Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Aeolian

Members
  • Περιεχόμενα

    35
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by Aeolian

  1. Δεν έχεις άδικο. Το έχω υπ' όψιν μου αυτό το άρθρο, αλλά σκέφτηκα μήπως μπορεί να θεωρηθεί η μίσθωση έξοδο για την παροχή υπηρεσιών μηχανικού. Συμφωνώ ότι είναι μη εκπιπτόμενη δαπάνη ως προς τον ΦΠΑ.
  2. @a.k.topo<>Οι εκπιπτώμενες δαπάνες για τον ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχούν σε αγαθά ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πράξεων που υπάγονται στο φόρο. Εάν η ενοικίαση του αυτοκινήτου έγινε για την άσκηση της επαγγελματικής σου δραστηριότητας, τότε εκπίπτει ο ΦΠΑ.
  3. @voxson<>Με τον ίδιο τρόπο που διαβιβάζεται η συνδρομή του ΤΕΕ (βλέπε post "χειρισμός εξόδων"). Για το νόμισμα υπάρχει επιλογή στην τρίτη γραμμή των γενικών στοιχείων παραστατικού. @dim salo<>Για το παραστατικό, χωρίς ΦΠΑ, της τράπεζας: Χαρακτηρισμός Ε3 Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα (Ε3_586)" Για το τηλέφωνο (απαραίτητη προϋπόθεση: να είναι το έξοδο επαγγελματικό): Χαρακτηρισμός Ε3 Κατηγορία: "2.4 Γενικά Έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Τηλεπικοινωνίες (Ε3_585_013)" Χαρακτηρισμός ΦΠΑ Κατηγορία: "Χαρακτηρισμοί ΦΠΑ" Είδος: "Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (κωδ.361-Φ2)" Ο ΦΠΑ είναι υπολογισμένος ως το 24% του αθροίσματος της καθαρής αξίας και του τέλους συνδρομητών τηλεφωνίας. Ο πάροχος έχει διαβιβάσει το τέλος ως φόρο παραστατικού και στη γραμμή της καθαρής αξίας ενώ έχει επιλέξει συντ. ΦΠΑ 24%, έχει αλλάξει το υπολογιζόμενο ποσό ώστε να συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ του τέλους. Αυτό δεν αλλάζει κάτι, εσύ χαρακτηρίζεις κανονικά όπως περιέγραψα. @Faethon11<>Σωστά έπραξες. Η "Απόρριψη παραστατικού" λειτουργεί ως χαρακτηρισμός. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγεται επειδή το έξοδο δεν είναι επαγγελματικό. @castor_troy<>Είδος: "Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα (Ε3_586)".
  4. Παρά το γεγονός ότι είσαι ελεύθερη επαγγελματίας (η ιδιότητα παραμένει, ανεξαρτήτως του τρόπου ασφάλισης), δεν έχεις εισφορές αυτοαπασχολούμενου. Δεν εκδίδεται μηνιαίο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο εισφορών μη μισθωτού για εσένα. Για να είμαστε δίκαιοι, οι λογιστές έχουν ζητήσει διευκρινήσεις για τον τρόπο δήλωσης αυτών των κρατήσεων και δεν έχουν λάβει απάντηση. Αρκετοί ακολουθούν τον τρόπο του δικού σου λογιστή. Υποθέτω ότι διαθέτεις βεβαίωση αποδοχών όπου φαίνεται το συνολικό ποσό των κρατήσεων. Εγώ θα συμπλήρωνα το ποσό των εσόδων αφαιρώντας τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ. Έτσι θα υπολογιστεί σωστά το φορολογητέο εισόδημα. Εννοείται ότι, σε αυτήν την περίπτωση, το έξοδο "εισφορές αυτοαπασχολούμενου" είναι μηδέν. Καλύτερα να συνεννοηθείς με τον λογιστή σου, θέτοντας υπόψιν του τα προαναφερόμενα.
  5. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν φορολογήθηκες για το σωστό ποσό. Η απάντηση είναι, προφανώς, ναι γιατί από το συνολικό ποσό αφαιρέθηκε η παρακράτηση των εισφορών του εργαζομένου που αποδόθηκαν στον ΕΦΚΑ από τον εργοδότη σου μέσω ΑΠΔ. Πού θα πρέπει να αναφερθούν στο Ε3 αυτές οι εισφορές; Απάντηση: Πουθενά. Στο Ε3 αναγράφεται μόνο το καθαρό ποσό των εσόδων (φορολογητέο εισόδημα). Η έκπτωση των εισφορών από τα μικτά έσοδα φαίνεται αναλυτικά στη βεβαίωση αποδοχών (αντίστοιχη με των μισθωτών) που έχει συμπληρωθεί από τον εργοδότη σου. Κανονικά πρέπει να τροποποιηθεί το Ε3. Η —εντελώς υποκειμενική— άποψή μου είναι ότι και τίποτα να μην αλλάξει δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού το φορολογητέο εισόδημα δεν αλλάζει. Από 'δω και πέρα φρόντισε να αντιμετωπίζεις τις εισφορές με τον ίδιο τρόπο (ή ως έξοδα ή ως κρατήσεις) και για τη διαβίβαση και για τη φορολογική δήλωση. Διορθώνεις το προσυμπληρωμένο ποσό και υποβάλλεις την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Όταν καταχωρηθεί από τον εκδότη, το χαρακτηρίζεις.
  6. @nickx<>Εφόσον αλλάζει τον αύξοντα αριθμό, η εφαρμογή θεωρεί ότι το παραστατικό εκδόθηκε. Τι σφάλμα βγάζει;
  7. @killertomato<>Ως διαχειριστής ΑΕΚΚ –βάσει της ΚΥΑ 36259/1757/Ε109/2010, άρθρο 3, παρ. 21– μπορεί να οριστεί, εκτός των άλλων, εταιρεία παροχής υπηρεσιών προσωρινής αποθήκευσης, συλλογής και μεταφοράς ΑΕΚΚ. Ο ιδιώτης εκσκαφέας έχει τέτοιου είδους ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Επομένως, μπορεί να οριστεί (με το συμφωνητικό) διαχειριστής και να υπογράψει αυτός σύμβαση με εγκεκριμένο ΣΕΔ.
  8. Εάν απαιτηθεί έλεγχος από την εφορία δεν αρκεί βεβαίωση μηχανικού, πρέπει να προσκομιστεί συμβόλαιο -τροποποίηση σύστασης, εν προκειμένω. Γενικά, για αλλαγές στο Ε9 απαιτείται η αναγραφή τίτλου (συμβολαίου) ή άλλης πράξης (π.χ. τακτοποίηση). Ακόμα και να γίνει η αλλαγή στο Ε9 χωρίς τίτλο, η σύσταση δεν θα τροποποιηθεί;
  9. Έντυπο Ε9: Οδηγός για διορθώσεις και κλείσιμο εκκρεμοτήτων χωρίς πρόστιμα
  10. @tettris<>Όχι συνάδελφε, δεν υπέθεσα ότι μπορεί να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Σε ρώτησα για τα εμβαδά των κοινοχρήστων για να διαπιστώσουμε αν έχει χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια του κλιμακοστασίου των ορόφων στον υπολογισμό του συνολικού όγκου κοινοχρήστων. Απάντησες ότι τα κοινόχρηστα ισογείου είναι περίπου 21τ.μ., οπότε το ισόγειο είναι (καταστήματα και κοινόχρηστα) 236,50τ.μ. που είναι αρκετά λιγότερα των 280τ.μ. Δηλαδή, το ισόγειο είναι μικρότερο από τον Α’ όροφο; Από τις τιμές που αναφέρεις στην τελευταία σου δημοσίευση, προκύπτει ότι στον συνολικό όγκο κοινοχρήστων (441 για τον πίνακά σου) συμμετέχουν τα κοινόχρηστα των ορόφων. Επομένως, δεν έχουν συμπεριληφθεί στην επιφάνεια διαμερίσματος. Η προσμέτρηση του κλιμακοστασίου και στο διαμέρισμα και στα κοινόχρηστα, δεν θα ήταν απλώς λάθος αλλά γκάφα ολκής. Επαναλαμβάνω ότι λάθος απροσεξίας δεν υπάρχει, ό,τι έχει γίνει είναι ηθελημένο. Αν εξαιρέσουμε τις στρογγυλοποιήσεις ορισμένων τιμών, ο πίνακας είναι σωστά συμπληρωμένος. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι στο εμβαδό (140 για τα Β1 και Β2 που σε ενδιαφέρουν) έχει προσμετρηθεί η επιφάνεια των εξωστών. Μπορεί να είναι λανθασμένη αυτή η πρακτική, όμως έχει εξήγηση. Στον πίνακα αναλογισμού αναγράφονται ιδιοκτησιακά μεγέθη και όχι πολεοδομικά. Οι εξώστες είναι προέκταση του δαπέδου του διαμερίσματος, οπότε ιδιοκτησιακά (και συμβολαιογραφικά) αντιμετωπίζονται -αρκετές φορές- με τον ίδιο τρόπο. Όταν λες σε έναν συμβολαιογράφο ότι ένα διαμέρισμα είναι 80τ.μ., ρωτάει (πολλές φορές): με τα μπαλκόνια; Για τους συμβολαιογράφους, οι χώροι μιας πολυκατοικίας χωρίζονται σε ιδιόκτητους και κοινόχρηστους/κοινόκτητους. Τα υπόλοιπα (εξώστες, ημιυπαίθριοι, φωταγωγοί) είναι όροι των μηχανικών. Κατά την γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σύστασης.
  11. @tettris<>Είτε οι εξώστες είτε το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο έχουν προσμετρηθεί στις επιφάνειες διαμερισμάτων. Και τα δύο είναι –προφανώς– λανθασμένα, όμως δεν μπορεί να έχει γίνει κάτι άλλο. Για να προσδιορίσουμε τι από τα δύο συμβαίνει, χρειαζόμαστε το εμβαδόν του κοινόχρηστου χώρου του ισογείου (και του υπογείου, αν είναι εύκολο). Δεν είναι αναγκαίο να ανεβάσεις τις κατόψεις, γράψε μόνο τις τιμές (περίπου, δεν χρειάζεται ακρίβεια).
  12. @tettris<>Τα εμβαδά διαμερίσματος (δηλαδή, χωρίς τα κοινόχρηστα) είναι οι τιμές της στήλης 3. Η στήλη 5 είναι ο όγκος διαμερίσματος, ίσος με το γινόμενο των στηλών 3 και 4. Για τον υπολογισμό της στήλης 6 (αναλογούν όγκος κοινοχρήστων) έχει χρησιμοποιηθεί μία στήλη (ας την ονομάσουμε 6α) που δεν εμφανίζεται στον πίνακα και περιέχει τις τιμές της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου σε κάθε επίπεδο. Στην συνέχεια υπολογίζουμε την στήλη 6β (όγκος κοινοχρήστων) ως το γινόμενο της 6α και της 4. Το άθροισμα των τιμών της 6β είναι 441 (ίσο με το άθροισμα της 6). Υπολογίζουμε το άθροισμα των όγκων διαμερίσματος (στήλη 5) μόνο για τους ορόφους, επειδή σε αυτούς θα μοιραστεί αναλογικά ο συνολικός όγκος κοινοχρήστων (441). Για τον πίνακά σου, το άθροισμα αυτό είναι 3147,20. Οι τιμές της στήλης 6 είναι το γινόμενο της 5 με το πηλίκο 441 δια 3147,20. Για το διαμέρισμα 1 του Β’ ορόφου η τιμή της στήλης 6 είναι ίση με 448x(441/3147,20). Η στήλη 7 είναι το άθροισμα 5 και 6. Οι τιμές της στήλης 8 είναι το πηλίκο των αντίστοιχων τιμών της στήλης 7 δια του αθροίσματος (5124,60) -επί 1000 για να προκύψουν τα χιλιοστά. Με ανάλογο τρόπο προκύπτουν και οι τιμές της στήλης 9 (αναλογούντα τετραγωνικά οικοπέδου). Για τα δύο τελευταία σου ερωτήματα: Δεν φαίνονται στα σχέδια οι κοινόχρηστοι χώροι; Πόση επιφάνεια έχουν; Παρ’ όλο που δεν έχω δει κατόψεις ή διάγραμμα κάλυψης, θεωρώ απίθανο να έχει γίνει χονδροειδές λάθος στα δεδομένα του πίνακα.
  13. @Artemiscv<>Το δεύτερο. Η υπέρβαση είναι ίση με την διαφορά πραγματοποιούμενου μεγέθους και προβλεπόμενου από την άδεια. Διαιρούμε τον αριθμό που θα προκύψει με την επιτρεπόμενη τιμή από τους όρους δόμησης και βρίσκουμε το ποσοστό.
  14. @Didonis<>Στοιχεία για τα προσφυγικά έδινε η διεύθυνση πρόνοιας (ή πρώην υπουργείο πρόνοιας). Κάπου στην Αθήνα ήταν, αλλά δεν θυμάμαι την ακριβή τοποθεσία. Αναφέρομαι σε άλλες περιοχές, γιατί με προσφυγικά στον Βύρωνα δεν έχω ασχοληθεί. Προφανώς, ισχύει το ίδιο και για αυτόν τον Δήμο. Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει η αρμοδιότητα αυτή στην περιφέρεια. Γι’ αυτό πρότεινα να τηλεφωνήσει στο αρχείο των αδειών στην Σωκράτους. Αυτοί λογικά θα γνωρίζουν να την καθοδηγήσουν. @irini g<>Με ποια πολεοδομία επικοινώνησες;
  15. @irini g<>Ο Δήμος Βύρωνα ανήκε στην δικαιοδοσία της πολεοδομίας στην Συγγρού. Εδώ και αρκετά χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί (όπως και όλες οι νομαρχιακές). Ο Βύρωνας πολεοδομικά ανήκει –πλέον- στην πολεοδομία της Σωκράτους (Δήμος Αθηναίων). Όμως το αρχείο παρέμεινε στη Συγγρού με προοπτική μεταφοράς στην Σωκράτους. Για τον Βύρωνα είχα αναζητήσει σχετικά νέες άδειες, οπότε δεν γνωρίζω που βρίσκεται τώρα το αρχείο των παλαιών αδειών. Σε αυτόν τον σύνδεσμο: Θεματική Ενότητα: Πολεοδομικά Θέματα, θα βρεις τα τηλέφωνα που σε ενδιαφέρουν. Την φόρμα αιτήματος δεν την έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ανταπόκριση, πάντως οι τηλεφωνικοί αριθμοί ισχύουν.
  16. @GriGaS<>Για το πρώτο ερώτημα: θεωρώ πως αυτή η φαιδρότητα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί και η παράνοια -μάλλον- έχει όρια. Για το δεύτερο: "Αιτήματα για ενημέρωση αδειών δόμησης ή οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί εντύπως, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αφού υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα στοιχεία του φακέλου της αρχικής άδειας σε ηλεκτρονική μορφή".
  17. Στο τέλος της διάταξης για την κατηγορία 3, αναφέρεται ότι "σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία, εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 100, με την επιφύλαξη της περ. ιστ΄, για την οποία εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου του ίδιου άρθρου". Πρόκειται για τον αναλυτικό προϋπολογισμό (όπως αναφέρεται στο φόρουμ) και -προφανώς- έχεις μία τέτοια παράβαση. Διάβασε την παράγραφο και θα καταλάβεις.
  18. @yanniskr<>Ελέγχεις την ιδιοκτησία δηλαδή το διαμέρισμα. Οι αυθαιρεσίες που αναφέρεις δεν είναι κατηγορίας 4.
  19. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Δ’ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ν.4495/2017 Από το άρθρο 86 απορρέει ότι για τις υπερβάσεις δόμησης (όπως είναι το λεγόμενο κλείσιμο Η/Χ ή αλλιώς μετατροπή χώρου βοηθητικής χρήσης σε χώρο κύριας), χρόνος κατασκευής θεωρείται η ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού. Στο επόμενο άρθρο αναφέρεται το Ε9 ως αποδεικτικό.
  20. Όταν υπάρχει υποχρέωση θέσεων στάθμευσης και τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις μπορείς να τις εξαγοράσεις χωρίς να τις υλοποίησεις. Για τα παράνομα και νόμιμα, δεν γνωρίζω.
  21. @Evdokia Satelian<>Εννοείς ότι ο ιδιοκτήτης που έχει εξαγοράσει θέσεις στάθμευσης λέει ότι έχει είσοδο πάρκινγκ; Όπως σου είπα παραπάνω οι εξαγορασμένες θέσεις δεν υπάρχουν, άρα δεν υπάρχει ούτε χώρος πάρκινγκ που να αντιστοιχεί σε αυτές τις θέσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.