Μετάβαση στο περιεχόμενο

GADR

Members
  • Περιεχόμενα

    43
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by GADR

  1. Η αλλαγή στο κτηματολόγιο συνοδεύεται με κάποια πράξη συμβολαιογραφική. Δεν ξέρω αν δέχονται μόνο τακτοποίηση. Αν έχει αλλάξει στο Ε9 η επιφάνεια καλύπτεται.
  2. Αν η χρήση της κάθε θέσης έχει οριστεί απο τη σύσταση οτι αντιστοιχεί σε κάποια διαμερίσματα τότε αυτό θα έπρεπε να γίνεται σεβαστό απο τους υπόλοιπους. Νομικά θεωρείτε ότι είναι κοινόχρηστος χώρος.
  3. Ο νομοθέτης είχε απαγορεύσει κατ’ αρχήν τη σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας σε περιοχές εκτός σχεδίου, με τη λογική ότι αυτή οδηγούσε στην κατάτμηση της γης, τη δημιουργία μικροοικοπέδων, την αυθαίρετη δόμηση και την εν συνεχεία μη δημιουργία περιβάλλοντος κατάλληλου για άνετη και δημιουργική διαβίωση των πολιτών. Αυτά μέχρι την δημοσίευση του ν.4178/2013 (άρθρο 5) με τον οποίο ορίστηκε ότι οι διατάξεις του ν.δ. 1024/1971 που αφορούν στην σύσταση των καθέτων ιδιοκτησιών εφαρμόζονται πλέον και επί γηπέδων, κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών, με την προϋπόθεση ότι έχουν ανεγερθεί επ’ αυτών οικοδομήματα μέχρι την 28.7.2011, η ανέγερση των οποίων αποδεικνύεται από αεροφωτογραφίες λήψεως μέχρι την ημερομηνία αυτή και παράλληλα βεβαιώνεται από μηχανικό.κριτήριο εφαρμογής των διατάξεων του ως άνω άρθρου είναι η ύπαρξη οικοδομημάτων μέχρι τις 28.7.2011 που να εξαντλούν το σύνολο των “υπό σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών”, δηλαδή όσες κάθετες συσταθούν τόσες θα πρέπει να είναι οι υφιστάμενες οικοδομές.
  4. Η έδραση της στέγης πρέπει να είναι μέχρι το μέγιστο ύψος (8,50μ)
  5. Το όριο της κάθετης δεν είναι όριο οικόπεδου. Όταν δύο κτίσματα μέσα στο ιδιο οικόπεδο απέχουν Δήδ μπορούν να έχουν ανοίγματα στην πλευρά αυτή.
  6. Απαντάω στον εαυτό μου αλλά και στους άλλους που έχουν την ίδια απορία σχετικά με το τι γίνεται με τις κατασκευές εκτός ιδεατού στερεού από υποχώρηση ορόφου. Η απάντηση απο την πολεοδομία Αθηνών είναι ότι ο ΝΟΚ παρέλειψε το συγκεκριμένο θέμα και θα πάμε με τα του ΓΟΚ, στην καλύτερη, να έχουμε προεξοχή προβόλου (και από μπετόν) μέχρι 1/10Π. Για τα στέγαστρα, κουβέντα! ούτε καν για το πνεύμα του νομοθέτη που στην αιτιολογική έκθεση του αρ.16 που λέι: "στοιχεία επί των όψεων των κτηρίων που συμμετέχουν στην ογκοπλαστική του διαμόρφωση και συμβάλλουν στην υποστήριξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού με τη δημιουργία παθητικού δροσισμού, σκίασης, φυσικού αερισμού.¨
  7. Να ρωτήσω και εγώ κάτι σε σχέση με το ιδεατό στερεό. Κατά πόσο μπορεί να είναι εκτός ιδεατού στερεού ένα στέγαστρο εντός επιτρεπόμενου ύψους. π.χ. σε μία εσοχή που γίνεται στον τελευταίο όροφο ο πρόβολος του δώματος οταν δεν είναι βατός θεωρείται στέγαστρο ή προστέγασμα; και μπορεί να βγαίνει εκτός ιδεατού στερεού αν έχει διαφορετικό υλικό;
  8. Για την θέση του στεγάστρου στο δώμα που δεν ειναι σε εσοχή δεν λει τίποτα οπως και αν πρέπει να ειναι εντός ιδεατού στερεού. Μονο στην περίπτωση της πέργκολας σρ 19/2στ λέι οτι επιτρέπεται με την προϋπόθεση τήρησης των διαταξεων περι ιδεατού στερεού. Πως το αντιλαμβάνεστε;
  9. Το νόμιμο τμήμα του δώματος είναι 12μ² και η επέκταση 10μ² σε χώρο του δώματος χωρίς αποκλειστική χρήση. Την τακτοποίηση την έχω κάνει και έχω συγκεντρώσει το 65% για την συναίνεση όμως για την αλλαγή της σύστασης απαιτείται το 100% των συνιδιοκτητών εκεί είναι το πρόβλημα.
  10. Λογικά ο όγκος του διαγράμματος θα πρέπει να θεωρείται ως ''νόμιμος όγκος'' υπάρχουν όμως πολλές τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες μια διατύπωση ναι μεν σε αφήνει να τακτοποιήσεις αλλά η τροποποίηση της σύστασης είναι σχεδόν αδύνατη.
  11. Για την περίπτωση αυθαίρετου χώρου στο δώμα κατ' επέκταση νομίμου χώρου θεωρώ πως χρίζει ερμηνείας η έννοια του νομίμου όγκου. Είναι αυτός του διαγράμματος κάλυψης που έχει υλοποιηθεί ή ο επιτρεπόμενος και εντός ιδεατού στερεού; Στο ΤΕΕ λένε πήγαινε με τον πραγματοποιούμενο να είσαι σίγουρος! Αν κάποιος έχει άποψη θα ήθελα να την συζητήσουμε.
  12. Η απόφαση υπάρχει αλλά σε καμία άδεια μετά το 2015 δεν μου έχουν ζητήσει να συμπεριλάβω την επιφάνεια της μόνωσης στον προϋπολογισμό των φορολογικών! Ούτε στο ΙΚΑ έχουν κάνει κάποιο έλεγχο επιφανειών, βασίζονται στον πίνακα 1. Ίσως είναι από τις περιπτώσεις που ο νόμος υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται.
  13. Θεωρώ ότι το κίνητρο μέσω της νομοθεσίας είναι να βάζουμε όσο μεγαλύτερη θερμομόνωση μπορούμε και σε αυτό δέν μπορεί να υπάρχει ανικίνητρο. Επίσης η θερμομόνωση δεν αποτελεί χώρο όπως τα ερκερ άρα γιατί να μετράει στην επιφάνεια κύριας χρήσης της ιδιοκτησίας.
  14. Εξαρτάτε τι αναθεωρεις και σε τι φαση ειναι η κατασκευή του κτιρίου. Θα ισχύουν οστόσο οι όροι δόμησης κατά τον χρόνο της αναθεώρησης.
  15. Αν δν εξασφαλίζεις τα 9 μ πλάτος κολλάς, διαφορετικά (δ)
  16. Αλλαγή χρήσης θα χρειαστεί ως προς το ισόγειο με αντίστοιχη μελέτη στατικής επάρκειας αφού έχει υπόγειο. Το πατάρι όταν τακτοποιήθηκε δεν απαιτούσε μελέτη στατικής επάρκειας; Πάντως λόγω ύψους δεν μπορεί να είναι χώρος κύριας χρήσης. Με την αλλαγή χρήσης θα χρειαστεί και μελέτη παθητικής κατ' ελάχιστον.
  17. Οι μελέτες υποβάλλονται ηλεκτρονικά με την μικρή κλίμακα, αλλά σύμφωνα με το ΦΕΚ B’ 1843/13.05.2020 αρ.5 παρ.3 χρειάζεται ενημέρωση του φακέλου της συσχετιζόμενης άδειας.
  18. Θα ήθελα την εμπειρία όσων έχουν κάνει αλλαγή χρήσης καταστήματος (υφιστάμενου μετά το 1987) σε κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσω μικρής κλίμακας. Ακολουθεί θεωρητικά ενημέρωση του φακέλου της άδειας για την αλλαγή αυτή, όμως με ποιά διαδικασία; Ηλεκτρονικά ή με ενημέρωση του φυσικού φακέλου;
  19. Αρ. 17 παρ.6γ. ''γ) Εντός και εκτός περιγράμματος κτιρίων και κάτω από την οριστική στάθμη εδάφους (υπόγειοι χώροι και ακάλυπτοι χώροι) επιτρέπονται υδατοδεξαμενές, πισίνες σε επαφή με δομικά στοιχεία και με τα όρια του οικοπέδου''.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.