Μετάβαση στο περιεχόμενο

VasilisM

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από VasilisM

  1. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να κάνω και εγώ μια αποκρυπτογράφηση των διατάξεων ελέγχου και αυτοματισμών όπως αναφέρονται στον πίνακα 5.5 της ΤΟΤΕΕα (αν κάπου έχω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με) :

    Κατηγορία «Δ» : Κανένας αυτόματος έλεγχος της λειτουργίας τερματικών μονάδων και δικτύων και αντλιών διανομής, όπως π.χ. σόμπες πετρελαίου ή ξύλου και ξυλολέβητες (απλούς ξυλολέβητες στους οποίους βάζεις ξύλο ή κάρβουνο, το ανάβεις και μετά από μερικές ώρες πρέπει να ξαναβάλεις για να μην σβήσει).

    Κατηγορία «Γ» : Κεντρικός αυτόματος έλεγχος σε επίπεδο κτιρίου της λειτουργίας τερματικών μονάδων και δικτύου διανομής, όπως δηλαδή λειτουργούσαν οι πρώτες εγκαταστάσεις θέρμανσης με χρονοδιακόπτη (π.χ. 07:00-09:00, 14:00-16:00, 20:00-21:00), άσχετα με την ύπαρξη συστήματος αυτονομίας (3οδη ή 4οδη). Η ΤΟΤΕΕα αναφέρει π.χ. αντιστάθμιση ή χρονοδιακόπτης.

    Κατηγορία «Β» : Μεμονωμένος αυτόματος έλεγχος σε επίπεδο θερμικής ζώνης της λειτουργίας των τερματικών μονάδων με θερμοστατικές βαλβίδες ή ηλεκτρονικό ελεγκτή, δηλαδή κεντρική θέρμανση με αυτονομία (θερμοστάτη χώρου) είτε με απλή ωρομέτρηση, είτε με ογκομέτρηση, είτε με θερμιδομέτρηση. Εδώ ανήκουν και οι ατομικές θερμάνσεις. Κεντρικός έλεγχος του δικτύου διανομής π.χ. αντιστάθμιση ή χρονοδιακόπτης σε σχέση με τον λέβητα. Π.Χ. η θέρμανση να λειτουργεί 06:00-22:00 και αυτές τις ώρες να μπορούν να ανοίξουν τους θερμοστάτες τα διαμερίσματα για να πάρουν θέρμανση και όχι π.χ. στις 02:00.

    Κατηγορία «Α» : (να το γράψω απλά) Όλα τα συστήματα και καλούδια που μπορεί να σκεφτεί και να εφαρμόσει κάποιος για τον έλεγχο της θέρμανσης στον χώρο του όπως π.χ. θερμοστατικές βαλβίδες, προγραμματισμός ωρών λειτουργίας σε κάθε δωμάτιο του χώρου, έλεγχος παρουσίας ατόμων κ.λ.π., και επιπλέον οι κυκλοφορητές να είναι inverter.

     

    Στις κατηγορίες «Β» και «Γ» υπάρχει έλεγχος των κυκλοφορητών με θερμοστάτες επαφής, αλλά αυτό που μπερδεύει λίγο την κατάσταση είναι το : «Η μονάδα παραγωγής θέρμανσης λειτουργεί με σταθερή θερμοκρασία παροχής μέσου προς το δίκτυο και το χώρο.» Όλοι οι λέβητες πετρελαίου λειτουργούν σε σταθερή θερμοκρασία (75-90 °C ανάλογα που είναι ρυθμισμένος ο υδροστάτης του καυστήρα) και το νερό που στέλνουν στον δίκτυο και στον χώρο (εκτός της ενδοδαπέδιας) είναι της αυτής θερμοκρασίας (μείον τις απώλειες από ελλιπή μόνωση των σωληνώσεων). Με την ύπαρξη αντιστάθμισης η θερμοκρασία του νερού είναι ίδια με αυτή του λέβητα μέχρι την 3οδη/4οδη, δηλαδή ναι προς το δίκτυο αλλά όχι προς τον χώρο. Από εκεί και μετά μόνο όταν έχει πολύ κρύο (ανάλογα με την χαρακτηριστική που θα επιλεγεί στον έλεγχο της 3οδης/4οδης) και είναι πλήρως ανοιχτή και δεν κάνει καθόλου ανάμειξη, η θερμοκρασία του νερού που πάει στον χώρο είναι ίδια με του λέβητα. Γενικά η περιγραφή της αντιστάθμισης θεωρώ ότι είναι αυτή της παρ. 4 στην Κατηγορία «Α» του Πίν.5.5.

  2. Παιδιά το κοιταξα καλύτερα και στις διευκρινισεις των ΤΟΤΕΕ αναφέρεται...

     

    Τις σόμπες πετρελαίου τις εντάξανε στην παράγραφο 4.1.2.6 στην διευκρινιστική και οι βαθμοί απόδοσης είναι όπως σου είχε απαντήσει ο Inzaghi στο #743, δηλαδή 70% αν έχουν καπνοδόχο και 100% αν δεν έχουν.

    Αποφεύγετε τις άσκοπες παραθέσεις.

    AlexisPap

  3. Απ' ότι θυμάμαι, είχε αναφερθεί ότι ανέβηκαν οι διευκρινίσεις στο site, και νομίζω σε αρχείο *.doc. Ψάξε στην αναζήτηση.

     

    [ATTACH]3934[/ATTACH]

     

    Καλημέρα σας,

    Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με τις σκιάσεις του τμήματος διαμερίσματος ... Αν υπολογίσω σκίαση σαν να ήταν το άνοιγμα των 2,80 m εμπόδιο βγάζει 0,757 και θεωρήσω ότι η σκίαση είναι : 1 - 0,757 = 0,243 είναι σωστό;

     

    Καμιά βοήθεια/ιδέα για το #1258;

  4. Σε μια μονοκατοικια που θελει να μπει στο εξοικονομω κατ οικον. μπορει να μπει αν εχει σομπα? εγω στο προγραμμα θα θεωρησω την θερμανση του κτιριου αναφορας?

     

    Αν θέλει να βάλει και μόνωση, λογικά θα ανεβεί κατηγορία για να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ». Με μόνο αλλαγή κουφωμάτων, με τίποτα δεν ανεβαίνει κατηγορία. Το έκανα στο δικό μου σπίτι που είναι μόνο το 30% της οροφής ελεύθερο (επάνω έχει ρετιρέ) και ενώ με την έκδοση 1.27 έβγαινε οριακά βάζοντας την θέρμανση του κτιρίου αναφοράς (και εμείς έχουμε σόμπα πετρελαίου) ανέβαινε οριακά κατηγορία. Με την έκδοση 1.28 ... άστο. (Είχα δοκιμάσει και με σόμπα τι αποτέλεσμα θα έδινε το πρόγραμμα.)

    Για την σόμπα (πετρελαίου), με την διευκρινιστική της ΤΟΤΕΕα, έχει βαθμό απόδοσης 70%. Αν βάλεις την θέρμανση του κτιρίου αναφοράς και μετά μπει σε ισχύ η διευκρινιστική (μέχρι τώρα απ' ότι είδα οι περισσότεροι την ακολουθούμε σε κάποια σημεία της), τότε υποθέτω πως θα υπάρξει πρόβλημα.

    Γενικά, μονοκατοικίες και διαμερίσματα τελευταίου ορόφου ή κάτω από ρετιρέ δεν μπορούν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ» με τα κριτήρια που ισχύουν τώρα.

  5. Inzaghi, "Νομιζω αν υπαρχει πιστοποιηση παιρνω τις τιμες απο εκει απευθειας..."

     

    Σωστά.

    Στα σενάρια του προγράμματος για ΠΕΑ μπορεί να γίνει χρήση στοιχείων των πιστοποιημένων τιμών των κατασκευαστών των διαφόρων υλικών που θα μπουν (π.χ. βαθμό απόδοσης λεβήτων, συντελεστή θερμοπερατότητας κλπ).

  6. post-36007-131887263652_thumb.jpg

     

    Καλημέρα σας,

    Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με τις σκιάσεις του τμήματος διαμερίσματος όπως φαίνεται στο συνημμένο αρχείο, και συγκεκριμένα για τον τοίχο δεξιά μεταξύ λουτρού και μπαλκονιού.

    Περιγραφή (όπως φαίνεται στο συνημμένο) :

    Ημιυπαίθριος στην ΝΔ πλευρά διαμερίσματος (προσανατολισμός ΝΔ πλευράς 230,3 ο) κλειστός από 3 πλευρές και από πάνω.

    Για τον τοίχο της κρεββατοκάμαρας οι συντελεστές σκίασης από πρόβολο και πλευρικά βγαίνουν κανονικά.

    Για τον τοίχο του λουτρού έχουμε : απέναντι η διπλανή οικοδομή και επάνω η ταράτσα, οπότε σκιάσεις ορίζοντα και προβόλου 0 (σωστά; ). Για τις πλευρικές σκιάσεις, τον τοίχο τον βλέπει ο ήλιος μόνο από το άνοιγμα των 2,80 m. Πώς υπολογίζεται η σκίαση σε τέτοια περίπτωση; Στην ΤΟΤΕΕ αναφέρει πως όταν υπάρχει σκίαση και από τις δύο πλευρές τότε η συνολική σκίαση είναι το γνόμενο των 2, οπότε εδώ : 0(από δεξιά) * α(από αριστερά) = 0;;; Τον τοίχο όμως τον βλέπει ο ήλιος.

     

    Αν υπολογίσω σκίαση σαν να ήταν το άνοιγμα των 2,80 m εμπόδιο βγάζει 0,757 και θεωρήσω ότι η σκίαση είναι : 1 - 0,757 = 0,243 είναι σωστό;

  7. Βασίλη πολύ ωραία το σκέφτεσαι και το αναλύεις.

    Μόνο μία παρατήρηση.

    Το 85% απόδοσης που λες στο λέβητα....δηλαδή της 15% απώλειες...τις έχεις υπολογίσει στο τελικό άθροισμα?

    Αν και θα έλεγα να υπολογίσεις με συνολικό βαθμό απόδοσης του συστήματος γύρω στο 75% να δούμε τι θα βγεί.

     

    Τις απώλειες τις υπολόγισα και για την ακρίβεια είναι 83,3% ( = 8.500 kcal/h / 10.200 kcal/kg ). 10.200 kcal/kg : θερμογόνος δύναμη πετρελαίου.

     

    Για 75% συνολικό βαθμό απόδοσης του συστήματος, βγαίνει ότι τα σώματα θα πρέπει να δώσουν :

    1.760 lt × 0,84 kg/lt × 0,29691 × 10.200 kcal/kg × 75% / 144 h = 23.319 kcal/h

  8. Εφόσον η οικοδομή είναι καινούργια (υπάρχει δηλαδή θερμομόνωση) τότε η συνολική απόδοση των σωμάτων που υπάρχουν στο διαμέρισμα πρέπει να είναι λίγο κάτω από 10.000 kcal/h.

     

    Αυτό που μπορώ να πω με αυτά τα δεδομένα είναι ότι :

    1. Ο λέβητας έχει πρόβλημα (π.χ. κακή συντήρηση) και όταν δουλεύει ουσιαστικά στέλνει την θερμότητα στον αέρα και όχι στο νερό.

    2. Κάποιοι ωρομετρητές ή ηλεκτροβάνες δεν λειτουργούν σωστά.

    3. Κάποιος/κάποιοι «κλέβουν» τους ωρομετρητές.

     

    Φωνάξτε κάποιον για καθάρισμα-συντήρηση-μέτρηση του λέβητα, ελέγξτε αν όλοι οι ωρομετρητές και οι ηλεκτροβάνες λειτουργούν σωστά. Αν όλα αυτά λειτουργούν σωστά και δεν βρεθεί κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση, τότε, δυστυχώς ... ισχύει το «3».

  9. Καλημέρα σας,

     

    Αν μου επιτρέπετε να πω και εγώ την γνώμη μου με βάση τα ποσά που φαίνονται στο φύλλο δαπανών του διαμερίσματος. Αν κάπου κάνω λάθος στον συλλογισμό μου, διορθώστε με.

    Η ποσότητα που αναφέρετε στο φύλλο είναι 1.760 lt × 0,84 kg/lt = 1.478,4 kg συνολική ποσότητα πετρελαίου που κάηκε τον μήνα Φεβρουάριο.

    Με βάση τα χιλιοστά του διαμερίσματος (296,91 ‰), η ποσότητα του πετρελαίου που αντιστοιχεί είναι : 1.478,4 × 0,29691 = 438,95 kg τα οποία δίνουν ποσό θερμότητας 438,95 kg × 8.500 kcal/kg (με βαθμό απόδοσης λέβητα 85%) = 3.731.089,8 kcal

    Αυτό το ποσό θερμότητας αποδόθηκε στο διαμέρισμα σε 144 ώρες, άρα τα θερμαντικά σώματα που υπάρχουν στο διαμέρισμα πρέπει να δίνουν απόδοση : 3.731.089,8 kcal / 144 ώρες = 25.910 kcal/h ????????

     

    Μου φαίνεται λίγο μεγάλο το ποσό των απωλειών. Δεν νομίζω τα υπάρχοντα σώματα να υπερβαίνουν τις 11.000 – 14.000 kcal/h.

     

    Μάλλον κάτι «άλλο» γίνεται στην οικοδομή.

  10. Και σε μένα μία φορά τα είχα περάσει, στην έκδοση 1.27 και όταν εγκατέστησα την 1.28 δεν χρειάστηκε να τα ξαναδώσω. Ούτε μου τα ξαναζήτεσε όταν είχα απεγκαταστήσει την 1.28, έβαλα την 1.27, την ξαναέβγαλα και ξαναεγκατάστησα την 1.28.

  11. Σελίδα 72, ΤΟΤΕΕ 1 final

     

    Η γωνία β αντιστοιχει στη γωνια που σχηματιζεται απο το οριζοντιο επιπεδο ...

     

    Έχουν σωστό σχήμα αλλά λάθος διατύπωση. Και λογικά να το σκεφτείς, όταν δεν υπάρχει πρόβολος (γωνία 0) ο συντελεστής σκίασης είναι 1 (χωρίς σκίαση δηλαδή.

  12. Να ρωτήσω αν γνωρίζει κανένας για τα κουμπιά επιλογής (όπως π.χ. στην οθόνη «Κτίριο» στο πεδίο όπου γράφουμε καταναλώσεις για ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κλπ και δηλώνουμε για τι αφορούν) τα οποία εμφανίζονται στις αντίστοιχες οθόνες στην βοήθεια αλλά δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα.

    Στην καρτέλα του ηλιακού συλλέκτη δεν θα έπρεπε να δηλώνεται αν χρησιμοποιείται για θέρμανση ή ΖΝΧ (τσεκαρόντας το αντίστοιχο κουμπί) για να μπορεί να το υπολογίζει το πρόγραμμα;

    Σε περίπτωση που υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας ή που θέλει κάποιος να βάλει, τι ποσοστό κάλυψης των αναγκών σε ΖΝΧ μπαίνει στον πίνακα;

  13. Μια διευκρινιστικη ερωτηση.

    Χαριν ευκολιας, μπορουμε απο τον πινακα 3.1 στη σελιδα 41 να λαβουμε το ποσοστο σκυροδεματος στο συνολο της επιφανειας μιας οψης, αναλογως υψους, θεσης και παλαιοτητος κτηριου.

     

    Αυτο το ποσοστο προκυπτει βασει του συνολικου εμβαδου της οψης η του εμβαδου των αδιαφανων δομικων στοιχειων?

    Στο παραδειγμα αναφερει για αδιαφανη δομικα στοιχεια, κατι που δε μου κολλαει γιατι δεν ειναι δυνατον πχ οταν δυο ιδιες οψεις εχουνε ιδιο εμβαδον, η μια με ανοιγματα και η αλλη ανευ, αυτη χωρις ανοιγματα να εχει παραπανω μπετα απο την αλλη...

     

    Ο πινακας στην 1η ΤΟΤΕΕ αναφερει για ποσοστο επι της επιφανειας της οψης του κτηριου.

     

    Καλησπέρα,

    Το ποσοστό αναφέρεται για την μεικτή επιφάνεια της όψης, μαζί δηλαδή με τα κουφώματα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει και από το παράδειγμα εφαρμογής του λογισμικού στην σελ. 11

  14. Καλησπέρα Inzaghi και σε ευχαριστώ για την βοήθεια,

     

    Θα δοκιμάσω να εισάγω το κλιμακοστάσιο και τον φωταγωγό ως μ.θ.χ. για να δω αν θα βγάλει αποτέλεσμα.

     

    [Έβαλα τον μ.θ.χ., δήλωσα τις εξωτερικές του επιφάνειες (τοίχοι, οροφή, δάπεδο στο έδαφος) και τις επιφάνειες προς το διαμέρισμα, αλλά πάλι δεν βγάζει κατάταξη.]

     

    Η οικοδομή είναι του '68 (τώρα πρόσεξα ότι έβγαλε φατσούλα το "8 )" ).

     

    Είχα πάρει αρ. πρωτ. για τους εξής λόγους :

    1. Την 1η φορά που έδωσα τα δεδομένα, είχα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του ΤΕΕ με την 6όροφη πολυκατοικία και αφού έσβησα όλες τις σειρές, έδωσα τα δικά μου στοιχεία. (Συγνώμη που δεν το ανέφερα προηγουμένως). Αυτό το είχε κατατάξει «Δ». (Το παράδειγμα της οικοδομής είναι «Β»). Ξεκινώντας ένα κενό αρχείο και δίνοντας τα στοιχεία, πατώντας εκτέλεση δεν έκανε τους υπολογισμούς για να ανοίξει το παράθυρο των αποτελεσμάτων. Έβγαζε το μήνυμα ότι δεν έχει οριστεί η χρήση του κτιρίου. Στην οθόνη «Κτίριο» μπορεί να γραφτεί η χρήση, αλλά αυτό δεν έμπαινε στην αρχική σελίδα με τα γενικά στοιχεία.

    2. Επειδή το διαμέρισμά μου είναι «Τμήμα κτιρίου», ήθελα να δώσω και αυτή την επιλογή μήπως έπαιζε κάποιο ρόλο στους υπολογισμούς που κάνει το πρόγραμμα.

    3. Η αρχική μου σκέψη ήταν αν γινόταν να μπει στο πρόγραμμα, να το προχωρούσα μιας και σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τα κουφώματα φέτος. Απ' ότι είδα στο buildingsnet άφού κάνεις την αρχική εγγραφή για αριθμό πρωτοκόλλου, μετά μπορείς να μπεις και να προσθέσεις ή και να αλλάξεις τα δεδομένα. Οπότε αν τελικά δεν μπορέσουμε να μπούμε στο πρόγραμμα, δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα αν αλλάξω όλα τα στοιχεία με κάποιον άλλον πελάτη; Επίσης, δεν είμαι εγώ ο Ενεργειακός Επιθεωρητής στο γραφείο που συνεργάζομαι, οπότε ούτε από αυτή την άποψη υπάρχει πρόβλημα.

     

    Σχετικά με τα μηχανολογικά, δεν έχει και πολλά :

    1. Θέρμανση με μία σόμπα πετρελαίου. Την έβαλα ως "Ανοιχτή εστία καύσης", 21 kW (18.000 kcal/h).

    2. ΖΝΧ ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 4 kW.

    3. Ψύξη δεν υπάρχει και έβαλα για 45 m² ψυχόμενο χώρο μια αερόψυκτη Α.Θ. 3,5 kW (12.000 BTU), αφού πρέπει υποχρεωτικά να μπει σύστημα ψύξης. (Το διαμέρισμα είναι 87 m²).

     

    Τα στοιχεία του κελύφους τα είχα βάλει όπως αναφέρεις και εσύ, δηλαδή Βόρειος και Δυτικός τοίχος με τα κουφώματά τους (ξύλινα τα οποία τα μέτρησα ακριβώς τις διαστάσεις τους και έβγαλα το U) και την οροφή που είναι το μπαλκόνι του ρετιρέ (27 m²).

  15. Καλημέρα σας,

     

    Για εξάσκηση (για ενεργειακό πιστοποιητικό) στο πρόγραμμα του ΤΕΕ-ΚΕνΑΚ, περνάω τα δεδομένα από το σπίτι που μένω και έχω κάποιες απορίες. κατ' αρχάς το διαμέρισμα είναι στον 3ο όροφο οικοδομής (Ο.Α. του 1968), οπότε μιλάω για «Τμήμα κτιρίου» (έστω ότι έρχεται ένας πελάτης που θέλει μόνος του να αλλάξει κουφώματα στο διαμέρισμά του) . Από επάνω είναι ρετιρέ, οπότε το 31% περίπου της οροφής είναι στον εξωτερικό αέρα.

    1. Τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικοδομής (κλιμακοστάσιο, διπλανό διαμέρισμα και διαμερίσματα επάνω και κάτω) καθώς και με την διπλανή οικοδομή, τις περνάμε στο πρόγραμμα; ή όχι (επειδή δεν έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα αλλά με κλειστούς χώρους, άσχετα αν αυτοί θερμάινονται ή όχι);

    2. Την διαδικασία εισαγωγής δεδομένων την είχα κάνει 2 φορές. Την 1η είχε βγάλει κατάταξη σε Δ. Αυτό είχε γίνει αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Την Παρασκευή έκανα καταχώρηση των δεδομένων, πήρα αρ. πρωτοκόλλου (την 1η φορά δεν είχα πάρει αρ. πρωτ., απλά έβαζα τα δεδομένα στο πρόγραμμα), αλλά μετά την εκτέλεση δεν δίνει κατάταξη. Εμφανίζει παύλα «-». Στα «Αποτελέσματα» στον πίνακα «Ενεργειακές απαιτήσεις» έχει νούμερα και για το κτίριο αναφοράς και για το υπάρχον. Στους άλλους 2 πίνακες όλες οι τιμές είναι 0. Γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να φταίει;

    3. Στην οθόνη «Κτίριο» στο κάτω μέρος όπου δίνουμε τις καταναλώσεις ενέργειας, σε εμένα δεν έχει τα κουτάκια επιλογής στις μορφές ενέργειας. Έτσι πρέπε να το εμφανίζει; Στην βοήθεια του προγράμματος τα δείχνει τα κουτάκια επιλογής. Το πρόγραμμα είναι ενεργοποιημένο.

     

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

     

    Επίσης, να αναφέρω ένα συμπέρασμα σχετικά με το «Εξοικονόμιση Κατ' Οίκον» από την 1η φορά που είχα εισάγει τα δεδομένα στο πρόγραμμα και είχε βγάλει κατάταξη. Με την εναλλακτική πρόταση για αλλαγή κουφωμάτων, η κατάταξη δεν άλλαξε πολύ, από 1.62 πήγε στο 1,51. Μάλλον με μόνο αλλαγή κουφωμάτων λίγο δύσκολα αλλάξει κατηγορία ένα σπίτι για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Και η πλειοψηφία των πελατών μόνο για τα κουφώματα ενδιαφέρονται.

  16. Καλημέρα,

     

    Σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 20 του Ν.3526/2007, για αύξηση δυναμικότητας των κλιβάνων μέχρι 30% ισχύουν οι χώροι όπως είχαν εγκριθεί (για αρτοποιεία προϋφιστάμενα του Ν.3526), οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στον κάθε χώρο επαρκούσαν για την νομοθεσία που ίσχυε τότε που είχε εκδοθεί η άδεια λειτουργίας (το 1972).

    Τα απαιτούμενα τετραγωνικά με τον Ν.3526/2007 είναι λιγότερα από την προηγούμενη νομοθεσία και με την ελαττωμένη παραγωγικότητα των κλιβάνων (απόφαση Οικ. 4730/209/Φ.17.1/2008), λογικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

  17. Καλησπέρα σας

     

    Γνωρίζει κάποιος/κάποια συνάδελφος αν υπάρχει καμία διευκρινιστική εγκύκλιος για το αν μπορεί πρατήριο άρτου να είναι ενσωματωμένο σε ζαχαροπλαστείο με ή χωρίς εργαστήριο (καταστήματα άρθρου 39 της Α1β/8577/1983);

     

    Στον Ν.3526/2007 στο άρθρο 14, παρ. 1, αναφέρει ότι : «1. Η πώληση των προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται μόνο από τα αρτοποιεία και τα πρατήρια άρτου. Κατ΄ εξαίρεση, η πώληση προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται και στα ζαχαροπλαστεία, στα γαλακτοπωλεία, στα καταστήματα τροφίμων και ζαχαρωδών προϊόντων, στα μεικτά καταστήματα τροφίμων και στις υπεραγορές τροφίμων, με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 4, εφόσον χορηγηθεί για τα καταστήματα αυτά άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου. …».

     

    Στο Τμήμα Υγιεινής που ρώτησα επιμένουν ότι αναφέρεται στα καταστήματα του άρθρου 43 της Α1β/8577/1983 (πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής) και όχι στου άρθρου 39. Δεν έχουν κάποιο επίσημο χαρτί για αυτό, αλλά το στηρίχουν στο ότι πρατήριο άρτου σε κατάστημα με καθισμένους πελάτες δεν μπορεί να γίνει.

     

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας :).

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.