Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

kstampo

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kstampo's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Παίδες τα φώτα σας.... Ισόγειο μαγαζί θα μετατραπεί σε κατοικία. Οι αλλαγές θα είναι μικρές (κάποιες εσωτερικές διαρρυθμίσεις και η εξωτερική όψη που από γυάλινη θα κτιστεί και θα μπει πόρτα και παράθυρο. Σε κάθε περίπτωση οι επεμβάσεις δεν ξεπερνούν το 25% του κελύφους του κτιρίου, ούτε το 25% του προϋπολογισμού (συμβατικός ή αναλυτικός). Άρα δεν μιλάμε για ριζική ανακαίνιση και επομένως δεν απαιτείται Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης αλλά μόνο Θερμομονωτικής επάρκειας. Στη μελέτη Θερμομονωτικής επάρκειας, προκύπτει όμως ότι θα πρέπει να γίνει extra μόνωση του κτιρίου για να "πιάσει" ο τοίχος τους συντελεστές του ΚΕΝΑΚ. Σημειώνω ότι αυτό δεν είναι στην πρόθεση του ιδιοκτήτη αλλά προκύπτει εξ'ανάγκης από τη μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας. Η μόνωση θα τοποθετηθεί αναγκαστικά εσωτερικά, γιατί δεξιά-αριστερά υπάρχουν όμορα κτίρια. Ερωτήσεις: 1. Με την τοποθέτηση της extra μόνωσης επεμβαίνω τελικά σε ποσοστό άνω του 25% του κελύφους του κτιρίου. Άρα αυτό μοιραία οδηγεί σε εκπόνηση ΜΕΑ και όχι μόνο Θερμομονωτικής επάρκειας; Μοιάζει τρελό, γιατί η τήρηση της μελέτης θερμομονωτικής επάρκειας οδηγεί τελικά σε επέμβαση σε ποσοστό άνω του 25% του κτιρίου (και μοιραία σε ΜΕΑ????). 2. Αν τελικά δεν απαιτείται ΜΕΑ και αρκεί μόνο η υποβολή μελέτης θερμομονωτικής επάρκειας, υπάρχει υποχρέωση για την έκδοση ΠΕΑ?? (όπως είπα και αρχικά το κτίριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ριζικά ανακαινιζόμενο). Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!
  2. Ευχαριστώ για την απάντησή σου.Δύο σημεία όμως να παρατηρήσω: 1. Στο Pgen υπάρχει ο όρος Um, o οποίος ανάλογα με την ηλικία λαμβάνει τιμές για πριν τον ΚΘΚ, για κτίρια μετά την εφαρμογή του ΚΘΚ και για νέα κτίρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο σενάριο για το οποίο μιλάω, θα γίνει εξωτερική θερμομόνωση αλλά με τελικό U όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (για να είμαι σαφής θα μονωθεί η οροφή και 2 από τους 4 παράπλευρους τοίχους) ποια τιμή θα πάρω; Μπορώ να πάρω την τιμή 0,95 (Γ' ζώνη θερμομόνωση σύμφωνα με τον ΚΘΚ) ή αυτόν που θα έλεγε η ενεργειακή μελέτη (η οποία και προφανώς δεν υπάρχει....). Τί γίνεται λοιπόν; 2. Όντως η λύση του Pgen είναι η γρήγορη, πλην όμως είναι πολύ πολύ απλοποιημένη και υπολογίζεται στα γενικότερο πλαίσιο των εκτιμήσεων που κάνει ο ΚΕΝΑΚ. Στην ουσία δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ένας απλός τύπος, αντικαθιστά ολόκληρη τη μελέτη θέρμανσης και τη μελέτη θερμικών απωλειών.... Θα μου πείτε, ε τότε κάτσε και υπολόγισε το λέβητα που χρειάζεσαι. Ίσως να είναι και έτσι. Όμως αφενός δεν θα πληρωθώ για αυτό..... και δεύτερον σε όλα τα εξοικονομώ όπου γίνεται τοποθέτηση θερμομόνωσης θα έπρεπε να υπολογίζεται εκ νέου ο λέβητας (υπερβολικό . Ποια η γνώμη σας (γιατί εάν ήταν ένας πελάτης πάει και έρχεται... κάνεις μελέτη απωλειών και τελειώνεις. Αυτό όμως εμφανίζεται συνεχώς- τόσο σε πρακτικό επίπεδο (πρέπει να πω στον πελάτη τι λέβητα να αγοράσει εφόσον θέλει ή επιβάλλεται να το κάνει....) όσο και στα υπόλοιπα ΠΕΑ (πλην του εξοικονομώ αν και εδώ η πρακτική αξία είναι ίσως πολύ μικρή.... Μη κάνετε παράθεση των αμέσως προηγούμενων μηνυμάτων. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής. Ευχαριστώ, hkamp
  3. Το θέμα είναι ποια ισχύς λέβητα θα πρέπει να τοποθετηθεί. Με άλλα λόγια, τί λέβητας προτείνουμε να τοποθετηθεί (στο σενάριο) λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απώλειες είναι πια περιορισμένες αλλά και κανείς δεν μας πληρώνει να κάνουμε μελέτη θερμικών απωλειών από την οποία θα προέκυπτε η απαιτούμενη ισχύς λέβητα. Ναι, οκ η ισχύς χρησιμοποιείται μόνο για τον υπολογισμό του β.α του Κ.Α., αλλά ...ποια είναι;
  4. Καλησπέρα Σε εξοικονομώ, το υφιστάμενο κτίριο (μονοκατοικία) είναι προ του 79 και θερμαίνεται με σόμπες. Ο ιδιοκτήτης θα κάνει εξ. θερμομόνωση και θα τοποθετήσει λέβητα πετρελαίου. Στο 1ο ΠΕΑ στο σενάριο, και έχοντας θεωρήσει εξ. θερμομόνωση, ποια ισχύς θα τοποθετηθεί για το λέβητα; Κανονικά θα πρέπει να γίνει υπολογισμός θερμικών απωλειών κλπ κλπ. Ή μήπως να θεωρηθεί η σχέση 4.1 και ο ανώτερος συντελεστής θερμομόνωσης κατά ΚΕΝΑΚ; Ή μήπως από τον πίνακα των ενεργειακών απαιτήσεων σε θέρμανση που βγάζει το λογισμικό θα πολλαπλασιαστεί για τον Ιανουάριο (μέγιστες ανάγκες) με τα τετραγωνικά του κτιρίου και θα διαιρεθεί με το χρόνο λειτουργίας του κτιρίου (πίνακας 2.1) x31 ημέρες; Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας. Ευχαριστώ, hkamp
  5. εγώ πάλι .... δεν κατάφερα να το κατεβάσω (πρόβλημα με το rapidshare?). Το βρήκα όμως εδώ...
  6. ok.. kατάλαβα!!! Σας ευχαριστώ ακόμη μία φορά για τις απαντήσεις σας!!
  7. ακούγεται λογικό.... αλλά τα προφίλ από που μπορώ να τα βρω (εννοώ υπάρχει περίπτωση από τη ΔΕΗ να βγάλω άκρη)? Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
  8. Καλημέρα σε όλους! Σε εγκατάσταση τουριστικού συγκροτήματος, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4 παροχές της ΔΕΗ (μία Νο 6, μία Νο 4, και δύο Νο 3). Τώρα το πως έγινε αυτό είναι μεγάλη ιστορία, αλλά κάθε φορά που χρειαζόταν extra ρεύμα το συγκρότημα, ζητούσε νέα παροχή (....και την έπαιρνε!). Τώρα (όπως ίσως καταλάβατε....) θέλει ακόμη μία παροχή (μία Νο 3 ...). Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι μήπως συμφέρει (και πόσο) να μπει υπαίθριος Μ/Σ τύπου οικίσκου (εσωτερικά δεν μπορεί να γίνει δυστυχώς....) και πόσα KVA να είναι αυτός. Ζήτησα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ όπου φαίνεται η καταναλισκόμενη ενέργεια και η μέγιστη ζήτηση. Με ποιον τρόπο όμως μπορεί να γίνει υπολογισμός εάν τους συμφέρει να πάνε στη λύση της ΜΤ? Εννοώ, ότι δυστυχώς δεν έχω τα peaks της κατανάλωσης ταυτόχρονα για να ξέρω το μέγεθος του απαιτούμενου Υ/Σ. Και επίσης υπάρχει κάποιος αλγόριθμος (από το site της ΔΕΗ είναι λίγο μπερδεμένο) που να βγάζει το κόστος ανά kwh για την υφιστάμενη και την προτεινόμενη κατάσταση; Συγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
  9. Καλησπέρα σε όλους! Σε μία μελέτη θερμομόνωσης / θερμικών απωλειών υπάρχει ψευδοροφή κάτω ακριβώς από την οροφή. Ποιος ο συντελεστής λ του στρώματος αέρα (πάχους ~80cm) που πρέπει να πάρω για να υπολογίσω τις θερμικές απώλειες προς το περιβάλλον; Πόσο θα πάρω τους συντελεστές 1/ai και 1/aa? Μήπως δεν χρειάζεται καν να ληφθεί υπόψη ; Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.