Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Elrik

Members
  • Περιεχόμενα

    11
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Elrik's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

9

Φήμη στην κοινότητα

  1. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Καλημέρα! Έχω περίπτωση τακτοποίησης με Ν.4495 εξ' ολοκλήρου αυθαιρέτου (150 τ.μ. οικία) προϋφιστάμενου του 1975 (αποδείξεις υπάρχουν, ευτυχώς) εντός όμως παραδοσιακού οικισμού (κάτω των 2.000 κατοίκων, χαρακτηρίστηκε το 1979). Αν έχω καταλάβει την Νομοθεσία σωστά, και ύστερα από μελέτη της συζήτησης σας εδώ, δεν απαιτεί να περάσει να περάσει από Επιτροπή (λόγο κατηγορίας 1), σωστά? Θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη, λόγο έλλειψης εμπειρίας στο θέμα. Ευχαριστώ!
  2. Ύστερα από 100+ τηλέφωνα κατάφερα και έπιασα γραμμή στο Εξοικονομώ ΙΙ και μου επιβεβαίωσαν αυτό που μου είπε και ΥΔΟΜ (όχι με σιγουριά όμως) : αν ήδη υπάρχει αυτόνομη θέρμανση και πάμε σε αντικατάσταση (π.χ. από λέβητα πετρελαίου σε αντλία θερμότητας) ΔΕΝ χρειάζεται ΕΕΜΚ (η οποία απαιτείται τελικά μόνο αν δεν υπήρχε πριν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, τους ήταν μεγάλος κόπος να το έχουν γράψει στην Νομοθεσία). Το έχουν αναφέρει αρκετοί συνάδελφοι σε προηγούμενα posts απλά το επιβεβαιώνω και εγώ ύστερα από επίσημη απάντηση τους γιατί με προβλημάτιζε για πολύ καιρό.
  3. Στην περίπτωση μου αφορά μονοκατοικία (Υπόγειο - Ισόγειο - Όροφος, στο υπόγειο υπάρχει και άλλη μία ξεχωριστή κατοικία αλλά του ίδιου ιδιοκτήτη). Το αναφέρω γιατί στην ΥΔΟΜ Αθήνας που πήρα τηλέφωνο με ξεπέταξαν στα γρήγορα λέγοντας πως "άδεια θέλουμε μόνο σε πολυκατοικίες που υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι για το θέμα συγκατάθεσης", δυστυχώς όμως δεν ήταν και ιδιαίτερα συζητήσιμοι για περισσότερες λεπτομέρειες και όταν μιλάμε για χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα καλό θα είναι να είμαστε 100% σίγουροι. Και ναι, θα έπρεπε μετά από τόσους μήνες να έχουν ξεκαθαριστεί αυτά με σαφήνεια με διευκρινήσεις.
  4. Για το ζήτημα Α/Θ και ΕΕΜΚ, Το αρθ.30 του 4495 αναφέρει και "τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων" ( περίπτωση (η) ) και δεν απαιτεί έκδοση ΕΕΜΚ. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει και την αντικατάσταση ήδη υπάρχοντος αυτόνομου συστήματος θέρμανσης από πετρέλαιο σε Α/Θ (δεν αλλάζει όλο το υπόλοιπο σύστημα όπως οι σωληνώσεις, σώματα κτλ.)? Πάντα μιλάμε σε χώρο ιδιωτικό, όχι κοινόχρηστους πολυκατοικίας κτλ.
  5. Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας όχι σε πολυκατοικία, αλλά σε μονοκατοικία, πάλι απαιτεί ΕΕΔΜΚ? Ακόμα και η Πολεοδομία στην πόλη μου δεν μου απαντάει με σιγουριά, ΥΔΟΜ Αθήνα δεν σηκώνουν ποτέ τηλέφωνο :/
  6. Θα ήθελα την γνώμη σας για 2 περιπτώσεις : 1) Προσθήκη θερμομόνωσης σε στέγη (περίπτωση 2Β στον πίνακα εξοικονομώ ΙΙ). Για ΕΕΜΚ αναφέρει "δώματος", όχι στέγης. Θα μπορούσε να καλύπτει την περίπτωση (στ) του αρθ.30 του 4495 (συντήρηση / επισκευές στεγών χωρίς την χρήση ικριωμάτων) και να μην απαιτεί ΕΕΜΚ? 2) Αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης / ΖΝΧ από πετρέλαιο σε Α/Θ. Από την μία υπάρχει περίπτωση "εκατάσταση συστήματος θέρμανσης" για ΕΕΜΚ, αλλά εδώ έχουμε περίπτωση αντικατάστασης σε ήδη υπάρχων σύστημα (για παράδειγμα δεν θα έχουμε αλλαγή στα σώματα ή το δίκτυο, η εγκατάσταση γίνετε στο επίπεδο του Ισογείου του κτιρίου, Μονοκατοικία). Παρόλο αυτά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση στις εργασίες που δεν απαιτεί ΕΕΜΚ, και μάλλον δεν την γλιτώνω την άδεια. Γνώμες?
  7. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να τροποποιηθούν οι όροι επιλογής αιτήσεων (δεν ξέρω καν αν γίνετε πλέον αυτό νομικά βέβαια), να σταματήσει το "όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε" και να μπουν κριτήρια επιλογής (εισόδημα? ενεργειακή αναβάθμιση? τετραγωνικά? ηλικία κτιρίου? κάτι!!!) έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι (μηχανικοί και ιδιοκτήτες) να "απλωθούν" σε διάφορες ώρες της ημέρας σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 15 μέρες). Όσο το παν "ο ποιο γρήγορος κερδίζει" θα φρακάρει, λογικό είναι, και είμαστε γενικά τσακωμένοι με την λογική...
  8. Καταρχήν ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Ο συμβολαιογράφος μιλούσε για την [β] περίπτωση (Να μεταβιβάσει σε τριτον το ακίνητο, επικαλούμενος χρησικτησία κτλ.) για αυτό και ζητούσε Βεβαίωση Μηχανικού (είναι πλέον απαραίτητη για κάθε μεταβίβαση) θεωρώντας ότι εφόσον περάστηκε στο σύστημα αυθαιρέτων (έχοντας πληρωθεί το παράβολο και έχοντας περάσει στην διαδικασία εκδόσεως άδειας) θα μπορεί να δοθεί η βεβαίωση από μηχανικό. Και εδώ έρχεται το μπέρδεμα, ενώ σε περιπτώσεις "προς τακτοποίηση" μπορεί να δοθεί βεβαίωση μηχανικού εφόσον έχει πληρωθεί το παράβολο και η 1η δόση εντός προθεσμίας (σύμφωνα και με πολλούς συναδέλφους και την πολεοδομία, συγχωρέστε με αν με παραπληροφόρησαν) στην περίπτωση "προς έκδοση αδείας" κανείς δεν ξέρει αν γίνεται. Θα (ξανά)προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τα κεντρικά του ΤΕΕ (ποτέ δεν κατάφερα να τα πιάσω βέβαια ως τώρα ). Συγχρόνως θα μιλήσω με τον συμβολαιογράφο για την [α] περίπτωση που πρότεινες.
  9. Άρα δεν γίνεται να εκδοθεί άδεια? (Βέβαια, εφόσον το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο και μπορεί να εκδοθεί άδεια στο συγκεκριμένο αυθαίρετο κτίσμα ο νόμος δεν μας παραπέμπει έτσι και αλλιώς στο να βγεί άδεια?) Γίνεται να πάει σαν "προς τακτοποίηση" να εξοφληθούν όλες οι δόσεις (ή εφαπαξ) και μετά να εκδοθεί άδεια (βέβαια έτσι κοστίζει πολύ περισσότερο στον ιδιοκτήτη)?
  10. Καλημέρα, έχω μια περίπτωση και έχω μπερδευτεί (όπου έχω ρωτήσει δεν ξέρουν, ούτε συνάδελφοι, ούτε πολεοδομία). Αυθαίρετο κτίσμα σε οικοδομήσιμο οικόπεδο εντός σχεδίου οικισμού πέρασε στο σύστημα αυθαιρέτων σαν "προς έκδοση οικοδομικής αδείας". Δόθηκαν φυσικά τα απαραίτητα στοιχεία και πληρώθηκε το παράβολο για να αρχίσουμε την έκδοση οικοδομικής αδείας. Ο ιδιοκτήτης όμως δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς θα τους πάρει από συμβολαιογράφο μέσω χρησικτησίας, ο συμβολαιογράφος όμως φυσικά απαιτεί Βεβαίωση μηχανικού. Και η ερώτηση τώρα είναι η εξής, μπορώ να δώσω βεβαίωση μηχανικού σε αυτήν την φάση (αυθαίρετο κτίσμα περασμένο στο σύστημα σαν "προς έκδοση αδείας" με πληρωμένο το παράβολο). Από όσα έχω διαβάσει και γνωρίσω Βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί εφόσον έχει πληρωθεί και η 1η δόση, εδώ όμως λόγο έκδοσης αδείας δεν υπάρχουν δόσεις, παρά μόνο το παράβολο. Ευχαριστώ για κάθε τυχόν πληροφορία.
  11. Καταρχήν καλώς σας βρήκα, είμαι νέος συνάδελφος (εξασκώ το επάγγελμα λίγους μήνες), θα ήθελα αν είναι εύκολο κάποιες διευκρινίσεις πάνω στο ζήτημα διαδικασίας αμοιβών για τα αυθαίρετα, καθώς οι απόψεις που έχω ακούσει αλλά και διαβάσει στο net είναι ποικίλες, και έχω μπερδευτεί τελείως (τα χω κάνει θάλασσα κοινώς). Ας τα πάρουμε από την αρχή. Έστω ότι έχω αναλάβει μια υπόθεση τακτοποίησης. Στο συμφωνητικό μου έχω θέσει μία αμοιβή (προσέχω να ναι πάντα κοντά στις μέχρι πρότινος νόμιμες). Στην συνέχεια πότε πρέπει να τα καταθέσω ? (τεε και εφορία από όσα έχω διαβάσει). Πρέπει η αμοιβή αυτή τελικά να περνάει από το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ? Το ΦΕΜ το πληρώνω αφού κόψω ΑΠΥ και με ποιο τρόπο (π.χ. σε μία οικοδομική άδεια εκτυπώνω τις κρατήσεις μου απο το σύστημα, τώρα με τι χαρτί πάω?). Αν έχω συμφωνητικά του 2011 αλλά δεν τα έχω καταθέσει/πληρώσει ΦΕΜ τι επιπτώσεις θα έχω (πρόστιμα? θα πληρωθεί το ΦΕΜ έτσι και αλλιώς στην φορολογική δήλωση? ) Θα ήθελα να τα ξεμπερδέψω λίγο για να είμαι σωστός και νόμιμος. Συγνώμη για τις πολύ "αρχάριες" ερωτήσεις μου αλλά λίγο το ότι μόλις άρχισα και μαθαίνω το αντικείμενο τώρα, λίγο οι αλλαγές που έγιναν/γίνονται ε λίγο και το ότι έχω ακούσει/διαβάσει τόσες διαφορετικές απόψεις...τα χω κάνει αχταρμά στο κεφάλι μου
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.