέχει μια 15KVA τριφασική 13KVA μονοφασικό? Ευχαριστώ.
  9. Αποφάσισα να θέσω το ερώτημα μου εδώ. Σε ένα νέο κτήριο με χρήση συνάθροισης κοινού επιφάνειας 50τ.μ. και συνολικού εμβαδού 80τμ , εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, του οποίου η είσοδος είναι με σκαλοπάτια ύψους 1,20μ τι απαιτήσεις έχουμε όσο αφορά τα αμέα/αμκ. Μου έχουν ζητήσει από την πολεοδομία ασανσέρ στην είσοδο και WC. Είναι δυνατόν όμως σε μια επιφάνεια 50τ.μ. να δεσμευτούν περι τα 10 τμ για χρήση αμεα? Κάπου διάβασα για τον υγειονομικό κανονισμό του 2007 (μικρότερα των 100τμ δεν έχουν απαίτηση ΑΜΕΑ) αλλα δεν το δέχεται η πολεοδομία.
  10. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ νομίζω ότι κατέληξα σε σκυρόδεμα. Βέβαια άλλος αποφασίζει μου δώσατε όμως σημαντικά επιχειρήματα.
  11. Θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα βιομηχανίας και δεν γνωρίζω και πολλά από θέματα οικοδομών. Θέλω λοιπόν αν είναι δυνατόν να μου πείτε ποίες μελέτες μπορεί ένας μηχανολόγος να υπογράψει για την έκδοση οικοδομικής άδειας και πότε αυτές απαιτούνται. Μου είπαν π.χ. ότι μελέτη θερμομόνωσης δεν απαιτείται για μικρές οικοδομές αλλά θέλω να βρώ τους κανονισμούς που το λένε αυτό.
  12. Συνάδελφοι γειά σας. Θα ήθελα την επιστημονική - εμπειρική γνώμη σας για μια κατασκεύη. Πρόκειται συγγενής μου να κατασκευάσει σε ενα οικόπεδο διαστάσεων 6χ70, με εισόδους από τις μικρές του πλευρές, δύο διώροφα κτήρια επιφάνειας 150τμ και 60τμ για χρήση γραφείων και εστιατόριο αντίστοιχα. Σε όλο το υπόγειο θα γίνει πάρκινκ κατασκευασμένο με ραντιερ και πλάκα. Το θέμα μου είναι τώρα τι μας συμφέρει καλύτερα, μια λύση μεταλλικης σύμμεικτης κατασκευής ή μια παραδοσιακή σκυροδέματος. Ζητώ την συμβουλή σας διότι οι απόψεις διίστανται και μάλιστα κατασκευαστές που ειδικεύονται σε μεταλλικές κατασκευές μου προτείνουν μπετό ενώ αυτοί που ασχολούνται με συμβατικές μου προτείνουν μεταλλικές. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που δεν έχουν κάνει μεταλλικές θέλουν να το κάνουν μεταλλική για να το προβάλουν μιας και το οικόπεδο είναι σε κεντρικό σημείο. Ευχαριστώ προκαταβολικά. Τα δύο κτήρια θα είναι συνολικά 420 τ.μ , 320 και 100 τμ αντίστοιχα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.