Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

tasosgt

Members
  • Περιεχόμενα

    31
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by tasosgt

  1. up. Ορθώς καταλάβαινα. Πλέον δεν υπάρχει καμία σύνδεση ΤΕΕ με οφειλές αυτοαπασχολούμενου, δεν χρειάζεται διαγραφή. Από την 01.01.2017, έχει ο καθένας το δικαίωμα να είναι και μόνο μισθωτός μηχανικός. Με συγχωρείτε για όσους ήταν ευκρινές, για εμένα δεν ήταν με ότι διάβαζα εδώ.
  2. Καλησπέρα σε όλους και καλά κουράγια, Μια ερώτηση εάν το έχει συναντήσει κανείς. Στο δικό μου μυαλό, βάσει της παρακάτω εγκυκλίου, https://www.efka.gov.gr/el/aposyndese-tes-asphalises-ton-aytoapascholoymenon-proen-etaa-tsmede-kai-etaa-tan-dikegoron-apo-ten ΕΓΚ 16 - 16/03/2018 δεν έχει σχέση η εγγραφή στο ΤΕΕ με τις εισφορές αυτοαπασχολούμενου. Δεν έχεις κάνει έναρξη με ΚΑΔ ή έχεις διακόψει δραστηριότητες πριν την 01012017, δεν πληρώνεις τις εισφορές για το διάστημα που δεν είσαι μισθωτός. Όταν δουλεύεις ως μισθωτός μηχανικός, αυτές καταβάλλονται από την εταιρεία σου , τέλος. Έχει πάει κανείς με την συγκεκριμένη εγκύκλιο και του αρνήθηκαν να του διαγράψουν τις εισφορές ή τον έστειλαν αναγκαστικά να διαγραφεί από το ΤΕΕ; Με ποια αιτιολογία; Όπως και να έχει, εάν κάποιος έχει εμπειρία και το δει, ας απαντήσει, θα σας ενημερώσω μετά την επίσκεψή μου όπως και να έχει. Καλή συνέχεια !
  3. Καλημερα σε ολους, Ευχομαι σε ολους τα καλυτερα και επανερχομαι στο θεμα με τα παρακατω links. Η ημερομηνια ειναι σημερινη. Εχουμε καποια αλλαγη; να χαρουμε η οι τυποι τοσο καιρο δεν μπηκαν στο κοπο να αλλαξουν τα κειμενα ; Παιδια, γραψτε λαθος , παρασυρθηκα απο αυτο που θα ηθελα σορυ Ευχομαι να βγαλετε μια ακρη οσοι τρεχετε ακομη. Καλημερα και παλι
  4. Καλημέρα, Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο αλλά πρέπει να δώσω εύσημα στον colin (ή στην ) για την καταπληκτική φωτογραφία. Παρακαλώ αν γνωρίσεις τον μηχανικό που υπόγραψε το συγκεκριμένο έργο να του υποβάλεις το σεβασμό μου. Παράλληλα, προτείνω στους διαχειριστές να κάνουμε και έναν ετήσιο διαγωνισμό με τα πιο @@ματα έργα. Καλή Ανάσταση σε όλους!
  5. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το αντίθετο χρειάζομαι. Να κάνω την αίτηση με τα δικά μου στοιχεία αλλά επειδή υπάρχει περίπτωση να μην δύναμαι μετά να αναλάβω την εγκατάσταση, να συνεχίσει άλλος μηχανικός. Γνωρίζει κάποιος με σιγουριά?
  6. Μιας και και το Forum είναι όαση, μήπως γνωρίζει κάποιος αν μπορούμε να έχουμε αλλαγή μηχανικού κατά την διάρκεια μιας εγκατάστασης Φ/Β με το πρόγραμμα των στεγών? Εξηγούμαι, άλλος μηχανικός να αναφέρεται στην αρχική αίτηση και να υπογράφει τα αρχικά σχέδια και άλλος μηχανικός να παραδίσει τα τελικά? Ευχαριστώ
  7. 'Οσον αφορά το γυαλί που αναφέρεις, αυτό που λέει η εταιρεία είναι αρμόδια και υποχρεωμένη να το εγγυηθεί. Αν αυτό σε εξασφαλίζει, καλώς. Αυτό που αναφέρεις για το ματ γυαλί σε πλαίσια είναι αληθινό αλλά δεν νομίζω ότι το albarino θα είναι καλύτερο. Εφόσον ψάχνεσαι με το γυαλί γιατί δεν μπας Scheuten ?
  8. Να προσέχεις όμως γιατί στο πυραμοειδές, όπως το αναφέρεις, πιθανώς να έχουμε επικάθιση σκόνης κ.τ.λ. που μας οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
  9. Sorry φίλοι και Γιώργη ευχαριστώ που δεν με έδωσες αλλά έκανα λάθος. Η λογική είναι η ίδια με ότι προείπα αλλά η θερμοκρασία στην οποία μετράμε την θερμοκρασία κυψέλης είναι 20 και όχι 25, με τις συνθήκες που λέει ο Γιώργος + wind velocity 1m/s.
  10. Tnoct σημαίνει ότι στους 25 βαθμούς περιβάλλοντος (ελεγχόμενο περιβάλλον) με συγκεκριμένες συνθήκες, η θερμοκρασία κυψέλης είναι 44 βαθμούς. Έτσι αν ένα πλαίσιο έχει Tnoct 44 ενώ ένα άλλο 47, σημαίνει ότι στο δεύτερο η κυψέλη ανεβάζει πιο γρήγορα θερμοκρασία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  11. Καλημέρα σε όλους, Όλα τα πλαίσια σοβαρών εταιριών είναι καλά. Και μερικές κινέζικες κάνουν σοβαρή δουλειά και στην τελική για αυτό που πληρώνεις είναι μια χαρά λύση. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι τι πληρώνουμε (γιατί τα βαφτίσια καλά κρατούν). Χρήσιμο site για κάθε ενδιαφερόμενο (ελπίζω να μην κάνω διαφήμιση) : http://www.photon.info/photon_site_db_solarmodule_en.photon?ActiveID=1242
  12. Εντάξει φίλοι, Δεν υπάρχει ταράτσα που να παίρνει 10 kWp χωρίς σκιάσεις αλλά μπορεί να υπάρχει με 9,5 kWp. Ότι θέλει καθένας. Όπως υπάρχει και σύστημα σε στέγη με αίτηση 5,1 kWp τριφασικό, για μισό πλαίσιο παραπάνω, τριφασικό! Όλα υπάρχουν και όλα γίνονται, αρκεί να ξέρει ο καθένας τι κάνει και να το λέει. Δεν νομίζω όσοι κάνουν στέγες με σκιάσεις να βάζουν opti ή tigo ή solaredge και να περιλαμβάνουν στην προσφορά αλλάγη πλαισίου μετά από α χρόνο λόγω γηρανσής του. Ή όταν θα σκάσει το πλαίσιο, θα φταίει η κακιά εταιρεία που μας κοροίδεψε και την προτιμήσαμε?
  13. Συνάδελφοι, Με συγχωρείτε αλλά κάτι νομίζω δεν γνωρίζετε. Το ότι έχουν διόδους τα πλαίσια δεν σημαίνει, κάνουμε ότι θέλουμε.Μίλτο θα διαφωνήσω μαζί σου, σκιάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν γιατί η γήρανση που προκαλείται στη κυψέλη δεν μπορεί να προβλεφθεί. Επιπλέον σε 20 χρόνια έργο το να προκαλούμε μια κυψέλη να καεί συνεχώς(φαινόμενο ντόμινο:όλο το πλαίσιο), καμία δίοδος δεν μπορεί να μας το συγχωρέσει. Αλλά πάλι σε εγκατάσταση που κάνει ο καθένας μοναδικός υπεύθυνος είναι αυτός και ο επενδυτής που πρέπει να είναι ενήμερος.
  14. @ pv-t solar Αυτό ακριβώς ήθελα και σε ευχαριστώ. @stayros μην ανησυχείς ούτε αχάριστος είμαι ούτε πρόσωπα θίγω, απλά θέλω πιο συγκεκριμένα πράγματα πριν δεχτώ κάτι. Υ.Γ. 1. Θες να πεις ότι ότι δεν υπάρχουν εταιρείες με 25-50 cent διαφορά κόστους παραγωγής? Υ.Γ. 2. Το FIT έχει παίξει ρόλο στην τιμή πώλησης του γερμανικού, άρα και στην τιμή πώλησης του κινέζικου, άρα και στην τιμή πώλησης του κινέζικου από τον γερμανό Υ.Γ. 3. Προσωπική γνώμη εκφράζω με κάθε τι που γράφω, δεν επιβάλω κάτι και επιθυμώ να μην μου επιβάλουν αν δεν έχουν στοιχεία να το αποδείξουν. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να δεχτούμε τις διαφορετικές γνώμες για τον SE σε άλλο ποστ. Έαν είχες αρχίσει, παραθέτοντας τα στοιχεία σου, παρά αξιώνοντας καθολική αποδοχή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ (το ότι εγώ μπορεί να αμφισβητώ ακόμα και τον Asbeck θα ήταν καθαρά δικό μου ζήτημα).
  15. Χα, χα, Και από DB δεν ξέρω και από συμβόλαια δεν ξέρω, πάλι καλά που είσαι εσύ και οι άνθρωποι που έχουν επίπεδο και γνώση και μαθαίνουμε κάτι και εμείς οι αδαείς. Στοιχεία θέλω όμως, εγώ δεν ισχυρίζομαι κάτι, εσύ το κάνεις. Έστω το περιοδικό που λες. Το ψάξου να το πεις εκεί που σε παίρνει. Εγώ ψάχνομαι εδώ και αν θες οδηγησέ με, σοφιστείες δεν ακούω από κανέναν. Στοιχεία, φίλε. Αυτή την αλήθεια, που λες. Ότι κάνεις upload, καλό είναι, μην ανησυχείς. Μοίρασε τη γνώση και εμείς εδώ θα σε λατρέψουμε.
  16. Καλημέρα Αν και νομίζω θα γίνω κουραστικός. Τι σημασία έχει το πυρίτιο? Ας πούμε ότι η κυψέλη έχει σημασία, αφού και ευρωπαίοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κατά κόρον ασιάτικη. Από την αρχή όμως, μέχρι την τελική συναρμολόγηση απέχει πολύ. Π.χ. ο έλεγχος της κυψέλης, και οι Deutsche Cells έχουν σφάλματα και φεύγουν από την γραμμή παραγωγής. Έστω ότι ελέγχονται με τις ίδιες φασματογραφικές κάμερες Γερμανία-Κίνα, αυτός που δουλεύει τις κινέζικες κάμερες πληρώνεται ελάχιστα. Άρα, να μια μικρή διαφορά κόστους, χώρια που εγώ νομίζω ότι ο κινέζος δεν ελεγχει καθόλου και εάν εμφανιστεί σφάλμα, του είναι πολύ φθηνό να αλλάζει κατευθείαν το πλαίσιο. Τις κυψέλες στη ράχη, τις περισσότερες φορές δεν τις τοποθετούμε εμείς αλλά κάποια μηχανή που έχουμε πληρώσει χρυσάφι και όχι άνθρωποι, μηχανή η οποία καταναλώνει ρεύμα στη Γερμανία, που δεν νομίζω να έχει το ίδιο κόστος με το ρεύμα στη Κίνα, μηχανή που αν χαλάσει θα έρθει να την φτιάξει ένας που δεν θα πάρει τα ίδια λεφτά με αυτόν στη Κίνα, και μετά θα καθαρίσει μια καθαρίστρια που επίσης δεν θα πάρει τα ίδια λεφτά και επίσης δεν θα έχουμε δώσει τα ίδια λεφτά για την ασφαλειά της. Τέλος πάντων συνάδελφοι, το κουράζω και με συγχωρειτε αλλά το θέμα μου είναι ότι για να τρέξεις μια βιομηχανική επιχέιρηση στην Κίνα, κάποιο λόγο έχεις που πήγες και όχι το 10% που λέτε. Εάν αυτό νομίζετε, καλώς το νομίζετε, αλλά εγώ Γερμανοκινέζικο με αυτές τις τιμές που δίνουν δεν θα έπαιρνα. Σε όλη την πορεία των ΦΒ, οι κινέζοι ήταν 25-50 cents κάτω από τους Γερμανούς, χωρίς να oρίζουν την τιμή τους βαση κόστους αλλά οριζοντάς την βάση της γερμανικής, μην πω βάση του γερμανικού FIT, και του volume που είχαν κλείσει. Τώρα που οι γερμανοί δεν μπορούν να πέφτουν όπως οι κινέζοι, πήγαν εκεί την παραγωγή, λογικό. Έτσι και αυτοί την δουλειά τους κάνουν και οι προηγούμενοι ανταγωνιστές τους, έγιναν φίλοι τους. Καλό ΣΚ εύχομαι σε όλους
  17. Αγαπητέ PV-t Solar, άλλο αξίωμα και άλλο θεώρημα. Εκτός αν έχεις να μας δείξεις κανένα τιμολόγιο από Γερμανική εταιρεία που αγοράζει από κινέζο, πράγμα που μεταξύ μας πολύ θα ήθελα να δω. Αυτό το 12% δεν με ψήνει με τίποτα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια εταιρεία να μπλέξει με τους κινέζους (πολλά πλαίσια ίδιας παραγγελίας από εταιρεία κολοσσό παραδόθηκαν μέχρι και με διαφορετικά junction boxes,άστα) για 14 σεντ διαφορά το πολύ στο κόστος παραγωγής. Χώρια που για αυτό το ποσό, κανένας 'σοβαρός' επιχειρηματίας δεν θα πήγαινε σε κινέζικης προέλευσης πλαίσιο. Έχεις δει προσφορές που κατεβάζουν μεγαλοεταιρείες με κινέζικα για EPC? Περισσότερο μου κάνει για επιχείρημα εταιρείας που κατασκευάζει Κίνα και δεν θέλει να νομίζουν οι πελάτες της ότι τους κλέβει με την μικρή διαφορά που έχει. Επαναλαμβάνω ότι εκφράζω προσωπική άποψη και δεν θέλω να θίξω κανέναν αλλά από την άλλη θέλω αποδείξεις όταν κάποιος διαρρηιγνύει τα ιματιά του.
  18. Καλησπέρα και από εμένα, +1 στον jsk για τα country of origin του κάθε πλαισίου ίσως δεν εχω δικαίωμα να μιλώ, αλλά υποφέρουμε από εταιρείες γερμανικές που κατασκευάζουν και αλλού. Παραπληροφόρηση σε όλο το μεγαλείο. Τουλάχιστον να ξέρουμε τι παίρνουμε.
  19. Φίλοι και φίλες, μήπως έχει πέσει στα χέρια κάποιου αυτή η εσωτερική οδηγία της ΔΕΗ διότι θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμη? Αν μπορεί, ας μου τη στείλει pm. Βέβαια τι εσωτερική θα ήταν, αλλά λέω μήπως?
  20. Καλημέρα σε όλους, Θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι όσον αφορά την συγκεκριμένη συζήτηση. Δείχνει σαν να ξεχνάτε όλοι την σημασία του Tnoct σε ένα πλαίσιο. Κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Αν στους 20 βαθμούς με 800W/m2 ένα πλαίσιο έχει 4 βαθμούς διαφορά με ένα άλλο, σημαίνει ότι δεν 'αρπάζει' τόσο εύκολα. Άρα συγκρίνοντας δυο πλαίσια σε ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες, θα έχουν διαφορετική θερμοκρασία κυψέλης. Αν πούμε ότι η η διαφορά έχει μείνει (εγώ πάντως πιστεύω ότι θα έχει αυξηθεί) πρέπει να υπολογίσουμε 4* ΤΚ Pmmp του πλαισίου με μικρότερο Tnoct. Παρατηρείτε κάτι στις τελικές τιμές? Αυτά για να ξέρουμε τι αγοράζουμε. Καλή Εβδομάδα
  21. Εννοώ πλήρη αντικατάσταση όλων των υλικών όχι μεταγκατάσταση. Ίδιο πάρκο μετά από χρόνια, αλλαγή όλων των υλικών με όχι ίδιας τεχνολογίας. Αν δεν έχετε κάτι υπόψη σας πιθανό να είμαι τελείως λάθος και κακώς το ανέφερα. Συγνώμη αν spamara
  22. Καλημέρα σε όλους, Κάτι νομίζω είχε αναφερθεί αλλά δεν θυμάμαι που ακριβώς να ψάξω και το φέρνω ξανά στο προσκήνιο. Γνωρίζει κανείς αν κατά την ανακατασκευή του πάρκου, ο επενδυτής παίρνει τιμή την στιγμή που ισχύει όταν ανακατασκευάζει ή αν διατηρεί την παλαιά του τιμή. Νομίζω ότι κλειδώνει την καινούρια τιμή (νόμος που υπάρχει στη Γερμανία). Συγχωρείστε την αγνοιά μου και ευελπιστώ σε κάποιον που 'γνωρίζει', όχι εικασίες. Ευχαριστώ
  23. Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία. Φίλοι, μην ξεχνάμε ότι το φωτοβολταϊκό είναι επένδυση. Το να αναφερόμαστε στον πληθωρισμό δεν είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα. Ο πληθωρισμός ισχύει για όλα τα δεδομένα. Δεν νομίζω όταν βάζουμε λεφτά στην Τράπεζα (κυνηγάμε 0.5 βαθμό επιτοκίου), να μας αναφέρει κανείς ότι πρέπει να αφαιρέσουμε από αυτό τον πληθωρισμό. Στην τελική το δάνειο που θα πάρουμε από την Τράπεζα, μπορεί να διαρκέσει 20 χρόνια, να έχει επιτόκιο 6,7% αλλά πουθενά δεν αναφέρεται από τους κατήγορους των Φ/Β ότι με αυτή την λογική το δανειό μας έχει επιτόκιο 3,7%. Το σημαντικότερο με τα Φ/Β, όταν προσεγγίζονται σωστά και με μια σοβαρή μελέτη είναι ότι ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης (IRR) αγγίζει το 30-35% ακόμα και το 40% σε καλές περιπτώσεις (τοποθεσία, καλός εγκαταστάτης) αλλά σε καμία περίπτωση δεν πέφτει κάτω του 20%. Αυτό σημαίνει ότι στην χειρότερη περίπτωση παίρμουμε 17% επιτόκιο. Μας χαλάει? Τι εναλλάκτικές έχουμε? - Χρηματιστήριο ( δεν σχολιάζω) - Τα λεφτά στην Τράπεζα ( καταπληκτική λύση) - Real Estate (Πολύ δύσκολο κομμάτι, χωρίς να αναφερθούμε στο καινούριο τρόπο φορολόγησης). Αν το έχετε, κάντε το. Αυτά τα ολίγα και όλες τις ευχές μου για ότι ο καθένας επιθυμεί. Υ.Γ. Για τα Φ/Β στις στέγες δεν μπαίνω σε διαδικασία καν να εξηγήσω. Συγνώμη αλλά όποιος έχει στέγη και δεν βάζει είναι χαζός. Διορθώνω, το σύνηθες IRR 20-25% με μέγιστο το 30% αλλά και πάλι παραμένει ότι καλύτερο σε επένδυση
  24. Καλά τα λες Ντάνκαν (και εγώ στο ίδιο κλίμα είμαι). Το κόστος στο ALBA το ξέρεις ? Χώρια που νομίζω και σε χρόνο δεν με παίρνει, δεν έχω τόσο ελεύθερο. Ευχαριστώ πάντως
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.