Jump to content

dib

Core Members
 • Posts

  4,614
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by dib

 1. Συνάδελφε @Κώστας Γκότσης, αφου λες οτι ήσουν σύμβουλος του φίλου σου αγοραστή. πήρες τη ΜΕΑ και τα τιμολόγια/δελτία αποστολής να επαληθεύσεις τα σχετικά με τη ΜΕΑ ή αρκέστηκες στα λόγια του γαμ@ω πολ. μηχανικού και στο ΠΕΑ που εξέδωσε φίλος και συνεργάτης του μηχανολόγου του κατασκευαστή? Προσωπικά έχω κάνει έλεγχο σε περίπου 30 μεζονέτες/μονοκατοικίες με ΚΕΝΑΚ για έκδοση ΠΕΑ (όλα προ 2017?), απο αυτές 22 ήταν εντός των ορίων της κατηγορίας Β ή και στο όριο του Β, οι υπόλοιπες ήταν εκτός ορίων ΜΕΑ και συνιστούσα να κάνουν τα προβλεπόμενα που λέει η ΤΟΤΕΕ. Απο τις 8, κανένας δεν μου ενόχλησε πάλι κι όπως καταλαβαίνεις, βρέθηκαν ''καλοθελητές συνάδελφοι'' (όλων των ειδικοτήτων) και έβγαλαν το ''κουτσουρεμένο ΠΕΑ''.
 2. Καμινάδα που περνάει μέσα απο άλλες ιδιοκτησίες? 😡 Μου έχουν τύχει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις και μιλάμε για πολύ σαΐνια πολ. μηχανικούς ή αρχιτέκτονες που κάνουν τέτοιες κατασκευές!!!! Σε άλλες περιπτώσεις, μου έχουν τύχει να περάσουν και σωλήνες αποχέτευσης κουζίνας και λουτρού στο σαλόνι, στους απο κάτω ορόφους. Και μάλιστα σε οικ. άδειες του 2000 και μετά! Ήθελα να ήξερα σε ποια σχολή πολυτεχνείου τους τα διδάσκουν αυτά....!!!!🤔
 3. Είναι και η ΠΔ 14/2014 που έχει εφαρμογή για πριν και μετά το 1989. Μπες στο σαιτ της πυροσβεστικής και κατέβασε τες όλες και διάβασε πότε και που εφαρμόζεται η κάθε μια. Στέλνω ενα διάγραμμα νομοθεσίας του 2016, ίσως κάποιες περιπτώσεις να έχουν τροποποιηθεί ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.pdf
 4. Η ΠΔ 15/2014 αναφέρεται σε προδιαγραφές ενεργητικών συστημάτων πυροπροστασίας και έχουν εφαρμογή για πριν και μετά το 1989
 5. Αν είναι η πρώτη σου φορά που κάνεις sprinkler, χρειάζεται πολύ καλό διάβασμα και κατανόηση της ΤΟΤΕΕ 2451/1986, χρειάζονται και διάφορα κατασκευαστικά εγχειρίδια και έχουν ιδιαίτερους υπολογισμούς. Αν έχεις χρόνο και διάθεση για διάβασμα ξεκίνα αλλά να έχεις υπόψη σου οτι είναι δύσκολη περίπτωση... και μην πεις έχω το πρόγραμμα της τάδε εταρείας (ξέρετε όλοι ποιο εννοώ) και είμαι γ@μ@ω και δέρνω, γιατί όσες τέτοιες μελέτες έχουν πέσει κατα τύχη στα χέρια.. είναι γ@μ@τ@! Ένας λόγος παραπάνω να μην το ρισκάρεις, είναι επειδή είσαι ηλεκτρολόγος υπολογιστών που δεν έχεις διδαχθεί στο πολυτεχνείο πράγματα (υδραυλική και ρευστομηχανική), που θα σε βοηθούσαν πάρα πολύ στη μελέτη των sprinklers. Το παραπάνω σχόλιο, να το εκλάβεις μόνο συναδελφικά και όχι με οποιαδήποτε άλλη έννοια.
 6. Για το 1), ναι όλες οι ΠΔ (Πυροσβεστικές Διατάξεις) αναφέρονται σε περιπτώσεις κτηρίων με οικ. άδεια πριν της 17/2/1989, τότε τέθηκε σε εφαρμογή το ΠΔ 71/88. Για το 2), αφου έχεις κτήριο με οικ. άδεια 1988 (μετά 17/2/1989) - 2018 (πριν το ΠΔ 41/2018), πας με το ΠΔ 71/88. Αν η οικ. άδεια είναι 1988 (πριν της 17/2/1989), πας με ΠΔ 6/2018 (Πυροσβεστική Διάταξη) για αποθήκες. Όπως αντιλαμβάνεσαι, όλα είναι θέμα ημερομηνία έκδοσης της οικ. άδειας.
 7. Τη κατανομή των 25 ωρών ή παραπάνω, τη καθορίζει ο ΤΑ. Ναι υποχρεωτικά κάθε μήνα επίσκεψη (ανάλογα τις ετήσιες ώρες), στην ημέρα και ώρα που έχει καθορίσει ο ΤΑ Αν η επιχείρηση λειτουργεί 12 μήνες, όχι δεν μπορεί να τις παραλείψει.
 8. Ναι συνάδελφε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και βέβαια με την ευλογία των πολ. μηχ. των δεκαετιών '80.. '90 και '00 (όχι οτι σήμερα δεν γίνονται αυτά και με ΚΕΝΑΚ), για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων 5-6 πόντους εσωτερικής διάστασης! 🤔 Και εννοείται το χρήμα των μονωτικών, οι ιδιοκτήτες το επένδυαν σε επίχρυσες μπετούγες στις πόρτες και σε επίχρυσους πολυελαίους.. νομίζοντας οτι είχαν πιάσει τον Πάπα απο τις κουδουνίστρες, τρομάρα τους! Ρε να ψοφήσουν όλοι τους στο κρύο...τους π#π#ρηδες!
 9. Δημήτρη όντως τα πράγματα έτσι θα γίνουν όπως ακριβώς τα έγραψες ... θα γυρίσουμε πάλι στη δεκαετία του '50 με τις θερμάστρες και τους θερμαστές καυστήρων κατοικιών! Απο μυαλό και πρόβλεψη (τρομάρα τους!) ...όλοι οι πολιτικοί μας σκίζουν!
 10. Κάπου σε κάποιο άρθρο του ΝΟΚ, λέει ότι εξωτερική θερμομόνωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ύψος μικρότερο απο 3μ, αν η ΟΓ=ΡΓ (ταυτίζονται), ... μήπως εμπίπτει εκεί ο συνάδελφος @Skrats?
 11. Δες τη ΚΥΑ 31856_2003 (τεχνικός κανονισμός υγραερίου)... ειδικά στο 3 Γενικές διατάξεις και 5 δεξαμενές υγραερίου.
 12. Δεν λες αν η αποθήκη σου είναι υφιστάμενη (προ 71/88) ή κατασκευάστηκε κατά την ισχύ του 71/88? Ο μηχανολόγος που συνεργάζεσαι, τι άποψη έχει?
 13. Μπορεί να βιάστηκα να κρίνω (λόγω των ερωτήσεων που κάνατε και βάσει αυτών απάντησα), αλλά αφού λέτε οτι δεν γράφει για πιέσεις στο δοχείο διαστολής... ....μάλλον δεν έγινε σωστή μελέτη!
 14. Δεν τσιγκουνευτήκατε την εγκάτασταση ... αλλά τσιγκουνευτήκατε την αμοιβή του μηχανολόγου να σας κάνει μια πλήρη μελέτη θέρμανσης! Όσο για τα ερωτήματα που κάνετε, αν είχατε αναθέσει σε μηχανολόγο τη μελέτη θέρμανσης, θα είχατε γραπτώς όλες τις απαντήσεις!
 15. ...χώρος αποθήκης, αντλιοστάσιο, αποθήκη τροφίμων, χώρος πλυντηρίου, χώρος ακαθάρτων & είδη καθαριότητας ... Didonis πως θα τους χαρακτήριζες ? Εγω τους ονομάζω βοηθητικούς χώρους, που μπορούν ανα πάσα στιγμή για Χ χρονικό διάστημα (λιγότερο απο 2-3 ώρες, αφού ο κτηριοδομικός κανονισμός δίνει τον ορισμό του χώρου κύριας χρήσης για περισσότερες ώρες απο αυτές), να βρίσκονται άτομα μέσα εκεί και να εκτελούν κάποια εργασία. Και το μπάνιο και WC, βοηθητικοί χώροι θεωρούνται, αλλά απαιτούν ελάχιστο φωτισμό και αερισμό (φυσικό ή μηχανικό), για κτήρια μετά το '85 (? δεν θυμάμαι) σύμφωνα με υγειονομικές διατάξεις... αλλά μην το αναλύσουμε γιατί ξεφεύγουμε απο το τίτλο του θέματος!
 16. Σωστά τα υπολογίζεις, στη κατηγορία Η1 περιλαμβάνονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί) Συνεπώς πάνε 1 άτομο / 11 τμ για κύριους χώρους και 1 άτομο / 22 τμ για βοηθητικούς (υπόλοιπους χώρους το ονομάζει το ΠΔ 71/88). Σε μελέτη που έκανα το 2005 για βρεφονηπιακό σταθμό (ισόγειο χώρος εκπαίδευσης, γραφεία, κουζίνα,κλπ. + υπόγειο βοηθητικοί χώροι), με αυτή την αναλογία θεώρησα το πληθυσμό και η πυροσβεστική μάλιστα απαίτησε να βάλω αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης (springlers) ΙΣ + ΥΠ. Δεν ξέρω γιατί ο παραπάνω συνάδελφος λέει οτι είναι λάθος... εκτός αν το στηρίζει σε εγκύκλιο που μου διαφεύγει.
 17. Απο που προκύπτει αυτό για τις στέγες? 🤔
 18. Προκύπτει απο τον οδηγό του προγράμματος που λέει οτι, όταν δεν υπάρχει κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο και εντάσσεται εξ΄ ολοκλήρου σε τακτοποίηση, πάει με ημερομηνία το 2011 ==> μόρια 0! edit Μου έτυχαν 2 αιτήσεις και πήραν 0 μόρια και οι 2 τώρα είναι επιλαχούσες!
 19. Αν ρωτάς για το πληροφοριακό σύστημα της ΗΤΚ δεν το ξέρω... αν όμως ρωτάς για το πληροφοριακό σύστημα του εξοικονομώ 2021... θα πάρει το έτος 2011 ή και 2012!
 20. Συνάδελφε @vagom Δεν έχεις προσθέσει πάχος σοβά 0,02 (μέσα - έξω...αν έχουν) και τις θερμικές αντιστάσεις (Ri = 0,13 & Ra = 0,040), για επαφή σε αέρα. Αν τα προσθέσεις, πρέπει να βγάλεις U = 1,925
 21. Καλησπέρα Αν η περίπτωση σου αφορά νέα οικοδομή και βρίσκεται σε περιοχή που απαιτείται απο τους νόμους (1987, 1993, κλπ) να συνταχθεί μελέτη, ανεξάρτητα αν υπάρχει δίκτυο φ. αερίου ή όχι για άμεση σύνδεση, ναι πρέπει να γίνει. Ελπίζω να κατάλαβα σωστά την ερώτηση σου.
 22. Τις ίδιες απορίες έχω κι εγω! Για το 3), νομίζω πως έχει πρόστιμο και συνήθως για τις εκπρόθεσμες (γενικά) υποβολές, κοπανάνε 100€, αλλά ας μας πει κι κάποιος ποιο γνώστης.
 23. Καλημέρα Άκη Απο τη στιγμή που υπάρχει κεντρική θέρμανση (με όποιο σύστημα) και καλύπτει 100% της ΘΖ, όχι δεν απαιτείται να το περάσεις σαν 2η γραμμή, επειδή θεωρείται ως διακοσμητικό στοιχείο.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.