Jump to content

TomA

Core Members
 • Content Count

  363
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

TomA last won the day on November 10 2015

TomA had the most liked content!

Community Reputation

228 Πολύ καλή

2 Followers

About TomA

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

2,473 profile views
 1. Καλησπέρα, σε ξενοδοχείο 3 ορόφων αλλά με θεωρητικό πληθυσμό μεγαλύτερο των 50 ατόμων προκύπτει η ανάγκη για δεύτερο κλιμακοστάσιο. Αυτή η ανάγκη προκύπτει από τη μελέτη που εκπονώ τώρα με το άρθρο 6 του Π.Δ. 71/88 . Παρότι είναι ξεκάθαρο στο παραπάνω άρθρο, από την αρμόδια πυροσβεστική που το συζήτησα πήρα μια απάντηση "έχουν βγει πολλοί νόμοι για τα ξενοδοχεία, δεν ξέρω....'. Η ερώτηση μου είναι αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν έχει νομοθετηθεί κάτι μετά το Π.Δ 71/88 και το οποίο να απαλλάσσει το ξενοδοχείο από την ανάγκη δημιουργίας 2ου κλιμακοστασίου. Ευχαριστώ.
 2. Καλησπέρα, σε μια ενεργειακή επιθεώρηση με σενάριο εγκατάστασης ΣΗΘ, γνωρίζει κάποιος για ποιο λόγο μπορεί να μου βγάζει μηδενικά αποτελέσματα σε Συνεισφορά ΑΠΕ-ΣΗΘ?? Έχω συμπληρώσει στην αρχική καρτέλα τα χαριστικά του ΣΗΘ και έχω συνδέσει τη θέρμανση, τη ψύξη και το ΖΝΧ με πηγή ενέργειας ΣΗΘ1. Ευχαριστώ.
 3. Καλημέρα, σε μία αίτηση ΕΚΟ 2 ένας πελάτης μου είχε δηλώσει παρεμβάσεις έναν λέβητα αερίου και ένα split. Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις έπιανε τον ενεργειακό στόχο. Ο πελάτης μετά την αίτηση προχώρησε στη τοποθέτηση ενός μεταχειρισμένου split εκτός προγράμματος ( του το έδωσε ο γείτονας 🤷‍♂️ ) και τελικά εγκατέστησε μόνο τον λέβητα αερίου μέσω ΕΚΟ. Εγώ τώρα πάω να κάνω τη 2η Ενεργειακή Επιθεώρηση, θα δηλώσω το splitακι, πιάνει τον ενεργειακό στόχο αλλά θα πρέπει να δηλώσω σαν παρέμβαση μόνο τον λέβητα, χωρίς να γνωρίζω αν θα έπιανε τον στόχο μόνο με αυτό (νομίζω δεν θα τον έπιανε). Είναι σωστό αυτό?
 4. Αν δεν πληρωθεί το συγκεκριμένο ταμείο, ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα θα διατηρήσουμε?
 5. Καλημέρα συνάδελφοι, θέλω να επαναφέρω ένα θέμα που δεν έχει απαντηθεί και αφορά το θέμα των κρατήσεων για εκπόνηση μελέτης δημοσίου (ανάθεση σύμφωνα με Ν.4412/2016). Xαρτόσημο μελέτης 0,2% και ΟΓΑ επί αυτού 20% πως πληρώνεται ? Έχει καταργηθεί? Υπάρχει έντυπο ? Ευχαριστώ.
 6. Νομίζω ότι προηγείται καινούργια αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και εκεί να καθοριστούν - ίσως - απαιτήσεις στον σχεδιασμό NZEB κτιρίων. TOTEE ξεχωριστή για αυτά τα κτίρια δεν υπάρχει και δεν νομίζω ότι περιμένουμε να βγει. Δεν ξέρω αν θα βγει μια ΤΟΤΕΕ για το βιοκλιματικό σχεδιασμό και εκεί μέσα να αναφέρονται θέματα κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης. Πάντως και με τα σημερινά εργαλεία θεωρώ ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα τέτοιο κτίριο. Το πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η μικρής έκταση ενημέρωση που έχουν πολύ από τους μελετητές και σίγουρα υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών που θα κλιθούν να εγκρίνουν ένα τέτοιο κτίριο το οποίο θα έχει έναν αρκετά μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τη σημερινή κατάσταση. Βάση της εικόνας που έχω είναι ότι το 1/1/2019 πάει περίπατο. Πάντως αν έχεις κάποια μελέτη καινούργιου δημοσίου κτιρίου στα σκαριά και ξέρεις ότι θα εκδοθεί για αυτό άδεια μετά τη 1/1/2019 καλό είναι να είσαι προσεκτικός και να κάνεις όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις προς όλους τους ενδιαφερομένους. Μπορεί να είναι μια απλή ημερομηνία που δεν δίνει κανείς σημασία αλλά δεν παύει (μέχρι σήμερα που μιλάμε) να ισχύει βάση νόμου και να σου τινάξει τη μελέτη στον αέρα!
 7. Το γεγονός ότι ο μηχανολόγος πληρώθηκε εξ αρχής την επίβλεψη ήταν λάθος και είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο να αποδειχθεί. Επίσης με ποιο τρόπο βγήκε στη σύνταξη ο μηχανολόγος χωρίς να παραιτηθεί των επιβλέψεων του? Δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζεις. Έχω βοηθήσει φίλο συνάδελφο μηχανικό με την διαδικασία της συνταξιοδότησης του και καταθέτει Υ.Δ. ότι δεν εκκρεμούν επιβλέψεις. Αλίμονό να βγαίναν όλοι έτσι απλά στη σύνταξη. Εδώ υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να διερευνήσεις. Όπως και να έχει -επειδή είμαστε σε συζήτηση ΚΕΝΑΚ- αν αναλάβεις εσύ την επίβλεψη την αναλμβάνεις από εδώ και πέρα. Η πολεοδομία θα ζήτήσεις τεχνική έκθεση σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο, φωτογραφίες κτλ και το όνομα σου θα αναγραφεί στο στέλεχος της αδείας με την Αναθεώρηση αλλαγής επιβλέποντος με σημερινή ημερομηνία και δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα ασυμβίβαστου με το ΠΕΑ του 2012. Δεν γίνετε να αναλάβεις ευθύνη επιβλέποντος μηχανικού αναδρομικά!!!
 8. Καλησπέρα, στο στάδιο (7) όπου έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και ανεβάζω όλα τα απαραίτητα παραστατικά - λοιπά έξοδα, στη Καταχώρηση Δαπανών μου βγάζει το εξής μήνυμα : Προσοχή: Δεν έχει καλυφθεί κατά 100% το απαιτούμενο ποσό ιδίων κεφαλαίων βάσει παραστατικών, βάσει των ποσών που καταχωρήθηκαν στα καταβληθέντα ίδια κεφάλαια Ο πελάτης μου έχει καταθέσει στον προμηθευτή την συμμετοχή του. Για πιο λόγο μου βγάζει αυτό το μήνυμα? Μήπως οφείλεται στο ότι το τελικό ποσό των παρεμβάσεων (9.000) είναι πιο μικρό από το αρχικό επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων βάσει υπαγωγής (12.000) και με αυτό το τρόπο το 50 % που είναι η συμμετοχή του πελάτη μου (4.500) φαίνεται ελλειπή (το σύστημα να θέλει να δει 6.000 ιδία κεφάλαια) ?
 9. Καλησπέρα, για την πληρωμή μια μελέτης δημοσίου που έχω εκπονήσει μου ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία να συντάξω έναν λογαριασμό & πιστοποίηση. Υπάρχει κάποιο πρότυπο για αυτό? Υπάρχει κάποιος κανόνας για το πως θα είναι διαμορφωμένο? Η πληρωμή της μελέτης θα γίνει μια εντολή. Ευχαριστώ.
 10. Καλημέρα, υπάρχει το Παράρτημα VΙ: Έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων – Ολοκλήρωση Έργου κάπου σε word ή να ακονίσω κανένα φτερό χήνας για να χωρέσουν τα γράμματα στα κουτάκια του pdf αρχείου?
 11. Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο, για μια ΕΕΜΚ για σκαλωσιά σε πρόσοψη οικοδομής θα πρέπει να ελέγξω πρώτα την νομιμότητα όλων των Ο.Ι. ξεχωριστά?
 12. Μου έχει παραδωθεί από τον κατασκευαστή Πιστοποίηση για το Πλαστικό Κούφωμα καθώς και Πιστοποίηση για το Πλαστικό Ρολό από το ROSENHEIM. Θεωρείτε ότι πρέπει να το κάνω αποδεκτό?
 13. Καλησπέρα, που ακριβώς αναφέρεται ότι πρέπει να ζητάμε "ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΔΩΣΕΩΝ" από τον κατασκευαστή των κουφωμάτων? Και αν γνωρίζουμε τι μορφή πρέπει να έχει και από ποιον να πιστοποιείται? Θα το χρησιμοποιήσουμε ως έγγραφο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΟ 2?
 14. Ανάφερε το στην ΕΥΕΠΕΝ και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα νομίζω.
 15. Η περίπτωση που αναφέρθηκα δεν είναι κάτι από τα παραπάνω. Είναι βανδαλισμένο. Επίσης σηκώνει λίγο κουβέντα, το τι εννοούμε εγκατελελειμμένο κτίριο, εκτός αν υπάρχει κάπου νομοθετημένη, η ακριβής έννοια του όρου.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.