Μετάβαση στο περιεχόμενο

mpirmpili

Members
  • Περιεχόμενα

    157
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by mpirmpili

  1. Συνάδερφοι έχω κ εγώ μία απορία γιατί έχω μπερδευτεί με τις τόσες υποπεριπτώσεις. Σε οικόπεδο εντός οικισμού έχει ανεγερθεί κτίσμα κατ'επέκταση προϋπάρχοντος του '55 για το οποίο έχει βγει άδεια. Σύμφωνα με την άδεια το ύψος της προσθήκης είναι 3μέτρα. Στην πράξη όμως έγινε 3,70μ. Επίσης, έχει κτιστεί και αυθαίρετο τμήμα κατ'επέκταση αυτού με ύψος επίσης 3,70μ. Δηλαδή, έχουμε ένα κτίσμα ας πούμε 70τ.μ. από τα οποία τα 50τ.μ. υπάρχουν κ στην άδεια αλλά υπάρχει υπέρβαση ύψους και μία εξ ολοκλήρου αυθαίρετη επέκταση 20τ.μ. με ύψος 3,70μ. Το επιτρεπόμενο ύψος στον οικισμό είναι 7,50μ. 1.Το τμήμα που υπάρχει στην άδεια έχει σίγουρα υπέρβαση ύψους. Ο συντελεστής υπέρβασης του ύψους υπολογίζεται συγκρίνοντας την υπέρβαση με το ύψος της αδείας (3μ) ή με το επιτρεπόμενο (7,5)? 2. Το εξ ολοκλήρου αυθαίρετο προφανώς είναι υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Σε αυτό βάζω κ υπέρβαση ύψους? Εγώ θεωρώ πως όχι.
  2. Τα διαμερίσματα ΥΔ 240τ.μ. Τα πατάρια θα τα δηλώσεις όλα. Αφού τα συγκρίνεις με της αδείας. Την υπόγεια αποθήκη θα συμφωνήσω χωρίς ΥΔ αλλά γενικά να μας πουν τη γνώμη τους και οι συνάδερφοι γιατί ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Το αντλιοστάσιο Β.Χ. εφόσον κρίνεις ότι η χρήση είναι βοηθητική. Για το κατάστημα πρέπει να δεις τους όρους δόμησης. Αν δεν αλλάζει κάτι στο σ.δ. ανάλογα με την χρήση και εφόσον τα τ.μ. μετρούσαν στην άδεια τότε ναι, με αναλυτικο. Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι η δικιά μου εκτίμηση μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο του νόμου. Ελπίζω να βοήθησα.
  3. Αν το περίγραμμα των διαμερισμάτων (τα 100τ.μ. της αδείας) είναι ίδιο με της αδείας τότε το πρώτο. 50τ.μ. ΥΔ και διαμερισμάτωση.
  4. Μπορείς να μας το εξηγήσεις λίγο καλύτερα? Τι δηλώνεις με αναλύτικό, τι με αλλαγή χρήσης? Πάντως για αλλαγή χρήσης (αρθρ.19 παρ.5) μόνο όταν προκύπτει ΥΔ.
  5. Συνάδερφοι έχω κ εγώ μία απορία γιατί έχω μπερδευτεί με τις τόσες υποπεριπτώσεις. Σε οικόπεδο εντός οικισμού έχει ανεγερθεί κτίσμα κατ'επέκταση προϋπάρχοντος του '55 για το οποίο έχει βγει άδεια. Σύμφωνα με την άδεια το ύψος της προσθήκης είναι 3μέτρα. Στην πράξη όμως έγινε 3,70μ. Επίσης, έχει κτιστεί και αυθαίρετο τμήμα κατ'επέκταση αυτού με ύψος επίσης 3,70μ. Δηλαδή, έχουμε ένα κτίσμα ας πούμε 70τ.μ. από τα οποία τα 50τ.μ. υπάρχουν κ στην άδεια αλλά υπάρχει υπέρβαση ύψους και μία εξ ολοκλήρου αυθαίρετη επέκταση 20τ.μ. με ύψος 3,70μ. Το επιτρεπόμενο ύψος στον οικισμό είναι 7,50μ. 1.Το τμήμα που υπάρχει στην άδεια έχει σίγουρα υπέρβαση ύψους. Ο συντελεστής υπέρβασης του ύψους υπολογίζεται συγκρίνοντας την υπέρβαση με το ύψος της αδείας (3μ) ή με το επιτρεπόμενο (7,5)? 2. Το εξ ολοκλήρου αυθαίρετο προφανώς είναι υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Σε αυτό βάζω κ υπέρβαση ύψους? Εγώ θεωρώ πως όχι.
  6. Να κάνω και εγώ μία ερώτηση. Σε κτίριο το οποίο είναι προυφιστάμενο του '55 έχει γίνει αντικατάσταση της στέγης. Αυτό συνεχίζει να μην θέλει τακτοποίηση ή αλλάζει κάτι εφόσον η στέγη είναι σίγουρα κατασκευή μετά του ΄55?
  7. Για το ύψος τι εννοείς? Δηλαδή σε διαμέρισμα με ύψος 3μ και συνολικά της πολυκατοικίας 12μ., αν έχω παράβαση 0,50cm στο διαμέρισμα μου θα το συγκρίνω με το 3 οπότε 0,5/3=16% υπέρβαση ή 0,5/12=4% υπέρβαση???
  8. Π.Χ. Σε διαμέρισμα 100τ.μ. έχω υπέρβαση δόμησης 30τ.μ. και κάλυψης άλλα 30τ.μ. Θα έχω ποσοστό υπέρβασης 30% & 30% ή θα πρέπει να συγκρίνω την δόμηση και την κάλυψη με τα συνολικά της οικοδομικής αδείας για την πολυκατοικία? Υ.Σ. Υποθέτουμε ότι υπάρχει πράξη σύστασης.
  9. Τελικά τα ποσοστά κάλυψης και δόμησης για την επιλογή κατηγορίας τα υπολογίζουμε για την αυτοτελή ιδιοκτησία μας ή για το κτίριο?
  10. Προσωπικά για τις ιδιοκτησίες που μετράνε τα τμ στο συντελεστή δόμησης λέω να εφαρμόσω το εξής: Αν δεν έχει αλλάξει ο σδ της περιοχής να συγκρίνω κατευθείαν τα αυθαίρετα με τα τμ της αδείας της ιδιοκτησίας. Αν έχει αλλάξει ο σδ να κάνω αναγωγή στα τμ, π.χ. αν ο σδ ήταν 1 όταν βγήκε η άδεια και 0,6 σήμερα τότε 0,6/1 * τα τμ της ιδιοκτησίας κ με αυτά να συκρίνω τα αυθαίρετα. Τώρα για υπόγεια και γενικά χώρους που δεν μετράνε στο σδ τι να πω??? Πάντως μπορεί κ εκεί να εφαρμόσω κάτι ανάλογο.
  11. Έχεις δίκιο. Συζητάω για τον υπολογισμό συντελεστή υπέρβασης δόμησης με βάση τα χιλιοστά. Σε μία οριζόντια ιδιοκτησία κάνετε τον υπολογισμό με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στην ιδιοκτησία ανεξαρτήτως της λογικής? Και εξηγούμε έχω μία περίπτωση που διαμέρισμα ισογείου τετραγωνικών 40 έχει δύο χιλιοστά, όταν διαμέρισμα 100τ.μ. έχει 200/1000. Επομένως με την λογική των χιλιοστών μία παράβαση 5τ.μ. που έχει πρέπει να πάει με συντελεστή υπέβασης πάνω απο 200%.
  12. Συνάδερφοι είχαμε κάποιο νέο σχετικά με τον υπολογισμό υπέρβασης συντελεστή δόμησης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες? ¨εχει ξεκαθαρίστει αυτό το θέμα με τα χιλιοστά?
  13. "Διάγραμμα κάτοψης του διατιθεμένου χώρου κλίμακας 1/50, σε δύο αντίγραφα με τις διαστάσεις των χώρων και την επεξήγηση του προορισμού τους, θεωρημένο από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό, ή αρχιτέκτονα, ο οποίος βεβαιώνει ότι οι χρησιμοποιούμενοι χώροι είναι κύριας χρήσης, ότι πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται στο παράρτημα Α του Π.Δ. 84/2001 καθώς και του Κτιριοδομικού Κανονισμού όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα (ΧΚΧ, ή ΧΚΧ*, ή XX**, όπως απαιτείται από το παράρτημα Α) καθώς και ότι οι φορείς λειτουργούν υποχρεωτικά μέσα στο ίδιο κτίριο ή σε συνεχόμενα κτίρια και σε χώρους αποκλειστικής χρήσης." Συνάδερφοι μία απορία σχετικά με το τελευταίο κομμάτι. Πρέπει αυτό να γράφεται ακόμα και όταν πρόκειται για ένα ιατρείο σε ένα κ μοναδικό χώρο? Δεν εννοείται? Επίσης τι ακριβώς εννοεί με το χώρους αποκλειστικής χρήσης?
  14. Σε περίπτωση επέκτασης παταριού το οποίο συνεχίζει να έχει βοηθητική χρήση υπολογίζω πσοστό υπέρβασης δόμησης?
  15. Συνάδερφοι μία ερώτηση και ζητάω συγγνώμη αν έχει ήδη απαντηθεί: Μεταφέρω μία δήλωση του Ν.4014 στο 4178. Στην παλιά δήλωση είχα καταθέσει τα περισσότερα στοιχεία (όλα τα σχέδια και δηλώσεις ιδιοκτήτη, μου ελειπαν δομική τροτώτητα και πληρωμές). Η ερώτηση είναι πρέπει τα στοιχεία που είχα καταθέσει να τα ξαναεισάγω με τα στοιχεία κ τα δεδομένα του Ν.4178? π.χ. Πρέπει να κάνω καινούριο διάγραμμα δόμησης αφού ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού υπέρβασης είναι διαφορετικός? Τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη? Συμφωνητικό αμοιβής?
  16. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Στην τεχνική έκθεση γράφετε: "Δεν έχει υποβληθεί έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής και για τον υπολογισμό του προστίμου θεωρείται ως χρόνος κατασκευής η 1.1.2004." ή δεν αναφέρετε τίποτα?
  17. Συνάδερφοι μία ερώτηση και ζητάω συγγνώμη αν έχει ήδη απαντηθεί: Σύμφωνα με την εγκύκλιο 3 'Η υπαγωγή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης χώρου στο ν. 4178/13 είναι δυνατή ακόμη και αν δενυποβληθεί έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, αλλά στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισμό του προστίμου θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004. ∆ιευκρινίζεται ότι τα ως άνω σχετικά με την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ισχύουν αναλογικά και για τις περιπτώσεις κατασκευής αυθαίρετου παταριού, αυθαίρετου υπογείου και αυθαίρετης μετατροπής ημιϋπαίθριου χώρου σε κλειστό χώρο κύριας χρήσης.' και με την εγκύκλιο 4 'Σε περίπτωση νομίμου κτιρίου με αυθαίρετη υπόγεια στάθμη, ο χρόνος κατασκευής του υπογείου τεκμαίρεται από το χρόνο ανέγερσης του νομίμου κτιρίου λόγω του ενιαίου φέροντα οργανισμού. Στην Τεχνική Έκθεση που υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα απαιτείται σχετική αιτιολόγηση. Τα παραπάνω έχουν ανάλογη εφαρμογή σε οποιαδήποτε περίπτωση που η αυθαίρετη κατασκευή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. πατάρι, υπόσκαφη στάθμη, εξώστες κ.λ.π.), υπό την προϋπόθεση επαρκούς αιτιολόγησης στην Τεχνική Έκθεση που υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα. Τα αναφερόμενα στην ερώτηση 22 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 2 της Εγκυκλίου 3/13, αφορούν στο χρόνο απόδειξης αυθαίρετης αλλαγής χρήσης που πραγματοποιήθηκε σε νόμιμο υπόγειο.' Τελικά για αυθαίρετο πατάρι για το οποίο δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν τον χρόνο κατασκευής και δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φέροντα οργανισμό (μεταλλική κατασκευή σε κτίριο απο Ω.Σ.), μπορώ να το δηλώσω με χρόνο κατσκευής μετά της 1.1.2004 ή δεν μπορώ να το δηλώσω καθόλου??? Η εγκύκλιος 3 αυτό φαίνεται να εννοεί, αλλά η εγκύκλιος 4 φαίνεται να την αναιρεί λέγοντας: 'Τα αναφερόμενα στην ερώτηση 22 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 2 της Εγκυκλίου 3/13, αφορούν στο χρόνο απόδειξης αυθαίρετης αλλαγής χρήσης που πραγματοποιήθηκε σε νόμιμο υπόγειο.' Ποια είναι η γνώμη σας?
  18. Όχι. Υπάρχει ένας φωταγωγός στο σχέδιο της άδειας (ίδιο με σχέδιο σύστασης) όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει ένας μηχανικός. Στη σύσταση τώρα η περιγραφή δεν αναφέρει κανένα φωταγωγό και επίσης ο μηχανικός στο συνολικό εμβαδόν διαμερίσματος έχει συμπεριλάβει κ τα τ.μ. του φωταγωγου. Δηλαδή φαίνεται στο σχέδιο (χωρίς να αναφέρεται με λόγια πάντως) αλλά στην περιγραφή δεν υπάρχει. Τώρα στην πράξη υπάρχει ένας φωταγωγός ο οποίος σε σχέση με τα σχέδια άδειας (σύστασης) είναι σε άλλη θέση (μετατοπισμένος 1μ) μέσα στο διαμέρισμα. Οπότε τακτοποιώ σαν πολεοδομική παράβαση τον φωταγωγό κάνοντας αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης. 1. Πιστεύω στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζεται συναίνεση εφόσον βάσει συμβολαίου αυτός ο χώρος ανήκει στην οριζόντια ιδιοκτησία και πουθενά δεν γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτός ο χώρος είναι φωταγωγός. Υ.Γ. Πως ανεβάζω αρχείο? Να βοηθήσω λίγο την κατάσταση.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.