Μετάβαση στο περιεχόμενο

sdtopo

Core Members
  • Περιεχόμενα

    974
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Everything posted by sdtopo

  1. Έχει ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο Πόλεως (ισχύουν ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές ?) ή έχει προταθεί η περιοχή για επέκταση ? Ποια είναι τα όρια αρτιτότητας ? Και από πότε ? Ποιές είναι οι παρεκκλίσεις αρτιότητας ? Πόσο είναι σήμερα το εντός τμήμα και πόσο το εκτός ? Προτείνω να αναρητθεί σκαρίφημα.
  2. Νομίζω δεν επιτρέπεται να κάνει κάτι τέτοιο ο ιδώτης.
  3. Για τυχόν αυθαιρεσίες θα ελέγξεις το κτίριο σήμερα σε σχέση με τα σχέδια της άδειάς του. Η ρυμοτομία που προέκυψε μετά την άδεια θα αναλυθεί σε περίπτωση έκδοσης νέας άδειας.
  4. Στο ΓΟΚ 73 ίσχυε κάλυψη, ύψος και αρ. ορόφων και σε κάθε επίπεδο γραφόταν η επιφάνειά του, δεν είναι δόμηση αυτό. Σε περίπτωση σύστασης θα περιγραφούν οι κλειστοί στεγασμένοι χώροι διαμερισμάτων και οι κοινόχρηστοι χώροι. Για κάθε διαμέρισμα θα αναγραφεί τι περιέχει και μ τι συνορεύει. Σε περίπτωση νέας άδειας δόμησης θα μπορούσε να εξεταστεί το κτίριο συνολικά κατά ΝΟΚ (κάλυψη, δόμηση, ύψος, όγκος, πλάγια όρια κ.λπ.).
  5. Μπορεί και το οικόπεδο να είναι μικρότερο ή να κατασκυεάστηκε έτσι για τηρηθούν κάποιες υποχρεωτικές αποστάσεις (πολύ πιθανόν). Σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό του υπολοίπου δόμησης και κάλυψης θα πρέπει: Να καθοριστούν εκ νέου οι επιτρεπόμενοι συντελεστές δόμησης και κάλυψης με βάση πρόσφατο τοπογραφικό και τους ισχύοντες σήμερα όρους δόμησης. Να καθοριστούν τα πραγματοποιημένα μεγέθη ως έχουν σήμερα με αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ. Να ελεγχχθούν τυχόν αυθαιρεσίες και αν χρειαστεί να ρυθμιστούν. Με βάση τα παραπάνω να υπολογιστουν τα υπόλοιπα δόμησης, κάλυψης, ύψους και όγκου. Να εκδοθεί άδεια επέκτασης ή προσθήκης με βάση τα παραπάνω υπόλοιπα. Σημ.1: Αν πράγματι το κτίριο έχει κατασκευαστεί μικρότερο και αυτή είναι η μόνη διαφορά του με την άδεια τότε παραμένει νόμιμο και υπάρχει υπόλοιπο δόμησης κα κάλυψης. Σημ2. Η τζαμαρία σε εσοχή θα πρέπει να εξεταστεί σύμφωνα με τον ΝΟΚ όπως ισχύει σήμερα.
  6. Το ΦΕΚ δεν αναφέρεται μόνο σε ιδιώτες αλλά και σε δημόσια έργα όπως είναι οι διευθετήσεις μικρών ή μεγάλων υδατορεμάτων πιστεύω (με τις ανάλογες εγκρίσεις και μελέτες όπως περιβαλλοντικές).
  7. Website facebook Page facebook Group Videos Instagram TikTok Οδηγός Χρήσης Download trial
  8. Όπως το καταλαβαίνω η εκγύκλιος αφορά τα τμήματα μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, τα οποία μέχρι το 2024 ήταν δημόσια κτήματα. Η γραμμή αιγιαλού απεικονίζει φυσικό φαινόμενο, οπότε οποιαδήποτε επαναχάραξή του πάλι φυσιμό φαινόμενο θα απεικονίζει, δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αν από την επαναχάραξη προκύψει ζώνη μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, αυτή η ζώνη πριν ανήκε στο δημόσιο ως κτήμα.
  9. Δεδομένου ότι στην πρώτη αναφορά για την εκτός σχεδίου δόμησης (ΦΕΚ 231Α/1928) δεν ζητείται πρόσωπο (δεν ήταν και συνήθης η πρόσβαση με αυτοκίνητο), και η πρώτη αναφορά είναι το 1962 (ΦΕΚ 142Α) για ελάχιστο πρόσωπο σε Επαρχιακή Οδό, νομίζω ότι είναι δύσκολή η απάντηση στην ερώτηση: "Συμφωνείτε να συνεχίζουν να οικοδομούνται τα τυφλά γήπεδα εκτός σχεδίου από πολεοδομικής απόψεως?"
  10. Σύνταξη σχεδίου χάραξης (παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης). Website facebook Page facebook Group Videos Instagram TikTok Οδηγός Χρήσης Download trial
  11. Δηλαδή τα παραλιακά οικόπεδα εντός οικισμού που έχουν πρόσωπο στην γραμμή αιγιαλού και παραλίας (όταν ταυτίζονται) και δεν έχουν πρόσωπο σε άλλη οδό, είναι μη οικοδομήσιμα ? (ενώ πριν την απόφαση του ΣΤΕ αν ήταν εκτός σχεδίου θα ήταν οικοδομήσιμα?). Σημ.: Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι ότι και να υπάρχει από την γραμμή του αιγιαλού και προς την θάλασσα δεν είναι κοινόχρηστος χώρος (όπως π.χ. διαμορφωμένοι δρόμοι μεταξύ γραμμής αιγιαλού και ακτογραμμής). Φαντάζομαι είναι συχνή περίπτωση οπότε μήπως έχει απαντηθεί/αναλυθεί κάπου ?
  12. Για αριθμό Ο.Τ. εδώ: http://gis.epoleodomia.gov.gr/v11/index.html#/22.4974/38.2629/9
  13. Σημαίνει ότι τμήμα της αρχικής ιδιοκτησίας κείται εντός προβλεπόμενου κοινοχρηστου χώρου, όπως ορίζει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής.
  14. Το layer TOPO_PROP πρέπει να περιέχει μία κλειστή polyline (όχι Lines δηλαδή γραμμές) και εφ' όσον δεν έχεις τίποτα στο layer BOUND_IMPL θα πρέπει να υπάροχυν polylines στο layer BOUND_UNIMPL. Προσοχή μήπως περιέχουν 3D ή άλλου είδους αντικείμενα.
  15. Η ζώνη παραλίας πρέπει να έχει καθοριστεί για να είναι το γήπεδο οικοδομησιμο. Αν ανακληθεί η ισχύουσα τότε θα πρέπει να καθοριστεί νέα. (Η ανάκληση γίνεται μόνο κατόπιν ενεργειών του ενδιαφερομενου αλλά και πάλι καθορίζεται νέα.) Η ζώνη παραλίας είναι τμήμα του γηπέδου το οποιο ειναι προς απαλλοτρίωση, δηλαδή ανήκει στον ιδιοκτήτη μέχρι να απαλλοτριωθει αλλά δεν προσμετράται για την αρτιότητα.
  16. Νομίζω θα πρέπει να γίνουν με την εξής σειρά: Δήλωση αυθαιρέτων Κατάθεση της δήλωσης στην αρχαιολογία για έγκριση (όπου πιθανώς θα απαιτηθούν εργασίες συμμόρφωσης) Εξόφληση της δήλωσης Κατάθεση της πρότασης στην Αρχαιολογία (με την προσαρμογή της συμμόρφωσης και νέες προτάσεςι) Κατάθεση της πρότασης στο ΣΑ Έκδοση ΕΕΜΚ (και άδεια κατάληψης πεζοδρομίου)
  17. ΓΟΚ Αρθρο 9 Παρ. 3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ. το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ. το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθείη παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ. η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ.
  18. Καταρχήν τα πρόστιμα αναγράφονται στο φυλλάδιο αυτοψίας της Πολεοδομίας. Ο προθεσμία καταβολής των προστίμων και οι συνέπειες καθυστέρησης αναφέρονται επίσης εκεί. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να συμβουλευτείτε Δικηγόρο διότι έφ' όσον ο (τελευταίος) Μηχανικός σας συμφωνεί ότι υπάρχει επέκταση 7τμ. (κατηγορία 2): Αν το συμβόλαιο θεωρείται ότι είναι σωστό τότε η επέκταση αυτή έγινε μετά το 2021 και αν δεν νομιμοποιείται, τότε θα πρέπει να καταβληθούν τα πρόστιμα της Πολεοδομίας και να επανέλθει η οικοδομή στις εκγκεγριμένες διαστάσεις της (κατεδάφιση). Αν η επέκταση έγινε πριν το συμβόλαιο τότε αυτό είναι απολύτως άκυρο και θα πρέπει να επαναληφθεί (με τα σωστά δεδομένα της οικοδομής) ή να διορθωθεί (αν γίνεται). Με το νέο συμβόλαιο θα ζητήσετε άρση της ανάκλησης της δήλωσης του Ν.4495/17 στο ΣΥΠΟΘΑ.
  19. Τεχνικά, δηλαδή από πλευράς Μηχανικού, εφ' όσον δεν υπάρχει διαφορά με το Κτηματολόγιο δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια Μηχανικού καταρχήν. Η ερώτηση είναι προς Συμβολαιογράφο: Για κάνω μεταβίβαση οικόπεδο που είναι σήμερα 167 τμ (οκ με το Κτηματολόγιο) αλλά στον τίτλο είναι 150 τμ: Χρειάζεται τεκμηρίωση της αύξησης των τετραγωνικών (π.χ. χρησικτησία) ? Αν δεν χρειάζεται τεκμηρίωση θα μπορεί να μεταγραφεί ένας τίτλος για 167 τμ που στον προηγούμενο ήταν 150τμ ή το Υποθηκοφυλακείο θα απαιτήσει κάποιου είδους διόρθωση ?
  20. Δημιουργία και ανάκτηση απόψεων σχεδίου (αναλυτικές οδηγίες στα αγγλικά). Website facebook Page facebook Group Videos Instagram TikTok Οδηγός Χρήσης Download trial
  21. @Pavlos33 Ευχαριστώ, δεν ζητώ να ξεκαθαριστεί το είδος της οδού από εδώ και συμφωνώ φυσικά ότι πρέπει να έχει το απαιτούμενο πλάτος σε κάθε δημόσιο δρόμο. Το ερώτημα ήταν αν με παραχώρηση στην δημοτική οδό παραμένει οικοδομήσιμο με δεδομένο ότι δημιουργήθηκε το 2001 και θα προκύψει <500 τμ που είναι και ήταν η αρτιότητα. Σημ.: Αν ήταν παλιό οικόπεδο (προ 1985) προφανώς και το παρπάνω ισχύει. Σε οικόπεδο που δημιουργείται το 2001 ?
  22. Στην νέα έκδοση του SDBOX (προσεχώς) περιλαμβάνεται αναλυτικό παράδειγμα για τρίγωνα και ισοϋψείς με οδηγίες. Website facebook Page facebook Group Videos Instagram TikTok Οδηγός Χρήσης Download trial
  23. @tetris Καταρχήν ευχαριστώ. Αν πρόκειται για ιδιωτικό δρόμο τότε κατά την αποψη μου δεν υπάρχει υποχρέωση να είναι συγκεκριμένου πλάτους, αφού το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε άλλη δημοτική οδό. Συμφωνώ όμως ότι θα ήταν πρόβλημα αν ήταν το μόνο πρόσωπο.
  24. ΕΡΩΤΗΣΗ: Γωνιακό οικόπεδο 515 τμ σε οικισμό <2000 κατ. (οριοθετημένο με το ΦΕΚ 181Δ/85) έχει προκύψει από κατάτμηση το 2001. Η μία εκ των οδών (η μικρότερη βόρεια που είναι και αδιέξοδο): Στον τίτλο της κατάτμησης (2001) αναφέρεται ως ιδιωτική οδός. Σε αρχικό τίτλο της όλης έκτασης (~4στρ.) το 1969 αναφέρεται ως κοινοτική οδός. Στο κτηματολόγιο έχει ΚΑΕΚ με ΕΚ. Στον χάρτη ΓΥΣ του 1978 δεν φαίνεται (ενώ οι άλλες οδοί φαίνονται) Σε αεροφωτογραφία του 1985 διακρίνεται η διαμόρφωση ως έχει σήμερα. Σήμερα, αν θεωρηθεί δημοτική οδός τότε θα πρέπει να αφεθεί λωρίδα σε κοινή χρήση και το οικόπεδο θα έχει επιφάνεια 495 τμ. Είναι άρτιο και οικδομήσιμο με βάση ότι κατατμήθηκε το 2001 ?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.