Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

vagiotis

Core Members
  • Περιεχόμενα

    185
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by vagiotis

  1. Όχι, τα αναδρομικά αφορούν τις αυξήσεις που είχαν επέλθει από το β' εξάμηνο του 2011 και μετά, μέχρι το τέλος του 2016, οπότε μετά άλλαξε ο νόμος και ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται βάση εισοδήματος. Με εκείνο τον Νόμο, για να καταλάβεις, θεσπίστηκαν οι αυξήσεις ανά τριετία και όσοι μηχανικοί ενέπιπταν στην 3η ασφαλιστική κλάση τους έβγαινε το ΤΣΜΕΔΕ 6000€ το χρόνο. Το ΤΕΕ είχε καταθέσει προσφυγή και γι' αυτό στα ειδοποιητήρια παρέμειναν οι παλιές εισφορές μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, όπου απορρίφθηκε. Οπότε, για τα έτη 2015 και 2016 τα ειδοποιητήρια βγήκαν με τις εισφορές υπολογισμένες με τις αυξήσεις αυτές, αλλά για τα έτη από β' εξάμηνο του 2011 μέχρι τέλος του 2014, οι αυξήσεις αυτές δεν είχαν υπολογιστεί. Τα αναδρομικά αφορούν αυτή την περίοδο, από β' εξάμηνο του 2011 μέχρι και το 2014. Μέσα σε αυτά υπάρχει ένα ποσό που αφορά την ειδική προσαύξηση, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο Κατρούγκαλου, γι' αυτό και θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό αυτό απ' τα ειδοποιητήρια. Επίσης, (λέω εγώ) θα πρέπει να συμψηφιστούν ή επιστραφούν τα ποσά που έχουμε πληρώσει απ' το 2006 (αν θυμάμαι καλά) και μετά, που αφορούν την ειδική προσαύξηση, αλλά γι' αυτό κουβέντα ακόμα...
  2. Ο περιορισμός για τα ειδικά κτίρια που λες ήταν σε μια τροπολογία η οποία δεν ψηφίστηκε τελικά (ή τουλάχιστον, όχι μ' αυτή τη μορφή) και δεν ίσχυσε ποτέ. Η παρ.6 αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί κάποια στιγμή και θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα ανά ειδικότητα μηχανικού, επομένως από τότε θα ισχύει ό,τι θα καθορίζει το προεδρικό διάταγμα.
  3. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ό,τι αναφέρεται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 49 του Ν. 4495/2017: 5. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς. 6. Η ανωτέρω παράγραφος 5 ισχύει έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4439/2016 (Α΄ 222).
  4. Κι εγώ αυτή την εντύπωση έχω, επειδή απλώς αναφέρεται γενικά ότι απαιτείται έγκριση επιτροπής και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις (ή δεν μπόρεσα εγώ να δω κάτι τέτοιο). Για την κουζίνα που λες, ούτε αυτή αλλάζει κάτι στη μορφολογία του κτιρίου, δεν έχει κατασκευαστεί κατ' επέκταση του νομίμου κτιρίου ή κάτι τέτοιο, ούτε έχει γίνει κάποια αλλαγή στην όψη, π.χ. να αλλάξει κάποιο παράθυρο κτλ. Απλά, ο χώρος που στην άδεια έχει χρήση αποθήκης μετατράπηκε σε κουζίνα. Τέλος πάντων, ευχαριστώ για το χρόνο σου. Φαίνεται ότι δεν τη γλιτώνω την επιτροπή.
  5. Ναι, αυτό ακριβώς εννοώ kan. Το (κλειστό) υπόγειο έχει 6 θέσεις στάθμευσης χωροθετημένες, αλλά ανοιχτές. Οι δύο απ' αυτές κλείστηκαν. Χτίστηκαν οι 3 πλευρές, η 4η είναι το τοιχείο του υπογείου που υπήρχε έτσι κι αλλιώς και μπήκε και πόρτα. Αλλά αυτό έχει γίνει εντός του κλειστού χώρου του υπογείου, οπότε δε μεταβλήθηκε κάτι στο κέλυφος του κτιρίου όσον αφορά τις όψεις του (έτσι κι αλλιώς το υπόγειο δεν έχει εμφανή όψη, είναι όλο υπόγειο).
  6. Σε παραδοσιακό οικισμό με πληθυσμό < 5000 απαιτείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής, με βάση την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής ως προς το σύνολο του νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, καθώς και την αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης, όπως αναφέρεται. Σε περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί κάτι στις όψεις, επομένως η αυθαιρεσία δεν αλλάζει κάτι στην αρχιτεκτονική και τη μορφολογία του κτιρίου, συνεχίζει να απαιτείται η έγκριση της επιτροπής; Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, έχω περίπτωση που δύο θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο έγιναν κλειστές αντί ανοιχτές που ήταν στην άδεια και μια αποθήκη του ισογείου (η οποία βρίσκεται εντός του κτιριακού όγκου και έχει υπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης) μετατράπηκε σε κουζίνα και ενσωματώθηκε στην οριζόντια ιδιοκτησία που βρίσκεται σε επαφή.
  7. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Αν έχεις επιλέξει τη ΜΣΕ (οπότε και υπολογίζεται η επιπλέον έκπτωση 10%) πρέπει να υποβληθεί για να πάει η δήλωση σε υπαγωγή.
  8. Προφανώς, βρε συνάδελφε! Ο συνάδελφος που σε έλεγξε μάλλον έχει κάποια απωθημένα και διαχειρίζεται τη θέση του θεωρώντας ότι έχει κάποιου είδους εξουσία την οποία πρέπει να επιβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να αναγνωριστεί (η εξουσία του) και να τονωθεί το υπερεκτιμημένο (απ' τον ίδιο) εγώ του. Εγώ πάντα ενημερώνω σχετικά με το πόρισμα, ώστε σε περίπτωση που χρειάζεται κάτι (ενημέρωση, αναθεώρηση - παραβάσεις χοντρές δεν έχει τύχει να προκύψουν ώστε να δικαιολογείται διακοπή εργασιών), να το ξέρει άμεσα ο συνάδελφος και να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να κερδίζει χρόνο. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, θυμάμαι που ο συνάδελφος περίμενε τον έλεγχο (είχαμε κανονίσει νωρίς το πρωί) και με το που τέλειωσα παρήγγειλε μπετό για να σκυροδετήσει την ίδια μέρα. Έλεος με τον κάθε "συνάδελφο" που προσπαθεί να κάνει τη ζωή μας δύσκολη (είτε ιδιώτης είτε δημόσιος υπάλληλος). (Και πραγματικά τρελαίνομαι αν ακούσω ότι π.χ. ο ελεγκτής βρήκε μια διαφορά της τάξης των 2-3cm στις διαστάσεις ή σε κάποια απόσταση!!!)
  9. Αυτό δε διαφέρει σαν φιλοσοφία απ' όσα ισχύουν και σήμερα. Μπορεί κάποιος να είναι μελετητής και κατασκευαστής ιδιωτικών έργων, αλλά μόνο μελετητής ή μόνο κατασκευαστής δημοσίων. Αλλά θα καθορίζονται κάποια κριτήρια βάση του Π.Δ. που λέει ότι θα βγει.
  10. Εντάξει, είχε Excel, το λέει εξάλλου, αλλά δεν ήταν ούτε στοιχειώδες, οπότε δεν μπόρεσε να δει τα δάνεια... Εμένα, πάντως, μια χαρά έβλεπε μια οφειλή 2500€ που είχα σε πιστωτική και δεν μπορούσα να πληρώσω για 5-6 μήνες γιατί δε με πλήρωνε κανείς (κι ακόμη κάποιοι... σαν τον Καλογρίτσα μου χρωστάνε) και μου έστειλαν 3 φορές ειδοποίηση, μου κατήργησαν την κάρτα και τώρα που βρήκα και τα πλήρωσα δε μου εκδίδουν καινούρια για να μπορώ να πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ με δόσεις...
  11. georgegaleos, σε κανένα απ' αυτά που εντοπίζεις, αλλά στο καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. (Έτσι έχω καταλάβει τουλάχιστον.)
  12. Με χόρτα, τυρί, σπανάκι, σοκολάτα, ό,τι θέλει ο πελάτης. 100€ το κομμάτι. (Να δεις που εκεί θα φτάσει η ξεφτίλα. Τέλος πάντων...)
  13. Οι εξετάσεις δεν παίζουν ρόλο, ούτε εγώ έχω δώσει και είμαι στα ονόματα που βγήκαν. Εφόσον αναφέρεται στην αίτηση ότι έχει εγκριθεί, προφανώς είσαι στους δικαιούχους. Απλά, μάλλον δε βγάλαν όλα τα ονόματα μαζί.
  14. Αυτό που έβαλε ο nik είναι για τον άξονα προτεραιότητας 5 (Αττική και Μακεδονία). Βρήκα κι αυτό, για τον άξονα προτεραιότητας 6 (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο), στο οποίο βλέπω και το όνομά μου, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη πίστωση του ποσού. edit: Άξονας προτεραιότητας 4 (Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησος, Ιόνιοι νήσοι, Δυτική Ελλάδα)
  15. Έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχει βγει σε ΦΕΚ ακόμη. Το κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου είναι αυτό. Η περίπτωση που συζητάμε στο 2ο άρθρο, παρ. 6.α. (σελ. 146).
  16. Η λύση είναι απλή -κατά τη γνώμη μου- αλλά απ' ό,τι φαίνεται κανείς δε θέλει να την εφαρμόσει. Να εκπίπτουν απ' το εισόδημα ΟΛΑ τα έξοδα (κι ας μην υπάρχει αφορολόγητο για κανέναν). Έτσι, θα έχει κίνητρο ο πελάτης οποιασδήποτε επιχείρησης να λαμβάνει παραστατικό με το σύνολο του ποσού - και καμία σημασία δεν έχει αν είναι ηλεκτρονικό ή χειρόγραφο, αν η πληρωμή γίνει με μετρητά ή με κάρτα, κτλ. Όλα αυτά τα παραστατικά να αφαιρούνται απ' τα κάθε λογής έσοδα και στο καθαρό απομένον ποσό (τα πραγματικά κέρδη, δηλαδή, αν υπάρχουν) να επιβάλλεται φόρος.
  17. Όχι βρε Ιάσονα, μπερδεύτηκες. Αυτό που είδες είναι επιφάνεια. Οι κατοικίες είναι 6.371.901.
  18. Με το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί την Κυριακή, προβλέπονται αλλαγές στους ελεγκτές δόμησης. Βλέπε άρθρο 156. Πολύ πρόχειρα αναφέρω τα βασικά. - Οι ελεγκτές δόμησης υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης μόνο αν έχουν διενεργήσει έλεγχο σε κατασκευές άνω των 1000τ.μ. - Καταρτίζεται μητρώο 3 κατηγοριών, ανάλογα με το χρόνο εμπειρίας που αντιστοιχούν σε δικαιώματα ελέγχου ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής. Όλες οι υφιστάμενες άδειες παρατείνονται μέχρι την κατάρτιση του νέου μητρώου. - Η διάρκεια της άδειας είναι 5 έτη, η οποία μπορεί να ανανεώνεται με νέα αίτηση.
  19. Σύμφωνα με τον ΠΣΔΑΤΜ πρέπει (για την εξάρτηση) να επιλεγούν κατ' ελάχιστο οι εργασίες: ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΙ / ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΟΜΙΑΙ / ΤΡΙΓΩΝ. ΣΗΜΕΙΟΝ (1 σημείο) ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΙ / ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΥΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Ή ΕΜΠΡΟΣΘΟΤΟΜΙΑΣ (2 σημεία) (Τα παραπάνω έχουν αναφερθεί στο ενημερωτικό δελτίο του Συλλόγου, τεύχος 207, Δεκ. 2011 - Ιαν.-Φεβ. 2012, σελ. 24) Για την πολυγωνομετρία, δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποια οδηγία για τον ορισμό κάποιου ελάχιστου αριθμού σημείων. Φαντάζομαι, όμως, ότι θα πρέπει κανονικά να ορίζεις τον αριθμό των στάσεων για τις μετρήσεις που θα κάνεις, το οποίο ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους, την ύπαρξη εμποδίων κτλ. δεν μπορεί να γενικευτεί απλουστευτικά σε "1 σημείο ανά στρέμμα", γιατί μπορεί να χρειαστείς 1 σημείο για να αποτυπώσεις 20 στρέμματα και 5 σημεία π.χ. για ν' αποτυπώσεις 500τ.μ.
  20. Αν η προσθήκη είναι καθ' ύψος θέλει μόνο έναν τελικό έλεγχο.
  21. Το πιστωτικό όριο θα το καθορίσει η τράπεζα βάση του προφίλ σου (εκκαθαριστικό, κτλ.). Αν δεν έχεις ικανοποιητικό εισόδημα, μην περιμένεις μόνο με την ιδιότητα του μηχανικού να σου εκδώσουν πιστωτική κάρτα με ένα σοβαρό όριο (5-6.000) για να μπορείς να πληρώνεις το ΤΣΜΕΔΕ. Άσε που δεν ξέρω αν λόγω capital controls έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν νέες πιστωτικές.
  22. Έμπλεξε ο φίλος σου. Η ΔΕΗ δε χαμπαριάζει τίποτα. Δεν ξέρω αν μπορεί να βγάλει άκρη μέσω της δικαστικής οδού. Σε δική μου περίπτωση, δε δίνει ρεύμα σε κατοικία εκτός σχεδίου επειδή βρίσκεται εντός του τμήματος ζώνης δουλείας γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης. Παρόλο που αναφέρεται στον 4178 ότι μόνο όσα ακίνητα βρίσκονται σε ζώνη γραμμών άνω των 150kV δεν έχουν δικαίωμα ένταξης και το δικό μου δεν ανήκει σ' αυτή την περίπτωση, εντούτοις η ΔΕΗ αρνείται επικαλούμενη τον τύπο δουλείας που δεν επιτρέπει κατασκευές. Δεν ξέρω αν μπορεί να βγει άκρη... Στη δική σου περίπτωση, βέβαια, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής, οπότε βάση των απαγορεύσεων του 4178, το ακίνητο δεν έχει καν δικαίωμα ένταξης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.