Jump to content

bmw_

Members
 • Content Count

  28
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Ουδέτερη

1 Follower

About bmw_

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Κυανόλευκη Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

657 profile views
 1. Καλησπέρα, έχει τύχει σε κάποιον να έχει ολοκληρώσει μια ενότητα, να έχει κάνει το τεστ (η αλήθεια είναι ότι για 1η φορά δε μου έδειξε σκορ. Έχασα μία ερώτηση) και να μην τικάρεται σαν εκτελεσμένη?
 2. ναι...αν μπορείς να αποφύγεις την εκτύπωση+σκανάρισμα, αλλά να το "εκτυπώσεις" απευθείας σε PDF ακόμα καλύτερα! 😉
 3. Καλημέρα, το έλυσες το θέμα? Ενδεχομένως να την είχες υποβάλει χωρίς να τα έχεις συμπληρώσει όλα τα πεδία...
 4. Για μελέτη εφαρμογής διευκρινίζω...όχι μελέτη πριν από έργο, που μετά έρχεται η δημοπράτησή του...μελέτη εφαρμογής ΜΕΣΟΥΣΗΣ του έργου....δεν μπορεις εσαεί να περιμένεις την Υπηρεσία να στην εγκρίνει....αυτό ρωτάω...υπάρχει κάτι σχετικό?
 5. Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει εμπειρία για το πως θα χειριστούν οι εταιρίες αυτούς που (μόνο) στελεχώνουν το ΜΕΕΠ τους...τι θα τους πουν/προτείνουν κλπ...Αν σε κάποιον έγινε κάποια πρόταση...Υποτίθεται τα πρώτα ραβασάκια θα έρθουν μέσα Φλεβάρη....οπότε τι γίνεται τότε?
 6. Υπάρχει κάποιος που είχε κάποια εμπειρία σχετικά με το πως θα διαχειριστούν οι εταιρίες που στελεχώνονται με τα ΜΕΚ μας, το θέμα?
 7. Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής αφού σας περιγράψω εν τάχει το θέμα : υποβλήθηκε μελέτη εφαρμογής του Αύγουστο του 2013 (!) από τον Ανάδοχο σε δημόσιο έργο, το οποίο είχε οριστική μελέτη πριν τη δημοπρασία. Σε ερωτήσεις του ΚτΕ επί της μελέτης σε όλο αυτό το διάστημα, ο ανάδοχος υπέβαλλε διαυκρινήσεις. Η τελευταία ενημέρωση ήταν τον Μάιο του 2014. Φτάσαμε ΣΗΜΕΡΑ κι ακόμα δεν υπάρχει νέο περί της έγκρισης. Παρόλα αυτά το έργο εκτελούνταν με εντολή της επίβλεψης για εκτέλεση με βάση τη μελ. εφαρμογής που υποβλήθηκε. Η ερώτηση είναι η εξής : Υπάρχει χρονικό όριο βάσει νόμου σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία όφειλε να εγκρίνει ή όχι κλπ κλπ? Ευχαριστώ.
 8. Μάλλον καθ' υπερβολή ο συνάδερφος είπε ότι αγόρασε/παρήγγειλε υλικά...δεν φαντάζομαι πριν υπογράψει να αγοράζει...
 9. Πήρες το παράδειγμα με την εκσκαφή. Δεν βοηθάει πολύ στην δική μου απορία. Να δώσω ένα άλλο που δεν έχει αντίστοιχο στον ΑΤΟΕ. Ας αφήσουμε τις τιμές με τα άρθρα ΥΔΡ των κρουστικοπεριστροφικών διανοίξεων οπών (εκεί έτσι κι αλλιώς έχει γεωτρύπανο) : θέλω να σπάσω ένα κομμάτι βράχου ή σκυροδέματος ή κλπ που βρίσκεται σε βάθος 8 μέτρα. Θα χρησιμοποιήσω wagon drill έναν χειριστή ελαφριού μηχανήματος (ή βαριού δεν έχει σημασία στην κουβέντα) και 2 ανειδίκευτους. Εγώ θα έκανα το εξής : Ημερήσια δαπάνη wagon drill : ΑΤΟΕ τάδε ευρώ την ημέρα με καύσιμα λιπαντικά κλπ Α Ημερήσια δαπάνη χειριστή : ΑΤΟΕ τάδε ευρώ την ημέρα Β Ημερήσια δαπάνη ανειδίκευτων : ΑΤΟΕ τάδε ευρώ την ημέρα χ2 Γ Σύνολο Α+Β+Γ= Δ χ (1-έκπτωση) χ σ = Ε ευρώ / ΗΔ συνεργείου. Αν η υπηρεσία σου λέει ότι θέλει την τιμή σε ευρώ/μέτρο : Πρακτικό παρακολούθησης απόδοσης και συντελεστών παραγωγής : "είδαμε 1 wd, 1 χεριστή, 2 εργάτες και σπάσανε τον υπόγειο βράχο ή σκυρόδεμα σε 20 μέτρα μήκους. Άρα Ε ευρώ ανά ημέρα / 20 μέτρα ανά ημέρα = Ζ ευρώ ανά μέτρο. Και φυσικά στον λογαριασμό Ζχ1,18 (ΓΕ και ΟΕ). Δηλ. λέω ότι δεν με νοιάζει η απόδοση κι αν αυτή αλλάζει λόγω νέας εργασίας. Εγώ την διαφορά στην απόδοση θα την αποτυπώσω οικονομικά έτσι κι αλλιώς στις περισσότερες ημερήσιες δαπάνες λόγω πραγματικής απόδοσης που θέλει τάδε ημέρες. Εσύ μάλλον έχεις άλλη άποψη. ΥΓ Ξέχασα να πω ότι νοιώθεις ΚΑΙ από σιδηρόδρομο!
 10. Συμφωνώ με τις περιπτώσεις του συνημμένου, έτσι τις εφήρμοζα κι εγώ ή εν πάσει περιπτώση αυτή θα ήταν η αντιμετώπιση που θα είχα. Διαφωνώ στο ζ' και εξηγώ τι εννοώ : το ημερομίσθιο τεχνίτη αναλύεται στον ατοε ως εξής : Ημερομίσθιο τεχνίτη, προσαυξημένο κατά τη μέση εργοδοτική επιβάρυνση ΙΚΑ, διά των ωρών εργασίας ημερησίως: ( 88,32+ 88,32* 81,17/100)/ 6,46= 24,77 Αρα ωρομίσθιο ευρώ : # 24,77 Τιμή εφαρμογής: ΕΥΡΩ Είκοσι τέσσερα και Εβδομήντα επτά λεπτά (24,77) Ας μην κολλήσουμε στα νούμερα, άλλο είναι αυτό που θέλω να πω. Το άρθρο δε μιλάει για απόδοση. Το άρθρο πληρώνει την παρουσία και τη γενικότερη χρήση του ατόμου. Την απόδοση θα την βγάλει η Υπηρεσία με πρακτικό παρακολούθησης και θα σου πει ότι αυτή η εργασία είναι πχ χρονοβόρα ή όχι (ανάλογα με την απόδοση που θα καταγράψει στο πρακτικό, εννοώ) και απο εκεί θα περάσει το συνολικό τίμημα της εργασίας σου. Πχ μια απλή εκσκαφή (άρθρο ατοε εννοώ) για 1000 κυβικά θέλει πχ 2 μέρες (άρα πχ 500 κυβικά/ημέρα ή 62,5 κυβικά/ώρα ή τόσα κυβικά/μέτρο κλπ), ενώ για 1000 κυβικά με καλώδια ανάμεσα και ΟΚΩ και ότι άλλο που την βγάζει τη δουλειά από τα κλισέ άρθρα του ΑΤΟΕ, θέλει π.χ. 15 μέρες (ή τόσα κυβικά τη μέρα, την ώρα ή το μέτρο, ανάλογα πως θέλει να εφαρμόσει τη νέα τιμή). Στην 1η περίπτωση θα εφαρμόσει την έκπτωση σε τσάπα + χειριστή + εργάτη και θα σε πληρώσει για 2 μέρες και στην 2η περίπτωση θα εφαρμόσει πάλι την έκπτωση, αλλά θα αποτυπωθεί η διαφορά στην απόδοση (και στην ΤΕΛΙΚΗ οικονομική αποτίμηση της δουλειάς) γενικώς του συνεργείου στο γεγονός ότι θα σου πληρώσει 15 μεροκάμματα για το πέρας της. Αυτά τα παραδείγματα που αναφέρω γενικά πηγάζουν από τιμές που έχω κάνει σε υπηρεσίες και οι οποίες μετά από έλεγχο πλήρη τα περνούσαν. Μπορεί κάποιος να πει ποιον έλεγχο, αλλά όντως και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις υπήρχε τουλάχιστον αντιπαραβολή με νόμο κλπ. Ίσως η ερμηνεία να έχει παράθυρα όπως σου είχα πει και κάποιος μπορεί να εννοεί αλλιώς κάτι που διαβάζει και μαζί του να συμφωνεί και η εκάστοτε υπηρεσία.
 11. Τα είδα τα συνημμένα. Εμένα στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο το εξής : Διαχωρίζω 1. το πρωτόκολλο παρακολούθησης εργασιών που η επιτροπή σου λέει ότι δούλεψαν αυτά και αυτά τα μηχανήματα-άτομα, 2. το πρακτικό παρακολούθησης απόδοσης και συντελεστών παραγωγής νέων εργασιών που η επιτροπή σου λέει ότι δούλεψαν αυτά και αυτά τα μηχανήματα-άτομα και είχαν αυτήν την απόδοση σε m/ημέρα ή m/ώρα ανάλογα προκειμένου να κάνεις αναγωγή της τιμής σε μέτρα κλπ και να μην την αφήσεις ως ΗΔ και 3. το πρακτικό εξακρίβωσης κόστους. το 1ο σου λέει πχ ότι δούλεψαν αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα μηχανήματα και τέλος. το 2ο σου λέει ότι πχ δούλεψαν αυτοί και αυτά τα μηχανήματα και είχαν απόδοση τόσα μ/ημέρα ή μ/ώρα ή ότι άλλο. το 3ο σου λέει ότι η επιτροπή προχωρά στην εξακρίβωση του κόστους ημερήσιας δαπάνης των μηχανημάτων ή υλικών (δεν μου έχει τύχει για άτομα μιας και κινούμαστε λίγο πολύ στα πλαίσια του ΑΤΟΕ με εργάτες χειριστές κλπ) που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασίας όπως την είδε με τα πρ. παρακολούθησης εργασιών ή/και πρ. παρακολούθησης απόδοσης και για τα οποία (μηχ. ή υλικά) δεν υπάρχει βασική τιμή στην ανάλυση τιμών, από το ελεύθερο εμπόριο και την αγορά. Για τα άτομα και τον γερανό π.χ θεωρώ ότι ΔΕΝ πρεπει να πάνε στην περίπτωση γ' που αν κατάλαβα καλά κάνεις εδώ εφαρμόζοντας έκπτωση μόνο στο ΓΕ και ΟΕ, μόνο και μόνο επειδή κάποιος παρακολούθησε την εργασία : Εργασία από παρακολούθηση α) Γερανός 12 ΤΝ (515.10.1) ΗΔ Υ{1,00* Τ.Α\515.10.1}= Χ6 β) Τεχν. (003) h Υ{ 8,00* Τ.003}= Χ7 γ) Εργατ (001) h Υ{8,00* Τ.001}= Χ8 ---------------------------- Αθροισμα Σ{ Χ6,Χ8 } γ Τιμή εφαρμογής ΤΕ=(α+γ)*(1+0,18*σ*(1-ε))/1,18 + β*σ*(1-ε) Υ{(Σ{ Χ1,Χ2} + Σ{ Χ6,Χ8})*(1+0,18*1,00*(1,00-0,33))/1,18 + Σ{ Χ3,Χ5}*1,00*(1,00-0,33)}= Χ10 Τιμή μονάδος δρχ Κ{Σ{ Χ10,Χ10} } Ξεχωρίζω δηλ. την παρακολούθηση μιας εργασίας από το γεγονός ότι λόγω της παρακολούθησης πάει de facto στην γ'. Δηλ. επειδή η επιτροπή παρακολούθησε την εργασία η οποία έχει 1 γερανό και 2 άτομα δε θα πάει από ΑΤΟΕ ή μάλλον θα πάει με ΑΤΟΕ αλλά θα μπει έκπτωση ΜΟΝΟ στο ΓΕ και ΟΕ? Αν κατάλαβα καλά έβαλες με παρακολούθηση γερανό και 2 άτομα και τα πήγες στην γ'. Στην περίπτωση σου αν ας πούμε είχα αντί γερανό ένα άλλο ειδικό μηχάνημα πχ μπουρέζα (σιδηροδρομικό) θα έκανα ένα πρακτικό παρακολούθησης ας πούμε αν ήθελα να "κλειδώσω" πόσα άτομα και μηχανήματα δούλεψαν και ένα πρακτικό εξακρίβωσης κόστους ΜΟΝΟ για την μπουρέζα που δεν υπάρχει στο εμπόριο εύκολα και που φυσικά θα την πήγαινα στο γ. Τα άτομα θα τα πήγαινα β' (ή α' φυσικά) και θα τα έβαζα έκπτωση κανονικά.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.