Μετάβαση στο περιεχόμενο

dravig

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Πάτρα - Αθήνα
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/γος & Αερ/γος Μηχ/κος

dravig's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Δεν έχω βρει άκρη ακόμα, μάλλον αύριο θα ασχοληθώ με την συγκεκριμένη. Προς το παρόν δουλεύουν οι άλλες δύο. Είναι σε δημόσιο κολυμβητήριο, 2700m3 δεξαμενή. Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.
  2. Αν είχε πιάσει σκουπίδι ή είχε βουλωμένο φίλτρο δεν θα ζοριζόταν και θα τράβαγε παραπάνω αμπέρ; Θα της δώσω από αλλού παροχή για να αποκλείσω ελαττωματικούς διακόπτες και αν συνεχίσει τα ίδια θα την λύσω και θα επανέλθω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα ελεγχθούν.
  3. To 12άρι κλιματιστικό δεν καταναλώνει 3 αλλά περίπου 1kW που μας πάει στην αναλογία των τριών κλιματιστικών για 6-7 ώρες. Και πάλι όμως αν ψύχεις όλο το σπίτι, 20kWh είναι αρκετά χαμηλό νούμερο. Βέβαια τα πάντα εξαρτώνται από τον χρήστη. Άλλοι θέλουν το κλιματιστικό για μία ώρα την ημέρα και άλλοι (μαζί και ο υποφαινόμενος) το χρησιμοποιούν 24/7 με το που θα μπει ο Ιούλιος. Στο θέμα μας, οι περισσότεροι εγκαταστάτες αποφεύγουν την ενδοδαπέδια ψύξη λόγω συμπυκνωμάτων αλλά κι επειδή <<ξενίζει>> στην αίσθηση.Θεωρώ πως η λύση των fan-coil είναι η προτιμότερη για ψύξη ώστε να αποφύγεις και τις εκπλήξεις.
  4. Καλησπέρα, Έχω ένα πρόβλημα με μια αντλία κυκλοφορίας νερού 37kW, όπου μετά από κάποιες αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, φαίνεται πλέον να υπολειτουργεί. Πρόκειται για αντλία ανακυκλοφορίας νερού σε πισίνα, όπου δουλεύουν 2 αντλίες ταυτόχρονα και έχουν μία εφεδρική. Έχω λοιπόν τα εξής δεδομένα: Αντλία τριφασική, σύνδεση αστέρα-τριγώνου. Στην μία αντλία μετράω 37-38 αμπέρ ανά φάση και στην 2η (προβληματική) 29-30 αμπέρ. Κλείνοντας την 2η και ανοίγοντας την 3η (εφεδρική) μετράω στην 3η αντλία κανονικά 37-38 αμπέρ. Τι μπορεί να έχει γίνει και πλέον <<τραβάει>> λιγότερα αμπέρ; Τάση μετράω 398-400V παντού. Υπάρχει περίπτωση να έχει καεί κάποιο τύλιγμα; Θα εκτιμούσα κάποια ιδέα προς τα που να κινηθώ. Ευχαριστώ.
  5. centervak όταν λέει διπλής κατευθύνσεως παλινδρομικών εννοεί <<τύπου σαλούν>> και ορθώς τις απαγορεύει γιατί θα βγει ο 1ος ανοίγοντας την πόρτα και ο 2ος θα την φάει στο κεφάλι. Το να ανοίγει και προς τα μέσα δεν σε πειράζει. Να ξέρεις ακόμα πως αν ζητήσεις αποκλίσεις, λογικά θα περάσεις από επιτροπή η οποία θα σου ζητήσει επιπλέον μέτρα και μπορεί να σε καθυστερήσει αρκετά.
  6. Για όποιον ενδιαφέρει, η κατάληξη της υπόθεσης ήταν πως η πυροσβεστική θεωρεί οριζόντια την όδευση από ένα επίπεδο έως το εξωτερικό του κτιρίου, αν υπάρχει διαφορά δαπέδου έως τρεις βαθμίδες. Για κλίμακα με περισσότερες από τρεις βαθμίδες, θεωρεί πως η όδευση γίνεται κατακόρυφα, άρα έχουμε αλλαγή επιπέδου. Εγώ είχα 10 βαθμίδες, 1.7μ υψομετρική διαφορά και γιαυτό μου θεωρεί τον χώρο υπόγειο και μου ζητάει sprinker. Μου έδωσαν και σχετική απάντηση σε παρόμοιο ζήτημα που είχε προκύψει παλιότερα (με 6 βαθμίδες). Η απάντηση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος ήταν πως θα πρέπει να τοποθετήσει sprinkler και σε περίπτωση αδυναμίας να ζητήσει αποκλίσεις από την εφαρμογή του 3/81. ΥΓ. Ίσως και οι 3 βαθμίδες να έχουν προκύψει από τον ΓΟΚ του '73 που αναφέρει υπόγειο χώρο όποιον βρίσκεται κάτω από 0,60μ από την στάθμη του εδάφους, αν δεν κάνω λάθος.
  7. Χαιρετώ. Έχω έναν χώρο συνάθροισης κοινού προ του 1980, με χώρο γηπέδου, κερκίδων, αποδυτηρίων και έναν χώρο προπόνησης. Ενώ όλοι οι χώροι βρίσκονται στην στάθμη ισογείου (+0.50), ο χώρος προπόνησης είναι υποβαθμισμένος κατά 1.70μ (στο -1.20) και κατεβαίνεις με 10 σκαλιά αφού μπεις στον χώρο (έχει έναν μικρό προθάλαμο). Η πλάκα οροφής είναι κοινή και ισοϋψής για όλους τους βοηθητικούς χώρους του κτιρίου. Στοιχεία χώρου: Ύψος 4,50μ (-1.20 έως +3.30) Επιφάνεια 110τ.μ. Είχα κάνει την μελέτη με βάση το Π.Δ. 3/81 και δεν είχα λάβει υπ' όψιν μου την ανισοσταθμία αυτή, μιας και κατά την γνώμη μου ο χώρος αυτός συνεχίζει να θεωρείται ισόγειος απλά υποβαθμισμένος. Ως μέτρα πυρασφάλειας υπολόγισα μόνο πυροσβεστήρες και φωτισμό ασφαλείας. Η πυροσβεστική όταν είδε τον χώρο τον θεώρησε υπόγειο και μου ζήτησε sprinkler. Το κτίριο είναι παλιό (πριν του 1980) και ο ΓΟΚ του 1973 μου το βγάζει υπόγειο, αλλά ο ΝΟΚ στο άρθρο 2 μου λέει:<< 87. Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή δεν υπερβαίνει την απόσταση 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.>> Το ερώτημά μου είναι τι θεωρείται ο χώρος; Υπόγειος ή ισόγειος; Ο 3/81 θέλει sprinkler για υποκείμενους ορόφους, εγώ έχω έναν όροφο μόνο (απλά υποβαθμισμένο). Τι μέτρα παίρνω; Και πώς το δικαιολογώ στην μελέτη; Ευχαριστώ.
  8. Κοίτα, δεν έχω καμιά τρελή εμπειρία ώστε να μπορώ να σου πω με το μάτι το αποτέλεσμα. Ίσως οι πιο έμπειροι μηχανικοί εδώ μέσα μπορούν να το κάνουν. Γνώμη μου πάντως είναι ότι πρέπει να μοιράσεις λίγο τα σώματα για καλύτερο καταμερισμό της θέρμανσης. Το 3.3/90/1100 είναι αρκετά μεγάλο. Από κει και πέρα, ανεξάρτητα του τι θα κάνεις εσύ στη μελέτη σου, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμομόνωση των τοίχων και η ποιότητα των υαλοπετασμάτων/αλουμινίων. Αν η κατασκευή τους γίνει σωστά και οι υπολογισμοί σου είναι σωστοί, δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. ΥΓ. Αν ο φίλος σου δεν είναι του επαγγέλματος, μπορεί να έχει βγάλει λάθος συμπεράσματα. Καλύτερα τα τεχνικά ζητήματα να τα ψάχνετε από κοινού και όχι μόνος του.
  9. Αν δεν έχει κατασκευαστεί τίποτα ακόμα, έχεις σκεφτεί ενδοδαπέδια θέρμανση; Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τη λύση της ενδοδαπέδιας, λόγω των πολλών ανοιγμάτων, θα αναγκαστείς να τοποθετήσεις σώμα σε εσωτερικό τοίχο. Δεν είναι το πιο σωστό αλλά είναι προτιμότερο από το να μη βάλεις καθόλου ή να γκρινιάζει ο ιδιοκτήτης (εφ' όσον είναι φίλος σου). Από την άλλη μια παρατήρηση. Θεωρώ πως σε τοίχο 1,20μ το 1100 σώμα είναι λίγο οριακό. Δηλαδή αν υπολογίζεις και το διακόπτη, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να σου περισσεύει 1-2 πόντους από κάθε πλευρά. Πιστεύω ότι θα ήταν πιο "όμορφο" ένα κεντραρισμένο 3.3/90/1000 - δεν έχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση.
  10. Με βάση το "Π.Δ. 71/1988 - Κανονισμός πυροπροστασίας των κτιρίων" που μπορείς να βρεις εδώ http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?cat_id=1613&item_id=1979 και τις "Γενικές διατάξεις του Πυρ. Σώματος" εδώ http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Primary+Menu/Nomothesia/Piroprostasia/Nea/Genikes-diataksis.csp 3.3. Οι επικίνδυνοι χώροι στους οποίους περιλαµβάνονται οι αποθήκες, τα λεβητοστάσια, τα τυχόν υπάρχοντα εργαστήρια, οι θάλαµοι ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων, τα µαγειρεία κ.λ.π., πρέπει να αποτελούν αυτοτελές πυροδιαµέρισµα µε κατάλληλο εξαερισµό. Τα λεβητοστάσια δεν πρέπει να τοποθετούνται από κάτω ή σε άµεση γειτονία µε τις τελικές εξόδους. Με βάση αυτά, όλοι οι Η/Μ χώροι αποτελούν αυτοτελή πυροδιαμερίσματα. Γνωρίζω πάντως ότι αν κάποια αποθήκη είναι αρκετά μικρή δε χρειάζεται να γίνει πυροδιαμέρισμα. Δε θυμάμαι τα τετραγωνικά - αν κάποιος συνάδελφος μπορεί να βοηθήσει ας δώσει κάποια πληροφορία ή κάποιο νόμο.
  11. Γεια σας, μια ερωτησούλα. Έχω ένα υπόγειο με χώρους στάθμευσης (υπό μελέτη) και ενώ υπάρχουν springlers παντού, δεν υπάρχουν ανιχνευτές καπνού. Υπάρχουν όμως ανιχνευτές συγκέντρωσης CO2. Μπορούν να κάνουν αυτοί τη δουλειά; Μέσω δηλαδή του CO2 να σημάνει κάποιος συναγερμός και να ανοίγουν αυτόματα τα spinglers; Ευχαριστώ.
  12. Ούτε εγώ μπορώ να το βρω. Μπορείς να μας δώσεις το λινκ;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.