Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

stenik47

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Ρέθυμνο
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

891 profile views

stenik47's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα συνάδελφοι. Ασχολούμαι με ένα γεωτεμάχιο εμβαδού Ε=3920τ.μ. το οποίο ευρίσκεται εξολοκλήρου εντός ζώνης 500μ. από τον προ του 1923 οικισμό (Αποδεικνύεται με τίτλο ότι προϋπάρχει προ του 1978). Στην περιοχή υφίσταται ΖΟΕ η οποία μετά την τελευταία τροποποίηση της (1989) , ορίζει όριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα και επιτρέπει τις παρεκκλίσεις του 270/Δ. Επίσης επιτρέπεται η χρήση κατοικίας βάζοντας ως περιορισμό η κατοικία να έχει μέγιστο εμβαδόν Ε=120τ.μ. και μέγιστο ύψος 7,50μ. Το γεωτεμάχιο εμπίπτει κατά το 1/3 εντός της ΖΟΕ. Το 1994 εκδίδεται άδεια για κατοικία εμβαδού Ε=50τ.μ. η οποία κατασκευάστηκε συνολικά Ε=70τ.μ., όπου και έχει τακτοποιηθεί με τον Ν.4495/17. Η εν λόγω κατοικία ευρίσκεται εξολοκλήρου στο τμήμα που εμπίπτει εντός ΖΟΕ. Το εγκεκριμένο ΓΠΣ στην περιοχή, έχει Ζώνη ΠΕΠΔ 2.1 η οποία ορίζει όριο αρτιότητας κατά κανόνα τα 8 στρέμματα, επιτρέποντας τις παρεκκλίσεις του 270/Δ μόνο στην περίπτωση που η χρήση είναι κατοικία. Το ερώτημα μου είναι αν θα μπορούσε το γεωτεμάχιο να εξαντλήσει τη μέγιστη δόμηση των 200τ.μ., δηλαδή στο εντός ΖΟΕ να υλοποιηθούν μέχρι 120τ.μ. και τα υπόλοιπα 80 στο εκτός ΖΟΕ τμήμα. Σας ευχαριστώ
  2. Κι εγώ πιστεύω ότι ήταν εξ αρχής λάθος η παρακράτηση των χιλιοστών αυτών. Ακριβώς κι εγώ θεωρώ ότι το εναπομένον τμήμα του ακαλύπτου που δεν αποτελεί αποκλειστική χρήση κάποιας ΟΙ, είναι και ο ακάλυπτος στον οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να υλοποιηθεί η μελλοντική δόμηση. Η διαφωνία μου με τη συμβολαιογράφο είναι ότι δεν πρέπει να αναφέρω γενικά και αόριστα επί του ακάλυπτου αλλά αυτού που απομένει μετά την απόδοση των αποκλειστικών χρήσεων...Εγώ θεωρώ ότι μόνο σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να ελέγξω αν υπάρχουν αυθαίρετες χρήσεις ή κατασκευές και όχι και στους χώρους αποκλειστικής χρήσης
  3. Καλησπέρα Συνάδελφοι, εμένα μου έτυχε η παρακάτω περίπτωση... Σε ακίνητο εντός σχεδίου πόλης έχουν συσταθεί οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στο ίδιο συμβόλαιο περιγράφονται και οι χώροι αποκλειστικής χρήσεις της κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας. Στο συμβόλαιο αυτό αναφέρεται και το παρακάτω: Δικαίωμα Μελλοντικής Γενικά Δόμησης Επί του Οικοπέδου ....οι συμβαλλόμενοι παρακρατούν το δικαίωμα δόμησης που τυχόν θα επιτραπεί οποτεδήποτε στο μέλλον συνολικά 8/1000 εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου....και μπορεί να εξαντληθεί μόνο κατ' έκταση επί του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου.... Στη συνέχεια οι συμβαλλόμενοι (εταιρεία) πούλησε όλες τις οριζόντιες με τους χώρους αποκλειστικής χρήσης σε πολίτες. Τώρα θέλουν να μεταβιβάσουν το δικαίωμα μελλοντικής δόμησης σε τρίτο πρόσωπο και έχω τους παρακάτω προβληματισμούς: 1) Το δικαίωμα της μελλοντικής δόμησης αναφέρεται ρητά ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί μόνο εάν επιτραπεί στο μέλλον, και συγκεκριμένα ή μάλλον γενικά στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου (καταλαβαίνω ότι συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι αποκλειστικής χρήσης των οριζοντίων αφού δεν το διευκρινίζει) 2) Οι χώροι αποκλειστικής χρήσης αποτελούν κοινόκτητους χώρους αλλά όχι κοινόχρηστους χώρους, άρα πως μπορεί ένας τρίτος (εφόσον επιτραπεί) να υλοποιήσει το δικαίωμα μελλοντικής δόμησης σε αυτόν τον χώρο. 3) Κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι επί του οικοπέδου αποτελούν μόνο 3 διάδρομοι πλέον 4) Η βεβαίωση που καλούμαι να δώσω θα πρέπει να αναφέρεται για τυχόν αυθαιρεσίες και στους χώρους αποκλειστικής χρήσης των οριζοντίων που ευρίσκονται στον ακάλυπτο? Γενικότερα με προβληματίζει το γεγονός ότι αφού περιορίζεται αυτό το ενοχικό δικαίωμα μόνο στον ακάλυπτο χώρο, μου ζητάει η συμβολαιογράφος να της δώσω βεβαίωση που να αφορά το σύνολο του ακαλύπτου. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτού αποτελεί χώρους αποκλειστικής χρήσης που υφίστανται πισίνες και άλλες κατασκευές (προβλεπόμενες από την οικοδομική άδεια) και θεωρώ ότι αυτό είναι αντιφατικό. Επίσης να αναφέρω ότι έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.
  4. Ευχαριστώ συνάδελφε για την άμεση ανταπόκριση. Κι εγώ συμφωνώ με αυτή την άποψη ότι ουσιαστικά η μεταγραφή οριστικοποιεί και βάζει σε λειτουργία τη διοικητική πράξη που είναι η Κύρωση. Απλά σε ορισμένες ΥΔΟΜ εκφράζουν κατά καιρούς την άποψη ότι ως κομβικό χρονικό σημείο για να περνάνε οι αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Πράξη Εφαρμογής είναι η Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής πράγμα που θεωρώ ότι είναι άτοπο.
  5. Καλησπέρα σε όλους Θα ήθελα να ρωτήσω μία διευκρίνηση όποιος ασχολείται με Πράξεις Εφαρμογής. Σε μία Πράξη Εφαρμογής που έχει κυρωθεί και μεταγραφεί κανονικά, υπάρχει συμβόλαιο ιδιοκτησίας όπου μεταβάλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και η ημερομηνία σύνταξης και μεταγραφής του είναι χρονικά στο μεσοδιάστημα μεταξύ κύρωσης και μεταγραφής της Πράξης Εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση για να δούμε αν χρήζει διορθωτικής μία ιδιοκτησία που έχει κάνει συμβόλαιο στο μεσοδιάστημα όπως παραπάνω λαμβάνουμε υπόψη την ημερομηνία Κύρωσης της Πράξης ή την ημερομηνία Μεταγραφής της?
  6. Καλησπέρα σας. Είμαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου εντός οικισμού στο Ρέθυμνο Κρήτης που έχει οριοθετηθεί με το διάταγμα του '85. Το ακίνητο μου άρτι και οικοδομήσιμο, είναι ανταλλάξιμο και βάσει συμβολαίου έχω υποχρέωση να παραχωρήσω διάβαση δουλείας βόρεια και νότια του ακινήτου μου πλάτους 1,80μ. έκαστη. Αντιμετοπίζω τρία προβλήματα: 1) Πριν 5-6 χρόνια οι όμμοροι νότια του ακινήτου μου μου ζήτησαν μέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού να διευρύνουμε τη διάβαση δουλείας από 1.80μ. σε 3.00μ. (για να μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια τους με αυτοκίνητο) μέσω χρηματικής αποζημίωσης. Συντάχθηκε το συμφωνητικό από δικηγόρο και έτσι και έγινε. Ένας εκ των ομμόρων έχτισε πριν 4 χρόνια και πρόσφατα έμαθα ότι η δουλεία που παραχώρησα χαρακτηρίστηκε δημοτικος δρόμος (είχε παραχωρήσει άλλα τρία μέτρα αυτός). Σημειώνω ότι δεν είχε πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο πριν. Με ποια διαδικασία ο ΟΤΑ χαρακτηρίζει δημοτικούς δρόμους? Εγώ τι μπορώ να κάνω τώρα ? 2) Οι γείτονες που εξυπυρετούνται από τη βόρεια διάβαση δουλείας μου ζητούν να διευρύνουμε το πλάτος και αυτής της δουλείας. Εγώ φοβούμενος μην πάθω τα ίδια πάλι αρνούμαι και μέσω ενός δικηγόρου που ήρθα σε επαφή με διαβεβαίωσε ότι ακόμα και αν πάνε δικαστικά το μόνο που μπορούν να διεκδικησουν είναι η διεύρυνση του πλάτους της δουλείας έτσι ώστε να χωράει ένα αυτοκίνητο, δηλ. περίπου 2.00μ.-2.20μ. καθώς και ότι μπορεί να τραβήξει και χρόνια αυτή η υπόθεση(την τιμή θα την ορίσει το δικαστήριο). 3) Το διάγραμμα διανομής που προμηθεύτηκα από τη Γεωργική Υπηρεσία έχει την ιδιοκτησία μου Ε=2110.00τ.μ. ενώ εγώ το έχω εμβαδομετρήσει Ε=2306.00τ.μ. (άδει - συμβόλαιο αγοράς του 1995 το έχουν Ε=2302.00τ.μ.). Επίσης το συμβόλαιο αγοράς δεν αναφέρει πουθενά ότι είναι ανταλλάξιμο. Ψάχνω απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  7. Καταρχήν θα πρέπει να ελέγχθεί αν η κατάτμηση έγινε πριν από την μεταγραφή της Πράξης Εφαρμογής. Αν η κατάτμιση έγινε μετά, η εισφορά σε γη υπολογίζεται στην αρχική ιδιοκτησία που σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από αυτές των κατατμιθέντων τμημάτων. Επίσης για να είναι νόμιμος ο τεμαχισμός θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εισφορά γης από την αρχική ιδιοκτησία. Αν πχ η αρχική ιδιοκτησία είναι 2000τμ και η εισφορά είναι 625τ.μ. και τεμαχίζεις στα 500τ.μ. και έχεις 400τμ ρυμοτομούμενο τότε θα πρέπει πριν προχωρήσεις σε τεμαχισμό να δεσμεύσεις συμβολαιογραφικά τμήμα γης 625-400=225τμ για να εξασφαλιστεί η εισφορά σε γη και στο ενεπομένον τμήμα μπορείς να τεμαχίσεις εφόσον βέβαια πληρεί τις εκάστοτε προυποθέσεις. Σε περίπτωση που η κατάτμηση έχει γίνει πριν τη μεταγραφή της Πράξης τότε η εισφορά σε γη υπολογίζεται σε κάθε τεμάχιο ξεχωριστά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.