Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

pozitron_k

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Τοποθεσία
    Πειραιάς

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

pozitron_k's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Απαράδεκτη κίνηση από το ΙΕΚΕΜ. Για το ποσό που καλούμαστε να δώσουμε οπουδήποτε αλλού στο εξωτερικό θα σε ενημέρωναν εκ των προτέρων τουλάχιστον για τα βασικά!!! Δηλαδή: 1. Διδακτέα Ύλη 2. Εισηγητές σεμιναρίου 3. Τμήματα παρακολούθησης χωρίς να σε υποχρεώνουν να προπληρώσεις. Κατά τα άλλα το ΙΕΚΕΜ στο mail του μας ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που του δείχνουμε...Κύριοι του ΙΕΚΕΜ δεν θέλουμε τις ευχαριστίες σας...Απαιτούμε το σεβασμό σας!!!
  2. Προσωπικά δεν θα πήγαινα σε κανένα από τα δύο προγράμματα (PVEstimation και 4Μ). Θεωρώ ότι η σωστή εισαγωγή κλιματικών δεδομένων είναι πολύ βασική για να βγάλλουμε σωστά αποτελέσματα και αποδόσεις της επένδυσης. Τα PVsyst και PVsol έχουν αυτή τη δυνατότητα. Το PVcalc έχει κλιματικά δεδομένα από 50 σταθμούς ανά την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως δεν δέχεται αυτόματη εισαγωγή κλιματικών δεδομένων από προγράμματα που κυκλοφορούν, όπως Meteonorm ή satellight. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους μου διευκρίνησαν ότι μπορείς να εισάγεις δεδομένα σε μορφή txt, αλλά τι να το κάνεις? Να τα περνάς ένα ένα εσυ? Μη σας φοβίζουν τα 2 παραπάνω προγράμματα. Αν κατέχετε καλά το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο και διαβάσετε το help του κάθε προγράμματος θα καταλάβετε τη λειτουργία του. Sakis δεν κυκλοφορεί κάποιο manual. Απλά διαβάζεις το Help Menu του κάθε προγράμματος. Ειδικά του PVsyst είναι πολύ καλό.
  3. Όταν αναφέρεστε στο PV Estimation εννοείτε το πρόγραμμα που βγάζει η Adamsnet και βασίζετε στο βιβλίο του Περδιού?
  4. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι οι ΤΟΤΕΕ και το σχετικό λογισμικό θα βγούν μέχρι τέλος του μήνα, καθώς επίσης ότι η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ θα πάρει παράταση μερικούς μήνες.... (πηγή μέσα από το ΥΠΕΚΑ)
  5. Ως τώρα στο forum έχουν ανέβει threads που καλύπτουν το φάσμα των Φ/Β μελετών, αδειοδοτήσεων, νομοθεσίας και τεχνολογίας. Στο thread αυτό ανεβάζουμε απόψεις, εμπειρίες και συμβουλές σχετικά με την καθεαυτού εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων είτε σε οικόπεδα είτε σε στέγες/δώματα. Προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει ακόμα στην κατασκευή μιας Φ/Β εγκατάστασης και έχω πολλές απορίες. Αν κάποιος συνάδελφος έχει την σχετική εμπειρία θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την συζήτηση καταγράφοντας τις σχετικές εργασίες που περιμένουμε να συναντήσουμε σε μία τέτοια κατασκευή. ΥΓ: Πιθανόν να μην είναι το κατάλληλο σημείο του φόρουμ για ανάρτηση αυτού του thread, όμως δεδομένου ότι εδώ ανεβαίνουν τα περισσότερα που έχουν να κάνουν με Φ/Β θεώρησα πως ήταν καλύτερο να το αναρτήσω εδώ...
  6. Συνάδελφε δεν το έχω δει. Θα το δω όμως μιας και το ανέφερες.
  7. Αγαπητέ συνάδελφε, Δεν νομίζω όμως να αρνήσε το δικαίωμα σε κάποιον άλλο συνάδελφο να θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο και να "ψάχνεται" επ' αυτού. Η συμμετοχή μας σε ένα forum γίνεται είτε για να μάθουμε για κάτι το οποίο δεν ξέρουμε (να πάρουμε πληροφορίες/απαντήσεις από άλλους συναδέλφους που γνωρίζουν περισσότερα) είτε για να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες μας με άλλους που είτε είναι στο ίδιο επίπεδο γνώσεων επί του αντικειμένου είτε σε χαμηλότερο. Νομίζω πως από το να ειρωνεύεσαι συναδέλφους που διατυπώνουν απόψεις "ελαφρα τι καρδία" και δείχνουν μια ευκολία στα συμπεράσματα που καταθέτουν, θα ήταν προτιμότερο να τους διορθώνεις και να τους ενθαρρύνεις να εντρυφήσουν παραπάνω στο αντικείμενο. Δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες, αλλά αδικείσαι στον τρόπο με τον οποίο τα διατυπώνεις. Προσωπικά σου αναγνωρίζω ότι έχεις γνώση του αντικειμένου και τα post σου με έχουν βοηθήσει πολλές φορές. Φιλικά και με όλο το σεβασμό
  8. Δεν το έχω αγοράσει ακόμα CHOUTOS. Απλά ασχολήθηκα πολύ 15 μέρες με την trial version και έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Βέβαια μου άρεσε πολύ και το PVsol. Το οποίο έρχεται περίπου στα 1228 Ευρώ αν θυμάμαι καλά. Δεν έχω καταλήξει ακόμα πιο θα αγοράσω. Το ψάχνω ακόμα. Θα ήθελα να μπορούσα να δω το pvcalc από κοντά πριν αποφασίσω. Έχω μιλήσει μαζί τους στο τηλέφωνο αλλά μόνο οι πληροφορίες που σου δίνουν μέσω τηλεφώνου δεν φτάνουν. Προσώπικά με "χαλάει" που δεν μπορώ να εισάγω δεδομένα από άλλη πηγή πλην των 50 ελληνικών σταθμών που έχει καταχωρημένους το PVcalc. Σου δίνει τη δυνατότητα να εισάγεις δεδομένα από αρχείο txt βέβαια αλλά δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε να αναγνωρίζει χωρίς πρόβλημα το αρχείο txt που παράγει το site που προανέφερα, όπως κάνει το PVsyst. Τους το είπα και μου απάντησαν ότι θα το ψάξουν και θα με πάρουν να μου πουν. Αν έχω κάτι νεώτερο θα ενημερώσω.
  9. @CHOUTOS Συνάδελφε τυχαίνει και το ψάχνω πολύ το θέμα τους τελευταίους μήνες. Το PVsyst είναι πράγματι ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι μπορείς να εισάγεις κλιματικά δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές. Ενδεικτικα σου αναφέρω ότι δέχεται απο το Meteonorm (πολύ καλό πρόγραμμα κλιματικών δεδομένων και μελετών σκίασης που κοστίζει 450 Ευρώ), αλλά και από το πολύ καλό και αξιόπιστο site http://www.satellight.com/core.htm . Σε αυτό το site παρέχονται ωριαίες τιμές κλιματικών δεδομένων (ακόμα και θερμοκρασίες) τα οποία έχουν παρθεί από δορυφόρο. Θεωρούνται πάρα πολύ αξιόπιστα. Έχεις πρόσβαση σε αυτά με μια απλή εγγραφή. Κάνεις το request και στα στέλνουν με email εντός 10 λεπτών το πολύ σε μορφή txt. Το αρχείο αυτό το εισάγεις στο PVsyst και κάνεις τη δουλεία σου. Πραγματικά σου λύνει τα χέρια. Θέλει όμως λίγο ψάξιμο. Το PVsyst κοστίζει κοντά στα 600 Ευρώ. Εγώ κατέβασα την trial version και έκατσα και διάβασα το manual ώστε να αποκτήσω εικόνα του προγράμματος και έκανα και μία μελέτη. Είναι πολύ καλό όταν το μάθεις και έχεις διαβάσει καλά την θεωρία βεβαίως. Όσο για το PVcalc δεν έχω καταλέιξει αν αξίζει τα λεφτά του καθώς τα μονογραμμικά που κάνει νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε και μόνοι μας και τα έντυπα επίσης. Είναι αστείο να δίνουμε 2450 Ευρώ δλδ 1850 επιπλέον από το PVcalc για ένα πρόγραμμα που στο κάτω κάτω δεν ΄παρέχει τέτοια ευκολία στην εισαγωγή κλιματικών δεδομένων που είναι τόσο βασικό. Για μελέτη σκίασης και στα δύο προγράμματα πραγματικά δεν εχω γνώση και δεν μπορώ να μιλήσω. Αν έχει κάποιος συνάδελφος ας μας διαφωτήσει με ενδιαφέρει πολύ. Φυσικά δέχομαι κάθε αντίθετη άποψη στα όσα γράφω (αρκεί να είναι τεκμηριωμένη) γιατί δεν είμαι και δεν το παίζω expert στα φωτοβολταϊκά, όπως και σε τπτ στη ζωή μου θεωρώ....Όσο ζούμε μαθαίνουμε...
  10. Για μελέτη σκίασης πιο θεωρείτε καλύτερο? Το 3d του pvsyst όντως μου φαίνεται δύσκολο και δεν ξέρω αν θα μου βγάλλει τα σωστά αποτελέσματα. Το καλό όμως είναι ότι συνεργάζεται με το suneye το οποίο από τα videakia του μου φαίνεται ιδανικό εργαλείο για μελέτη σκίασης. Ηλιακό χάρτη για την τοποθεσία που με ενδιαφέρει για τη μελέτη σκίασης πού θα βρω?
  11. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος χρησιμοποιεί το pvsyst να μου πει γιατί όταν προσπαθώ να εισάγω κλιματολογικά δεδομένα από το satellight μου βγάζει αυτό το μήνυμα: "Violation d'access a l'adresse 004A7090 dans le module 'PVSYST5.exe'. Lecture de l'adresse 02AD0000" με αποτέλεσμα να μην μπορώ να εισάγω τα δεδομένα για την περιοχή που με ενδιαφέρει. ΥΓ: Χρησιμοποιεί κάποιος το pvcalc? Είναι καλύτερο? Η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη!!!
  12. Δεν ήξερα σε ποια κατηγορία να αναρτήσω το συγκεκριμένο θέμα και γι' αυτό μπαίνει εδώ. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=388 Τα σχολιά σας....
  13. Συνάδελφε, 23 ΥΑ/ΚΥΑ θα βγούνε για το σύνολο του Ν.3851 που αφορά το σύνολο των ΑΠΕ. Τουλάχιστον αυτό υπόθηκε στην ημερίδα της ASHRAE την περασμένη Τετάρτη από έγκριτο νομικό. Προφανός και δεν θα αφορούν όλες τα φωτοβολταϊκά. Πέραν τούτου ήδη έχει μαζευτεί αρκετός όγκος νομικής "πληροφορίας" και αν συνυπολογίσει κανείς και τον καινούριο αναπτυξιακό που αναμένουμε και τις διάφορες εγκυκλίους καταλαβαίνουμε για τι χάος μιλάμε. Τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται εμένα. Προς το παρόν προσπαθώ να καταλήξω σε ένα ενιαίο κείμενο με βάση τον Ν.3468 και προσθέτοντας τις τροποποιήσεις που επιβάλλει ο Ν.3851. Πιστεύω πως ένα uploading όλων των σχετικών ΥΑ/ΚΥΑ θα ήταν χρήσιμο. Όποιος τις έχει αν μπορεί ας τις ανεβάσει σε αυτό το θέμα.
  14. Αγαπητοί συνάδελφοι, Μετά και τη δημοσίευση του νέου νόμου για τις ΑΠΕ Ν.3851/2010 το τοπίο για τις επενδύσεις στα φωτοβολταικά άλλαξε. Για άλλους πολύ για άλλους λίγο. Μέχρι το Σεπτέμβρη αναμένονται 23 Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ, συνεπώς και για τα φωτοβολταϊκά. Θεωρώ πως το νομοθετικό πλαίσιο αρχίζει και γίνεται σχετικά δαιδαλώδες και ίσως θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσουμε σε μία αποσαφήνισή του. Αφού το ίδιο το Υπουργείο αδυνατεί να βγάλλει ένα νόμο για τα φωτοβολταϊκά ο οποίος να είναι πλήρης και να καταργεί όλους τους υπόλοιπους χωρίς την ανάγκη πολλών ΥΑ, ας προχωρήσουμε μόνοι μας σε μια κωδικοποίησή του. Φυσικά και δεν είμαστε νομικοί, αλλά πιστεύω πως ο καθένας με την εμπειρία του μπορεί να συμβάλλει. Για αρχή λοιπόν προτείνω να συγκεντρώσουμε σε αυτό το θέμα όλη την ισχύουσα Νομοθεσία. Όποιος θέλει μπορεί να συνδράμει και με διευκρινιστικά σχόλια. Πιστεύω πως θα ήταν μια χρήσιμη προσπάθεια.
  15. Από ότι φαίνεται συνάδελφε είναι.... Χτες ήμουν σε μια ημερίδα της ASHRAE και στην ομιλία του Κου Λαμνίδη (δικηγόρου της KLC) έλεγε ότι περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβρη να βγουν 23 ΥΑ/ΚΥΑ που θα διευκρινίζουν διάφορα σημεία του νέου νόμου των ΑΠΕ. Αν είναι δυνατόν!!! 23 ΥΑ? Επιπλέον ο νέος νόμος δεν στέκεται στα πόδια του μόνος του αλλά βασίζεται στον προηγούμενο. Δλδ σε αυτή την μπανανία είναι πολύ δύσκολο από ότι φαίνεται να βγάλλουν ένα νόμο που θα καταργεί τον προηγούμενο και θα είναι ολοκληρωμένος. Έτσι όπως πάει το πράγμα θα καταλείξει η νομοθεσία περί ΑΠΕ τόσο σύνθετη όσο και η νομοθεσία περί δημοσίων έργων και θα χρειαστεί κωδικοποίηση για να βγάζουμε άκρη. Α ρε Ελλαδάρα που θες και εισροές ξένων κεφαλαίων .... Ετσι θα τα προσελκύσεις...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.