Jump to content

Pavlos33

Συντονιστής
 • Content Count

  10,722
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  131

Everything posted by Pavlos33

 1. Αυτό που αναφέρει στο γ είναι εντελώς λανθασμένο. Το εκτός οικισμού τμήμα έχει επιφάνεια 2.200 τμ Προφανώς δεν έχει ασχοληθεί με τεμνόμενα γεωτεμάχια από το όριο οικισμού. Τα έγραψα και πιο πάνω. Η αρτιότητα στο εντός είναι θεωρητική. Δεν μετακινείται το όριο οικισμού. Το έκαναν κάποιοι παλιά αυτό το λάθος και δυστυχώς το έχω δει να περνάει και σε συμβόλαια. Η γνώμη του δεν είναι προσωπική για το Σ.Α. Ορίζεται στη νομοθεσία. ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85)-Άρθρο 7 1. "Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή". "Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω"
 2. Clemenza: 30 μ από τη γραμμή αιγιαλού. ΝΔ-439/70 ( ΦΕΚ 36/Α/13-2-70) soulis13pao: ο Ν. 4281/14 σε ποιο άρθρο αφορά διατάξεις για τον αιγιαλό;
 3. Τηρώ μια μικρή αισιοδοξία μήπως περάσει από ΣΑ , δηλαδή να μελετηθεί κατοικία και αποθήκη με όρους δόμησης εντός οικισμού και η αποθήκη να τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα. Όχι όμως να πατάει ταυτόχρονα και στα δυο τμήματα. Η δόμηση όπως προανέφερα δεν είναι αθροιστική. Οπότε, δες το με αυτή τη συλλογιστική, δηλαδή το να μεταφερθεί από το εντός στο εκτός μόνο η αποθήκη, όπως θα γινόταν αν υπήρχε μόνο ένα κτίριο και επιθυμούσες αυτό να ανεγερθεί στο εκτός οικισμού τμήμα, το οποίο δεν θα ήταν οικοδομήσιμο όπου θα είχες πάρει το συντελεστή δόμησης από το εντός οικισμού.
 4. Δεν μπορείς να τοποθετήσεις το κτίριο και αυτό να τέμνεται από το όριο του οικισμού. Το κτίριο θα ανεγερθεί είτε στο εντός, είτε στο εκτός. Δεν θα πατάει και στα δυο τμήματα. Αναφορικά με το συντελεστή δόμησης, αυτός δεν υπάρχει αθροιστικά. Δηλαδή, αν το εντός οικισμού τμήμα οικοδομείται και τοποθετήσεις την οικοδομή σε αυτό θα έχεις μέγιστη δόμηση 240 τμ. Αν το εκτός οικισμού τμήμα είναι οικοδομήσιμο θα έχεις 200 τμ. Δεν θα έχεις όμως στο σύνολο του ακινήτου 440 τμ για να επιλέξεις που θα τα υλοποιήσεις.
 5. Στο εκτός οικισμού θα μπορούσες να έχεις οικοδομήσιμο τμήμα αν ήταν προυφιστάμενο του 1977 και εντός ζώνης 500 μ από τα όρια προ 23 οικισμού ή προ 23 τμήματος οριοθετημένου και υπό την προυπόθεση των ανωτέρω αποστάσεων από εθνική, επαρχιακή ή αναγνωρισμένη δημοτική οδό (200 και 150 μ αντίστοιχα). Βεβαίως με πρόσωπο σε δημοτική οδό και εφόσον στην περιοχή συνεχίζουν να ισχύουν οι παρεκκλισεις αναζητάς μέσω συμβολαίων ή του παραχωρητηρίου την χρονολογία κτήσεως του γηπέδου προκειμένου να δεις σε ποια παρέκκλιση (προ 78, προ 64, προ 62 ή εντός ζώνης 500 μ) μπορείς να το εντάξεις. Επίσης έχε υπ όψιν ότι κατόπιν έγκρισης του ΣΑ μπορείς την μελλοντική οικοδομή να την ανεγείρεις στο εκτος οικισμού τμήμα παρά το ότι έκανες χρήση ΣΔ και ΠΚ του εντός οικισμού τμήματος, τηρώντας τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης (πλάγιες αποστάσεις κλπ). Τώρα, για το εντός οικισμού τμήμα θα σου πω ότι ξεκάθαρα επι τόσα χρόνια καμία εγκύκλιος και κανένα έγγραφο δεν το ερμήνευσε ευθέως. Η δική μου γνώμη είναι ότι το ΠΔ του 85 έδωσε τη δυνατότητα στα τεμνόμενα από το όριο οικισμού να μπορούν να οικοδομούνται μέσω της "θεωρητικής" αρτιότητας, πλην όμως για λόγους δικαίου η επιτρεπόμενη δόμηση θα πρέπει κατά την γνώμη μου να προκύπτει σύμφωνα με την επιφάνεια που βρίσκεται στο εντός οικισμού τμήμα. Πχ Εσύ έχεις 300 τμ στο εντός οικισμού , να δικαιούσαι 240 τμ δόμηση και όχι 400 τμ που αντιστοιχούν σε οικόπεδο 1000 τμ (αρτιότητα του οικισμού) πάνω από τα 700 τμ και αυτό διότι ένα άλλο οικόπεδο επιφάνεια 1000 τμ που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός οικισμού και έχει φορολογηθεί στο 100% της επιφάνειάς του ως οικοπεδο, αδικείται έναντι ενός τεμνόμενου ( και μερικώς εντός) του οικισμού. Συνεπώς έχεις δυο επιλογές οικοδομησιμότητας και μια εναλλακτική από το εντός στο εκτός οικισμού τμήμα (α) Ανέγερση οικοδομής εντός οικισμού με όρους δόμησης του ΦΕΚ 181 Δ, τ.ααπ 289/11 και της σχετικής απόφασης Νομάρχη. (β) Εφόσον είναι οικοδομήσιμο το εκτός οικισμού τμήμα και επιτρέπεται η κατοικία να γίνει ανέγερση σύμφωνα με το ΦΕΚ 270/Δ/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (γ) Να μελετήσεις την οικοδομή βάσει του 181 Δ αναφορικά με δόμηση και κάλυψη και μετά από έγκριση ΣΑ να τοποθετήσεις την οικοδομή στο εκτός οικισμού τμήμα, τηρώντας όμως τις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμη και αν το εκτός οικισμού τμήμα δεν είναι οικοδομήσιμο.
 6. Θα είναι το ίδιο με το Pdf που ανέβασες, αλλά χωρίς να γράφει το digitaly signed, Σφραγισμένο και υπογεγραμμένο όπως έκανες πριν την υποχρέωση ανάρτησης στον ηλεκτρονικό υποδοχέα του Κτηματολογίου.
 7. Συνεχίζουν διότι έτσι ο δομικός σκελετός του κτιρίου παρουσιάζεται ενιαίος, ώστε να μπορεί μετά να συσταθεί οριζόντια. Η συνήθης πρακτική είναι υπόγεια δεξαμενή για να συνδεθούν τα δυο υπόγεια και πέργκολα ή Η.Χ για τη σύνδεση ισογείου.
 8. Η απάντηση βρίσκεται στην προηγούμενη δημοσίευση. Λέξεις κλειδιά είναι "η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας" η οποία απαιτεί ενιαίο δομικό σκελετό και γενικώς κοινόκτητα δομικά τμήματα. Σε πρόσφατη μελέτη οι πέργκολες περιμετρικά ήταν από μπετόν ως συνέχεια δοκαριών των δυο απέναντι κτιρίων.
 9. Καλό είναι να συνεργάζεσαι με τον τοπογράφο που συνέταξε το τοπογραφικό. Το εντός οικισμού τμήμα να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο προ 85 και ποιο το απαιτούμενο πλάτος οδού που ορίζει είτε η απόφαση οριοθέτησης, είτε άλλη μεταγενέστερη απόφαση Νομάρχη ή Περιφερειάρχη για το απαιτούμενο πλάτος στους οικισμούς του Νομού ή ακόμη και ειδικά στον συγκεκριμένο. Αν έχεις το παραπάνω το εντός οικισμού τμήμα είναι οικοδομήσιμο με βάση διατάξεις του ΦΕΚ 181/Δ/85 και τ.Α.ΑΠ 289/11. Το εκτός οικισμού τμήμα λογικά ανήκει σε ζώνη Γ.Γ.Υ.Π και δεν επιτρέπεται η δόμηση κατοικίας ή άλλων χρήσεων πέραν των γεωργικών (αν θυμάμαι καλά και να το δούμε ίσως να επιτρέπεται μόνο γεωργική αποθήκη). Οπότε, εσύ θα μελετήσεις το προς ανέγερση κτίριο στο εντός οικισμού τμήμα. Το ακίνητο θεωρείται ενιαίο και αποκτά "θεωρητική" αρτιότητα επειδή διαθέτει τμήμα του εντός ορίων του οριοθετημένου οικισμού. Προσοχή όμως. Συχνό λάθος απο μελετητές του παρελθόντος ήταν να μετακινούν το όριο του οικισμού προκειμένου κατά την άποψή τους να δείχνουν την κατά κανόνα αρτιότητα της απόφασης πάνω στο γεωτεμάχιο. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Η γραμμή του οικισμού δεν μετακινείται και όπως προανέφερα η αρτιότητα είναι "θεωρητική", δηλαδή θεωρείς ότι την έχεις παρά το ότι η επιφάνεια του γεωτεμαχίου που βρίσκεται εντός οικισμού είναι πολύ μικρότερη.
 10. Ο λόγος ήταν και παραμένει, διότι μη έχοντας την δυνατότητα σύστασης καθέτου σε εκτός σχεδίου ακίνητα, έπρεπε να έχουν δομικά ενιαίο κτίριο για να γίνει μετέπειτα σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών προκειμένου να πουληθούν ξεχωριστά διαμερίσματα. Οπότε οι συνδέσεις με ημιυπαίθριους και πέργκολες από beton, υπόγειες δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα , ως συνέχεια των περιμετρικών τοιχίων κατασκευάζονταν για το σκοπό αυτό.
 11. Είναι σαν να αποδέχεσαι, αφού θα αναγράψεις στην Τ.Ε ότι το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί με βάση προηγούμενη δήλωση, ότι οι αυθαιρεσίες έγιναν μετά το 2011 που φυσικά απαγορεύεται να τις τακτοποιήσεις. Μην μπλέχεις με τέτοιες καταστάσεις. Θα βρεις τον μπελά σου. Να διορθώσουν το συμβόλαιο και φυσικά αν κάποιος πρέπει να ανοίξει τη δήλωση για να την τροποποιήσει αυτός θα είναι ο αρχικός μηχανικός και όχι εσύ. Διαφορετικά, εξετάζεις την περίπτωση νομιμοποίησης με πληρωμή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης για τα μη τακτοποιημένα όπως σου είπα.
 12. Καλημέρα Νικ. Δε βλέπω να μπορείς εσύ να λύσεις το πρόβλημα του συναδέλφου. Έχω την άποψη ότι πρέπει ο συνάδελφος, σε συνεννόηση με αγοραστή και συμβολαιογράφο να δουν πως θα γίνει η διόρθωση του συμβολαίου συμπεριλαμβάνοντας τις μη τακτοποιημένες κατασκευές. Αν δεν γίνεται κάτι τέτοιο δε βλέπω άλλη λύση (εφόσον πολεοδομικά γίνεται) από τη νομιμοποίηση με πληρωμή προστίμου ανέγερσης και διατήρησης των αυθαίρετων-μη τακτοποιημένων-κατασκευών.
 13. αν έχεις αγροτεμάχιο υφιστάμενο πριν την 31/12/2003 τυφλό και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό (κατάτμηση κλπ) έχεις άρτιο κατά παρέκκλιση διότι και στις 31/12.2011 ήταν άρτιο κατά παρέκκλιση. Για γήπεδα προ Ν. 3212 δεν απαιτείται πρόσωπο για να είναι άρτια. Πρόσωπο 25 μ σε αναγνωρισμένο προ 23 δρόμο απαιτείται για γήπεδα που δημιουργούνται μετά την 31/12/2003.
 14. Η υπέρβαση ύψους εφόσον το πραγματοποιούμενο ύψος μαζί με το ύψος της αποθήκης δεν ξεπερνά το επιτρεπόμενο ύψος στη θέση του ακινήτου, μπορείς να την υπολογίσεις με αναλυτικό. Την κατηγορία 3 θα την έχεις σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής και δεν θα καταχωρήσεις στο κελί της επιφάνεια. Αν θα βαλεις αναλυτικό επιλέγεις ξεχωριστό Φ.Κ.
 15. Καλημέρα και καλή σταδιοδρομία. Καλώς ήρθες στο φόρουμ. Η αποθήκη στο δώμα δεν λαμβάνει κανένα μειωτικό συντελεστή και θα υπαχθεί στο Ν. 4495 ως ΥΔ με ταυτόχρονη Υ.Υ. Για την εισαγωγή στο σύστημα θα την εντάξεις στην ΥΔ κύριων χώρων, αλλά στην τεχνική έκθεση θα αναγράψεις ότι βάσει κτιριοδομικού κανονισμού αποτελεί χώρο βοηθητικής χρήσης και η καταχώρηση στη δήλωση ως επιφάνεια Κ.Χ γίνεται μόνο για λόγους υπολογισμού προστίμου. Έτσι στη συνέχεια δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στις καταχωρήσεις του Ε9.
 16. Προσωπικά ως παράρτημα αντιλαμβάνομαι το παρακολούθημα (θέση στάθμευσης κλπ) που δεν έχει χιλιοστά. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο όντως δεν βγάζει νόημα. Πολύ σωστή η επισήμανση για την καμία αναφορά και στην εγκ 2/ν. 4495 για το εν λόγω άρθρο (+1).
 17. Καλησπέρα Δημήτρη. Αυτό είναι που με ανησυχεί και μένα κατά πόσο ο συμβολαιογράφος μη έχοντας οδηγία θα μπορέσει να μεταβιβάσει το διαμέρισμα, όταν για παράδειγμα θα αναγράφεται στην τεχνική έκθεση ότι αυτό είναι μικρότερο λόγω επέκτασης κοινόχρηστου διαδρόμου εις βάρος του. Η παρ 8 του άρθρου 98 αν θυμάμαι καλά αναφέρει ότι επιτρέπεται η τακτοποίηση σε χώρους αποκλειστικής χρήσης και παραρτήματα χωρίς να απαιτείται συναίνεση. Τόσοι νόμοι πέρασαν το θέμα μικρότερης οριζόντιας λόγω κατάληψης κοινοχρήστων κανείς δεν το άγγιξε όπως το λες και εσύ.
 18. Αυτό σου γράφω και παραπάνω. Αν εσύ κρίνεις ότι το αγρ/χιο ήταν άρτιο κατά την 31/12/11 τότε είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και με τις διατάξεις νατούρα αφού έχει επιφάνεια 4.000 τμ και προϋπάρχει της 31/12/2011 (και της 31/12/2003). Προφανώς αν δεν άλλαξε κάτι πχ δεν έγινε κάποια κατάτμηση κλπ το γήπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση.
 19. Δεν αρκεί μόνο να προϋπάρχει αλλά να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο και κατά την 31/11/2011 (Ν-3937/11 ΦΕΚ-60/Α/31-3-11 άρθρο 9 παρ 2α). Στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ ή ΖΕΠ, το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10000 τμ, εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά, όπως ισχύει της παρ.1 του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 ( ΦΕΚ-270/Δ/85 ). Κατ' εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4000 τμ τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.
 20. Αυτό θέλει συζήτηση με την Συμβολαιογράφο για το πως θα μεταβιβαστεί το διαμέρισμα, αν εσύ γράψεις ως μέτρησες την πραγματική του επιφάνεια η οποία θα είναι μικρότερη από την αναγραφόμενη και προσαυξημένη κατά το τμήμα της διαμερισμάτωσης. Κάνε μια συζήτηση πρώτα πριν προχωρήσεις σε οριστικοποίηση. Πάντως, σύμφωνα με την εγκ. 3 Ν. 4178 κάτι που κατασκευάστηκε μικρότερο δεν αποτελεί αυθαιρεσία εφόσον δεν θίγονται πολεοδομικές διατάξεις εξαιτίας της μικρότερης ή της μη κατασκευής του.
 21. Η διαμερισμάτωση καταχωρείται ως μια επιπλέον λοιπή παράβαση στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες . Άρα, θα έχεις 2 λοιπές παραβάσεις.
 22. Καλημέρα Βασίλη. Μου έκανε και μένα εντύπωση διαβάζοντας την ερώτηση του συναδέλφου. Αν κρίνω από τους όρους δόμησης που παραθέτει, υπάρχει πιθανότητα να εννοεί οικισμό με εγκεκριμένο σχέδιο στερούμενο όρων δόμησης (με το ΒΔ του 69).
 23. Θυμάμαι ότι στον ΓΟΚ 85/00 υπήρχε σχετική αναφορά σε εγκύκλιο. Στο ΝΟΚ δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο, αλλά το να θεωρηθεί κατ αναλογία με τον ΓΟΚ δεν θεωρώ ότι αντιβαίνει τις διατάξεις του ΝΟΚ αυτή η θεώρηση.
 24. Despoinis Vatomouro: ΑΡΘΡΟΝ-28-ΝΟΚ Εξουσιοδοτικές διατάξεις 1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις δόμησης κοντά σε ρέματα. Ν. 4258/14 ΆΡΘΡΟ 9 παρ 4 4. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παρ.1 του Αρθ-28 του Ν-4067/12, οι αποστάσεις δόμησης από τις γραμμές πλημμύρας που αναφέρονται στην παρ.2 του Αρθ-5 του παρόντος ορίζονται ως εξής: Α. Για τις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές, απόσταση 10 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρας και Β. για τις εκτός σχεδίου περιοχές, απόσταση 20 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρα και έχουμε και την παρ. 1.2 του άρθρου 6 Κτιριοδομικού Κανονισμού η οποία παραμένει χωρίς να υπάρχει νόμος που να την καταργεί δημιουργώντας σύγχυση στην ερμηνεία των διατάξεων Ν. 4258/14. Πιθανολογώ ότι η ΥΔΟΜ θα καταλήξει στην αυστηρότερη ερμηνεία (Ν. 4258) και θα ζητήσει απόσταση 10 μ από την γραμμή πλημμύρας. ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Αποφ-3046/304/89 ΑΡΘΡΟΝ-6. (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89) ΔΟΜΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ. 1. Στα ρέματα, των οποίων οι οριογραμμές έχουν καθορισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-6 του Ν-880/79 (ΦΕΚ 58/Α), όπως ισχύει η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων ή περιτοιχισμάτων και γενικά η δόμηση ρυθμίζεται ως εξής: 1.1. Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. 1.2. Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγούμενης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος. Εάν δεν έχουν κατασκευασθεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10μ. από την οριογραμμή.
 25. ΑΡΘΡΟΝ-23-ΝΟΚ Υφιστάμενα κτίρια 1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο: (....) ε) αν πρόκειται για κτίρια που έχουν χαρακτηρισθεί νεότερα μνημεία ή διατηρητέα είτε στο σύνολο, είτε μόνο τμήματα αυτών όπως ιδίως όψεις, φέρουσα τοιχοποιία,
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.