Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

le gout

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    23
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από le gout

  1. 3 ώρες πριν, Didonis said:

    όπως είπε ξέρει να υπολογίζει οπότε θα το υπολόγισε.

     

    Δεν ειρωνεύτηκα. Ρώτησα γιατί έχει σημασία πχ στον υπολογισμό αντικειμενικής αξίας. Σε οικισμούς λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα κατάτμησης. Αν έχω ρυμοτομικό σχέδιο και όχι οικισμό κάτω των 2000 με τον άνω κλιμακωτό, για το οποίο δεν αναφέρεται κάτι, τι ισχύει;; Ποιο ΣΔ λαμβάνουμε, ποιος μας καλύπτει; 

  2. Η ανηψιά μου έγραψε πολύ καλά. Σκεφτόταν για χημικός μηχανικός, αλλά όλοι της λένε αφού έχει τα μόρια να βάλει πρώτο ΗΜ, που είναι η τοπ σχολή με καλύτερη αποκατάσταση και εύρος πεδίου. Ισχύει; Τι λέτε κι εσείς; 

  3. Σε τι ειδικότητα πρέπει να απευθυνθώ για να εντοπίσει την αιτία συσσώρευσης νερού σε γκαράζ πολυκατοικίας; Δηλαδή αν είναι από υδρορροή. από τον υδροφ. ορίζοντα κλπ; Τι εξοπλισμό πρέπει να έχει αυτός που θα αναλάβει τη δουλειά; Ο απλός υδραυλικός δεν το βρίσκει, άρα πρέπει να το δει άλλος.

  4. Καλημέρα

    υπάρχει μια πέτρινη κατοικία ημιερειπωμένη σε παραδοσιακό χωριό της Θεσσαλίας. Το ισογειο, με μεγάλο ύψος, πάνω από 3,20μ , δεν χρησιμοποιήθηκε ποτε σαν κατοικία, ο δε όροφος, που έχει και θέα, ηταν η κυρίως κατοικία, με ένα χώρο σαλονιού/τραπεζαρίας, δύο υπνοδωμάτια, ένα βοηθητικό και κουζίνα. Υπάρχει μαρμάρινη σκάλα, αξιόλογη αρχιτεκτονικα η οπόια οδηγεί κατευθείαν στον όροφο, όπου ήταν και η κύρια είσοδος του σπιτιού. Το ισόγειο έχει δύο πόρτες μεγάλες που ανοίγουν κατευθείαν στο δρόμο και μια μικρή προς την αυλή. Τώρα που πρόκειται να ανακαινιστεί, γνωρίζω πως είθισται να γίνεται το σαλονι/κουζίνα στο ισόγειο και τα υπνοδωμάτια πάνω. Ομως στο υπνοδωμάτιο κοιμάσαι, στο σαλόνι ζεις. Και το πάνω μέρος είναι μάλλον καλύτερο για να ζεις. Ομως δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό, αν έχει νόημα να ειναι τα υπνοδωμάτια στο ισόγειο, βλέπω στο ίντερνετ παραδοσιακά σπίτια και πάντα βλέπω το αντίστροφο. Ευχαριστώ για τις γνώμες σας.

  5. Καλημέρα, διώροφη πέτρινη κατοικια σε χωριό Θεσσαλίας ακατοίκητη 40 χρόνια. Αν διατηρηθεί, θα μείνουν οι εξωτερικοί τοίχοι και όλο το μέσα θα γίνει εξ αρχής. 

    Οι ερωτήσεις είναι: 

    1. Θα είναι εξίσου ασφαλές  με ένα καινούργιο από άποψη στατικότητας; 

    2. Το κόστος ανακατασκευής θα είναι περίπου όσο να κάνεις ένα καινούργιο (όχι πέτρα) δλδ περίπου €1300-1500/μ² ή θα το υπερβαίνει? 

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

  6. (μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

    Επείδή  οι προσφορές που παίρνω διαφέρουν μεταξύ τους, παρακαλώ πείτε μου ενδεικτικά το κόστος για αποτύπωση διώροφης παλιάς οικίας 70+70μ² κατόψεις, τομές, όψεις. 

  7. Καλημέρα, καλή χρονιά. Ξέρετε αν θα δοθεί παράταση για υποβολή αιτήσεων για το εξοικονομώ; Εχω μόνο 3 μέρες που το ψάχνω, και πιέζομαι χρονικά γιατί τελικά δεν ξέρω αν στο ποσοστό επιδότησης 40% ειναι οκ για διαμέρισμα 80μ² στην Αθήνα με κεντρική θέρμανση φυσικό αέριο, χωρίς δυνατότητα ηλιακού,μει παλιά κουφώματα. Κάποιοι μου λένε πως αν ήταν 60-70% δεν το συζητούν, αλλά στο 40% ούτε η επιλεξιμότητα είναι σίγουρη, ούτε το αν συμφέρει. 

  8. Έστω ότι έχω ένα οικόπεδο μέσα στο οποίο είχε αναγερθεί χωρίς άδεια (δεν απαιτούταν, πριν 40χρόνια πχ) ένα κτίσμα ισόγειο πχ αποθήκη. 

    Οταν είχε ανεγερθεί αυτό το κτίσμα δεν ήταν προσμετρήσιμο στο ΣΔ.

    Αν εγώ θέλω να βγάλω άδεια για κατοικία στο ίδιο οικόπεδο τώρα, τα μ² της αποθήκης προστίθενται στης κατοικίας για την επιτρεπόμενη δόμηση ή επειδή δεν προσμετρούνταν τότε, δεν θα προσμετρηθούν και τώρα;

    Ευχαριστώ

  9. Έστω ότι έχω ένα οικόπεδο μέσα στο οποίο είχε αναγερθεί χωρίς άδεια (δεν απαιτούταν, πριν 40χρόνια πχ) ένα κτίσμα ισόγειο πχ αποθήκη. 

    Οταν είχε ανεγερθεί αυτό το κτίσμα δεν ήταν προσμετρήσιμο στο ΣΔ.

    Αν εγώ θέλω να βγάλω άδεια για κατοικία στο ίδιο οικόπεδο τώρα, τα μ² της αποθήκης προστίθενται στης κατοικίας για την επιτρεπόμενη δόμηση ή επειδή δεν προσμετρούνταν τότε, δεν θα προσμετρηθούν και τώρα;

    Ευχαριστώ

  10. 16 ώρες πριν, Didonis said:

    Αρχιτεκτονική εξ αποστάσεως και να μπορούσες να κάνεις μη το κάνεις.

    Διότι και οι γνώσεις σου μετά θα είναι εξ αποστάσεως...... μα εντελώς όμως

    Σωστό - βέβαια δεν τη βλέπω σαν επαγγελματική αποκατάσταση όσο σαν επιθυμία που δεν 'έγινε όταν ήταν η 'ωρα της και που μέσω των κατατακτηρίων μπορεί να έχω δεύτερη ευκαιρία. 

  11. On 1/6/2021 at 2:53 ΜΜ, archmi said:

    Δυστυχώς δεν στο προτείνω να κάνεις την σχολή απο απόσταση. Αλλάζουν συχνά μέρα τα μαθήματα και αν δεν έχεις κάποιον φίλο εκεί δεν θα έχεις ιδέα τι γίνεται γιατί ούτε mail σου στέλνουν κολλάνε ένα χαρτί στις ανακοινώσεις. Αντε βγάλε άκρη. Ειδικά τα πρώτα έτη είσαι όλη μέρα στην σχολή και το βράδυ γυρνάς και πρέπει να κάνεις δουλειά για την επόμενη μέρα που πρέπει να παρουσιάσεις κιολας. Δεν είναι οτι στέλνεις ένα mail με την εργασία και τελειώνεις. Ουτε περιμένεις στο τέλος του εξαμήνου να δώσεις εργασία. Στα περισσότερα μαθήματα έχεις μια εργασία που πρέπει να δείχνεις πρόοδο κάθε εβδομάδα. Επίσης πολλές απο αυτές είναι ομαδικές. Οταν εσύ λείπεις και δουλεύεις και έχεις συγκεκριμένο χρόνο να κάνεις κάτι πώς θα συννενοηθείς με το φοιτητάκι?Τον οποίο τον θες να τον κάνεις φίλο σου γιατί αλλιώς δεν θα μάθεις οτι το μάθημα άλλαξε μέρα ή τι ζήτησε για την επόμενη φορά?

    Ο σχεδιασμός είναι στάνταρ μέρα κάθε εβδομάδα αλλά πρέπει να είσαι εκεί κυριολεκτικά όλη μέρα. Υπήρχαν μέρες που αλήθεια φεύγαμε τα μεσάνυχτα απο την σχολή μέχρι να παρουσιάσουν ολοι. Μπορείς να φύγεις πιο νωρίς αν παρουσιάσεις πρώτος αλλά σίγουρα όχι κάθε φορά. Υπάρχει η τηλεκπαίδευση αλλά δεν νομίζω να συνεχίσουν τα online μαθήματα όταν τελείωσει η πανδημία.

    Τα πρώτα έτη μάλιστα το πρόγραμμα είναι φουλ.

    Επίσης οι καθηγητές δεν συγκινούνται αν τους πεις οτι δουλεύεις. Και οι ίδιοι έρχονται κάθε εβδομάδα απο Αθήνα γιατί εχουν γραφεία και οικογένεια. Ασε που πλέον είναι πολλά παιδιά που δυσκολεύονται και προσπαθούν πάρα πολύ να είναι εντάξει στην σχολή.

    Η αλήθεια είναι οτι η Αρχιτεκτονική θέλει θυσία για να βγεί.

    Μακάρι να είχα καλύτερη απάντηση για σενα.

    Αν το κάνεις για την δουλειά καλύτερα να δώσεις για πολιτικών μηχανικών καθώς έχουν καλύτερη αποκατάσταση απο τους αρχιτέκτονες. Αν το αγαπάς κάντο.

     

     

    Αν είσαι Μηχανικός βάλε την ειδικότητα στο προφίλ σου

    Didonis

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Δε με ενδιαφέρει για πολ. μηχ. καθόλου, είμαι τοπογράφος και δουλεύω 25 χρόνια. Την αρχιτεκτονική τη θέλω όχι για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά επειδή μου αρέσει και επειδή θέλω κάτι καινούργιο δυνητικά συναρπαστικό.

  12. On 25/7/2014 at 11:02 ΠΜ, vasimots said:

    Γεια σας συνάδελφοι,

    Αποφάσισα και γω να δώσω κατατακτήριες για την αρχιτεκτονική ΕΜΠ αλλά δυσκολεύομαι λίγο με την ιστορία της αρχιτεκτονικής λόγω του ότι δεν πηγαίνω σε κάποιο φροντιστήριο και δεν έχω ιδέα πως είναι τα θέματα που πέφτουν. Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να με κατατοπίσει λίγο; Πχ. Πόσα θέματα, τι τύπου ( ανοιχτές-κλειστές ερωτήσεις), και σε τι πρέπει να δώσω ιδιαίτερο βάρος (αν μπορεί να το θέσει κανείς έτσι!). Ακόμα, αν υπάρχει κάποιος φοιτητής της σχολής μπορεί να με ενημερώσει αν μπορώ να βρώ σημειώσεις του μαθήματος και που/πως;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας :)

     

    Υ.Γ: Μπορείτε να μου στείλετε και π.μ αν σας διευκολύνει.

    Εαν βρήκατε άκρη με την ιστορία, και έχετε βοηθητικό υλικό -οτιδήποτε- ή τις απαντήσεις τις ερωτήσεις που θέτετε κι εσείς, θα εκτιμούσα να μου στειλετε πμ. Ευχαριστώ, ελπιζω η προσπαθειά σας να ήταν επιτυχής

  13. On 11/2/2012 at 12:00 ΜΜ, archmi said:

    Γεια σε ολους,

    εχω μπει και εγω με κατατακτηριες στην αρχιτεκτονικη και επειδή θυμάμαι το άγχος που είχα να βρώ πληροφορίες αποφάσισα να γράψω αυτο το post.Δεν ξέρω αν εχει αλλάξει κάτι απο τότε που έδωσα αλλά θα σας πω ότι ξέρω.

    Λοιπον,

    Η κάθε σχολή έχει διαφορετικά θέματα και βιβλία άρα θα πρέπει να κάνεις διαφορετικό διάβασμα για την κάθε σχολή αν θες να δώσεις π.χ. και στην Αθήνα και στον Βόλο.

    Στην Αθήνα δίνεις σύνθεση, ελεύθερο και ιστορία. Η σύνθεση είναι συνήθως κατοικία και δεν αρκεί να κάνεις απλό, το ελεύθερο είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να είσαι πολύ γρήγορος για να το βγάλεις-στην χρονιά μου οι μισοί δεν πρόλαβαν- και η ιστορία είναι το βιβλίο του Μπούρα που είναι απο μονο του ένα δύσκολο βιβλίο και οι εξετάσεις πολύ απαιτιτικες

    Στην Πάτρα δίνεις σύνθεση,γραμμικό, ελεύθερο και ιστορία. Η σύνθεση ειναι συνήθως μεγαλυτερο θέμα απο της Αθήνας δηλ είναι σύνθεση ενός συνόλου και θελουν να καταλαβουν οτι έχεις καταλαβαίνει τι σημαίνει κλίμακα, το γραμμικό και το ελευθερο δίνονται μαζί σε τρεις ώρες, δηλ έχεις 1μιση ώρα για το καθένα. Το γραμμικό είναι πανεύκολο- αρκεί να ξέρεις αξονομετρικό ή προοπτικο σχέδιο- το ελευθερο είναι νορμαλ θέμα αλλά εχεις πολύ λίγη ώρα. Η ιστορία είναι απο το βιβλίο του Gombrich "το χρονικο της τέχνης" που είναι και πολύ ωραίο βιβλίο και εύκολο. Η εξέταση γίνεται με δύο ερωτήσεις να απαντήσεις την μία που είναι γενικές μεν αλλά θέλουν να δουν οτι εχεις αντιληφθεί τι παίζει σε σχέση με τα εκάστοτε ρευματα στην τέχνη και πως επηρεάζουν το ένα το άλλο.

    Στον Βόλο δίνεις συνθεση , ελεύθερο και δοκίμιο . Συνθεση δεν θυμάμαι τι παιζει γιατι εκεί δεν έδωσα, ελευθερο είναι ένα θέμα που βγαίνει σε 6 ωρες και το δοκίμιο ειναι κάτι τύπου έκθεση που πρέπει να γράψεις γιατί θες να μπείς στην σχολη και ποιο αρχιτεκτονικό έργο σε επηρέασε σε αυτήν σου την αποφαση. Οπότε πάλι πρέπει να ξέρεις 5 πράγματα για την συγχρονη ιστορία της αρχιτεκτονικής για να απαντήσεις κάτι που στέκει.

    Θεσσαλονική νομίζω έχει διαφορά με την Αθήνα στο ελεύθερο αν θυμάμαι καλα, Ηθελαν και επιπλέον λεπτομέρειες του θέματος.

    Για Ξάνθη και Κρήτη δεν θυμάμαι. Στη Ξάνθη νομίζω η ιστορία είναι πολλαπλής επιλογής και είναι συγχρονη αρχιτεκτονική.

    Οσον αφορά τα βύσματα εχω ακούσει και εχω δει τέρατα. Αλλά το γεγονός ότι πέρασα και δεν ήξερα κανέναν με κάνει να πιστεύω οτι αν είσαι αρκετά καλός θα σε περάσουν.

    Επίσης καποιοι που έγραφαν σε προηγούμενα ποστ αν μπορουν να κάνουν την σχολή απο αποσταση ξεχάστε το απο τώρα. είναι τόσες πολλές οι ώρες και τόσος ο όγκος δουλειάς που απλά δεν προλαβαίνεις να κοιμηθείς.π.χ. σημερα ξυπνησα στις 5μιση και εχω κοιμηθεί μονο 3 ωρες.

    Αν έχετε εμπειρία απο δουλειά και νομίζετε οτι θα σας βοηθήσει στην σχολή δεν ειναι αρκιβως έτσι. Έτσι νομιζα και εγώ και οχι απλά δεν με βοήθησε αλλά με δυσκόλεψε κιολας.π,χ, οταν σχεδιάζεις κάτι που ξέρεις οτι δεν μπορεί να γίνει ποτέ γιατί δεν θα στο περάσει η πολεοδομία σε μπλοκάρει στο να συνεχίσεις.

    Τα μαθήματα που σου αναγνωρίζουν είναι ανάλογα με την σχολή που έχεις τελειώσει και με την σχολή που θα μπεις. Δηλ. εμένα που ήμουν απο συναφή σχολή στην Πάτρα μου αναγνώρισαν όλο το πρώτο έτος και κάποια άλλα μαθήματα, αλλά φίλη μου απο την ίδια σχολή όταν μπήκε στον Βόλο δεν της αναγνώρισαν τίποτα και ξεκίνησε απο την αρχή και μάλιστα επειδή μπαίνουμε σε εαρινό εξαμηνο βρέθηκε να χρωστάει κιολας μαθημα απο το χειμερινο.

    Αν σκέφτεστε να ξαναδώσετε πανελληνιες η να τελειώσετε την σχολή πρώτα και μετα, σκεφτείτε μονο οτι στην Αθήνα έδιναν γύρω στα 400 ατομα κατατακτηριες και έπαιρναν 5 και στην πάτρα έδιναν 80 και έπαιρναν 3. Αυτο σημαίνει οτι οι μισοί τουλάχιστον είναι πολύ καλα προετοιμασμένοι. Απ την άλλη εχεις πολύ καλύτερες πιθανότητες να περάσεις Πάτρα απο Αθήνα.

    Τελος, όσον αφορά τα φροντιστηρια. Αν είσαι συγκεντρωμένος και εχεις πειθαρχία στο διαβασμά σου δεν έχει νοημα να κανεις ιστορία.Εγω επειδή παράλληλα δουλευα και έκανα και την διπλωματική της πρηγουμενης σχολης δεν μπορουσα να το κάνω με τιποτα οπότε πηγα φροντιστηριο. Το ελευθερο θελει σίγουρα εξάσκηση και επειδή το ακούω συχνά οτι χρειάζεται να έχεις ταλέντο να κάνεις ελευθερο θελω να πω οτι είναι όλα θέμα τεχνικής. Αν εχεις ένα καλό δάσκαλο και κάνεις πολύ εξάσκηση θα φτάσεις ένα πολύ καλό επίπεδο. Μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει πιο εύκολα απο σένα αλλά με επιμόνή όλα γίνονται.

    αυτα....δεν θυμάμαι κάτι αλλο! :smile:

    Eυχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Απ αυτά που γραφεις, η Πάτρα φαίνεται να έχει πιο εύκολες εξετάσεις, στο Βόλο χάνεις ένα χρόνο (ακόμα και αν είσαι πχ πολιτικός ή τοπογράφος μηχ μπαίνεις πρώτο έτος; Μαζί με τον απόφοιτο θεολογίας πχ;). 

    Επειδή δουλεύω Αθήνα σκοπέυω να δώσω και Βόλο και Πάτρα - μπορώ να ανεβαίνω συχνά, όχι όμως να μετακομίσω εντελώς. Είναι αδύνατον να βγει η σχολή έτσι; Φετος υπήρχε τηλεεκπαίδευση, μήπως αλλαξαν τα πράγματα; 

    Τέλος, για να μη θεωρηθεί διαφήμιση, ποιο θεωρείτε εσείς το καλύτερο φροντιστήριο προετοιμασιας για κατατακτήριες; Στείλτε μου μήνυμα

  14. Kαλημέρα, έχω τελειώσει ATM πριν πολλά χρόνια και σκέφτομαι να δώσω κατατακτήριες για αρχιτεκτονική -στις Πανελληνιες είχα δώσει, αλλά για λίγο το έχασα (τοτε υπήρχαν μόνο 2 αρχιτεκτονικές). Είναι εφικτός στόχος όταν εχει παρέλθει 20ετία από τις τελευταίες σπουδές; Χρόνο για πολύ διαβασμα δεν έχω λόγω δουλειάς, βέβαια θα φρεσκάρω το σχέδιο με φροντιστήριο αναγκαστικά. Το έχει κάνει κάποιος από εσάς μετά από τόσα χρόνια; Οι διάφορες σχολές (Αθήνα, Πάτρα και Βόλος με ενδιαφέρουν πιο πολύ) έχουν διαφορετική ύλη, για εισαγωγή, και ο Βόλος ειδικά δεν έχει ύλη, έχει συγγραφή δοκιμίου, που δεν έχω ιδέα τι είναι. Ξέρει κανείς; Γενικά πώς το βλέπετε όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας; 

  15. Θέλω να ρωτήσω αν, στα πλαίσια του εξοικονομώ-αυτονομώ, μπορώ να κάνω μόνο μια εργασία ενεργειακής αναβάθμισης, δηλαδή αντικατάσταση κουφωμάτων στο 80τμ διαμέρισμά μου; Ή πρέπει να πάρω πακέτο όλα, δηλαδή ηλιακό (που δεν γίνεται, λόγω αποκλειστικής χρήσης ταράτσας) κλπ; Ξέρετε περίπου τι κόστος έχει προ επιδότησης; 

  16. Απαλλοτριώνεται οικόπεδο ιδιώτη από το Δήμο για δική του χρήση και προχωρά η πράξη εφαρμογής. Αντί αυτού, δίνεται στον ιδιοκτήτη άλλο οικόπεδο, μικρότερου ομως μεγέθους και σε μειονεκτικότερη θέση (πιο μακρυά από παραλία) και μικρότερης αξίας. Είναι δυνατόν ο ιδιοκτήτης να υποχρεούται σε εισφορά σε χρήμα ενώ το ακίνητο που παίρνει είναι μικρότερης αξίας από αυτό που είχε; Το αρχικό ακίνητο ήταν εντός σχεδίου, δεν σε τμήμα επέκτασης.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.