Μετάβαση στο περιεχόμενο

basthepap

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by basthepap

  1. Ευχαριστώ που μοιράζεσαι την εργασία σου.
  2. Διαπιστώνω ότι η διαφωνία μας αφορά την "τεχνική" και όχι την ουσία της διαδικασίας.
  3. Πολύ σωστά συνάδελφε. Και εκπλήσσομαι που ξέρεις όλα αυτά! Τότε ΚΑΤΕΕ. Βεβαίως το σκυρόδεμα το έμαθα με τη μέθοδο των επιτρεπομένων τάσεων. Βεβαίως ο τότε αντισεισμικός κανονισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό. Όπως και η τοπογραφία και η εδαφομηχανική και ο κτιριοδομικός και ο ΓΟΚ κλπ. Και για να σε αβαντάρω λίγο, τότε δεν ξέραμε και τι είναι ο Η/Υ. Κάναμε μάθημα πίνακα μια "εξωτική" γλώσσα, τη FORTRAN, χωρίς να έχουμε δει Η/Υ. Ο αστικός μύθος της εποχής έλεγε ότι κάπου σε κάποια υπόγεια της σχολής μας υπήρχαν κάποιοι υπερυπολογιστές, αλλά δεν τους εμφανίζουν γιατί κανένας δεν ξέρει να τους χρησιμοποιεί ! Βεβαίως δεν επιμορφώθηκα από κάποιον επίσημο φορέα για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ο,τι έκανα για την συνεχή επιμόρφωση μου, το έκανα μόνος μου, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Διαφορετικά δεν μπορείς να σταθείς στην αγορά. Αυτή όμως η τακτική της μη συνεχούς επιμόρφωσης, είναι που καταδικάζω τελικά συνάδελφε. Και εν τέλει η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση και όχι μόνο στον ΚΕΝΑΚ. Ας βλέπουμε κάπου - κάπου το ποτήρι μισογεμάτο. Όχι πάντα μισοάδειο. Εγώ όλη αυτή τη διαδικασία (σεμινάρια - εξετάσεις) τη θεωρώ ένα βήμα προς τα εμπρός γιατί είναι και μια ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων έχει διαφορετική άποψη. Κάθε άποψη σεβαστή.
  4. Αν δεν δημιουργήσουμε κόντρες ως επαγγελματικός κλάδος δεν μπορούμε! Πάντα υπάρχει ένα δίπολο όπως Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Εμείς έχουμε : Διπλωματούχοι εναντίον μηχανικών Τ.Ε., μηχανολόγοι εναντίον ηλεκτρολόγων κλπ. Τώρα έχουμε "μόνιμοι - νόμιμοι" εναντίον "προσωρινών - παράνομων. Να δούμε τι θα επιθεωρούμε στο τέλος. Κοιτάξτε το νούμερο του αριθμού πρωτοκόλλου τώρα και συγκρίνετε με τα αντίστοιχα των προηγούμενων χρόνων. Θα σας πιάσει απελπισία. Και ξέρετε κάτι : Αυτό είναι το πραγματικό μας πρόβλημα. Και επί της ουσίας : Βεβαίως πρέπει να δίνουμε εξετάσεις και να πιστοποιούμαστε για κάθε νέο αντικείμενο. Εγώ δηλαδή που πήρα πτυχίο το 1982, όταν η έννοια "εξοικονόμηση ενέργειας" ήταν άγνωστη, θα ισχυριστώ σήμερα ότι είμαι εντάξει ; Κανένας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δεν έχει ακούσει για την ανάγκη της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ; Η τεχνολογία και τα επιστημονικά δεδομένα κάνουν πλέον μέσα σε δύο χρόνια άλματα που παλαιότερα γίνονταν σε τριάντα χρόνια. Έλεος πια. Υποτίθεται ότι είμαστε επιστήμονες και όχι μπακαλόγατοι. Και στο τέλος - τέλος με ποιο δικαίωμα ειρωνεύεστε συναδέλφους που κοπίασαν, έστρωσαν τον κώλο τους, διάβασαν και πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις ; Υ.Γ. Για να προλάβω ειρωνείες και εξυπνακίστικα σχόλια, διευκρινίζω ότι για δικούς μου, άσχετους λόγους δεν έχω δώσει εξετάσεις για μόνιμος ενεργειακός επιθεωρητής.
  5. Λίγο καθυστερημένο και ίσως άσχετο : Διάβασα σε διάφορα σημεία ότι "ίσως" ή "δεν ξέρω σίγουρα" ή "κάποιες πολεοδομίες ψαγμένες δεν το δέχονται" κλπ σε σχέση με το αν μηχανικοί Τ.Ε. έχουν το δικαίωμα να χορηγούν βεβαιώσεις χώρου κύριας χρήσης. Συνάδελφοι ΕΛΕΟΣ. Είναι δυνατόν να αποπροσανοτολίζετε με τόσο ελαφρά τη καρδία, νέους -κυρίως- συνάδελφους Τ.Ε. λέγοντας τους ότι δεν έχουν το δικαίωμα ή εν κατακλείδι το τεράστιο επιστημονικό υπόβαθρο να χορηγήσουν μία αστεία -ναι ΑΣΤΕΙΑ- βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης ; Και για να προλάβω αντιδράσεις : Την χαρακτηρίζω αστεία, διότι μία απλή ανάγνωση της σχετικής νομοθεσίας μας δίνει όλες τις απαντήσεις. Διαβάζοντας την εγκύκλιο ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/20-11-2013 (ΑΔΑ ΒΛΓΨΝ-ΨΔ7) νομίζω ότι λύνονται όλες οι απορίες. Το τραγικό βέβαια, είναι ότι πλέον πρέπει να ερμηνεύουμε νόμους και εγκυκλίους. Και αυτό ασφαλώς δεν είναι δουλειά μηχανικού (Τ.Ε. ή διπλωματούχου). Εκεί είναι το πρόβλημα. Προς μηχανικούς Τ.Ε. : Συνάδελφοι ΝΑΙ, έχετε το δικαίωμα να χορηγήσετε βεβαίωση. Και αν κάποιος σας αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα, ζητήστε του να σας το βεβαιώσει εγγράφως. Εκεί να δείτε τρέξιμο που έχει να πέσει ...
  6. Συγχαρητήρια που μοιράζεσαι μαζί μας αυτή τη δουλειά σου. Απορία : Γιατί βγάζει (σε εμένα τουλάχιστον) λάθος αποτελέσματα στα εμβαδά των τοίων. Π.χ. αν δώσω τοίχο 3.00*3.00 βγάζει αποτέλεσμα 0.09 τ.μ.
  7. Συνάδελφοι. Επιτρέψτε μου ένα γενικό σχόλιο. ΝΑΙ ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ. Και εσείς που μοιραζόσαστε την πνευματική σας εργασία με τους υπόλοιπους ησαστε αυτή η Ελλάδα.
  8. Στην περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι έχει κοινοτική άδεια και σου προσκομίζει βεβαίωση του Δήμου ότι όντως είχε - κάποτε - εκδοθεί οικοδομική άδεια η οποία χάθηκε, τι κάνεις ; Δηλώνεις στο φύλο καταγραφής, ότι υπάρχει οικοδομική άδεια ; Προφανώς από ότι έχω καταλάβει, τέτοια άδεια δεν υπάρχει. Απλά κάποιος βλαχοδήμαρχος βεβαιώνει ότι υπήρχε και χάθηκε.
  9. basthepap

    LibreCAD

    Δυστυχώς όμως από μία ματιά που έριξα, διαπίστωσα ότι δουλεύει μόνο μα αρχεία DXF.
  10. Πολύ καλή δουλειά. Συγχαρητήρια.
  11. Εδώ είναι η μεγάλη παρεξήγηση : Από πότε το ΤΕΕ έγινε συνδικαλιστικός φορέας ; Εγώ ο δυστυχής νόμιζα ότι είναι "Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ". Συνδικαλιστικοί φορείς είναι οι κατά τόπους σύλλογοι μηχανικών και η ΕΕΤΕΜ. Εχουμε μπλέξει εντελώς τα μπούτια μας.
  12. Τα πράγματα για εμάς (μηχανικοί Τ.Ε.) είναι απλά : 1. Καμμία εμπλοκή του ΤΕΕ στις αμοιβές μας. Το ΤΕΕ μας θεωρεί παρακατιανούς, μας πολεμάει λυσσωδώς, και εμείς με αυτό το σύστημα αμοιβών το χρηματοδοτούμε. Και καλά οι συνάδελφοι διπλωματούχοι μηχανικοί, να ελέγχονται από το ΤΕΕ. Εμείς δηλαδή γιατί να ελεγχόμαστε από κάποιον, που μας κρατάει όμηρους ; 2. Βεβαίως και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υπάρχει ελάχιστη αμοιβή. Για ποιά απελευθέρωση επαγγέλματος μιλάμε ; Το πιο κλειστό επάγγελμα είναι το Δημοσίου υπαλλήλου. Γιατί να μην καταργηθούν και εκεί οι (ελάχιστες) αμοιβές; Μπορεί να προσφερθώ ρε αδελφέ, τώρα με την κρίση να κάνω έκπτωση σε σχέση με την αμοιβή ενός Δημόσιου υπαλλήλου και να του πάρω τη δουλειά ! 3. Κανένα νταβατζιλίκι από καμία τράπεζα. Γιατί να μην επιλέγω εγώ με ποια τράπεζα θα κάνω τις συναλλαγές μου ; Αυτά ...
  13. Συνάδελφοι καλησπέρα. Μέχρι τώρα για να υπολογίσω το προς τακτοποίηση εμβαδόν ενός Η/Χ, αφαιρούσα τους περιμετρικούς τοίχους, που έχουν διαμορφωθεί με το κλείσιμο του Η/Χ. Σήμερα στην πολεοδομία κάποιος υπάλληλος μου είπε ότι δεν τους αφαιρούμε εφόσον δεν υπήρχαν στη οικοδομική άδεια. Και βασίζεται στην εγκύκλιο 5/03-05-2010, όπου αναφέρει "Ως εμβαδόν δαπέδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ) ... ". Ποια είναι η αποψή σας ; Μήπως έχει δίκηο και εγώ τα υπολόγιζα μέχρι τώρα λάθος ; Ευχαριστώ.
  14. Δηλαδή η CIVILTECH που λέει "Επισημαίνεται ότι το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατάταξης και μόνο, ενώ για εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων χρησιμοποιούνται λογισμικά, που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ). Στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης αναγράφεται υποχρεωτικά η έκδοση και η έγκριση του λογισμικού που χρησιμοποιείται. Η Civiltech έχει υποβάλλει αίτημα για άμεση έγκριση της εφαρμογής Energy Building" μας εξαπατά με τόσο χονδροειδή τρόπο ;
  15. Ομολογώ ότι ακόμα δεν δοκίμασα το πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά οφείλω να σε συγχαρώ για την προσπάθεια σου και για το μοίρασμα του αποτελέσματος των κόπων σου με τους συναδέλφους. Εγώ θα επιμείνω στους αρνητικούς χαρακτηρισμούς των εταιρειών τεχνικού λογισμικού. Πέραν του ότι τα προγράμματα τους και τα συμβόλαια συντήρησης τους είναι υπερεκτιμημένα, περισσότερο με ενοχλεί η συμπεριφορά τους. Οταν τους τηλεφωνείς για κάποια διευκρίνιση σε αντιμετωπίζουν με σκαιότατη συμπεριφορά αν δεν έχεις συμβόλαιο συντήρησης. Εχω και παράδειγμα εταιρείας, που τους τηλεφώνησα για να τους επισημάνω κάποιο λάθος τους και αρνούνταν να με ακούσουν διότι δεν είχα συμβόλαιο συντήρησης. Πάντως πραγματικά ο υπολογισμός αμοιβών με το "χέρι" δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Το 1989, που άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των αμοιβών και καθιερώθηκε ο τωρινός, είχα μελετήσει το Π.Δ. και υπολόγιζα τις αμοιβές με ένα απλό επιστημονικό κουμπιουτεράκι. Η πιό δύσκολη πράξη ήταν ο υπολογισμός της κυβικής ρίζας αριθμού. Στη συνέχεια έφτιαξα ένα υποτυπώδες "προγραμματάκι" σε ένα calculator HP 48S (περεμπιπτόντως : θαυματουργά εργαλεία) και έκανα τη ζωή μου πιο εύκολη. Στη συνέχεια βέβαια αγόρασα και εγώ το σχετικό πρόγραμμα του εμπορίου. Τέλος πάντων ελπίζω να υπάρξουν αντίστοιχες προσπάθειες και από άλλουσ συναδέλφους.
  16. 4/ στην περίπτωση που έχουμε ΣΔ του στυλ για τα π΄ρωτα 400μ2 ΣΔ=1 και για τα υπόλοιπα ΣΔ=0,80 και το οικόπεδο είναι >400 με ποιόν ΣΔ κάνουμε τον υπολογισμό της αντιστοιχούσας γης; Στην 4η ερώτηση θα πάρεις τον σταθμισμένο μέσο όρο του Σ.Δ. Δηλαδή θα διαιρέσεις την επιτρεπόμενη δόμηση με το εμβαδόν του οικοπέδου. Το νούμερο που προκύπτει είναι ο εφαρμοζόμενος και ισχύων Σ.Δ. Π.χ. : Εστω οικόπεδο εμβαδού 650 τ.μ. σε οικισμό. Η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 100Χ1.6+100Χ0.8+100Χ0.6+(Ε-300)Χ0.4 = 440.00 τ.μ.. Η δόμηση όμως που τελικά επιτρέπεται είναι 400.00 τ.μ. Αρα ο Σ.Δ. που θα εφαρμόσεις είναι 400.00/650.00 = 0.615.
  17. Καλησπέρα σε όλους. Ξεκινάω με εύκολη ερώτηση και μάλλον "δύσκολη" απάντηση : Η εγκύκλιος 5/03-05-2010 του ΥΠΕΚΑ, αρθρο 6 παρ. 1 αναφέρει : "Το ειδικό πρόστιμο διατήρησης των ρυθμιζόμενων χώρων διαβαθμίζεται ανάλογα του μεγέθους, της χρήσης και της γεωγραφικής θέσης τους (εντός ή εκτός σχεδίου). Ως εμβαδόν δαπέδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοιχοποιίες βάσει τηςΟικοδομικής Άδειας) θεωρείται το άθροισμα όλων των χώρων (Ημιυπαίθριοι, πατάρια, υπόγεια, Ηλεκτρομηχανολογικός όροφος, Pilotis, σοφίτες κλπ) ακόμα και εάν το ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο του 2.20 μ." Τι κατάλαβα εγώ ; Οτι σε κάθε περίπτωση αφαιρούμε όλες τις τοιχοποιίες, εσωτερικές και εξωτερικές. Αν κάποιος έχει κάποια άλλη άποψη, ας μας την πει διότι με αυτό τον τρόπο οι διαφορές στον υπολογισμό του ειδικού προστίμου είναι σημαντικές.
  18. Φίλοι συνάδελφοι καλησπέρα. Μήπως σας βρίσκεται καμιά φόρμα για τη σύνταξη (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ) προυπολογισμού πλήρους οικοδομικού έργου ; Δηλαδή από εκσκαφές μέχρι "το κλειδί στο χέρι" ; Ευχαριστώ.
  19. Η σοφίτα προσμετράται στον Σ.Δ. αλλά : Θα πρέπει να επιτρέπεται ο επί πλέον όροφος, της σοφίτας. Θα πρέπει να έχει τα ελάχιστα ελεύθερα ύψη που προβλέπει ο κτιριοδομικός (2.40 μ. ή 2.20 μ.) Επίσης λάβε υπόψιν σου ότι αν δε σου βγαίνουν τα ύψη, μπορεί να γίνει ενσωμάτωση της σοφίτας στη στέγη. Για σκάλες, που αναφέρεις κλπ δεν γνωρίζω τίποτα και μάλλον δεν ισχύουν.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.