Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

mb1977

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by mb1977

  1. Μακάρι να πειστούν.. Πάντως φταίνε και οι ασάφειες του νόμου για το ''κόλλημα'' και της δικηγόρου και του μηχανικού. Γιατί αφενός στο άρθρο 5 δεν διευκρινίζεται αν πρέπει να ισχύουν αθροιστικά οι περιπτώσεις α) και β) για να προχωράς σε τακτοποίηση χωρίς συναίνεση, αφετέρου η παράγραφος 9 δεν εξαιρεί τις περιπτώσεις της παραγράφου 5 από τη συναίνεση αλλά μόνο τις περιπτώσεις της παρ.8. Με λίγα λόγια, ότι μας δίνει η παρ.5 για να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς πολλή χαρτούρα, μας το παίρνει πίσω η παρ.9 που λέει ότι όλες οι περιπτώσεις πλην αυτών της παρ. 8 απαιτουν συναίνεση.. Αραγε θα διευκρινιστούν/ διορθωθούν αυτές οι ασάφειες και πότε άραγε;;
  2. @ dimitris GM Οχι δεν υπάρχει δεύτερη άδεια, κακη διατύπωση δική μου. Μόνο κάτοψη μεταγενέστερη της άδειας που προσαρτάται στο συμβόλαιο μου και δείχνει την πραγματική κατάσταση. Ακριβώς αυτό που μου γράφετε υποστηρίζει και ο μηχανικός που έχει αναλάβει την τακτοποίηση, ότι τακτοποιείται χωρίς συναίνεση, αλλά δικηγόρος και μηχανικός του αγοραστή έχουν αντίθετη άποψη..ότι επειδή στην άδεια είναι κοινόχρηστο, θέλει συναίνεση. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη σύσταση, συμβόλαιο αγοράς, μεταγενέστερες κατόψεις, κι ας έχουν υπογραφεί από όλη την πολυκατοικία.. Πάντως ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.
  3. @ dimitris GM Η αποθήκη φαινόταν στον κοινόχρηστο χώρο, δίπλα στο ασανσέρ. Φαινόταν όμως μόνο στην κάτοψη της αρχικής άδειας, η οποία έγινε το 1981. Το 1984 που έγινε η σύσταση, δεν ανάφερε αποθήκη καθόλου. Ελεγε δλδ ότι ο 4ος όροφος αποτελείται από κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους..ήτοι φρέαρ ανελκυστήρα, πλατύσκαλο και κλιμακοστάσιο. Πουθενά αποθήκη. Αυτός ο χώρος που στην κάτοψη της άδειας φαινόταν ως κοινόχρηστος, εξ' αρχής ήταν μέσα στο διαμέρισμα μου, και συγκεκριμένα μία εσοχή στην κουζίνα. Αποθήκη δηλαδή εξ' αρχής δεν υπήρχε παρά μόνο στα χαρτιά και δη στην κάτοψη της άδειας. Μετά, το 1990, έγινε μια τροποποίηση σύστασης που αφορούσε δύο άλλα διαμερίσματα του 4ου και εκεί προσαρτήθηκε μία κάτοψη 4ου ορόφου η οποία περιγράφει ακριβώς την υφιστάμενη κατάσταση, έχει δηλαδή το χώρο αυτό μέσα στο διαμέρισμα. Την κάτοψη αυτή συνυπογράφουν εργολήπτρια εταιρεία και οικοπεδούχοι. Αποδέχονται δηλαδή κάτα κάποιο τρόπο την επέκταση της οριζόντιας, και πολεοδομικά, και συμβολαιογραφικά. Αυτό καταλήγουμε όλοι ότι θέλει τακτοποίηση, λόγω του ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν συνάδει με την άδεια, αλλά δεν ξέρουμε αν θέλει και συναίνεση.
  4. Ευχαριστώ πολύ. Θα την αναζητήσω την απόφαση του ΣτΕ που λέτε. Δεν την γνωρίζω γιατί δεν ασχολούμαι με αυθαίρετα, αλλά μέχρι να καταφέρω να υπογράψω συμβόλαιο βλέπω να έχω γίνει ειδική! Ελπίζω να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σύντομα.. Πάντως, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι εφόσον η επέκταση της οριζόντιας στον κοινόχρηστο χώρο έχει γίνει εκ κατασκευής, και υπάρχει και κάτοψη υπογεγραμμένη πριν 27 χρόνια από όλους, προς τι τόση γραφειοκρατία; Δεν υποτίθεται ότι εφόσον κάποτε όλοι συμφώνησαν στην ''αυθαιρεσία'' και δεν θίγεται κανείς, με μιά απλή τακτοποίηση θα έπρεπε να τελειώνει το θέμα; Μιλάμε για μία υποτιθέμενη κοινόχρηστη αποθήκη 1,5τ.μ. που υπήρξε μόνο στην άδεια, δεν κατασκευάστηκε ποτέ και δεν εμφανίζεται και σε κανένα συμβόλαιο! Αν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί κανένα ακίνητο, πως περιμένουν να πληρώσουμε εφορίες/ΕΦΚΑ κλπ κλπ; @avgoust Δεν φοβάμαι, έχει στραβώσει όμως η δικηγόρος του αγοραστή και μπλοκάρει το συμβόλαιο.. Εγω θέλω να προχωρήσω με την τακτοποίηση και έχω συνεννοηθεί και με αρχιτέκτονα να το αναλάβει, αλλά αν χρειάζεται συναίνεση το βλέπω δύσκολο..και δεν καταλαβαίνουμε και αν χρειάζεται συναίνεση δηλαδή.. ευχαριστώ πολύ πάντως.
  5. http://www.enikonomia.gr/economy/167001,olokliro-to-nomoschedio-tou-ypen-gia-to-domimeno-perivallon-katat.html Εδώ η αιτιολογική έκθεση του Ν. 4495/17. Για το άρθρο 98, βλ. σελ.126.
  6. Εν τω μεταξύ, έπεσα πάνω στην αλλαγή του νόμου και άμα είναι να περιμένω ερμηνευτικές κτλ,....καλό πάσχα και αν..
  7. Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω ένα επείγον θέμα και παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει. Είμαι στη διαδικασία πώλησης ενός διαμερίσματος και βιάζομαι πάρα πολύ γιατί τελος του μήνα πρέπει να προλάβω φορολογικές/ ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αγοραστής έχει βρεθεί. Ξεκινώντας να συγκεντρώνω τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζήτησε η συμβολαιογράφος, διαπίστωσα ότι ένας κοινόχρηστος χώρος που στην κάτοψη της άδειας (χρονολογίας 1981) φαίνεται σαν κοινόχρηστη αποθήκη με διαστάσεις 1,20Χ1,20, στην κάτοψη που συνοδεύει το δικό μου συμβόλαιο αγοραπωλησίας αλλά και στην πραγματικότητα, είναι μέσα στο διαμέρισμα μου. Ξεκίνησα, μαζί με τη δικηγόρο του αγοραστή που ''στράβωσε'' με το γεγονός, να ψάχνω συμβόλαια και ότι σχέδια υπάρχουν και δεν υπάρχουν για να καταλάβω τι έχει γίνει. Στην αρχική σύσταση (χρονολογίας 1984), αυτή η αποθήκη δεν αναφέρεται, ούτε και στο συμβόλαιο το δικό μου. Παρουσιάζεται μόνο στην αρχική άδεια και πουθενά αλλού. Υπάρχει και μία τροποποίηση του 1990, που αφορά τις δύο άλλες οριζόντιες του ίδιου ορόφου, και εκεί δεν φαίνεται αυτή η αποθήκη, φαίνεται η υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή ο χώρος αυτός μέσα στο διαμέρισμα μου. Σημειωτέον ότι στη σύσταση αναφέρει ότι η εργολήπτρια εταιρεία μπορεί να προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση της σύστασης, τόσο όσο αφορά τις οριζόντιες ιδιοκτησίες όσο και τους κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, η κάτοψη του 1990 είναι υπογεγραμμένη τόσο από την εργολήπτρια όσο και από τους οικοπεδούχους. Αυτο δεν υποδηλωνει συναίνεση; τώρα, σε ότι αφορά την παρ. 5 του άρθρου 98 σχετικά με το πότε απαιτείται συναίνεση και το αν πρέπει να ισχύουν και τα δύο μαζί α) και β), δυστυχώς βρήκα στο ιντερνετ μια ''αιτιολογική έκθεση'' του νέου νόμου και λέει : Ακολούθως στις παραγράφους 5,6 και 7, προς επίλυση μεγάλου αριθμού τέτοιων περιπτώσεων προβλέπεται ότι κατ΄ εξαίρεση, σε περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας που έχει από κατασκευής επεκταθεί και καταλάβει κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής, ειναι δυνατή η υπαγωγή χωρίς συναίνεση των συνιδιοκτητών, στις αποκλειστικά ρυθμιζόμενες στην παράγραφο 5 περιπτώσεις, ήτοι όταν η αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται και είναι ίδια για τις αντίστοιχες οριζόντιες ιδιοκτησίες των λοιπών ορόφων''.. εγω δεν γνωρίζω τι γίνεται στους άλλους ορόφους, πρέπει να πάω στην πολεοδομία να πάρω όλες τις κατόψεις.. αλλά μάλλον την πάτησα και αν ακυρωθεί η αγοραπωλησία κάηκα.. Οποιος γνωρίζει κάτι παρακαλώ να μου απαντήσει. Ευχαριστώ και συγνώμη για τα κατεβατά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.