Μετάβαση στο περιεχόμενο

vav

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Ηράκλειο
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

vav's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. (από μεταφορά. Pavlos 33) Συνάδελφοι γνωρίζει κανείς σε ποιο ποσοστό (30 ή 50%) μπορεί να γίνει ο συμψηφισμός του προστίμου ενός αυθαιρέτου πολλών ιδιοκτητών όταν δεν υπάρχει οριζόντια? Π.χ. σε ένα τετραώροφο ιδιοκτησίας 4 αδελφών όπου κάθε όροφος είναι 80τ.μ. (Σύνολο 320 τ.μ.) και δεν υπάρχει σύσταση (κοινή δήλωση στον 4495) ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει μόνο στο 30% ή επειδή είναι περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες και η αναλογία στον καθένα είναι 80 < 250 τ.μ. μπορεί να γίνει στο 50%?
  2. Συνάδελφοι γνωρίζει κανείς τι γίνεται με συμψηφισμό προστίμου αυθαιρέτου τριτογενούς τομέα; 1. Έχω ένα ξενοδοχείο με ανεξάρτητα κτίρια αλλά με κοινά συστήματα ΖΝΧ. Ο πελάτης θέλει να αλλάξει το σύστημα ΖΝΧ με αντλία θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες. Αποφάσισα λοιπόν να εκδώσω κοινό ΠΕΑ για όλη την μονάδα. Το θέμα είναι ότι με τον οδηγό που έβγαλαν (προφανώς τον πήραν από το εξοικονομώ που αφορούσε μόνο κατοικίες) αναφέρει 1300 ευρώ για ηλιακά συστήματα ανά διαμέρισμα! Εδώ που έχουμε ξενοδοχείο πως θα υπολογίσουμε την αναλογία κόστους συλλεκτών. 2.Επίσης, στο εξοικονομώ προβλεπόταν (αν δεν κάνω λάθος) αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου, όπου έπρεπε να δικαιολογήσεις ότι ο λέβητας έχει κατεστραμμένη μόνωση κλπ. Γνωρίζει κανείς αν μπορεί στον συμψηφισμό να συμπεριλάβει λεβητα πετρελαίου σε κατοικία - πολυκατοικία, όταν ας πούμε υπάρχουν ηλεκτρικά σώματα ή θερμοπομποί;
  3. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν τα ποσά συμψηφισμού ανά εργασία περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ ή όχι. Δηλαδή στο πρόγραμμα εξοικονομώ ανέφερε ότι δικαιολογεί μόνωση δώματος με 40 ευρώ το τετραγωνικό. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνοταν το ΦΠΑ, το οποίο όμως ήταν επιλέξιμη δαπάνη. Τώρα που το ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμο, τι ποσό λαμβάνουμε για τον συμψηφισμό, το 40 ευρώ με το ΦΠΑ ή το 40 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.
  4. Συνάδελφε ασφαλώς και δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και όχι να το παίζουμε ξερόλες και τιμητές και να τα "σπάμε" όπως λες του άλλου. Εγώ ούτε το έπαιξα έξυπνος ούτε "ηθικός και άμεμπτος" (εν αντιθέση με τους άλλους κακούς συναδέλφους) ούτε αναφέρθηκα σε καμία παρανομία. Ακριβώς την νομιμότητα επιζητώ για το συμφέρον των πελατών μου. Δεν καταλαβαίνω εξάλλου τι εννοείς. Θα τα πάρεις από τον πελάτη σου για την τακτοποίηση χωρίς να εξετάσεις εάν μετά βγαίνει άδεια. Είναι αυτό ηθικό. Προφανώς όχι και, επομένως, ορθώς κάνω την έρευνά μου. Και με το μικρό σου μυαλό, όπως λες, μάλλον λάθος κατάλαβες. Ούτε θέλω την βοήθεια σου για να βρω τις εγκυκλίους που αναφέρεσαι (και δεν μου τις δείνεις για να με ταλαιπωρήσεις) γιατί πολύ απλά τις έχω. Δεν εννοώ λοιπόν με ποιες διατάξεις ελέγχεται από την πυροσβεστική αλλά μιλάω για την παθητική που ζητάει η πολεοδομία να κατατεθεί, καθώς ο μηχανικός που κάνει τον έλεγχο ζητάει να γίνει η παθητική με το ΠΔ 71/88, αναξαρτήτου ημερομηνία κατασκευής ή αλλαγής χρήσης. Η εγκύκλιος που αναφέρεσαι (ΑΔΑ: Β4Ω9Ι-62Γ) αναφέρεται σε νέα κτίρια, χωρίς να αποσαφηνίζει τι γίνεται και ποια είναι τα παλαιά, ούτε εάν τακτοποιούνται τώρα θεωρούνται όλα νέα. Η αποσαφήνιση για την Παθητική θα έπρεπε να έχει γίναι από την Δ.Ο.Κ.Κ. και όχι από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού σώματος. Μια τέτοια εγκύκλιο ζητάω. Ευχαριστώ και συγνώμη εάν φέρθηκα απρεπώς, δεν το είχα σκοπό. Ούτε επιθυμώ να συνεχίσω αυτήν την αντιπαράθεση. Υπάρχουν εξάλλου και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι εξυπηρετούν αλλήλους χωρίς να κρίνουν τους άλλους.
  5. Συνάδελφε εάν γνωρίζεις κάτι για το θέμα που ρωτάω απάντησε μου συγκεκριμένα. Ρωτάω με ποια νομοθεσία θα εξεταστεί και όχι τι είναι νόμιμο και τι παράνομο (θέλει μεγάλη κουβέντα). Εγώ στο κάτω κάτω δεν κάνω τακτοποιήσεις. Δεν ζήτησα γενικόλογες παρατηρήσεις και ευχολόγια για το τι θα έπρεπε να ισχύει. Υπάρχει εγκύκλιος που να προβλέπει εάν εξετάζεται με το ΠΔ 71/88 κάθε κτίσμα προς τακτοποίηση ή εξαρτάται από το έτος κατασκευής (όπως ίσχυε παλαιότερα στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων πριν τον 4014).
  6. Προφανώς και δεν υποστηρίζω ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν όλοι οι χώροι και να τους δώσουμε και άδεια λειτουργίας. Ίσως αυτό θα έπρεπε το υπουργείο να το κάνει σαφές και να μην ενδιαφέρεται μόνο για την είσπραξη του προστίμου. Υπάρχει όμως το εξής οξύμορο. Χώρος συνάθροισης κοινού που κατασκευάστηκε νόμιμα πριν το 1988 (ας πούμε το 1982), οπότε δεν υπήρχε και μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, λαμβάνει πιστοποιητικό πυρασφάλειας σύμφωνα με την 3/81 πυροσβεστική διάταξη, στην οποία επιτρέπεται η ύπαρξη μίας μόνο εξόδου κινδύνου για πληθυσμό κάτω των 50 ατόμων. Αντίθετα, χώρος ο οποίος τακτοποιείται ως Χώρος συνάθροισης κοινού (προφανώς υφιστάμενος) και ο οποίος είχε διαφορετική χρήση (πιλοτή για στάθμευση αυτοκινήτων) στην άδεια οικοδομής του κτιρίου, η οποία εκδόθηκε επίσης το έτος 1982 και η αυθαιρεσία έγινε εξαρχής, ζητείται να γίνει μελέτη παθητικής πυροπροστασίας με το ΠΔ 71/88 ως νέο κτίριο, όπου προβλέπονται δύο έξοδοι κινδύνου, οι οποίες ασφαλώς δεν υπάρχουν. Και αν το παράδειγμα με το χώρο συνάθροισης σας φαίνεται τραβηγμένο, το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα, όπου για κτίριο του 1982 επιτρέπεται μία έξοδο κινδύνου για καταστήματα κάτω των 250τμ χωρίς περιορισμό ως προς την πραγματική απόσταση (45μ), ενώ με το ΠΔ 71/88 στην περίπτωση μίας πόρτας εξόδου, η μέγιστη απόσταση από αυτήν δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 12μ. Δεν είμαι υπερ της ισοπέδωσης αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ισχύουν τα ίδια πράγματα για κτίρια ίδιας χρονολογίας.
  7. Συνάδελφοι καλημέρα. Έχει κανείς αντιμετωπίσει την περίπτωση τακτοποίησης τμήματος πιλοτής υφιστάμενου κτιρίου με άδεια του 1979 ως προς την διαδικασία Παθητικής - Ενεργητικής Πυροπροστασίας. Η αυθαιρεσία έγινε πριν την ισχύ του ΠΔ 71/88. Σύμφωνα με την πολεοδομία απαιτείται παθητική με το ΠΔ 71/88 η οποία προφανώς και δεν βγαίνει λόγω ύπαρξης μίας μόνο εξόδου κινδύνου (Χώρος συνάθροισης κοινού) ενώ με την 3/81 πυρ. διάταξη για πληθυσμό κάτω των 50 ατόμων (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) επιτρέπεται η ύπαρξη μίας μόνο εξόδου κινδύνου. Υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να διευκρινίζει τι γίνεται με κτίρια προς τακτοποίηση πριν το 1988 ως προς τις μελέτες που απαιτούνται. Επίσης υπάρχει το οξύμωρο να πληρώσει κάποιος για την τακτοποίηση ενός κτιρίου και μετά να διαπιστωθεί ότι δεν βγαίνει η Παθητική. Ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο, ο μηχανικός που κάνει την τακτοποίηση; Ευχαριστώ Το θέμα σας μεταφέρθηκε στο παρόν. yian
  8. Συνάδελφοι καλημέρα. Έχει κανείς αντιμετωπίσει την περίπτωση τακτοποίησης τμήματος πιλοτής υφιστάμενου κτιρίου με άδεια του 1979 ως προς την διαδικασία Παθητικής - Ενεργητικής Πυροπροστασίας. Η αυθαιρεσία έγινε πριν την ισχύ του ΠΔ 71/88. Σύμφωνα με την πολεοδομία απαιτείται παθητική με το ΠΔ 71/88 η οποία προφανώς και δεν βγαίνει λόγω ύπαρξης μίας μόνο εξόδου κινδύνου (Χώρος συνάθροισης κοινού) ενώ με την 3/81 πυρ. διάταξη για πληθυσμό κάτω των 50 ατόμων (όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση) επιτρέπεται η ύπαρξη μίας μόνο εξόδου κινδύνου. Υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να διευκρινίζει τι γίνεται με κτίρια προς τακτοποίηση πριν το 1988 ως προς τις μελέτες που απαιτούνται. Επίσης υπάρχει το οξύμωρο να πληρώσει κάποιος για την τακτοποίηση ενός κτιρίου και μετά να διαπιστωθεί ότι δεν βγαίνει η Παθητική. Ποιος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο, ο μηχανικός που κάνει την τακτοποίηση; Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.