Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

AlexisPap

Core Members
  • Περιεχόμενα

    6.167
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    64

Everything posted by AlexisPap

  1. Οι κόμβοι σχεδιάζονται ικανοτικά και κανονικά δεν εμφανίζουν σεισμικές βλάβες. Έλεγχος για σεισμικές βλάβες στον φέροντα οργανισμό γίνονται μετά από ισχυρούς σεσμούς. Τυπικά αφού εμφανιστούν μη δομικές βλάβες. Γενικότερα, επιθεώρηση των σιδηρών κατασκευών γίνεται -οπως και για τις κατασκευές Ω/Σ- ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής: Γέφυρες, στέγαστρα, ιστοί, κτίρια κ.λπ. Γενικά οι απαιτήσεις επιθεώρησης είναι μικρές.
  2. Κάτι δεν καταλαβαίνω... Οι ροπές είναι της κοιτόστρωσης; Είναι ιδιαίτερα μικρές.
  3. Είναι σαφές ότι καμία φωτογραφία δεν δείχνει λυγισμό. Επίσης, όπως τα βλέπω, όλα μου μοιάζουν για χτύπημα.
  4. Ναι, φυσικά. Αλλά, μιλάμε για πολύ μικρή ποσότητα αερίου, και μάλλον δεν θα πιάνει πάγο άλλες μέρες (με περισσότερη ζέστη και λιγότερη σχετική υγρασία). Ίσως και να είναι φυσιολογικό να χάνει λίγο η τσιμούχα (εκ σχεδιασμού).
  5. στραγγαλισμός πάνω στο τσιμουχάκι:
  6. Πιθανότατα το τσιμουχάκι του εμβόλου δεν κάνει καλή στεγανότητα...
  7. Οι μοχλοί είναι συνήθως 2, και βρίσκονται (συνήθως) στο πίσω αρεστερά μέρος του οχήματος, περίπου στο ύψος που στηρίζεται η αντηρίδα της σέσουλας. Η βαρέλα έρχεται με τους μοχλούς δεμένους με ένα συρματάκι με μολυβοσφραγίδα. Σκοπός της μολυβοσφραγίδας είναι να βεβαιώσει ότι ήρθε όλο το φορτίο και ότι δεν άδειασαν κάποια κυβικά σε ένα άλλο έργο. Συνήθως αν θέλεις να την ελέγχεις θα χρειαστεί να είστε δύο άτομα (ένας να βρίσκεται στο γιαπί για να ελέγχει την σκυροδέτηση κι ένας στην αντλία για να παραλαμβάνει, να κρατάει τα δελτία, να ελέγχει το σκυρόδεμα και τα νερά και να παίρνει δοκίμια).
  8. Αν φαίνονται στην φωτογραφία, δεν είναι τριχοειδείς... Μάλλον όχι, και μάλλον δεν επισκευάζονται. Αλλά, επειδή το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και οι πιθανές συνέπειες -αν τυχόν κάνω λάθος- τρομακτικές, συνιστώ αυτοψία μηχανικού και εξέταση από κοντά...
  9. Ναι, αυτό φαίνεται να εννοούσε. Οι διαστάσεις αυτές είναι λίγο - πολύ τυποποιημένες για τις συνήθεις κατασκευές (πάρκινγκ, πλατείες κλπ). Όπου εφαρμόζονται μεγαλύτερες διαστάσεις χωρίς εξειδικευμένη μελέτη, το αποτέλεσμα είναι ρηγμάτωση...
  10. Για τις άοπλες πλάκες, συνήθως ανά τρία έως πέντε μέτρα. Λεπτομερέστερος προσδιορισμό μπορεί να γίνει κατόπιν υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση εδάφους - πλάκας - φορτίου, την συστολή ξήρανσης κ.λπ. Φυσικά, κανείς δεν τον κάνει, εκτός κι αν πρόκειται για αεροδρόμιο.
  11. Μεγαλύτερη σταθερότητα, μεγάλη αντοχή στον άνεμο, μεγάλη αντοχή στα φορτία, πρακτικά μονόδρομος για τα βυζαντινά (μολονότι υπάρχουν στην αγορά κι άλλες λύσεις) αν δεν θέλεις να επιδιορθώνεις κάθε λίγα χρόνια.
  12. Εφόσον η κήρυξη δεν το ορίζει σαφώς, κάθε είδος κεραμιδιού με κεραμιδί χρώμα είναι αποδεκτό. Μπορεί βέβαια να έχει άποψη το συμβούλιο αρχιτεκτονικής.
  13. Πολύ ωραία, είχαμε τα διάφορα δημοσιογραφικά τηλε-δικεία, τώρα θα έχουμε διαδικτυακό ξεκατίνιασμα μεταξύ μηχανικών για την ευθύνη και το ποιός την έχει πιό μεγάλη την εμπειρία, την ευσυνειδησία και την ηθική υπεροχή... Αστεία πράγματα, και συζητήσεις ανάξιες μηχανικών. Όσο για το "αστείο σιδέρωμα", δείτε λίγο πιο προσεκτικά, μήπως βγει και κάτι ωφέλιμο από αυτή την συζήτηση: Μήπως πλάκα του εξώστη δεν είναι πρόβολος, αλλά είναι τετραέρειστη; Βλέπετε τις τρεις περιμετρικές δοκούς στο κάτω μπαλκόνι; Εντοπίσατε τους οπλισμούς κάμψης και διάτμησης στην δοκό που απέμεινε στην θέση της; Είδατε τους οπλισμούς κάμψης στην ομόλογή της δοκό; Παρατηρήσατε την -μάλλον εσφαλμένη- διαμόρφωση της αγκύρωσης του κύριου οπλισμού στον κόμβο δοκού-δοκού; Υ.Γ: Αφήστε τις κρίσεις και τις επικρίσεις κατά μέρος, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό. Δεν ξέρετε γιατί αστόχησε ο εξώστης, υποθέτετε. Μάλλον αβάσιμα. Ασχοληθείτε με το επιστημονικό μέρος του προβλήματος με αξιοπρέπεια.
  14. Εφαρμόζεις μάλλον την εγκεκριμένη στατική μελέτη. Δες εδώ, το §11.2γ: http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/ya 1_72602.htm Έχε υπόψη σου ότι τυπικά αλλαγή κατηγορίας σκυροδέματος σημαίνει νέα στατική μελέτη (κατά κανόνα).
  15. Συνάδελφοι, για τον προσδιορισμό της κατηγορίας εδάφους (όσον αφορά στο φάσμα σχεδιασμού) αρκεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων η γενική αναγνώριση του εδάφους και του πάχους των εδαφικών στρώσεων. Ασφαλώς υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζονται γεωτρήσεις και εργαστηριακές δοκιμές. Αλλά, συνήθως, οι προπτυχιακές γνώσεις εδομηχανικής σε συνδυασμό με την κατανόηση της γεωλογίας της περιοχής και τα ευρήματα κατά την εκσκαφή είναι αρκετά για να επιλέξεις κατηγορία εδάφους. Σημειωτέον ότι η κατηγορία εδάφους δεν αλλάζει από οικόπεδο σε οικόπεδο... Κατά τα λοιπά, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο νομικισμού που η κρίση του μηχανικού αμφισβητείται επί τη βάσει γενικών κανονιστικών διατάξεων...
  16. Πλέον στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν διαθέσιμες πολλές τεχνικές υποδαπέδιας θέρμανσης που προσφέρονται ως έτοιμο σύστημα από πολλές εταιρίες. Το συνολικό φορτίο επίστρωσης ποικίλει από 50kg/m² (μαζί με τα πλακάκια) μέχρι 200kg και άνω (μαζί με τα πλακάκια), ανάλογα με την εφαρμοζόμενη τεχνική.
  17. Ισχύουν οι γενικοί περιορισμοί περί πλακών. Τυπικά θα μπορούσε να έχει πάχος ακόμη και 10cm (Αν και είναι απίθανο να είναι τόσο μικρά τα εντατικά μεγέθη). Σημειωτέον, ωστόσο, ότι για μονώροφο με υπόγειο η κοιτόστρωση είναι μία μάλλον ακραία λύση, εκτός κι αν συντρέχουν μη προφανείς λόγοι...
  18. Απ' όσο θυμάμαι, ο ευρωκώδικας δεν έχει χωρική επαλληλία με συντελεστή 0,3. Έχει μόνο με SRSS. Για να κάνεις αυτό που θές, θα φτιάξεις δύο response load cases. Στην μία (ας πούμε "response 1") θα έχεις 1 στο U1 και 0,3 στο U2. Στην άλλη (ας πούμε "response 2") θα έχεις 0,3 στο U1 και 1 στο U2. Το SAP θα φτιάξει συνδυασμούς g+0.3q+-response 1 και g+0.3q+-response 2.
  19. Ωραία, αυτό είναι το Load Pattern. Όταν το δηλώνεις δημιουργεί αυτόματα ένα αντίστοιχο load case, που τυπικά είναι εξορισμού static. Πρέπει να τροποποιήσεις αυτό το load case. Το pattern δεν κάνει τίποτα, όλη την δουλειά την κάνει το load case. Μπορείς να έχεις μόνο load case και όχι pattern, αλλά δεν μπορείς να έχεις μόνο pattern και όχι load case...
  20. Είναι λάθος, αλλά δεν το λένε οι Ευρωκώδικες, ούτε το SAP. Κατέληξες σε αυτούς τους συνδυασμούς λόγω μίας σειράς ατυχών επιλογών στο SAP: Επέλεξες να χρησιμοποιήσεις την χωρική επαλληλία του ΕΑΚ. Έφτιαξες δύο response load cases, ένα για x-x και ένα για y-y. Ζήτησες από το SAP να φτιάξει τους συνδυασμούς φόρτισης. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την επαλληλία του ΕΑΚ, θα πρέπει να φτιάξεις τους συνδυασμούς φόρτισης εσύ ο ίδιος. Εάν θέλεις το SAP να φτιάξει τους συνδυασμούς φόρτισης, θα φτιάξεις μόνο ένα response load case, που θα περιέχει και την χωρική επαλληλία ως SRSS ή CQC3 ή Absolute. Υ.Γ: Ο ΕΚ-8 χρησιμοποιεί χωρική επαλληλία SRSS.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.