Jump to content

mechgiann

Core Members
 • Posts

  377
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

mechgiann last won the day on January 2 2021

mechgiann had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mechgiann's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Dedicated Rare
 • Reacting Well Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done

Recent Badges

70

Reputation

 1. Αυτή η πρόταση μόνο με βοήθησε αρκετά. Η πρώτη άδεια είναι του 1965 και η τελευταία η οποία δείχνει διαφορά από την πραγματικότητα είναι του 1973. Μαλλον πάμε για τακτοποίηση… Ευχαριστω πολύ.
 2. Υπάρχει η εξής περίπτωση: Διαμέρισμα ισογείου χτίστηκε με άδεια από την Πρόνοια. Δεν αναφέρεται πουθενά η επιφάνειά του, υπάρχει μόνο μια κάτοψη η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κάτοψη αυτή το δείχνει περίπου 55τμ ενώ τα πραγματικά είναι 68τμ. Εν συνεχεία βγήκε άδεια προσθήκης Α ορόφου στην οποία υπάρχει και κάτοψη υπάρχοντος ισογείου η οποία το δείχνει σωστά το διαμέρισμα 68τμ. Τέλος βγήκε και άδεια επέκτασης Α ορόφου στην οποία υπάρχει επίσης κάτοψη υπάρχοντος ισογείου η οποία το δείχνει λάθος το διαμέρισμα (64τμ) Στα συμβόλαια και στη σύσταση αναγράφεται η επιφάνεια της τελευταίας άδειας, δηλαδη 64 τμ. Συνάδελφοι τα φώτα σας! Ποιές πράξεις καταχωρούνται στην ΗΤΚ και με ποιές επιφάνειες? Μήπως χρειάζεται τακτοποίηση?
 3. Πράγματι η ταυτότητα χρειάζεται πλέον στο εξοικονομώ για να πιστοποιήσει την πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου που επιδοτείται. Πάντα το εξοικονομώ είχε ως όρο ένταξης ενός ακινήτου το να είναι αυτό νόμιμα υφιστάμενο. Πριν την ταυτότητα απλά ήταν πιο ελαστικά τα πράγματα (δεν ζητούσε πχ βεβαίωση Ν4495), ανεβάζαμε μόνο άδεια οικοδομής και περαιωμένη δήλωση εφόσον υπήρχε.
 4. Το έχω δοκιμάσει, το λέει και στο εγχειρίδιο οδηγιών της ΗΤ. Το πιστοποιητικό πληρότητας μπορεί να το εκδώσει ΜΟΝΟ ο διαχειριστής και όχι κάποιος που είναι απλά συμμετέχων. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να είναι διαχειριστής και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΕ δεν απαγορεύεται σε κανέναν. Η ανακοίνωση λέει απλά ότι πρέπει να υπάρχει ένας συμμετέχων ΠΜ, ΑΜ κλπ. Και ένα άλλο ερώτημα: Μπορεί ένας συμμετέχων μηχανικός (όχι εξουσιοδοτημένος διαχειριστής) να κόψει απόδειξη και να πληρωθεί αυτός για την έκδοση της ταυτότητας? Φαντάζομαι ναι...
 5. Φαντάζομαι συζητάμε για αυτή την απόφαση του ΤΕΕ... https://news.b2green.gr/20377/τεε-καθορισμός-ειδικοτήτων-μηχανικώ Δεν υπάρχουν πουθενά οι λέξεις ''διαχειριστής'' ή ''εξουσιοδοτημένος'' μηχανικός, αντίθετα υπάρχουν μόνο οι λέξεις ''συμμετέχει'' και ''ομάδα έργου''. Η κατανόηση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι θέμα ειδικοτήτων. Ο πολεοδομικός έλεγχος του ακινήτου προφανώς έχει γίνει από τον συμμετέχοντα ΠΜ ή ΑΜ ή ΑΤΜ ή ΤΕ δομικών έργων που είναι αρμόδιος και πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά στην ομάδα . Από εκεί και πέρα δεν αναφέρει τίποτα για το ποιος θα πατήσει το κουμπί (διαχειριστής). Αυτό διαβάζω εγώ, αν εννοούν κάτι άλλο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γλώσσας και έκφρασης στο ΤΕΕ...τι να πω...
 6. Η απόλυτη δικαίωση αυτού του «κάποιου» Μια πληροφορία που είχα γράψει εδώ στο φόρουμ μας πριν περίπου ένα μήνα επιβεβαιώνεται τώρα από το ΤΕΕ. Επομένως αυτό που καταλαβαίνω από την ανακοίνωση του ΤΕΕ είναι ότι ένας μηχανολόγος η ηλεκτρολόγος ως διαχειριστης /εξουσιοδοτημένος μηχανικος με πρόσβαση στην πλατφόρμα της ΗΤ μπορεί να την εκδόσει μόνο αν υπάρχει συμμετέχων και κάποιος των αναφερόμενων ειδικοτήτων πχ πολιτικός.
 7. Αλλο είναι ο εξουσιοδοτημένος και άλλο ο συμμετέχων μηχανικός? πως μπορεί να προστεθεί ένας 2ος εξουσιοδοτημένος μηχανικός?
 8. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλησπέρα, Εχω την εξης περίπτωση: Ισόγειο Διαμέρισμα χτίστηκε με άδεια από την πρόνοια η οποία έχει χαθεί (έχω βεβαίωση απώλειας) και δεν αναφέρεται πουθενά η επιφάνεια του. Κατόπιν εκδόθηκαν 2 άδειες οικοδομής απο πολεοδομία για προσθήκη Α ορόφου και για επέκταση Α ορόφου. Στην τελευταία άδεια (επέκταση Α ορόφου) βρήκα και κάτοψη υπάρχοντος ισογείου που δείχνει το διαμέρισμά μου. Στα συμβόλαια και στη σύσταση αναφέρεται επιφάνεια του διαμερίσματος 64τμ Το ερώτημα είναι ποιες πράξεις καταγράφω στο σύστημα της ΗΤΚ και τι επιφάνειες θα βάλλω σε κάθε μια?
 9. Προφανώς το ''κάποιος'' δεν το ανέφερα για να κολλήσεις εκεί.... Αλλο ήταν το πνεύμα της ερώτησής μου... η δυνατότητα συνδυασμού ειδικοτήτων (συμμετέχοντες) στην έκδοση της ταυτότητας...
 10. Κάποιος συνάδελφος υποστηρίζει ότι οι μηχανολόγοι/ηλεκτρολόγοι δεν έχουν δικαίωμα έκδοσης ΗΤΚ εκτός αν προστεθεί ως συμμετέχων μηχανικός κάποιος πολιτικός ή αρχιτέκτονας. Σε αυτή την περίπτωση καλύπτονται. Εχει λογική αυτό?
 11. Όταν αντί για τιμολόγιο παίρνουμε Απόδειξη από το βενζινάδικο μπορούμε να την καταχωρήσουμε στα έξοδα μας; Γίνεται διαβίβαση από τον εκδότη-βενζινάδικο η πρέπει να το καταχωρήσουμε εμείς και πως; Είδος παραστατικού και τύπος παραστατικού; Χαρακτηρισμος λογικά ο παραπάνω…
 12. Εισφορές ΕΦΚΑ ελεύθερου επαγγελματία Είδος παραστατικού: "Παραστ. Εξαιρ. Οντοτήτων ημεδαπής/αλλοδαπής" Τύπος παραστατικού: "ΕΦΚΑ" Γενικά στοιχεία παραστατικού Σειρά: 0, ΑΑ: 042022 (για εισφορές Απριλίου), Ημερομηνία: η ημερομηνία έκδοσης του ειδοποιητηρίου Στοιχεία εκδότη: συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του ΕΦΚΑ Σύνοψη: συμπληρώνεται το ποσό στην καθαρή αξία Χαρακτηρισμός Κατηγορία: "2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ" Είδος: "Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων (Ε3_585_007)" Με τον παραπάνω τρόπο καταχωρούνται στα έξοδα οι ασφαλιστικές εισφορές (ΕΦΚΑ)... Η εισφορά του Δεκεμβρίου 2021 που πληρώθηκε εντός του 2022 πως καταχωρείται? Στον κωδικό Ε3_585_007 ,αν δεν κάνω λάθος, μπαίνει η λογιστική βάση (Οι εισφορές που αναλογούν στο 2022-όχι που πληρώθηκαν) στην οποία δεν ανήκει η εισφορά του 12ου 2021.... τι λέτε?
 13. Εγώ σαν ΑΑ Παραστατικού καταχωρώ τον αριθμό που γράφει στο ειδοποιητήριο κάτω κάτω αριστερά και είμαι ΟΚ. Δοκίμασέ το...
 14. Οκ ευχαριστώ. Και τα έξοδα μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (τέλος Απριλίου)...σωστά?
 15. Καλησπερα, τα έσοδα του Ιανουαρίου 2022 πρέπει να καταχωρηθούν στο my data μέχρι σήμερα 20/2; Ισχύει αυτή η προθεσμία;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.