Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

r1

Members
  • Περιεχόμενα

    17
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

r1's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα σε όλη την κοινότητα. Έχω δώσει κατατακτήριες για αρχιτεκτονική ΑΠΘ, νομίζω το 2005 ή 2006. Τότε οι εισακτέοι από ΤΕΙ ήταν 5 στους 60 και εγώ είχα την 20η θέση. Τώρα βλέπω το ποσοστό είναι 12%, οπότε πέρυσι μπήκαν 13 άτομα. Τα νούμερα είναι γενικά μικρά. Υπάρχει κάποιος που να έχει εμπειρία στο θέμα να πει την άποψή του; Κατά πόσο είναι αδιάβλητες και αξιοκρατικές οι εξετάσεις (έχω ακούσει παλιότερα για περίεργες καταστάσεις, δεν ξέρω φυσικά αν ισχύει κάτι τέτοιο). Στην αρχιτεκτονική Βόλου, το ένα μάθημα είναι ανάπτυξη δοκιμίου, πιο χαλαρό και δημιουργικό από μια στείρα απομνημόνευση. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζει κάποιος αν η αξιολόγηση γίνεται με αξιοκρατικό τρόπο; Αν κάποιος έχει εμπειρία ή γνωρίζει, ας με διαφωτίσει, παρακαλώ.
  2. Και πάλι σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου. Είναι πολύ σωστή η παρατήρησή σου ότι θα έπρεπε να δούμε αν υπήρχε το 1974 υποχρέωση αποτύπωσης του δώματος. Το θέμα είναι ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει πριν μερικά χρόνια, όταν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα και συζητήθηκε το θέμα στην ένσταση των δύο συνιδιοκτητών. Τότε, η πολεοδομία ήταν κάθετα αρνητική, έστω κι αν γνώριζε ότι ήταν νόμιμες κατασκευές το '74. Όσο για τις άλλες κατασκευές, αυτές είναι εκτός του πλυσταριού, η απόληξη του κλιμακοστασίου και η απόληξη του φρέατος του ανελκυστήρα. Ακριβώς όπως το αναφέρεις, θα κάνει δήλωση το 71%, βάσει του άρθρου 11. Το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι από τον πατέρα τους κληρονόμησαν μια ιδιόκτητη οικοδομή και στη σύσταση, που έγινε πριν 7 χρόνια, δεν φάνηκε πουθενά το πλυσταριό, επειδή θεωρήθηκε τότε παράνομο πολεοδομικά. Το πλυσταριό δεν μπορούν να το εμφανίσουν εκ των υστέρων σαν επί πλέον κληροδότημα που παραλήφθηκε στην αρχική πράξη αποδοχής κληρονομιάς και να γίνει τώρα μια συμπληρωματική; Όλα τα χρόνια ήταν στη χρήση τους και κατά την πώληση της μιας ιδιοκτησίας, ο νέος ιδιοκτήτης (28%) το έπαιξε άνετος και ότι δεν έχει κανένα θέμα με αυτό για να αλλάξει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως λες, μπορεί να διεκδικήσει κι αυτός. Το θέμα είναι ότι εμείς ψάχνουμε τρόπους να υποστηρίξουμε τους άλλους (71%) ώστε να το κατοχυρώσουν σαν ιδιοκτησία τους. Η συμβολαιογράφος, είπε την ιδέα για συμπληρωματική αποδοχή κληρονομιάς και στη συνέχεια στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το δικαίωμα. Σκεφτόμουν για κάτι πιο απλό. Σκεφτόμουν μήπως η εν λόγω συμβολαιογράφος απλά έδειξε υπερβολική ευθυνοφοβία στο θέμα. Σου είπα, την πρώτη φορά μου τα είπε τα πράγματα θετικά και τη δεύτερη φορά φάνηκε σκεπτική και ζήτησε συναίνεση απ' τον τρίτο (28%).
  3. Δημήτρη, ευχαριστώ για την απάντηση. Η αυθαιρεσία είναι ότι ο μηχανικός που έβγαλε τα σχέδια της Ο.Α. δεν έδειξε τίποτα. ΄Οταν λοιπόν οι συνιδιοκτήτης (που δεν έχει δικαίωμα αέρα) έκανε καταγγελία στην πολεοδομία για την αποθήκη/πλυσταριό, η πολεοδομία "είδε" την σχεδιαστική παράλειψη και επέβαλε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για όλες τις κατασκευές του δώματος. Επί της ουσίας, την παράλειψη του τότε μηχανικού, πρέπει να διορθώσουμε, τακτοποιώντας τις κατασκευές πολεοδομικά. Το πλυσταριό δεν αναφέρεται πουθενά. Απλά το χρησιμοποιεί ένας εκ των κληρονόμων του αρχικού ιδιοκτήτη της οικοδομής που έχει ποσοστό 50%. Ο άλλος κληρονόμος έχει το 21%. Ο τρίτος συνιδιοκτήτης που έχει το 29% αγόρασε μια ιδιοκτησία (διαμέρισμα) και δεν έχει "αέρα", όπως οι δυο πρώτοι. Επομένως, με ποσοστό 71% (ήτοι πλειοψηφία) των δύο πρώτων, μπορούμε να τακτοποιήσουμε με τον ν. 4178/13. Ο τρίτος συνιδιοκτήτης δημιουργεί προβλήματα. Δεν συναινεί να τακτοποιηθεί. Δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο δώμα (χωρίς φυσικά να έχει απολύτως κανένα δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης), τελευταία ούτε καν στην είσοδο της οικοδομής στη μεσίτρια που ανέλαβε να πωλήσει τις άλλες ιδιοκτησίες. Γενικώς, δεν υπάρχει καμμιά λογική και σημείο επαφής. Δεν θα δημιουργηθεί εμπράγματο δικαίωμα στο πλυσταριό; Αν ναι, πώς και σε ποιον θα κατοχυρωθεί τότε;
  4. Καλησπέρα! Θέλω να ρωτήσω για ένα θέμα που άπτεται της ιδιότητας νομικού, ίσως κάποιος συνάδελφος να έχει γνώση: Πρόκειται για την τακτοποίηση ενός πλυσταριού σε δώμα οικοδομής με Ο.Α. του 1974. Δυστυχώς ο μηχανικός δεν το εμφάνισε καθόλου στην κάτοψη του δώματος, όπως δεν εμφάνισε και τις απολήξεις κλιμακοστασίων και φρέατος ανελκυστήρα. Τακτοποιούμε λοιπόν με τον ν.4178/13. Όταν έρθει η ώρα για σύσταση του εμπράγματου δικαιώματος, λογικά οι ιδιοκτήτες του δικαιώματος υψούν που διατηρούν τα χιλιοστά τους δεν το δικαιούνται; Στη σύσταση αναφέρει ότι διατηρούν το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησής του. Σε πρώτη επικοινωνία που είχα με την συμβολαιογράφο που συνέταξε τη σύσταση Ο.Ι. ήταν θετικότατη. Σε δεύτερη όμως επικοινωνία, 1 μήνα αργότερα, φάνηκε πολύ επιφυλακτική και ζήτησε και τη συναίνεση του ιδιοκτήτη που δεν έχει δικαίωμα στον αέρα. Επειδή, λέει, θίγονται τα δικαιώματά του στο δώμα και εν πάσει περιπτώσει φοβάται την περίπτωση που ένα συμβόλαιό της "θα σέρνεται στα δικαστήρια", όπως είπε. Γνωρίζει κάποιος σχετικά;
  5. Καλησπέρα σε όλους! Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αφού έψαξα μία-μία τις χαμηλής ανάλυσης αεροφωτογραφίες του ΟΚΧΕ που έχει αναρτημένες στην σελίδα του το ΤΕΕ και βρήκα αυτήν που με ενδιαφέρει, πού απευθύνομαι για να την αγοράσω; Επίσης, πληροφοριακά, μήπως υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσει κανείς την α/φ που τον ενδιαφέρει; Απ' ότι είδα σε προηγούμενη σελίδα του thread, κάποιος συνάδελφος είχε ανάλογο πρόβλημα. Επί της διαδικασίας όμως; Ούτε τηλέφωνο δεν υπάρχει να επικοινωνήσω!
  6. Θα ήθελα τη βοήθειά σας για μια περίπτωση, δυστυχώς αρκετά μπερδεμένη. Αφορά δώμα (πλυσταριό) που χτίστηκε σε ιδιόκτητη οικοδομή, τριόροφη με οικοδομική άδεια του '71, εμβαδού περίπου 20τμ. Η οικοδομή ολόκληρη κληρονομήθηκε από δύο κληρονόμους και αφού έγιναν τα σχετικά συμβόλαια αποδοχής και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας (στο οποίο δεν γίνεται ιδιαίτερα μνεία για την αποθήκη-πλυσταριό), πωλήθηκε το ένα διαμέρισμα (ενός εκ των κληρονόμων). Κατά την πώληση ένας μηχανικός έκανε αποτύπωση των ορόφων για τα συμβόλαια, επειδή η πολεοδομία όπου αποτάθηκε δεν τα βρήκε. Ο νέος ιδιοκτήτης, ενώ αρχικά δεν είχε θέμα με την αποθήκη στο δώμα που χρησιμοποιούσε ο δεύτερος εκ των κληρονόμων, πολύ σύντομα έκανε καταγγελία στην αρμόδια πολεοδομία. Ο μηχανικός της πολεοδομίας κατάφερε να βρει εν τέλει τα σχέδια της αδείας και ανακάλυψε ότι στα σχέδια της άδειας δεν φαινόταν στην κάτοψη δώματος ούτε το πλυσταριό αλλά ούτε και η απόληξη κλιμακοστασίου. Επέβαλε πρόστιμα λοιπόν και για τα δυο. Το πλυσταριό χρεώθηκε στον ένα εκ των κληρονόμων, το άλλο του κλιμακοστασίου και στους 3 (νέο ιδιοκτήτη, 2 κληρονόμοι). Τα ερωτήματα είναι τα εξής: 1) Όσον αφορά το κλιμακοστάσιο, γίνεται αναθεώρηση αδείας ή πρέπει να υπαχθεί στον νόμο 4014; Αν γίνεται αναθεώρηση: α)τι διαδικασία απαιτείται; β) ποιος πληρώνει; (δεδομένου ότι στο μεταξύ ο νέος ιδιοκτήτης κατέθεσε μήνυση στην αστυνομία ότι δεν δέχεται το πρόστιμο και αξιώνει να πληρώσουν οι δύο κληρονόμοι) γ) είναι δυνατόν λοιπόν να επιρριφθούν ευθύνες στον πρώην ιδιοκτήτη εφ' όσον αγοράσει κανείς ακίνητο χωρίς βάρη και πρόστιμα τα οποία προκύπτουν αργότερα; 2) Για το πλυσταριό, εφ' όσον δεν έχει δηλωθεί στα Ε9 των κληρονόμων, πώς τακτοποιείται; Αν θεωρείται κοινόχρηστο δεν θα έπρεπε τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης να χρεωθούν και στους 3 ιδιοκτήτες; Στον κανονισμό της οικοδομής δεν αναφέρεται "αποκλειστική χρήση" του δώματος για κανέναν. 3) Για υπόγεια αποθήκη που επίσης δεν φαίνεται στην άδεια της οικοδομής αλλά υπάρχει στο Ε9 των κληρονόμων, τι είδους τακτοποίηση πρέπει να γίνει; 4) Ο νέος ιδιοκτήτης έχει κι ο ίδιος μερικές παρανομίες τις οποίες θα ήθελαν να καταγγείλουν οι κληρονόμοι, ηλιακός πάνω στο αυθαίρετο πλυσταριό που κατείγγελε, κατασκευή ανελκυστήρα μάλλον χωρίς άδειες (που γίνεται η καταγγελία γι' αυτό; ), αυθαίρετη αλλαγή αποχρώσεων στην όψη της οικοδομής που απαγορεύει ο κανονισμός. Τι γνώμη έχετε σχετικά; Προσωπικά θεωρώ ότι έτσι θα ανοίξουν τους ασκούς του αιόλου, απ'την άλλη ο νέος ιδιοκτήτης τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν κάνει άλλο παρά επίθεση σε κάθε πιθανό μέτωπο.
  7. Πληρώνουμε και τσμεδε για τακτοποίηση χρήσης χώρων; Αν ναι, τι ακριβώς συμπληρώνουμε στο έντυπο της εθνικής για την ελάχιστη αμοιβή των 286.01 ευρώ;
  8. Αυτό θα πρέπει να το λέμε όλοι στον εαυτό μας για παρηγοριά γιατί στην πραγματικότητα... Πιστεύω ότι οι περισσότεροι πελάτες εμπιστεύονται έναν μηχανικό με βάση την "αίσθηση σιγουριάς" που τους προκαλεί κι όχι πάντοτε με αυστηρά αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια. Όσο για το Δημόσιο, δεν το συζητώ, τα πράγματα είναι μαθηματικώς προδιαγεγραμμένα: οι απόφοιτοι κολλεγίων με τα "αχτύπητα" άριστα πτυχία τους θα κατακτήσουν την αυριανή Δημόσια Διοίκηση.
  9. TheoTDM900, ευχαριστώ για την απάντηση και απαντώ σ'αυτά που ρωτάς: Όχι δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας. Ναι, φοβάμαι πολύ. Οι συνάδελφοι μηχανικοί θεωρούν ότι απλά θα δυσκολέψει τη ζωή μας ένας τεχνικός ασφαλείας, επισημαίνοντας μόνο καταστάσεις χωρίς να δουλεύει για αυτές. Ευτυχώς δεν γίνονται χοντρές και οι μικρές που γίνονται, δυστυχώς γίνονται μετά από πιέσεις από "πάνω" για γρήγορες και φθηνές λύσεις. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περαιτέρω μελέτες. Ή πατάω πόδι, μουλαρώνω και απαιτώ πλήρεις μελέτες και έκδοση πολεοδομικής άδειας με ελάχιστη συνέπεια να στιγματιστώ μέσα στον εργασιακό μου χώρο ή κάνω τον μπακάλη και "σφάζω".
  10. Ελπίζω να γράφω σε κατάλληλο thread. Το θέμα που με απασχολεί και θα παρακαλούσα κάθε συνάδελφο μηχανικό που είτε είναι δημόσιος υπάλληλος είτε έχει γνώση να μου απαντήσει. Εργάζομαι στην Τεχνική Υπηρεσία ενός ΝΠΔΔ και μου ζητείται να εκπονήσω μελέτη για προσθήκη καθ'ύψος σε κτίριο του 1950, επιφάνειας περίπου 300τ.μ. (της ζητούμενης προσθήκης) α) χωρίς στατική μελέτη, β) χωρίς έκδοση σχετικής άδειας. Είναι αλήθεια ότι σε πολλά ΝΠΔΔ (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία κλπ) γίνονται τέτοιας κλίμακας έργα χωρίς τις απαιτούμενες από το Νόμο άδειες και μελέτες; Φοβάμαι ακόμη και αντιδράσεις εκ των έσω.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.