Jump to content

mechgiann

Core Members
 • Content Count

  279
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

21 Καλή

About mechgiann

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Η κεντρική ιδέα είναι κάθε ιδιοκτήτης να πληρώνει στο δήμο για όλα τα τετραγωνικά που του ανήκουν. Ετσι πχ κάποιος που έχει 1 διαμέρισμα 100τμ και 1 αποθήκη 10τμ θα κάνει δήλωση με τον αριθμό παροχής του διαμερίσματος και θα προσθέσει την αποθήκη με κλικ στο ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι'' και δίπλα 10τμ ώστε να βγει σύνολο 110τμ. Ετσι θα χρεώνεται για τις 2 ιδιοκτησίες του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ του διαμερίσματός του. Δεν μας ενδιαφέρει από που ηλεκτροδοτείται η αποθήκη. Αν τη δηλώσει με την κοινόχρηστη παροχή θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες να του πληρώνουν για την αποθήκη του. Η κοινόχρηστη παροχή πρέπει να περιλαμβάνει ΜΟΝΟ κοινόχρηστους χώρους (κλιμακοστάσια κλπ) την οποία πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες. Η περίπτωσή σου είναι ιδιαίτερη, αφού όλα ανήκουν στον ίδιο. Αν την αποθήκη την χρησιμοποιεί ένας ιδιοκτήτης θα την δηλώσει αυτός μαζι με το διαμέρισμά του. Αν την χρησιμοποιούν πολλοί μπορεί να δηλωθεί με την κοινόχρηστη παροχή και έτσι θα πληρώνουν όλοι. Ποιος χρησιμοποιεί την αποθήκη και ποιος πληρώνει τώρα τον κοινόχρηστο λογαριασμό? 1. Αυτός που κάνει τη δήλωση θα βάλλει τα σωστά τετραγωνικά των βοηθητικών χώρων για τα τα οποία είναι ιδιοκτήτης, προφανώς τις αποθήκες ή γκαραζ ( οριζόντιες ή παρακολουθήματα) που του ανήκουν. Αν βάλλει όλα τα κοινόχρηστα τετραγωνικά θα τρίβει τα μάτια του όταν έρθει ο λογαριασμός..... ΠΡΟΣΟΧΗ το σημαντικό είναι ο αριθμός παροχής με τον οποίο ξεκινάει η δήλωση. Αυτός που κατέχει αυτόν τον αριθμό θα πληρώνει! Μην ξεκινάτε δηλώσεις με κοινόχρηστη παροχή! 2. Λογικά ο διαχειριστής (ή όποιος έχει στο όνομά του τον κοινόχρηστο λογαριασμό) μπορεί να διορθώσει τα κοινόχρηστα τετραγωνικά ξεκινώντας μια δήλωση με κλικ στο '' Δημιουργία Ακινήτου'' και βάζοντας την κοινόχρηστη παροχη. Με επιφύλαξη αυτό. Καλύτερα ερώτηση στον δήμο.
 2. Καλησπέρα, Ψάχνω τον Πίνακα Χιλιοστών και τη μελέτη Κατανομής Δαπανών για μία πολυκατοικία... Που θα τα βρώ? Πολεοδομία ή Συμβολαιογράφο ?
 3. 1.Θεωρώ πως αφού στο νόμο έχει ενταχθεί ολόκληρο το κτίριο (και δεν υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες) το σίγουρα σωστό είναι να εξετάσεις συνολικά το κτίριο, δηλαδή να βγάλεις ΠΕΑ για ολόκληρο το κτίριο. Αν πετυχαίνεις έτσι τον ενεργειακό στόχο κάνε το έτσι. Αν εξετάσεις μόνο το ισόγειο ίσως να μην είναι λάθος, δεν ξέρω, αλλά αν μπορείς ας το αποφύγεις. 2.Δε νομίζω να υπάρχει περιορισμός για ακίνητα που δεν έχουν οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, δηλαδή μονοκατοικίες ή διώροφα. Αφού εντάσσονται στο νόμο και πληρώνουν πρόστιμο, εντάσσονται και στη ρύθμιση με την ενεργειακή αναβάθμιση. Ενημέρωσέ μας τι έκανες...
 4. 1. Σε όλους συνέβη. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 πληρώσαμε 68,25 ευρώ ενώ η τιμή για το 2020 έχει διαμορφωθεί πλέον στα 68 ευρώ ανα μήνα. Τα 0,75 που πληρώσαμε παραπάνω μας τα αφαίρεσαν από το 2017. 2. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα πληρώσεις τα 20,74 αντί 21,49
 5. Το ίδιο και σεμένα... Η έκπτωση του ειδοποιητήριου του Απριλίου (51 ευρω) δεν έχει υπολογιστεί στις πληρωμές των αναδρομικών και φαίνεται ότι χρωστάω 51 ευρώ.
 6. Στην πλατφόρμα θα ξεκινήσεις μια δήλωση για το διαμέρισμα στο οποίο ανήκει η αποθήκη. Με τον αριθμό παροχής του διαμερίσματος. Θα κλικάρεις το κουτάκι ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι'' θα βάλεις τον κοινόχρηστο αριθμό παροχής (απλός έλεγχος είναι) και δίπλα θα συμπληρώσεις τα 10 τ.μ της αποθήκης σου. Ετσι στον λογαριασμό ρεύματος του διαμερίσματος θα προστεθούν τα 10 τμ και θα πληρώνεις ΤΑΠ, ΔΤ, ΔΦ για τις δικές σου ιδιοκτησίες. Μην μπερδεύεσαι με τους κοινόχρηστους χώρους και τον κοινόχρηστο λογαριασμό, δεν έχεις καμία σχέση με αυτούς εσυ....
 7. Στην πλατφόρμα δηλώνουμε όσα ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στο δήμο ή όσα θέλουμε να διορθώσουμε τα τ.μ. Η διαδικασία για τα κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα που γινόταν πέρυσι και πηγαίναμε στο δήμο με βεβαίωση ΔΕΔΔΗΕ κλπ δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα. Οπως σωστά λες είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν ξέρω αν συνεχίζεται ακόμη.... 1. Για τις περιπτώσεις που είναι κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα και κόπηκε το ρεύμα αν έκανες τη διαδικασία στο δήμο πέρυσι, λογικά δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο τώρα. Απλά διορθώνεις τα τμ στην πλατφόρμα αν τα είχες λάθος. Αν δεν είχες κάνει πέρυσι τίποτα τότε επικοινωνία με το δήμο να δεις αν συνεχίζεται η διαδικασία ακόμη... 3. Η περίπτωσή σου είναι ακίνητο αδήλωτο στο δήμο. Δήλωση στην πλατφόρμα οπωσδήποτε όπως είπαμε. Για το θέμα της δήλωσης στο δήμο για μη ηλεκτροδοτούμενο με βεβαίωση από ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορώ να απαντήσω σίγουρα, ίσως χρειάζεται να γίνει. Επικοινωνία με το δήμο να ρωτήσεις.
 8. Στο ειδοποιητήριο του 4/2020 υπολογίζεται η έκτωση 25% λόγω covid των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς είναι πλέον για το 2020 τα 68 ευρω. Επομένως 68χ0,25 για Φεβ + 68χ0,25 για Μαρτιο + 68χ0,25 για Απρίλιο = 51 ευρώ έκπτωση. Ετσι προκύπτει 68-51=17 ευρώ στο ειδοποιητήριο. Τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο είχαμε πληρώσει 68,25 χ 3 δηλαδή 0,75 ευρώ παραπάνω από τα 68 χ 3 που είναι πλέον το σωστό. Αυτά τα 0,75 μας τα αφαιρούν από τη δόση του 2017 και προκύπτει 21,49-0,75=20,74 στο ειδοποιητήριο. Αρα σωστά τώρα θα πληρώσεις ότι λένε τα ειδοποιητήρια 17 + 21,49 + 20,74 = 59,23€
 9. Φαντάζομαι το γκαραζ για το οποίο μιλάμε δεν ήταν μέχρι τώρα δηλωμένο στο δήμο, οπότε: 1.Ναι! Θα το δηλώσει τώρα και θα αρχίσει να πληρώνει ΤΑΠ από δω και πέρα, γλιτώνοντας τα παλιά... 2.Ηλεκτροδοτούμενο με τον αριθμό παροχής του, αφού έτσι είναι και στο Ε9. Όμως θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το δήμο και να τους αναφέρεις ότι παρόλο που έχει αριθμό παροχής δεν ηλεκτροδοτείται οπότε να σου χρεώνουν μόνο ΤΑΠ και όχι δημοτικά τέλη κ φόρους. 3. Είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία και δηλώνεται σε ξεχωριστή γραμμή στο Ε9 και όχι μαζί με το σπίτι. Αρα νομίζω ότι είναι πιο σωστό να μη δηλώνεται στο Ε1 μαζί με το σπίτι αλλά στο Ε2 ως κενό. 4. Μπορείς να τα δηλώσεις όποτε θέλεις ξεχωριστά. 5. Άλλο το Ε9 (ΕΝΦΙΑ) και άλλο ο δήμος (ΤΑΠ, δτ, δφ). Το δήλωνες στο Ε9 και πλήρωνες κανονικά τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν ήταν δηλωμένο στο δήμο και δεν πλήρωσες ποτέ ΤΑΠ. Το δηλώνεις λοιπόν τώρα είτε αλλάζουν είτε δεν αλλάζουν τα τ.μ για να γλιτώσεις τα παλιά.
 10. Θα προσπαθήσω να κάνω μία ανακεφαλαίωση, ίσως λύσει αρκετές απορίες σχετικά με τις δηλώσεις στην πλατφόρμα... - Ακίνητα τα οποία δεν έχουν ρολόι, δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, από πουθενά, δηλώνονται στο δήμο ως ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ. - Ακίνητα τα οποία έχουν ρολόι και ηλεκτροδοτούνται δηλώνονται στο δήμο ως ηλεκτροδοτούμενα με τον αριθμό παροχής τους. - Ακίνητα τα οποία έχουν ρολόι και ηλεκτροδοτήθηκαν κάποια στιγμή στο παρελθόν αλλά τώρα είναι κομμένο το ρεύμα, δηλώνονται στο δήμο ως ηλεκτροδοτούμενα με τον αριθμό παροχής τους. - Αν 2 ή περισσότερα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται από την ίδια παροχή (πχ διαμέρισμα και αποθήκη) δηλώνονται μαζί στην ΙΔΙΑ δήλωση με τον κοινό αριθμό παροχής τους. - Βοηθητικοί χώροι - ανεξάρτητες ιδιοκτησίες όπως αποθήκες, κλειστά γκαράζ που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας δηλώνονται μαζί με το διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν, στην ΙΔΙΑ δήλωση, με τον αριθμό παροχής του ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. Κάνουμε κλικ στο πεδίο ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι''. - Βοηθητικοί χώροι - παρακολουθήματα όπως ανοιχτή θέση στάθμευσης πιλοτής, που στο Ε9 καταχωρούνται στην ίδια γραμμή με το διαμέρισμα, δηλώνονται μαζί με το διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν, στην ΙΔΙΑ δήλωση, με τον αριθμό παροχής του ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. Τα τ.μ του γκαραζ είναι αυτόματα περασμένα στο πεδίο ''Επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων (τ.μ.)'' και ΔΕΝ κάνουμε κλικ στο πεδίο ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι''. Περιγράφουμε στο πεδίο ''Περιγραφή Χρήσης Βοηθητικών Χώρων'' ότι πρόκειται για ανοιχτή θέση στάθμευσης σε πιλοτή. - Δεν κάνουμε ποτέ δήλωση με τον κοινόχρηστο αριθμό παροχής για μια ιδιοκτησία που ανήκει σε εμάς.
 11. Αφού στο Ε9 έχει αριθμό παροχής η δήλωση στην πλατφόρμα θα γίνει με αυτόν τον αριθμό. Αφού δεν ηλεκτροδοτείται (άρα δεν έρχεται λογαριασμός ρεύματος) οφείλει να δηλωθεί στο δήμο και να πληρώνει μόνο ΤΑΠ.
 12. Αν δεν ηλεκτροδοτείται από πουθενά θα δηλωθεί ξεχωριστά ως ΜΗ ηλεκτροδοτούμενο.
 13. 1α. Θα ξεκινήσεις μία δήλωση για τον δήμο που σε ενδιαφέρει, θα σου εμφανίσει όλα τα ακίνητα που έχεις στον δήμο αυτό μέσω Ε9. Στην ίδια δήλωση θα προσθέσεις και το σπίτι και την αποθήκη αφού έχουν την ίδια παροχή. 1β. Σωστά. Θα προσθέσεις και το γκαραζ, όπως είπαμε κλικάρωντας ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι''. 2. Καλή ερώτηση. Δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση...σε ποια παροχή πρέπει να δηλωθεί το πάρκινγκ... 3. Αν δεν παίρνει από πουθενά εννοείς ότι έχει δική της παροχή? Τότε ναι ξεχωριστή δήλωση με την παροχή της. 4. Με επιφύλαξη νομίζω πως δηλώνονται και στην ΚΕΔΕ ως ΜΗ ηλεκτροδοτούμενα, έχει τέτοια επιλογή η πλατφόρμα.
 14. Στο Ε9 το σωστό είναι να το διορθώσεις ως ηλεκτροδοτούμενο με αριθμό παροχής 999999999. Και στο Ε2 πάλι με 999999999. Αλλά και να μην διορθώσεις το Ε9 θα στο εμφανίσει η πλατφόρμα. Τώρα για τη δήλωση στην ΚΕΔΕ δεν πρέπει να κάνεις ξεχωριστή δήλωση μόνο για το γκαραζ με την κοινόχρηστη παροχή. Θα επιβαρύνεις την κοινόχρηστη παροχή με μια δική σου ιδιοκτησία.... Θα κάνεις δήλωση με τη δική σου παροχή, του διαμερίσματος. Στον δικό σου λογαριασμό πρέπει να προστεθούν τα τ.μ του γκαραζ. Θα κάνεις δήλωση στην οποία θα επιλέξεις το διαμέρισμα σου. Θα κλικάρεις το κουτάκι ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι'' και θα εισάγεις την κοινόχρηστη παροχή (εκεί την θέλει μόνο για επιβεβαίωση) και τα τ.μ του γκαραζ.
 15. Ολοι οι κοινόχρηστοι χώροι μετράνε στη δήλωση κοινόχρηστων τμ για τους δήμους, άρα και το κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους. Απλά στην πολυκατοικία γίνεται ξεχωριστή δήλωση για τα κοινόχρηστα και ξεχωριστή για τις ιδιοκτησίες που ανήκουν σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Αντίθετα στη μονοκατοικία γίνεται μια δήλωση που συμπεριλαμβάνει τα πάντα (αφού δεν υπάρχουν εκεί κοινόχρηστα).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.