Jump to content

TomA

Core Members
 • Content Count

  373
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

TomA last won the day on November 10 2015

TomA had the most liked content!

Community Reputation

228 Πολύ καλή

2 Followers

About TomA

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

2,529 profile views
 1. Καλησπέρα, μου έχει ανατεθεί να διαμορφώσω έναν χώρο για να τοποθετηθούν κάποια μικρά μηχανήματα ανακύκλωσης πλαστικού (shredder, extruder, injextion κτλ) και μαι μηχανή χάραξης και κοπής CNC. Συγκεκριμένα αυτή . Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος να με βοηθήσει με ποια χρήση θα μελετήσω τη πυροπροστασία του χώρου? Σήμερα είναι ένας αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος βέβαια πληροί χαρακτηριστικά χώρου κυρίας χρήσης (ύψος, ανοίγματα κτλ). Ευχαριστώ.
 2. Συνάδελφε η τακτοποίηση που έχει γίνει στο κτίριο (όπως μας αναφέρεις) δεν αποτελεί "βάφτιση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό". Είναι νομιμοποιητικό έγγραφο του κτιρίου αντί της οικοδομικής αδείας. Επίσης η χρήση "εκκλησία" βγάζει μάτι. Αν έχεις κάνει αυτοψία και είναι όντως εκκλησάκι, δεν θεωρώ ότι σηκώνει πολύ κουβέντα και αμφισβήτηση η χρήση του. Άρα φυσικά και απαλλάσσεται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκδόσεις ΠΕΑ σε χρήση κτιρίου που δεν είναι υποχρεωτικό και ως ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
 3. Η χρήση "Εκκλησία" προκύπτει από την τακτοποίηση που έχεις στα χέρια σου και φυσικά την αυτοψία. Η δήλωση αυθαίρετων κατασκευών είναι επίσημο έγγραφο του κράτους και σου αρκεί ως απόδειξη για να μην εκδοθεί ΠΕΑ.
 4. Αυτό γνωρίζω και εγώ. Από τη Πυροσβεστική με συμβούλεψαν κιόλας να βρω το τυποποιημένο τευχάκι της ενεργητικής..... Για τους ΧΣΚ, ναι, πάει ξεχωριστά με ΠΔ 3/2015. Σε ευχαριστώ.
 5. Καλησπέρα, σε μελέτη Υφιστάμενου Ξενοδοχείου που πάει με αξιολόγηση (Άθρθα 16-22, Π.Δ. 71/88) μου ζητήθηκε ξεχωριστό τεύχος για παθητική και ξεχωριστό για ενεργητική. Η αξιολόγηση δεν γίνεται ενιαία για παθητική και ενεργητική ? Η βαθμολογία συνολικά δεν θα βγεί? Ευχαριστώ.
 6. Καλησπέρα, η αμοιβή θα εξαρτάται πάντα από το αν απλά θα το εντάξεις στην εταιρεία, αν θα το εντάξεις και θα συμμετέχεις στην εκπόνηση της μελέτης, το ποσοστό συμμετοχής σου, αν εκμεταλλεύεται η εταιρία και τις δύο κατηγορίες σου κτλ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φιξ τιμή στην αγορά αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση ως ελάχιστο ποσό - αν μιμηθούμε τα παλιά χρόνια - καλό θα ήταν να μην είναι κάτω από την ασφαλιστική σου εισφορά. Ήταν μια κλασική συμφωνία τα παλιά χρόνια, μόνο για την ένταξη και καμία συμμετοχή στο έργο. Σε κάθε περίπτωση, προσοχή σε ποιον θα ενταχθείς γιατί υπάρχουν πάντα οι ευθύνες του μελετητή.
 7. Τα μέτρα που λαμβάνει το ΤΕΕ δεν μπορεί να αφορούν μόνο την εσωτερική του λειτουργία και στα υπόλοιπα να μας προτρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ λες και είμαστε 15χρόνα. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν σε λειτουργία κάποιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλά σε καμία περίπτωση το ελληνικό κράτος δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο σύνολο του ηλεκτρονικά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή που πρέπει να επιβληθούν και όχι απλά να "προτείνει και να ενθαρρύνει τα μέλη του". 1. Λειτουργία εργοταξίων 2. Λειτουργία γραφείων 3. Λειτουργία υπηρεσιών (Τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίου, Πολεοδομίες, Τμήματα Πυρασφάλειας κτλ) 4. Δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και υπηρεσιών (υπάρχουν ζητήματα για τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής προσφορών, υποβολής δικαιολογητικών για κατακυρώσεις, συμβασιοποιήσεις και για τις εν ισχύ συμβάσεις). Πρέπει να δοθούν εντολές για όλα τα παραπάνω και να δοθούν άμεσα. Και για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όποιος συνάδελφος αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε κάποια από τις παραπάνω επαγγελματικές δραστηριότητες είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα λάβει το συμφωνηθέν οικονομικό αντάλλαγμα που είχε συμφωνήσει. Είτε αμοιβή, είτε μισθός είναι σχεδόν αδύνατο να καταβληθεί όπως συμφωνήθηκε στο τέλος όλου αυτού του δράματος.
 8. Καλησπέρα, για κτίριο δημοσίου συμβαίνει το εξής : - Μου έχουν παραδώσει όλες τις μελέτες του κτιρίου θεωρημένες μόνο από την Τεχνική Υπηρεσία και όχι από την Πολεοδομία. - Στη πολεοδομία υπάρχει μόνο το στέλεχος και καθόλου φάκελοι με μελέτες (καταστράφηκαν σε πλημμύρα). - Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί βάση των εγκεκριμένων μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας γιατί στο στέλεχος αναφέρονται οι ίδιοι μελετητές. Για μια ενημέρωση αυτής της άδειας θεωρείτε ότι πρέπει να προχωρήσω σε ανασύσταση της άδειας (από την στιγμή που καταστράφηκαν τα σχέδια της πολεοδομίας) ή να θεωρήσω ότι υπάρχουν και να προχωρήσω κανονικά μέσω του e-adeies στην ενημέρωση ? Ευχαριστώ.
 9. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ορισμένοι δήμοι έχουν φτιάξει δικά τους έγγραφα προς συμπλήρωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εκεί ζητάει υπογραφή μηχανικού. Παράδειγμα ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, εδώ
 10. Καλημέρα, στη περίπτωση τακτοποίησης χώρων μόνο με τον Ν. 3843/2010, προβλέπεται ο σημερινός περαιτέρω έλεγχος του μηχανικού στο ακίνητο για το αν υπάρχουν άλλοι αυθαίρετοι χώροι που δεν έχουν τακτοποιηθεί με τους επόμενους νόμους?
 11. Καλημέρα, βάση του υπ. αριθμ. πρωτ. 70942Φ.701.2 / 5-11-2019 (ΑΔΑ : Ω70346ΜΚ6Π-ΜΩΟ) για την έγκριση / αρχειοθέτηση μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας στη πυροσβεστική ακολουθείται η περιγραφόμενη διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα e-'Άδειες. Τι γίνετε στη περίπτωση που θέλουμε να ενημερώσουμε την οικοδομική άδεια με τη καινούργια μελέτη πυροπροστασίας και έχει καταστραφεί ο φάκελος με τις αρχικές μελέτες?
 12. Καλησπέρα, σε ξενοδοχείο 3 ορόφων αλλά με θεωρητικό πληθυσμό μεγαλύτερο των 50 ατόμων προκύπτει η ανάγκη για δεύτερο κλιμακοστάσιο. Αυτή η ανάγκη προκύπτει από τη μελέτη που εκπονώ τώρα με το άρθρο 6 του Π.Δ. 71/88 . Παρότι είναι ξεκάθαρο στο παραπάνω άρθρο, από την αρμόδια πυροσβεστική που το συζήτησα πήρα μια απάντηση "έχουν βγει πολλοί νόμοι για τα ξενοδοχεία, δεν ξέρω....'. Η ερώτηση μου είναι αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν έχει νομοθετηθεί κάτι μετά το Π.Δ 71/88 και το οποίο να απαλλάσσει το ξενοδοχείο από την ανάγκη δημιουργίας 2ου κλιμακοστασίου. Ευχαριστώ.
 13. Καλησπέρα, σε μια ενεργειακή επιθεώρηση με σενάριο εγκατάστασης ΣΗΘ, γνωρίζει κάποιος για ποιο λόγο μπορεί να μου βγάζει μηδενικά αποτελέσματα σε Συνεισφορά ΑΠΕ-ΣΗΘ?? Έχω συμπληρώσει στην αρχική καρτέλα τα χαριστικά του ΣΗΘ και έχω συνδέσει τη θέρμανση, τη ψύξη και το ΖΝΧ με πηγή ενέργειας ΣΗΘ1. Ευχαριστώ.
 14. Καλημέρα, σε μία αίτηση ΕΚΟ 2 ένας πελάτης μου είχε δηλώσει παρεμβάσεις έναν λέβητα αερίου και ένα split. Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις έπιανε τον ενεργειακό στόχο. Ο πελάτης μετά την αίτηση προχώρησε στη τοποθέτηση ενός μεταχειρισμένου split εκτός προγράμματος ( του το έδωσε ο γείτονας 🤷‍♂️ ) και τελικά εγκατέστησε μόνο τον λέβητα αερίου μέσω ΕΚΟ. Εγώ τώρα πάω να κάνω τη 2η Ενεργειακή Επιθεώρηση, θα δηλώσω το splitακι, πιάνει τον ενεργειακό στόχο αλλά θα πρέπει να δηλώσω σαν παρέμβαση μόνο τον λέβητα, χωρίς να γνωρίζω αν θα έπιανε τον στόχο μόνο με αυτό (νομίζω δεν θα τον έπιανε). Είναι σωστό αυτό?
 15. Αν δεν πληρωθεί το συγκεκριμένο ταμείο, ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα θα διατηρήσουμε?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.