Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

realarch

Members
  • Περιεχόμενα

    159
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by realarch

  1. συνάδερφοι, θέλω να σας ενημερώσω ότι τα σχόλια σας/μας εδώ θα προωθηθούν με τον ποιό ουσιαστικό τρόπο και θα ληφθούν υπόψη όλα. Ειδικά αυτά που προέρχονται από πραγματικό ενδιαφέρον και δεν χρησιμοποιούν απλά την προσπάθεια της ΤΟ ΤΕΕ για επίδειξη γνώσεων ή διεκδικηση ρόλων και θέσεων, υποδεικνύοντας και την παραμικρή ατέλεια, τυπική ή όχι. Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η εργασία αυτή ήταν πολύ δύσκολη να γίνει λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο εργαζόμαστε αλλά και λόγω του ότι αποτελεί σχετικά νέο αντικείμενο για το οποίο η 'παλαιά γνώση' έπρεπε να συμετάσχει ουσιαστικά. Θέλω να καταθέσω ότι κατ'εμέ το αποτέλεσμα σε συνάρτηση με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο αυτό δημιουργήθηκε είναι ικανοποιητικό. Σίγουρα θα μπορούσε κάλιστα να υπάρξει και δεύτερη ΤΟ ΤΕΕ που θα ενέτασε το βιοκλιματικό σχεδιασμό στη διαδικασία τουαρχιτεκτονικού σχεδιασμού ενός αρχιτεκτονικού γραφείου. Προυπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση είναι κατά τη γνώμη μου η οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων βάσει γνωστικού αντικειμένου. Είμαι σίγουρος ότι σαν νέοι μηχανικοί, παρόλη την επιθυμία να δούμε τα πάντα να λειτουργούν στο βέλτιστο βαθμό, άμεσα και γρήγορα, θα καλοσωρίσουμε την επίπονη αυτή εργασία και θα εστιάσουμε στην περαιτέρω στελέχωση και βελτίωση των προσπαθειών για βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος που για πρώτη φορά γίνονται σε αυτή τη χώρα όσον αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό. Θέλω να θυμίσω ότι οι προσπάθεια για τον ΚΕνΑΚ (ή ΚΟΧΕΕ) άρχισε το 1998 και σταματούσε λόγω του ότι τα παραπάνω αναφερόμενα φαινόμενα ήταν ισχυρότερα από την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η εργασία. Καλή συνέχεια σε όλους μας. Με εκτίμηση Κ. Γράψας συντονιστής ΤΟ ΤΕΕ Βιοκλιματική αρχιτεκτονικής
  2. Συμφωνώ και βεβαιώνω ότι έχω ζητήσει από τον διαχειριστή να αφαιρέσει τα σχετικά, όμως δεν το έχει κάνει. Το ζητώ και πάλι δημοσίως. .
  3. καλά θα ήταν να είχαμε μιά συνεισφορά παό κάποιον συνάδερφο που να έλεγε 'σύμφωνα με τη μελέτη τάδε' που είχε τα αποτελέσματα 'αυτά' προκύπτει ότι ..... Οτιδήποτε άλλο κινήται στο επίπεδο του Λύκου και της κοκινοσκουφίτσας δυστυχώς.
  4. το goοgling επί ιατρικών θεμλατων δεν με κάνει ιατρό αγαπητέ.....όσο και αν το αντίθετο θα βόλευε τη στρατιά των Ελλήνων ανεκπαίδευτων ξερόλων που δυστυχώς δρουν ανεξέλεγκτα και με το νόμο στη χώρα ετούτη. Αυτό ήταν το θέμα της φίλης μας και ο σκοπός του σχολιου της.
  5. φίλη μου, υπάρχει επίσης ολόκληρη εξειδίκευση στο ψάχνειν σκαριφήματα από το internet....μη το ψάχνεις..
  6. φίλε συνάδερφε, το 80% των κτηρίων που έχουμε γύρω μας ΔΕΝ είναι υλοποιημένα από μηχανικούς εκπαιδευμένους για τη δουλειά αυτή (αρχιτέκτονες). Σε αυτό φταίει κατά κύριο λόγο το κράτος που επιτρέπει *και προωθεί* αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η έλλειψη παιδείας των πολιτών-πελατών και η νοοτροπία του fast food-κέρδους που είχει υιοθετηθεί απο το σύνολο του πληθυσμού της χώρας αυτής.
  7. Είμαι σίγουρος ότι οι Αρχιτέκτονες γνωρίζουν τη δουλειά τους, υποθέτω ότι σε εργασία Αρχιτέκτονα δεν εισέρχεται διακοσμητής. Ο διακοσμιτής διακοσμεί κτίσματα μη αρχιτεκτόνων σε μια προσπάθεια να μεταμορφωθούν σε ...αρχιτεκτονική. Υποθέτω επίσης ότι ο Αρχιτέκτονας είναι ικανός να συντονίσει και να συνδιάσει τις γνώσεις των πολ.μηχανικών όσον αφορά στις αντοχές υλικών αλλά και των φυσικών όσον αφορά στην θερμική συμπεριφορά των υλικών και κατασκευών. Γενικά οι σοβαροί αρχιτέκτονες επιπλέον κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και όσο περνάει ο καιρός οι γνώσεις αυτές είναι και επίσημα πιστοποιημένες από τα ινστιτούτα εκπαίδευσής τους. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να ανακαλύψουν σύμβουλους-συνεργάτες οι οποίοι σέβονται και περιορίζονται στο πραγματικό αντικείμενο εκπαίδευσής και γνώσης τους, αλλά και πελάτες οι οποίοι να έχουν την ικανότητα να επιλέγουν τους σωστούς επαγγελματίες για την εργασία τους και γνωρίζουν όχο μόνο τη διαφορά μεταξύ των ειδικοτήτων αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των καλών επιστημόνων μεταξύ μίας ειδικότητας (στην περίπτωση σχεδιασμού κτηρίων - των αρχιτεκτόνων).
  8. πρέπει να μπορούμε να τον σκιάσουμε απ'έξω, συνήθως με μιά τέντα έτσι ώστε να μην εισέρχεται ηλιακή ακτινοβολία και να ακυρώνεται η λειτουργία του. Ο τρόπος κατασκευής είναι θέμα του μηχανικού με προυπόθεση ότι έχει καταλάβει τις αρχές λειτουργίας.
  9. είναι καλή ιδέα, εφοσον μπορείς να εξασφαλίσεις ότι το καλοκαίρι μπορείς να ακυρώσεις τη λειτουργεία του.
  10. το καλύτερο είναι μια παράθεση του άρθρου που κοιτάζεις έτσι ώστε να δούμε ακριβώς τι αναφέρει. Διαβάζοντας την ανάρτησή σου 'βλέπω' κλειστές θερμαινόμενες πισίνες που δεν μετρούν στη δόμηση, πράγμα σημαντικό εαν όντως ισχύουν τα συμπεράσματά σου.
  11. κάναμε μια απόπειρα με τον ΚΕΝΑΚ (κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων) αλλά ο έλεγχος δόθηκε σε μηχανολόγους. Δυστυχώς το μόνο που προβλέπεται είναι κτήρια με κακό σχεδιασμό και καλά μηχανήματα. (δείτε το στα downloads του φότουμ) Άλλη μία ήττα της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων με συνέπειες στην ποιότητα της ζωής μας.
  12. εκεί κάνουμε σίγουρο ότι τα μπαλκόνια γεμίζουν με αναριχόμενα όπως και με αυτά που κρέμονται, φυλλοβόλα φυτά. Χρησιμοποιούμε σωστή σκίαση και σωστά τζάμια. Αερίζουμε διαμπερώς και χρησιμοποιούμε νυκτερινό αερισμό για αποβολή των θερμικών κερδών της ημέρας. Εγκαθιστούμε ανεμιστήρες οροφής διότι αυξάνουν την ανέχεια κατά 4 βαθμούς κελσίου. Σκιάζουμε την ταράστα με πέργκολα με αναριχόμενο (δεν τσιμπάμε στους γερμανούς για τις φυτεμένμες ταράτσες). Συνδέουμε ΟΛΟΥΣ τους ακάλυπτους σε ένα κοινόχρηστο δίκτυο πρασίνου που μειώνει τη θερμοκρασία της θερμικής νησίδας δραματικά και επιτρέπει σε παιδιά και πολίτες να ζούν και να κυκλοφορούν ανθρώπινα. Αυτά, χωρίς να σκεφτούμε πολύ, εαν σκεφτούμε βρίσκουμε και άλλα. Σου φαίνεται ακόμη τόσο δύσκολο όσο το κάνουν να φαντάζει?
  13. αυτό είναι εν μέρει αποπροσανατολισμός διότι αν δεις αρχαίες πόλεις θα δεις ότι μπορούν κάλιστα να είναι φυσιο-λογικά δομημένες. Όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση οι γειτωνιές μας μπορούν να βελτιωθούν ενεργειακά σε πολύ μεγάλο βαθμό εαν οι κερδοσκόποι αντιληφθούν ότι πρέπει να παραχωρήσουν χώρο για κοινόχρηστες χρήσεις και συλλογική ζωή. Οι χώροι αυτοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε σε ένα μενομωμένο κτήριο με τα ίδια αποτελέσματα συν την ποιότητα ζωής που θα προκύψει. Το πρόβλημα μας έιναι οι κερδοσκόποι του δομημένου περιβάλλοντος και όχι η αντικειμενική πραγματικότητα (δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ξέρω)
  14. ... Τα φυλλοβόλα φυτά είναι γενικά άριστη λύση όπως και εσύ λες αλλά και στη σωστή-βιώσιμη φιλοσοφία, μακριά από τα κάθε λογής εμπορεύματα και ηλεκτρομηχανολογικές λύσεις της δυτικής τεχνολογίας και του εμπορίου. Επίσης η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου, ακόμη και η καθοδήγηση του αέρα με διαμόρφωση της μορφολογίας του χώρου αυτού (αν υπάρχει). Νερό (λίμνες κτλ) δροσίζει τον αέρα επίσης πριν αυτός έρθει σε επαφή με το κτήριο. Γενικά μιά ανθρώπινη-φυσική προσεγγιση που λαμβάνει υπόψη πραγματικά το φυσικό περιβάλλον και το χρησιμοποιεί είναι υπεραρκετή για να αμβλύνει την ένταση οποιουδήποτε προβλήματος ελέγχου του μικροκλίματος. Δυστυχώς οι έμποροι (πολλές φορές με πτυχίο μηχανικού) στρέφουν την προσοχή μας αλλού για ευνόητους λόγους.
  15. καλό είναι πρώτα να σκιάσεις με σωστό τρόπο το κτήριο (φυτά, σκίαστρα κτλ), να κάνεις σίγουρο ότι αερίζεται σωστά, να χρησιμοποιήσεις νυκτερινό αερισμό αν είναι δυνατόν για αποβολή θερμότητας, να εγκαταστήσεις ανεμιστήρες οροφής. Σε οποιοδήποτε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης να ελέγξεις ότι υπάρχει διαπνοή σε όλα τα υλικά από μέσα προς τα έξω και να κάνεις σίγουρο ότι δεν θα δημιουργηθεί εκ των υστέρων πρόβλημα υγρασίας και μούχλας στην εσωτερική μεριά της πολυστερίνης ή κάτω από οποιοδήποτε στρώμα υλικού που θα σου προτείνουν οι έμποροι. Επίσης να ελέγξεις το χρόνο ζωής της πολυστερίνης όσον αφορά στις θερμομονωτικές της ιδιότητες. καλή συνέχεια
  16. καλησπέρα έχω την ίδια ερώτηση αλλά σε εκτός σχεδίου ιδιοκτησία (επί επαρχειακού). Η απόσταση από όρια πρέπει να είναι 5 μέτρα. Μπορώ σε αυτά τα 5 μέτρα να έχω εξώστη και πόσο μήκος δικαιολογήται;
  17. Επίσης να ξέρεις ότι στο δικαστήριο ο δικηγόρος του αντίπαλου θα προσπαθήσει να σε βγάλει ανεπαρκή. Για το λόγο αυτό πρέπει να ξέρεις καλά τι σου ζητήθηκε, πως το προσέγγισες και πως έβγαλες το συμπέρασμα. Ισως προσπαθήσει να σε προσβάλει. Μην ξεχάσεις στιγμή ότι είσαι διπλωματούχος και την αξία σου την έχεις κερδίσει και είναι πιστοποιημένη. Στις πρώτες ερωτήσεις θα προσπαθήσει να σε κάνει να 'μασήσεις', είναι κρίσιμες, μη το κάνεις, να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σταθερά και δυνατά για να ορίσεις εσύ το κύρος σου, να σκέφτεσαι ότι ο ανεπαρκής είναι αυτός. Να τον κοιτάξεις αυστηρά και να απαντήσεις δείχνονταςότι στα λημέρια σου εσύ είσαι η αυθεντία. και μη ξεχνάς ότι υπάρχουν επαγγέλματα θυληπρεπή πχ γιατρος (κάναμε τη σωστή αγωγή αλλά οργανισμός αντέδρασε παράξενα), οικονομολόγος (σωστά το σχεδιάσαμε αλλά η αγορά πήγε ανάποδα), δικηγόρος (καλά τα παρουσιάσαμε αλλά ο δικαστής ήταν περίεργος) και επαγγέλματα ανδρικά πχ μηχανικός (αν το κάνεις λάθος δε γλυτώνεις, θα πέσει). Να ξέρεις την αξία σου έτσι ώστε κανένας δικηγόρος δεν μπορεί να σε υποβαθμίσει. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία.
  18. κατ'εμε απαντάς ΜΟΝΟ σε αυτά που σε ρωτάει ο δικαστής μέσω του εγγράφου που σου έστειλε. Την αμοιβή τη ζητάς εσύ και την πληρώνει 'ο επιμελέστερος των διαδίκων', αυτός δηλαδή που χρειάζεται την πραγματογνωμοσύνη. Εγώ στέλνω έγγραφο και στους δύο, αναφέρω το κόστος και ζητώ 50% προκαταβοή στο λογαριασμό μου. Δεν εξετάζω ποιός θα την καταθέση, ας τα βρούνε μόνοι τους. Με την παραλαβή της προκαταβολής αρχίζω δουλειά. Το υπόλοιπο 50% το ζητώ ΠΡΙΝ δωσω την εργασία μου. Είναι σημαντικό να αναφέρεις τα παραπάνω όπως και το τι υπηρεσίες θα προσφέρεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να μην παρεκλίνεις από αυτά που σου ζητάει ο δικαστής, μόνο γι αυτά έχεις κληθεί. Επίσης πρόσεχε μη σε τρελάνουν οι αντίδικοι, συνήθως δεν αντιλαμβάνονται που αρχίζουν και που τελειώνουν οι ευθύνες σου και οι δικαιοδοσίες σου και νομίζουν ότι εσύ είσαι ο δικαστής. Έχε στο μυαλό σου ότι δε αποφασίζεις για τίποτα εσύ, είσαι απλά ένα μάτι που δίνει μια εικόνα από την κατάσταση ως έχει στο δικαστή για να αποφασίσει αυτός. Βλέποντας ότι αυτό που σου ζητήται αφορά: 'για την ποιότητα και αξία εργασιών που πρέπει να έχουν εκτελεστεί για τμήματα του έργου όπως αυτό περιγράφεται στην οικοδομική άδεια...' και εφόσον δεν αναφέρεται τίποτα για έλεγχο νομιμότητας υποθέτω ότι η δουλειά που σου έχει ανατεθεί είναι να αξιολογήσεις ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ κατασκευές. Αυτό λοιπόν και θα κάνεις. Στην εισαγωγή σου θα αναφέρεις ότι ο σκοπός της εργασίας είναι να αξιολογήσεις τις νόμιμες κατασκευές όπως σπυ ζητήθηκε από το έγγραφο τάδε. Δε νομίζω ότι πρέπει να εμπλακείς ή να αναφέρεις άλλα θέματα (νομιμότητας ή όχι) διότι αυτό δεν σου ζητήται. Τα όρια μας τίθενται από το δικαστή και όχι από την κρίση μας. (ακόμη και αν σε ρωτούσε ο δικαστής για τη νομιμότητα θα έπρεπε να τον παραπέμψεις στην πολεοδομά για βεβαίωση νομιμότητας (που ξέρεις αν έχουν γίνει μεταγενέστερες νομομοποιήσεις ή άλλες πράξεις?), η δική μας δουλειά είναι καθαρά οριοθετημένη σε τεχνικά θέματα, (όσο κι αν στην Ελλάδα μας έχουν αλλοιώσει δε δημόσιους υπάλληλους ιδιωτικού δικαίου, γνωμοδοτείς ΜΟΝΟ σε αυτά που έχεις σπουδάσει και η γνώση σου βεβαιώνεται από το πτυχίο σου και αυτά είναι αυτά που σε ρωτάει ο δικαστής....ποιότητα εργασιών, όχι πολεοδομικά θέματα). Συνεπως μάλλον διαφωνώ με τη συμβουλή του προηγούμενου συνάδερφου. Απλά λες...'εξετάζω την ποιότητα των εργασιών που έχουν αδειοδοτηθεί με την άδεια τάδε όπως μου ζητάει ο δικαστής με το έγγραφο τάδε.', δεν σου ζητήται τίποτα άλλο. Αν στο δικαστήριο σε ρωτήσουν για την νομιμότητα όλου του κτηρίου λες ότι αυτό δεν ήταν αντικείμενο της πραγματογνωμοσύνης και απαιτεί έλεγχο νομιμότητας στην πολεοδομία τον οποίο κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ιδιώτες αν αυτό τους ανατεθεί εγγράφως. Ελπίζω να βοήθησα. Κ.
  19. που περιγράφεται αυτή να δω τις οδηγείες, είναι στο help άραγε? τι version ArchiCad? κ. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Παρατηρήσεις: 1. Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ. 2. Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. Ευχαριστώ, ilias
  20. πως ορίζεις το επίπεδο της τομής της κάτοψης? έκανα update από παλιό version και το έχασα. ευχαριστώ εκ των προταίρων κ.
  21. καταρχήν ΝΑΙ, να αλλάξεις πρόγραμμα, μιλάμε για αεροπλάνο σε σχέση με ποδήλατο, δυστυχώς ότι Ελληνικό καλό είναι να αποφεύγεται μέχρι να αλλάξει η χώρα ετούτη ριζικά (θα το καταλάβεις όταν δεις σεβασμό στους επιστήμονες και σφαλιάρα στους αεριτζήδες). Δεύτερον...τι version κατέβασες? Τρίτον..κατέβασε τα manuals και τα εκπαιδευτικά videos Διπλός τοίχος> ψαξε στο composites / materials κτλ, υπάρχουν έτοιμοι αλλά μπορείς να φτιάξεις και εσύ τους δικούς σου σκάλα> ότι θέλεις φτιάχνεις, είτε με το εργαλείο stairmaker είτε με πλάκες απόσταση>την ορίζεις με cntl+R -------- γενικά> σκέψου να παρακολουθήσεις ελάχιστα σεμινάρεια για τα βασικά, αυτό θα σε γλυτώσει από πολύ φαιά ουσία και ώρα και με τα 4-5 βασικά θα μπορέσεις μετά μόνος σου να απογειωθείς. Καλή διασκέδαση (και μακρυα από 2d σκέψη)
  22. Σε επιβεβαίωση της άποψής μου είναι το γεγονός ότι η ποιότητα του δομημένου χώρου που φτιάξατε είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την ποιότητα της άνω απάντησης. Αχ Ελλάδα μας. ακριβώς συνάδερφε, και να διορθωθεί επίσης το απαράδεκτο καθεστως των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και μαζί με την πραγματικά ελεύθερη παιδεία (όνειρα αλλά επιτακτικά) και τον ανταγωνισμό και αξιολόγηση των ελέυθερων πανεπιστημίων, αν ποτέ γίνουν, σίγουρα θα πάμε ένα βηματάκι μπροστά. Το κακό ξεκινάει από τα 3-4 lobby που αρχίζουν από την παιδεία και διατρέχουν το σύνολο την Διοίκησης. Σφραγίζεται όμως από εμάς που αποδεχόμαστε τα απαράδεκτα ως δεδομένα. συμφωνώ απόλυτα συνάδερφε, υπάρχει θέμα και εκεί που εστιάζεις, αλλά έδω το πρόβλημα είναι στους κυρίους 'καθηγητές' ...και τις γυνάικες τους!! (γιατί κατά διαβολική σύμπτωση είναι και οι γυνάικες τους ικανές να διδάξουν), οι οποίοι ελέγχουν την παιδεία μας χωρίς να αξιολογούνται ούτε αυτοί ούτε οι 'άρχιτέκτονες' που παράγουν. Το επιτρέπει η αγορά όμως και η γενική απληστία πελατών και κάθε λογής μηχανικών, εμπόρων κτλ. Όσο για τις χώρες του εξωτερικού είναι άποψή μου ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη χώρα από θέμα διαφθοράς και (ακόλουθα) από θέμα ποιότητας παιδείας. Τα 'εδώ' να φοβάσαι συνάδερφε όχι τα 'έξω' (κι άσε τους 'εδώ' να φοβούνται τους 'έξω'...καλά κάνουν. Έχουν βασικό λόγο ....και αυτοί και οι γυναίκες τους. Τα παραπάνω όνως δεν πρέπει να μας οδηγούν στο να αγνοούμε ότι το 70% του δομημένου περιβάλλοντος κτίζεται από μη εκπαιδευμένους σε αυτό τον τομέα, δηλαδή ανίδεους. Και δυστυχώς, όπως ο φίλος ΠΜ λέει με συνταγματική κατωχύρωση. Από εκεί δεν πρέπει να αρχίσει κανείς? Καλή μας συνέχεια.
  23. ΠΡΟΤΑΣΗ Στις περιοχές όπου το παράνομο κλείσιμο υμιυπαίθριων χώρων επιφέρει χρήση του κτηρίου από περισσότερους κατοίκους και παράλληλα η αύξηση αυτή υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής να λειτουργήσει βιώσιμα, πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι η πυκνότητα των κατοίκων της περιοχής δεν θα υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα. Αυτό μπορεί να γίνει σε μία φιλική προς τον πολίτη χώρα η οποία έχει αποφασίσει να επιβαρυνθεί τα συλλογικά λάθη του παρελθόντος, με ανάλογη αφαίρεση δικαιώματος δόμησης από δημόσια οικόπεδα στην περιοχή ή αν αυτά δεν υπάρχουν, από μείωση των συντελεστών δόμησης στα ιδιωτικά οικόπεδα επιμερίζοντας έτσι τη ζημιά σε όλους. Στην περίπτωση μιας λιγότερο φιλικής προς τον πολίτη Διοίκησης επιβάλλεται η κατεδάφιση του παράνομου τοίχου, εφόσον η πράξη αυτή οδηγήσει στη μείωση των κατοίκων του κτηρίου, κάτι μάλλον απίθανο. Το δικαίωμα δόμησης ημιυπαίθριων χώρων πρέπει να αυξηθεί σε 40% και να διανέμεται σύμφωνα με την κρίση του εκπαιδευμένου και νομικά υπεύθυνου αρχιτέκτονα, έτσι ώστε να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο για το σχεδιασμό Ελληνικών χώρων ζωής, σαν αυτούς που πάντα κατασκευάζαμε και η εμπορευματοποίηση των κατοικιών από μη αρχιτέκτονες είχαν ως αποτέλεσμα να τους ξεχάσουμε. Η διοίκηση να ανταποκριθεί των υποχρεώσεών της για ελέγχους νομιμότητας και επιβολή τιμωρίας όπως οφείλει. Οποιαδήποτε ρύθμιση που θα έχει ως αποτέλεσμα οι υπαίθριοι να μην είναι βιώσιμοι λόγω μικρών διαστάσεων ακυρώνουν το ρόλο και τη σπουδαιότητα της ανάγκης να ανταποκρινόμαστε το Ελληνικό κλίμα με Ελληνική αρχιτεκτονική και καλόν είναι να ληφθεί τουλάχιστον η σύμφωνη γνώμη των μόνων επιστημόνων που έχουν εκπαιδευτεί στο σχεδιασμό κατοικιών και αντιλαμβάνονται τις παραμέτρους της Επιστήμης τους καθώς κατέχουν το γνωστικό αυτό αντικείμενο, αυτοί είναι οι αρχιτέκτονες. Καμία ρύθμιση δεν θα σταματήσει το σχεδιασμό προβληματικού δομημένου περιβάλλοντος εάν δεν κατοχυρωθεί το δικαίωμα των πολιτών να χρησιμοποιούν κτήρια σχεδιασμένα από τους ειδικούς και τους μόνους που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτό, τους αρχιτέκτονες. Πρέπει το κράτος να προστατεύσει τους πολίτες του και με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που έχει κατοχυρώσει τα αεροπλάνα να κυβερνώνται από πιλότους, οι εγχειρήσεις να γίνονται από χειρούργους και οι οδηγοί ταξί να έχουν δίπλωμα οδήγησης, να κατοχυρώσει ότι τα κτήρια ζωής των ανθρώπων θα σχεδιάζονται από τους μόνους ειδικευμένους σε αυτό, τους αρχιτέκτονες. Τότε και εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη εξασκώντας το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να λυθούν με σωστά εφαρμοσμένη αρχιτεκτονική πράξη και συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Η αρχιτεκτονική μας αποτελεί τον πολιτισμό μας και είναι προϋπόθεση της συλλογικής ψυχικής μας υγείας. Καλόν είναι οι κατέχοντες το πεδίο αυτό της γνώσης να μπορέσουν επιτέλους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξασκώντας τα δικαιώματά τους και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους. Μόνο το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει το παραπάνω, με τον ορθό κανονισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και την προστασία των πολιτών από τους μη αρχιτέκτονες, και μόνο στο επίπεδο αυτό μπορεί και αυτό πράγματι να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας με λύσεις ουσιαστικές και προερχόμενες από το πεδίο της επιστημονικής γνώσης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.