Jump to content

PERIKLIS1

Members
 • Content Count

  157
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Ουδέτερη

2 Followers

About PERIKLIS1

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.
 1. Καλημέρα! Είμαστε σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Βάσει ΓΟΚ επιτρέπεται μέγιστο ύψος 7,50 μέτρα και στέγη υποχρεωτική μέχρι ύψους 2,00 μέτρων. Πελάτης μου έβγαλε οικοδομική άδεια το 2000 όπου προβλεπόταν κτήριο με ύψος 7.50 μέτρα και στέγη μέχρι 2,00 μέτρα. Ακριβώς στα όρια δηλαδή. Στην πράξη όμως δεν κατασκεύασε την στέγη και έγινε στο δώμα απόληξη κλιμακοστασίου ύψους 2,00 μέτρων. Υπολογίζω την απόληξη σαν υπέρβαση δόμησης κύριου χώρου. Έχω και υπέρβαση ύψους? Μήπως θα πρέπει να εξετάσω ιδεατό στερεό ώστε να ελέγξω εάν επιτρέπεται η κατασκευή της απόληξης άνω του μεγίστου ύψους της περιοχής? Νομίζω όμως σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων δεν χρησιμοποιούμε το ιδεατό στερεό (έχω δικιο σε αυτό?).
 2. Καλημέρα! Έχω μία οικοδομική άδεια σε ισχύ, εντός οικισμού. Προβλεπόταν μία οικοδομή με δόμηση 300 τ.μ. Σήμερα θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνει αναθεώρηση (θέλει να αλλάξει το σχήμα της οικοδομής, δεν αλλάζει την χρήση). Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα επιλέξω αίτηση "Αναθεώρηση Αδειών" ή μπορώ να επιλέξω και προέγκριση; Πιστεύω αποκλειστικά το πρώτο. Δεύτερη ερώτηση: Είμαι κατηγορία 1 ή κατηγορία 3; Σημείωση μετά από ενημέρωση από Πολεοδομία: Οι αναθεωρήσεις παλαιών αδειών πηγαίνουν κατηγορία 1.
 3. Συζητήθηκε ξανά το θέμα. Για την κατηγορία 4 ή 5 ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι συγκρίνουμε με τα επιτρεπόμενα σε όλο το οικόπεδο. Δεν αναφέρει τίποτα για χιλιοστά σε αντίθεση με τον υπολογισμό % υπερβάσεων. Το εάν είναι δίκαιο ή άδικο που αναφέρθηκε σε προηγούμενo post δεν είναι αντικείμενο του Νόμου. Υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία.
 4. Καλησπέρα, το φλέγον ζήτημα είναι για τον παρανομαστή του κλάσματος για την εύρεση της κατηγορίας. Για τον αριθμητή νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Στον παρανομαστή ο νομος αναφέρει ότι βάζουμε την επιτρεπόμενη δόμηση που ισχύει σήμερα ή κατά τον χρόνο έκδοσης της οικ. άδειας. Δεν αναφέρει πουθενά για χιλιοστά επί του οικοπέδου που αναφέρουν ορισμένοι συνάδελφοι σε προηγούμενα posts. Αντίθετα, αναφέρονται χιλιοστά επί του οικοπέδου για τον υπολογισμό της υπέρβασης δόμησης. Παράδειγμα: Έχουμε 3 κτήρια σε οικόπεδο. Έχουμε επιτρεπόμενη δόμηση 500 τ.μ. Πελάτης μας είναι αυτός που έχει την υπόγεια αποθήκη του κτηρίου 1 που έχει εμβαδόν 80 τ.μ. η οποία μετατράπηκε σε κατοικία. Για την εύρεση της υπέρβασης δόμησης έχουμε: 80/(500*χιλιοστά υπογείου μας)=.... Για την εύρεση της κατηγορίας έχουμε: 80/500=....
 5. Στην δεύτερη περίπτωση πιστεύω ότι δεν θα δίναμε βεβαίωση γιατί πλέον η υπόγεια αποθήκη έγινε ισόγεια και μπαίνει στην δόμηση. Παρόλο που εξετάζουμε την διακεκριμένη ιδιοκτησία η οποία είναι οκ σε διαστάσεις και ύψος.
 6. Καλησπέρα, 1)έχω υπόγεια αποθήκη η οποία είναι σήμερα ισόγεια γιατί δεν έγινε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Δίνω βεβαίωση? Πιστεύω ναι. 2)Αν η υπόγεια αυτή αποθήκη είναι ισόγεια λόγω μη θεμελίωσης στην ορθή στάθμη, τότε δίνω βεβαίωση? Η διακεκριμένη ιδιοκτησία έχει τις σωστές διαστάσεις και ύψος.
 7. Ακούγεται λογικό αυτό που λες Ιάσονα. Για να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις... 1) Εάν εξετάζαμε το υπόγειο το οποίο πάλι έχει το ορθό ύψος βάσει αδείας? 2) Εάν εξετάζαμε τον τελευταίο όροφο ο οποίος πάλι έχει το ορθό ύψος βάσει αδείας? Θα βάζαμε υπέρβαση ύψους σε αυτές τις δύο περιπτώσεις?
 8. Το παράρτημα Α (6 συντελεστής ύψους) αναφέρει: " ....Στις περιπτώσεις υπέρβασης ύψους κτηρίου το οποίο εκ κατασκευής έχει κατανεμηθεί σε ορόφους, οι ιδιοκτήτες κάθε ορόφου είναι υπόχρεοι να αναφέρουν το τμήμα που τους αναλογεί." Εγώ καταλαβαίνω ότι στην περίπτωσή μας (που έχει θεμελιωθεί η οικοδομή 0,50 μ. πάνω από την προβλεπόμενη στάθμη της Ο.Α.) θα πρέπει το 0,50 μ. να κατανεμηθεί ανά όροφο και να βάλουμε υπέρβαση ύψους για τα τ.μ. της Ο.Ι. μας. Οπότε θα έχουμε ένα πρόστιμο για τον ημιυπαίθριο που έχει μετατραπεί σε κατοικία και ένα πρόστιμο για τα τ.μ. της Ο.Ι. λόγω υπέρβασης ύψους. Γνώμες;
 9. Μήπως η σωστή αντιμετωπιση ειναι να επιμεριζουμε την υπερβαση υψους (τα 50 εκ. στην περίπτωση μας) σε κάθε οροφο και όχι να ασχολουμαστε μονο με το υψος της Ο.Ι. (το οποίο ειναι σωστό); Στάλθηκε από το D6603 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 10. Προβλεπόταν καθαρό ύψος 3.00 μ. και είναι όντως 3.00 μ. το ύψος της Ο.Ι. Το ύψος της οικοδομής έπρεπε να είναι 7.50 μ από το διαμορφωμένο έδαφος και σήμερα είναι 8.00 μ. Θεμελιώθηκε δηλαδή σε διαφορετική στάθμη από την προβλεπόμενη (σίγουρα δεν έχουμε μη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου).
 11. Οπότε την υπέρβαση ύψους όλης της οικοδομής την αγνοούμε (εφόσον δεν ασχολούμαστε με όλο το κτήριο παρά μόνο με ένα διαμέρισμα);
 12. Καλησπέρα, ελέγχω τη νομιμότητα σε διακεκριμμένη ιδιοκτησια (διαμέρισμα) σε πολυκατοικια. Παρατηρώ ότι εχει κλειστεί ο ημιυπαίθριος χώρος οπότε θα γίνει τακτοποιηση. Παρατηρώ όμως ότι η οικοδομη εχει υπερβαση υψους 0.50 μ. (το διαμέρισμα εχει το σωστό υψος βάσει αδείας). Δεδομενου ότι θα μεταβιβαστει το εν λόγω διαμέρισμα πιστευετε ότι μπορώ να δώσω βεβαίωση εάν τακτοποιησω τον ημιυπαίθριο χωρο; Με την υπόλοιπη πολυκατοικια δεν υπαρχει ΚΑΜΙΑ συνεννοηση ώστε από κοινού να τακτοποιησουν την υπερβαση υψους.
 13. Σε κάθε περίπτωση έχεις δίκιο. Από πότε συμβαίνει αυτό; Στάλθηκε από το D6603 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 14. Δεν ανοίγουν τα σχέδια που είχαν δημιουργηθεί. Από την άλλη το πρόγραμμα χρησιμοποιείται κανονικά για νέες μελέτες και τα σχέδια ανοίγουν σε αυτές.
 15. Ναι και κάνεις κανονικά κάτοψη, τομή, διάγραμμα κάλυψης Στάλθηκε από το D6603 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.