Μετάβαση στο περιεχόμενο

giorgos1111

Members
  • Περιεχόμενα

    16
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by giorgos1111

  1. Θα πρέπει άμεσα να εντάξουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου. Είναι κάτι που ανακοινώθηκε, αλλά δεν προχώρησε.
  2. giorgos1111

    Νόμος 4495/2017

    Ευχαριστούμε πολύ, για άλλη μια φορά.
  3. giorgos1111

    Νόμος 4495/2017

    Και πάλι ευχαριστούμε θερμά!! Μήπως θα πρέπει στην περίπτωση γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017 να προστεθούν τα όσα αναφέρονται στην παράγραφο 14 και 15 του άρθρου 99 του νέου νόμου (Ν.4685/2020).
  4. giorgos1111

    Νόμος 4495/2017

    Ευχαριστούμε πολύ. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
  5. Ευχαριστώ πολύ. Πολύ καλή δουλειά!
  6. Σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, όπως γίνεται γνωστό με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ερώτηση σχετική είχε κατατεθεί από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται και γιατί καθυστερεί η εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και αν εισήχθη το ΠΔ προς επεξεργασία στο ΣτΕ. Η βουλευτής ζητούσε ακόμη να ενημερωθεί εάν έχουν εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας κτιρίου. Ειδικά για το έργο «Σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας κτιρίων», όπως αναφέρει ο κ. Καλαφάτης αυτό προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Σε αυτήν τη φάση, έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή του υλικού εξοπλισμού, η υλοποίηση του υποσυστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, καθώς και το υποσύστημα διαχείρισης ελέγχων από τους ελεγκτές δόμησης και επίβλεψης από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Μέσα στον επόμενο μήνα, προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η πιλοτική εφαρμογή αυτών των υποσυστημάτων σε επιλεγμένες Υπηρεσίες Δόμησης σε όλη την επικράτεια, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Πηγή: Καθημερινή(http://www.kathimeri...ytothta-ktiriwn) Click here to view the είδηση
  7. Σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκεται το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, όπως γίνεται γνωστό με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ερώτηση σχετική είχε κατατεθεί από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται και γιατί καθυστερεί η εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και αν εισήχθη το ΠΔ προς επεξεργασία στο ΣτΕ. Η βουλευτής ζητούσε ακόμη να ενημερωθεί εάν έχουν εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας κτιρίου. Ειδικά για το έργο «Σύστημα δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας κτιρίων», όπως αναφέρει ο κ. Καλαφάτης αυτό προχωρά με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Σε αυτήν τη φάση, έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή του υλικού εξοπλισμού, η υλοποίηση του υποσυστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, καθώς και το υποσύστημα διαχείρισης ελέγχων από τους ελεγκτές δόμησης και επίβλεψης από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Μέσα στον επόμενο μήνα, προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η πιλοτική εφαρμογή αυτών των υποσυστημάτων σε επιλεγμένες Υπηρεσίες Δόμησης σε όλη την επικράτεια, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Πηγή: Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/758469/article/epikairothta/ellada/sto-teliko-stadio-to-sxedio-proedrikoy-diatagmatos-gia-thn-hlektronikh-taytothta-ktiriwn)
  8. Που βρίσκεται αυτό και δεν το βρίσκω? Μήπως κάνεις κάποιο λάθος?
  9. Σε απάντηση στον ssouanis για τον συνδιασμό της κατ. 4 με την κατ. 5 θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι το σύστημα προχωράει κανονικά και συνδιάζει αυτές τις δύο κατηγορίες σε αντίθεση με την παράλογη ερμηνεία της Εγκυκλίου 4. Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. yian
  10. Κάνοντας Download στο αρχείο που επισυνάπτεις κατεβαίνει το αρχείο :ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ Ν.4178 v.6.xls που δεν έχει τις τελευταίες αλλαγές της Version 8. Ευχαριστώ.
  11. Στο πινακάκι που υπολογίζει το πρόστιμο σε σχέση με τους τρόπους καταβλής (εφάπαξ, 30%) είναι λάθος ο υπολογισμός στην εφάπαξ καταβολή και στο 30%. Η έκπτωση εφαρμόζεται στο συνολικό ποσό (κελί Ε90) και όχι σε αυτό που μένει μετά την πληρωμή του παραβόλου (κελί Ε92). Επίσης εάν μπορείς βάλε τον περιορισμό στα 50,00 ευρώ για την μηνιαία δόση και στα 300,00 ευρώ για την εξαμηνιαία. Ευχαριστώ.
  12. Δεν υπολογίζει το μειωτικό συντελεστή 50% στο πεδίο <πρόστιμο βοηθητικών>.
  13. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και μαζί και οι τροπολογίες 596/60 14.6.2013, 597/61 14.6.2013 και 602/64 19.6.2013. Η επίμαχη τροπολογία 600/63 για τους ενεργειακούς επιθεωρητές δεν πέρασε. Ίσως σε κάποιο άλλο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ!!!!
  14. Τον επανακαθορισμό του πλαισίου που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ, επιδιώκουν να διορθώσουν με τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου: «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» το οποίο συζητείται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013. Με τη συγκεκριμένη διάταξη επανακαθορίζεται το πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στο Μητρώο, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της απαιτούμενης εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) στις 6 Οκτωβρίου 2013 λήγουν οι προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν χορηγηθεί, β) έχουν εκπαιδευτεί περίπου 10.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αναμένουν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, γ) πρέπει να μη διαταραχθεί η ομαλή έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για ενοικιάσεις και πωλήσεις κτιρίων, για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και για άλλες περιπτώσεις. Ακόμη, προστίθεται μία νέα παράγραφος στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010, σύμφωνα με την οποία για διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της, εντάσσονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών όσοι είναι μηχανικοί (διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων), χωρίς απαιτούμενη προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία και έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταργείται η εξεταστική διαδικασία, αλλά αναβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν εγγραφεί στα οικεία Μητρώα και εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφείλουν να εξεταστούν και να υποβάλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης. Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Στάθης Κωσταντινίδης και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής. Η τροπολογία http://www.iekemtee....Α.pdf Πηγή: ΙΕΚΕΜΤΕΕ Click here to view the είδηση
  15. Τον επανακαθορισμό του πλαισίου που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησης της εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ, επιδιώκουν να διορθώσουν με τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου: «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» το οποίο συζητείται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013. Με τη συγκεκριμένη διάταξη επανακαθορίζεται το πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στο Μητρώο, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της απαιτούμενης εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) στις 6 Οκτωβρίου 2013 λήγουν οι προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν χορηγηθεί, β) έχουν εκπαιδευτεί περίπου 10.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αναμένουν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, γ) πρέπει να μη διαταραχθεί η ομαλή έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για ενοικιάσεις και πωλήσεις κτιρίων, για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και για άλλες περιπτώσεις. Ακόμη, προστίθεται μία νέα παράγραφος στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010, σύμφωνα με την οποία για διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της, εντάσσονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών όσοι είναι μηχανικοί (διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων), χωρίς απαιτούμενη προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία και έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταργείται η εξεταστική διαδικασία, αλλά αναβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν εγγραφεί στα οικεία Μητρώα και εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφείλουν να εξεταστούν και να υποβάλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης. Την τροπολογία κατέθεσαν από κοινού Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Στάθης Κωσταντινίδης και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής. Η τροπολογία http://www.iekemtee.gr/images/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91.pdf Πηγή: ΙΕΚΕΜΤΕΕ
  16. Ανυπέρβλητα «εμπόδια» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένοντας στη θέση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες. Σύμφωνα με το ΣτΕ, σε μία τέτοια περιοχή (όπου αναπτύχθηκε και «νέα γενιά αυθαιρέτων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ. Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική. Το κράτος -κατά το ΣτΕ- μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα. Αξιώσεις Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους (σε σχέση με τον προορισμό της), εφόσον αποδείξουν με αγωγή στα δικαστήρια ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, που δέχεται το Σύνταγμα. Παράλληλα το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα, Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή των Μεσογείων, κατά το σκέλος που πρόβλεψε τη ένταξη τμήματος της Ραφήνας σε ζώνη πρασίνου («μπλοκάροντας» έτσι τη δόμηση) με στόχο να διατηρηθούν άθικτα τα σημεία σε δασικές περιοχές γύρω από την οικιστική ζώνη και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν υπέρμετροι περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την ισότητα, την αναλογικότητα καθώς και το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την κατοχύρωση περιουσιακών δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η επίμαχη ιδιωτική έκταση έχει αποκτήσει οικιστικό χαρακτήρα με ανάπτυξη κατοικιών και δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και οι περιορισμοί δόμησης παραβιάζουν τη δικαιολογημένη προσδοκία τους για μελλοντική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού το κράτος (με πράξεις και παραλείψεις) επέτρεψε ή ανέχθηκε για πολλά χρόνια τη δημιουργία οικισμού. Ενταξη Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα. Ούτε όμως επιβάλλεται για το κράτος η διαιώνιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ούτε η ιδατήρηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών συνόλων, ιδίως όταν η ένταξή τους στο σχέδιο δεν εναρμονίζεται με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό Πηγή Εφημερίδα Ημερησία: http://www.imerisia....pubid=113054838 Click here to view the είδηση
  17. Ανυπέρβλητα «εμπόδια» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένοντας στη θέση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες. Σύμφωνα με το ΣτΕ, σε μία τέτοια περιοχή (όπου αναπτύχθηκε και «νέα γενιά αυθαιρέτων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να κτίσουν και αυτοί, επειδή το κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξε ανοχή στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα ούτε επειδή υπάρχουν τέτοιες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από οδικό δίκτυο και δίκτυα φωτισμού, ύδρευσης κ.λπ. Η μακρόχρονη κρατική αδράνεια δεν μπορεί να στηρίξει την προσδοκία ότι μια τέτοια περιοχή θα μετεξελιχθεί νόμιμα σε οικιστική. Το κράτος -κατά το ΣτΕ- μπορεί νόμιμα να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση, γιατί η μακρόχρονη ανοχή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει υποχρέωση να διατηρηθεί η πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά ούτε ότι επιβάλλεται να διαιωνιστούν τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου ακίνητα. Αξιώσεις Από την άλλη, το δικαστήριο κρίνει ότι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να αξιώσουν αποζημίωση σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις όπου στερούνται ουσιωδώς τη χρήση της ιδιοκτησίας τους (σε σχέση με τον προορισμό της), εφόσον αποδείξουν με αγωγή στα δικαστήρια ότι το βάρος του περιορισμού που τους επιβάλλεται ξεπερνά το εύλογο όριο ανοχής και αλληλεγγύης, που δέχεται το Σύνταγμα. Παράλληλα το ΣτΕ επιμένει ότι για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν από τις 31-1-83, η κρίση για οριστική εξαίρεσή τους, από την κατεδάφιση θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν είχε προηγηθεί ένταξη της περιοχής όπου βρίσκονται σε πολεοδομικό σχέδιο και είχε επομένως καταστεί οικιστική, γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα καθιστούσε πολύ δυσχερή ή και αδύνατο τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε σύμφωνο με το Σύνταγμα, Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή των Μεσογείων, κατά το σκέλος που πρόβλεψε τη ένταξη τμήματος της Ραφήνας σε ζώνη πρασίνου («μπλοκάροντας» έτσι τη δόμηση) με στόχο να διατηρηθούν άθικτα τα σημεία σε δασικές περιοχές γύρω από την οικιστική ζώνη και να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι τέθηκαν υπέρμετροι περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την ισότητα, την αναλογικότητα καθώς και το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για την κατοχύρωση περιουσιακών δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι η επίμαχη ιδιωτική έκταση έχει αποκτήσει οικιστικό χαρακτήρα με ανάπτυξη κατοικιών και δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και οι περιορισμοί δόμησης παραβιάζουν τη δικαιολογημένη προσδοκία τους για μελλοντική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, αφού το κράτος (με πράξεις και παραλείψεις) επέτρεψε ή ανέχθηκε για πολλά χρόνια τη δημιουργία οικισμού. Ενταξη Το ΣτΕ δέχθηκε, όμως, ότι η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα μιας περιοχής εκτός σχεδίου, δεν συνεπάγεται υποχρέωση του κράτους για διατήρηση της δημιουργηθείσας πραγματικής κατάστασης ούτε για ένταξή της στο σχέδιο πόλης, έστω και αν η οικιστική ανάπτυξη έγινε ανεκτή για μακρό χρονικό διάστημα. Ούτε όμως επιβάλλεται για το κράτος η διαιώνιση ευνοϊκών ρυθμίσεων ούτε η ιδατήρηση και νομιμοποίηση αυθαίρετων οικιστικών συνόλων, ιδίως όταν η ένταξή τους στο σχέδιο δεν εναρμονίζεται με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό Πηγή Εφημερίδα Ημερησία: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113054838
  18. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Σκοπός του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, είναι η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση. Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως για να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου. Ο νέος θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη. Αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου. Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών καθώς και την οριστική πάταξη της αυθαίρετης δόμησης. Αφορά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου και αποτελεί τον κύριο μοχλό ελέγχου των κατασκευών προς όφελος των πολιτων. Δείτε το σχέδιο της διαβούλευσης εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/?p=5107 Συμμετοχή ως 14 Ιουνίου 2013. Click here to view the είδηση
  19. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Σκοπός του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, είναι η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση. Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως για να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου. Ο νέος θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη. Αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου. Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών καθώς και την οριστική πάταξη της αυθαίρετης δόμησης. Αφορά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου και αποτελεί τον κύριο μοχλό ελέγχου των κατασκευών προς όφελος των πολιτων. Δείτε το σχέδιο της διαβούλευσης εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/?p=5107 Συμμετοχή ως 14 Ιουνίου 2013.
  20. Συγχαρητηρια και απο μένα παιδιά!!! Μπράβο!! Πάντα τέτοια!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.