Μετάβαση στο περιεχόμενο

Jupiter

Members
  • Περιεχόμενα

    55
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    2

Everything posted by Jupiter

  1. Κατ' αρχάς, υπογραμμίζω ότι η αλλαγή εμβαδού των κοινοχρήστων και του διαμερίσματος σημαίνει τροποποίηση σύστασης, οπότε είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τον συμβολαιογράφο. Η συνέχεια, δηλαδή η ρύθμιση της διαμερισμάτωσης, είναι το εύκολο κομμάτι. Ως προς την εξωτερική θερμομόνωση: έγινε η τοποθέτηση; Γράφεις ότι εκδόθηκε ΕΕΔΜΚ, αλλά δεν διευκρινίζεις εάν εφαρμόστηκε.
  2. Αυτά με τους τοίχους τα έκαναν επί ΓΟΚ γιατί η αντίστοιχη διάταξη απαιτούσε ελάχιστο πλάτος εσοχής Δ. Με τον ΝΟΚ δεν υπάρχει τέτοιο όριο.
  3. Σε ρώτησα γιατί η μία θέση ανά διαμέρισμα ισχύει για την Αττική. Ο υπολογισμός γίνεται για κάθε χρήση ξεχωριστά. Στην περίπτωσή σου, απαιτείται μία θέση για την κατοικία και μηδέν για το κατάστημα.
  4. Γενικά, για τους υπολογισμούς ισχύει πως όταν το δεκαδικό μέρος του πηλίκου είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 0,5 προστίθεται μία θέση, ενώ όταν είναι μικρότερο του 0,5 δεν λαμβάνεται υπόψη. Η πολυκατοικία βρίσκεται στο ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής;
  5. Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2292Β'/18-04-2024 καθορίστηκαν οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που δεν αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας. Στον πίνακα περιλαμβάνονται οι «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις» (71). Όπως και οι: «Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων και μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών» (71.1), «Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων» (71.11), «Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών» (71.12).
  6. Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και έπειτα τροποποίηση της σύστασης. Στις εργασίες μπορείς να συμπεριλάβεις και την τοποθέτηση των μετρητών. Αρκεί να πληρούνται οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για τη θέση του μετρητή.
  7. Η αφετηρία του συλλογισμού σου είναι εσφαλμένη. Οποιοδήποτε πηγάδι είναι, αναγκαστικά, είτε ενεργό είτε ανενεργό. Αυτό που περιέγραψες είναι ανενεργό και πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε.Μ.Σ.Υ., εκτός εάν γίνει πρώην σημείο υδροληψίας. Ενεργό σημείο υδροληψίας είναι αυτό που χρησιμοποιείται έστω και περιοδικά. Ανενεργό είναι εκείνο που δεν χρησιμοποιείται, αλλά οι ιδιοκτήτες του επιθυμούν να το διατηρήσουν ακόμα και ως διακοσμητικό στοιχείο. Δεν θεωρούνται σημεία υδροληψίας τα επιχωματωμένα, δηλαδή μπαζωμένα, πρώην σημεία υδροληψίας.
  8. Δεν σου χρειάζεται κανένας νόμος. Είναι δεδομένο ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει θέση στάθμευσης μπροστά από λεβητοστάσια και δεξαμενές.
  9. Ανήκουν στο άρθρο 29, παρ. 2 και απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Στο άρθρο 30 περιλαμβάνονται οι μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές.
  10. Η διαμερισμάτωση ορόφου είναι η διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Τα σχέδια που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύσταση δεν εμπλέκονται στη διαπίστωση της αυθαιρεσίας. 1) Η αλλαγή θέσης της κουζίνας είναι αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης. 2) Συγκρίνεις τον κατασκευασμένο όροφο με τα σχέδια της άδειας.
  11. Ναι, η ιδιοκτησία είναι μία και ο κάθε συνιδιοκτήτης έχει το ποσοστό του.
  12. Το κατάλληλο θέμα είναι: Ερωτήματα και παρατηρήσεις επί της εφαρμογής timologio
  13. Η φράση "μεταβολή δόμησης" αναφέρεται στην άδεια αναθεώρησης. Η αλλαγή επιβλέποντα δεν επιφέρει μεταβολές τέτοιου είδους.
  14. Σημεία τροποποίησης συστήματος «e-Άδειες» Προσαρμογή στον Ν. 4759/2020 & την ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/47319/1946 (20.05.2021) Η προέγκριση είναι προαιρετική σε άδειες αναθεώρησης χωρίς μεταβολή κάλυψης, δόμησης, όγκου. Ισχύει και για αναθεωρήσεις εντύπων αδειών.
  15. Για τον έλεγχο των ποσοστών υπέρβασης για ένταξη στην κατηγορία 4, στον 4495 και στην εγκύκλιο 2 χρησιμοποιείται η ίδια διατύπωση. Για την δυνατότητα εφαρμογής μειωτικού συντελεστή σε εσωτερικό εξώστη, η διατύπωση του νόμου είναι η εξής: Εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. Η φράση περί ορισμού των παταριών κατά ΝΟΚ εισήχθη με την εγκύκλιο 2, ακολουθούμενη από τη διευκρίνιση "ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους". Οι δύο διατυπώσεις είναι, επί της ουσίας, ισοδύναμες και θέτουν ως περιορισμό την μη αυτοτέλεια του χώρου.
  16. Ναι, αλλά δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν απαιτείται οικοδομική άδεια ή αρκεί ΕΕΔΜΚ. Θεωρώ ότι το σωστό είναι το πρώτο. Στο θέμα "Άδεια δόμησης για διαχωρισμό διαμερίσματος" αναφέρονται οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις και αναλύεται εκτενώς το ζήτημα.
  17. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2 του 4495 για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής σε εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών του ΝΟΚ, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών (έλεγχος κατηγορίας 4) εξαιρούνται μη αυτοτελείς αυθαίρετοι χώροι εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές. Συνεπώς για τον έλεγχο της Κ4 το κριτήριο εξαίρεσης είναι η αυτοτέλεια του παταριού (δηλαδή αν είναι ανεξάρτητο) χωρίς περιορισμό εμβαδού.
  18. Χρειάζεται αλλαγή χρήσης. Μπορεί, όμως, να γίνει με ΕΕΔΜΚ. Σύμφωνα με τον ΝΟΚ: Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης. Σύμφωνα με τον 4495/17: Απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας (βάσει ΝΟΚ), με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο τα φορτία και η κατηγορία σεισμικής σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ.
  19. Καίρια η παρατήρηση του συναδέλφου killertomato. Είναι το πρώτο που πρέπει να εξετάσεις. Είσαι σίγουρος ότι αξίζει να μπεις σε αυτή τη διαδικασία; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε: Βεβαίως, μία φορά θα γίνει η τροποποίηση συνολικά. Σωστά, ο Δήμος ενδιαφέρεται να πληρώνεις για παραπάνω τετραγωνικά. Είναι αδιάφορη γι’ αυτόν η τακτοποίηση. Για το Ε9 πρέπει να συμβουλευθείς λογιστή. Αυτό που έγραψα προηγουμένως προέρχεται από πρόσφατη συνεργασία με τον δικό μου λογιστή. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο περιθώριο μικροαλλαγών χωρίς συμβόλαιο. Σωστά. Γενικά δεν μπορεί να μεταβληθεί (έστω και λίγο) η επιφάνεια μόνο με τη βεβαίωση. Το "όχι" δεν ήταν για το συμβολαιογράφο αλλά για την εφορία. Την εφορία δεν την ενδιαφέρει η βεβαίωση αλλά το συμβόλαιο. Καλό είναι οι αλλαγές να γίνουν σε όλους τους ορόφους με τη συγκατάθεση όλων. Ο νομοθέτης μπορεί να δίνει τη δυνατότητα μονομερών τροποποιήσεων, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν (γκρίνια και άσχημο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των ενοίκων).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.