Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

jedi.Yannis

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.452
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    9

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από jedi.Yannis

  1. Καλημέρα
    Έχω δύο στο 8α από 26/2/2024 και 27/2/2024 (σήμερα που γράφω είναι 17/4/2024 - 50 μέρες και γράφει το κοντέρ).
    Πήρα στο ΤΕΕ helpdesk να δω τι γίνεται και μου είπαν (προφορικά), ότι οι έλεγχοι γίνονται σε λογικούς χρόνους, αλλά ο οδηγός δεν έχει κάτι συγκεκριμένο.
    Κάποιοι έχουν ελεγχθεί από όσο έχω ακούσει. Υπάρχει κάποια εικόνα πόσο κάνουν συνήθως ή έχει καμία ενημέρωση άλλος συνάδελφος (να του έχουν πει κάτι πιο συγκεκριμένο).

    Τον ρώτησα αν έχει "μπουκώσει το σύστημα" επειδή είχαμε πολλά στα σκαριά από την αναμονή από Σεπτέμβριο και δεν μου απάντησε....

  2. Στην Θεσσαλονίκη που έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την νέα περιφερειακή (πάνω από την παλιά - γέφυρα 4,5χιλιομέτρων), τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η στατική μελέτη δεν έχει γίνει ακόμα, θα γίνει στο μέλλον. Ευτυχώς τους σταμάτησε το ΣτΕ (και για άλλα πράγματα), μπας και γλυτώσουμε μερικά θύματα.

    Πηγή:
    press project, φάρμα των ζώων

     


    View full είδηση

  3. @angeloskal Βοηθητικοί χώροι όπως λουτρά και αποδυτήρια, τα κολλάς στην χρήση που εξυπηρετούν και στην αντίστοιχη ΘΖ. 
    Δεν ασχολείσαι με τις θερμοκρασίες που απαραίτειτα θέλουν πραγματικά, γιατί θα πάρεις τις τιμές από τις ΤΟΤΕΕ σε κάθε χρήση. Θα μπορούσε να πάει και όλο σαν γραφεία, όπως το περιγράφεις ή μισό γραφεία, μισό ιατρείο. Αν η ανάπαυση των εργαζομένων είναι μικρά δωμάτια (σε σχέση με τις άλλες λειτουργίες, ή κάποιο σαλόνι/καθιστικό, τα κολλάς και αυτά). 
    Δες λίγο και το σενάριό σου. Θα έλεγες ότι μπορεί να μείνουν και Σαββατοκύριακό, χωρίς να δουλεύει κάτι άλλο ή μιλάς για διανυκτέρευση ή για μικρό διάλειμμα για ξεκούραση;

    @Sebastian23 Πας, κάνεις το ΠΕΑ, και θα επιβληθούν επιπλέον εργασίες. Αλλά τι φάση ο ιδιοκτήτης; Δεν πρόλαβε να κάνει εργασίες και πήγε στην φάση 7 για να μην απενταχθεί; 
    Εσύ ουσιαστικά το δουλεύεις σαν Α-ΠΕΑ και κάνεις σενάριο. Δεν γίνεται αλλιώς. Τι θα πει μετά ο σύμβουλος και ο ιδιοκτήτης στο σύστημα, είναι άλλο καπέλο.

  4. On 3/29/2024 at 5:54 PM, GregDel said:

    Υπεύθυνες δηλώσεις;

    Οι επιθεωρητές του Β' ΠΕΑ πρέπει να προετοιμάσουμε υπεύθυνες δηλώσεις;

    Όχι. Το κάνω ως σύμβουλος. Επειδή προσπαθώ να συντονίζω τα πάντα, για να κλείνουν οι υποθέσεις "πιο γρήγορα"... όσο μπορεί να μας αφήσει η κυβέρνηση.....

    Και για το ότι δεν έχουν κάνει τις εργασίες, μπορούν να έχουν εκδόσει τιμολόγια, πριν τις εργασίες, αλλά οι εργασίες πρέπει να έχουν γίνει πριν το Β-ΠΕΑ. Αν σε καλέσουν, πιστοποιείς ότι έχει γίνει και αν δεν πιάσουν τους στόχους, συνεχίζουν εργασίες και κάνουν νέο Β-ΠΕΑ.
    Έτσι λέει ο οδηγός (τουλάχιστον η 6η έκδοση). Αν έχουν βγάλει κι άλλη δεν έχω κοιτάξει. 

    Υ.Γ.
    Δεν μας ενημερώνουν κιόλας κάθε φορά που αλλάζουν κάτι.
    Υ.Γ. 2
    Καλό θα ήταν να μας ενημερώνανε με τις τελικές αλλαγές, έστω λίγο πριν τις αρχικές αιτήσεις. (πολλά ζητάω, έ;;)

  5. Έχει ανοίξει η φάση 8, έχω στείλει ήδη δύο για έλεγχο τελικό. Αλλά όταν μας έχουν στην αναμονή 7+ μήνες, λογικό είναι να τα έχουμε ψιλοέτοιμα και να μπουκώσει το σύστημα στην αρχή.

    Εδώ έχουν περάσει 13 χρόνια εξοικονομώ, και ακόμα διαλέγουν οι τραπεζίτες ποιος θα μπει στο πρόγραμμα και ποιος όχι. Λες και δεν έχουμε κυβέρνηση....

  6. Μπορούσες να αλλάξεις τις εργασίες, με περιορισμό να πιάσεις τον ίδιο ή καλύτερο ενεργειακό στόχο και να μην αυξήσεις τον επιλέξιμο προϋπολογισμό (όχι τον συνολικό). Το Β-ΠΕΑ τυπικά αποτυπώνει όλες τις επεμβάσεις που γίνανε. Άσχετα που στον έλεγχο κοιτάνε ένα νούμερο. Για αυτό κάνουμε και τον πίνακα 6.

    • Thanks 1
  7. Για εργασίες που δεν αλλάζουν επουσιωδώς την αρχιτεκτονική/όψεις του κτιρίου, δεν απαιτείται ΣΑ (ΥΑ 1 ΦΕΚ 313Β/2020). Εδώ ξεχάσανε να γράψουν ότι αυτό καλύπτει και λοιπούς φορείς που ασκούν αρχιτεκτονικό έλεγχο (πχ ΥΠΠΟ) μόνο και μόνο για να μας ταλαιπωρούν.

    Αν έβαψαν την όψη χωρίς έγκριση αρχαιολογίας και τελικά το χρώμα ήταν το ίδιο: "Δεν έβαψαν την όψη!" Ήταν άσπρο, είναι άσπρο, τέλος. (αν αλλάξανε και χρώμα, ας πρόσεχαν....)

    Αν έρθουν για έλεγχο οι αστυνόμοι, και δεν έχεις κάνει την βεβαίωση, αρχικά από το κινητό τους δείχνεις το ΦΕΚ το άρθ. 30 και αν είναι γραφειοκρατικο-κένταυροι, τότε σε σταματάνε, και βγάζεις βεβαίωση.

    Αυτό με την ενημέρωση φακέλου / ενημέρωση ΗΤΚ, είναι μια μπαρούφα που έγραψε κάποιος που νόμιζε ότι όλα τα κτίρια είναι όπως στην τελευταία άδεια. Τώρα αρχίζουν και το παίρνουν πίσω και το αλλάζουν με ενημέρωση ΗΤΚ ή δημιουργία αν δεν υπάρχει.

    ΥΓ. 
    Λίγη υπομονή με την ΗΤΚ. Από το 2010 προσπαθούν να την νομοθετήσουν σωστά, αλλά ακόμα δεν έχουν βρει κάποιον που να ενδιαφέρεται να το κάνει σωστά....

    • Like 1
    • Upvote 1
  8. Σε θερμοκήπιο κατασκευής μέ έγκριση τύπου από το 2016, έγκριση αρχαιολογίας και κατασκευή το 2020, θέλουν ρευματοδότηση.
    Έχω στα χέρια μου το έντυπο της έγκρισης τύπου, αλλά όχι τα θεωρημένα σχέδια που συνοδεύουν την έγκριση.

    Κατ' αρχήν για να δώσω βεβαίωση, ζητάω να μου παρέχουν τα θεωρημένα σχέδια, να πάω να δω τι γίνεται.
    - ο ιδιοκτήτης δεν τα έχει. Έχει μόνο την έγκριση τύπου (αδειόχαρτο) και την πιστοποίηση της κατασκευάστριας εταιρίας για τα υλικά και τις ποσότητες.

    - η υπηρεσία που έβγαλε την έγκριση τύπου, λέει ότι έχουν κατατεθεί δύο αντίγραφα φάκελος με πολλά σχέδια, και το ένα μένει στην υπηρεσία, το άλλο το παίρνει η εταιρία (όχι ο ιδιοκτήτης). Πρώτο περίεργο....
    - η εταιρία μου λέει ότι δεν κατατίθενται και δεν θεωρούνται κατόψεις, όψεις, τομές κλπ, αλλά μόνο η ΒΚΜ (Βασική Κατασκευαστική Μονάδα) και οι υπολογισμοί (Δεύτερο περίεργο)....

    Και διαβάζω στο ΦΕΚ του 2020 ότι:
    1) αντίγραφο της έγκρισης τύπου λαμβάνει και ο ιδιοκτήτης (για ιδία χρήση)
    2) κατατίθενται στην υπηρεσία μεταξύ άλλων και κατόψεις, όψεις, τομές, τρισδιάστατο αξονομετρικό

    ------------
    - Πριν το 2020, δεν κατέθεταν πλήρη σχέδια;
    - Για να βεβαιώσω νομιμότητα (και κατ' επέκταση ηλεκτροδότηση), δεν θα χρειαστώ αυτά τα σχέδια;
     

  9. Δεν ήθελα να πω ότι γενικώς δεν εμπίπτει στον περιορισμό των 3μ. Εννοούσα ότι ο μόνος τρόπος να ισχύει το "δεν αλλάζει η όψη" είναι να μην εμπίπτει. Κακή διατύπωση εκ μέρους μου / την διόρθωσα.

    Ο ΝΟΚ με τις τελευταίες του αλλαγές (από το 2020 και μετά) έχει γίνει σαφής σε αυτό με τα 3 μ. για την θερμομόνωση. Απλά σημειώνω ότι έρχεται σε αντίθεση με την διατύπωση, ότι με αυτό τον τρόπο δεν αλλάζει η όψη. Η μία διάταξη αναιρεί την άλλη. Γενικά ο ΝΟΚ δεν είναι σαφής στο πώς θα τηρήσεις και τις δύο απαιτήσεις (και να μην αλλάζει η όψη, και να "μπαινο-βγαίνεις" με την θερμομόνωση σε διάφορα ύψη και να κάνεις δόντια - διακοσμητικές προεξοχές-εσοχές).
    Ή το κάνεις "αβαβά" και λες ότι δεν αλλάζει η όψη, ή ζητάς παρέκλιση από την μία από τις δύο απαιτήσεις και μπλέκεις. 

    Επίσης ο ΝΟΚ έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του, στην περίπτωση των υδρορόων. Στο ίδιο άρθρο (16) αναφέρει ότι οι υδρορόες και σταματάνε στα 3μ και ως εγκατάσταση ακολουθούν τις προδιαγραφές, οι οποίες (όπως προβλέπεται στον κτιριοδομικό), κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο.
    Γενικά ο ΝΟΚ δεν είναι σαφής στο πώς εφαρμόζεις και τις δύο απαιτήσεις.

    Στο κομμάτι της θερμομόνωσης είναι πιο "ανεκτικός", καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σύσταση (πχ να αποφεύγονται οι θερμογέφυρες. Το τελευταίο είναι προσωπική άποψη/σχολιασμός. 28 χρόνια ΚΘΚ, δεν πάθαμε και τίποτα με τις θερμογέφυρες. Τώρα το έχουν κάνει ανατολικό ζήτημα και με τα nZEB μάλλον θα γίνει χειρότερο.

  10. Έχουν κακο-γραμμένο το ΝΟΚ και όλα αυτά περί θερμομόνωσης σε διάφορες ΥΑ.
    Όταν τον γράφανε, θεωρούσαν ότι θα θερμομονωθεί το κτίριο όλο μαζί (από το πεζοδρόμιο μέχρι το δώμα) ή με το ίδιο πάχος και στην ίδια πλευρά του τοίχου (εξωτερικά).

    Μετά κάνανε τα εξοικονμώ και τα θερμομονονώνουν διαμέρισμα-διαμέρισμα.
    Επίσης οι Ευρωπαϊκοί στόχοι και το ΕΣΕΚ προβλέπουν να μονωθούν όλα τα κτίρια.

    Ελέγχεις το τελικό-τελικό αποτέλεσμα (όλο το κτίριο μονωμένο και θεωρείς ότι θα γίνει στο ίδιο πάχος).

    Και πάνω σε αυτό για το δόντι:
    Για να πετύχεις την απαίτηση να μην αλλάζει η όψη, πρέπει η θερμομόνωση να μπαίνει σε όλο το ύψος της όψης (μέχρι το πεζοδρόμιο). Δηλαδή να μην εμπίπτει στον περιορισμό των 3μ, του ΝΟΚ, γιατί τότε θα "άλλαζε" η όψη και κατά τον νομοθέτη, με την μόνωση δεν αλλάζει.

    Αυτό βέβαια είναι ψιλά γράμματα για το δημόσιο. Η βασική προσέγγιση είναι:
    "Έστω ότι με την θερμομόνωση δεν αλλάζει η όψη...." 

  11. Το Β είναι σαν το Α.

    Θες όμως μια συνεννόηση για το στήσιμο της σκαλωσιάς (δεν μπορούν να στο απαγορέψουν, αλλά μην πας για καβγά από την αρχή).


    Το Γ, πρέπει να σε αφήσει ο άλλος να πατήσεις στο μπαλκόνι του (όπως θα έκανε υποχρεωτικά σε κάθε περίπτωση συντήρησης.
    Όσο για τον χώρο, που θα του φας, προσπάθησε να τον ψήσεις (ότι και καλά θα κάνει και αυτός μετά έτσι κι αλλιώς κλπ).
    Αλλιώς ή το αφήνεις για το μέλλον ή το κάνεις από μέσα (δεν θα το έκανα προσωπικά, για τις θερμογέφυρες. Θα το άφηνα στις καλένδες).

     

  12. Από τον αριθμό λειτουργικών ενοτήτων (αυτόνομων κατοικιών).
    Μονοκατοικία έχεις όταν έχεις μία κατοικία.
    Η μονοκατοικία έχει μόνο "μία κτιριακή μονάδα"
    ν.4122/2013 αρθ. 2-2
    2. «Κτιριακή μονάδα»: τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή
    ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά.

    Η πολυκατοικία έχει πολλές τέτοιες.

  13. @BlueEyes Όχι δεν υπάρχει κάπου στην νομοθεσία αυτό. 
    Ούτε ο ΚΕΝΑΚ, ούτε ο ΝΟΚ κλπ παρακολουθούν την ιδιοκτησιακή διαίρεση (και καλά κάνουν).

    Στην Τεχνική Οδηγία του ν.4495/17 για το αρθ. 107 παρ. 1 έχουν κάνει μια τέτοια αυθαίρετη διάκριση, όπου αν εφαμρόσεις το νόμο κατά γράμμα, αγνοείς την Τ.Ο.. Μάλλον αυτός που την έγραψε, νόμιζε ότι μόνο για συμβόλαια ελέγχεις τις ιδιοκτησίες (το σύνηθες με τα αυθαίρετα, αλλά δεν ισχύει πάντα) και έγραψε ότι έγραψε.

    Ο ανεξάρτητος λειτουργικά χώρος είναι αυτός που έχει δική του πόρτα και είναι αδιάφορο αν είναι μία, δύο ή μισή ιδιοκτησία. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την ΕΕΔΜΚ για συνέννωση λειτουργική διαμερισμάτων. Δημιουργείς μία λειτουργία με δύο ιδιοκτησίες.

    Στο εξοικονομώ, πάλι μπήκαν οι γνωστοί άγνωστοι, που γράφουν ότι τους κατέβει και περιπλέκουν τα πράγματα περισσότερο από όσο πρέπει. Βάζοντας την ΗΤΚ να ελέγχει την νομιμότητα, αντί για το αρθ. 107 του ν.4495/17, ουσιαστικά παρανομούν, διότι αν το διαμέρισμά σου είναι νόμιμο, δεν απαγορεύεται η ΕΕΔΜΚ, για τις μονώσεις.


    Για πολυκατοικία/μονοκατοικία/χρήση/διαμέρισμα κλπ σου προτείνω να διαβάσεις τον ΚΕΝΑΚ ή/και τον κτιριοδομικό. Είναι πολύ πιο σαφείς....επειδή δεν ανακατεύτηκαν συμβολαιογράφοι...

    Υ.Γ.
    Το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, θα ήταν να ελέγχεις με νομιμότητες/ΗΤΚ κλπ ότι τμήμα θες κάθε φορά. Από την στιγμή που στις δικαιοπραξίες θα μεταβιβαζόταν ολόκληρη η ιδιοκτησία, την ελέγχεις ολόκληρη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πράτεις ανάλογα.

    Υ.Γ. 2
    Αλλά όπως έχουμε πει και αλλού, επειδή σε πολλές περιπτώσεις "νομοθετεί το σύστημα", συμπληρώνουμε τα κουτάκια, όπως νομίζουμε, ώστε να πλησιάζει αυτό που θέλουμε να κάνουμε στο γράμμα του νόμου.
    Πχ αυθαίρετα: το οικόπεδο δεν έχει άδεια μόνο για τα τμήματα καθ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας και είσαι κατηγορία 4. Εννοείται βάζεις άδεια για τα υπόλοιπα, και χαλάς τους συντελεστές των προστίμων. Όταν φτιάξουν το σύστημα να βάζεις τα μισά με άδεια και τα άλλα μισά χωρίς, βλέπουμε.

    Πχ στο εξοικονομώ, θέλει ΗΤΚ σε όλο το κτίριο, έχεις δικαίωμα να μπεις στο εξοικονομώ, κάνοντας ΠΕΑ σε διαμέρισμα. Τι κάνεις; Αυτοσχεδιάζεις με ότι σε αφήνεις το σύστημα. Δεν θα μπεις στα σπίτια ολονών, ούτε θα κάνεις ΗΤΚ και ΠΕΑ για το μαγαζί στο ισόγειο.
     

  14. Η αλλαγή χρήσης όταν δεν θέλει άδεια γίνεται με ενημέρωση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Αν δεν υπάρχει καθόλου Ηλεκτρονική Ταυτότητα να ενημερώσεις, είναι φλου:
    α) ή κάνεις Ηλεκτρονική Ταυτότητα
    β) ή όταν απαιτηθεί για άλλο λόγο στην έκθεση/ κάτοψη βάζεις την τρέχουσα χρήση
    Εγώ προσωπικά δεν κάνω νέα ΗΤΚ, μόνο ενημερώνω ότι υπάρχει (καθώς θα μπορούσε η ιδιοκτησία να εκτείνεται και πέρα από το χώρο που ελέγχεις και δεν έχεις ούτε δικαίωμα, ούτε υποχρέωση να μπεις (για το σκοπό της ΗΤΚ).

    Μικρή κλίμακα θέλει ανάλογα με τις εργασίες. Ανάλογα την έκταση των εσωτερικών διαρυθμίσεων πάς με ΕΕΔΜΚ ή με αρθ. 30, ή (αν επεμβαίνεις και στον Φ/Ο) οικοδομική άδεια.

    Υποχρέωση για WC ΑμεΑ έχεις γενικώς. Υπάρχουν κάποια σημεία με εξαιρέσεις που πρέπει να τσεκάρεις νομίζω:
    - ελέγχεις μόνο τον χώρο εξυπηρέτησης κοινού / κοινόχρηστους χώρους
    - ελέγχεις αν υπάρχει πρόσβαση στο κτίριο (κλίμακες, έντονες ράμπες κλπ) και πρέπει όποιος μπορεί να φτάσει στο κτίριο, να μπορεί να εξυπηρετηθεί και από αυτό.
    - δεν ξέρω για τον πληθυσμό τι κάνεις. θέλει και από εκεί λίγο μελέτη (αριθμός και απαίτηση ΑμεΑ)

  15. Το email πρέπει να είναι αυτόματο, όπως όλα τα προθεσμιακά στο εξοικονομώ.

    Από εκεί και πέρα, αν δεν το προλαβαίνεις στείλε κανένα email τηλέφωνο και πες μια δικαιολογία.
    Σοβαρές δικαιολογίες είναι:
    - Να έχεις και απόσταση και σου χάλασε το αμάξι και το είχες στο μάστορα
    - αρρώστια/τραυματισμός
    - σου σκάσανε ταυτόχρονα από το ίδιο κράτος δύο ΣΑ, ένας ΕΔ, ένα Β-ΠΕΑ και ένα δικαστήριο (γιατί κάποιοι δεν σκέφτηκαν ότι είσαι το ίδιο πρόσωπο)
    - πήγε διακοπές ο ένοικος και το βρήκες κλειστά
    - να μην σου έχουν στείλει κάποια πράγματα ακόμα, που θες για το ΠΕΑ
     

  16. Εφόσον δεν σε ενδιαφέρει πέτρα εμφανής εσωτερικά, μπορείς να βάλεις ορθότουβλα εσωτερικά, για την έξτρα μόνωση, και δυνητικά να κάνεις και πιο λεπτό τον τοίχο σου.
    Χωρίς να είμαι πολιτικός μηχανικός, αυτό που κάνεις μέσα-έξω πέτρα και ενδιάμεσο μόνωση, είναι σαν δύο τοιχοποιίες πλήρωσης από στατικής άποψης (με τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε σενάζ), εκτός αν τις χαντρώσεις μεταξύ τους με κάποιο τρόπο (για να δουλεύουν μαζί, όσο γίνεται).
    Αλλιώς για τις αποστάσεις / ύψη σενάζ υπολογίζεις/στην υπολογίζουν την κάθε μία μόνη της.
    Καλύτερα να μιλήσεις με τον ΠΜ σου, όμως πριν επιλέξεις τι θα κάνεις.
    Επίσης τα ορθότουβλα είναι και πιο ελαφριά από τις πέτρες σαν κατασκευή και βολεύουν και ηλεκτρολόγους, σοβατζήδες κλπ μετά, εφόσον δεν θα έχεις εμφανή τοίχο.


    Νομίζω έχω δει να χρησιμοποιούν πλαστικά αγκύρια, αντί σίδερα, για να μειώσουν τις θερμογέφυρες, αλλά δεν το γνωρίζω σαν τρόπο/υλικό. 

    • Thanks 1
  17. Έτσι όπως έχουν γράψει τον ΝΟΚ τα "σαΐνια του υπουργείου" μπορεί και να έχει δίκιο η ΥΔΟΜ. Έτσι όπως το γράφουν, πρέπει οι κολώνες σου να είναι παραμέσα και περιμετρικά να έχεις μόνο τοίχους (για τις πέτρες). 
    Στην άλλη άδεια που είδες, οι κολώνες ήταν 15-20εκ πιο μέσα από την περιμετρική τοιχοποιία (άρα ήταν "εσωτερικά") και μάλλον το "περάσανε" έτσι όλο το πάχος της τοιχοποιίας και ας εκτεινόταν και μέχρι τον Φ/Ο, που ήταν παραμέσα.

     

  18. Η κατασκευή που λες, δεν μετράει στην δόμηση/κάλυψη.
    Ο λόγος που χρησιμοποιείς την πέτρα, είναι αισθητικός; (θα την κάνεις εμφανή;)

    Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος να πας σε τόσο ακριβή κατασκευή (η οποία θα έχει και επιπλέον μπετά (το δοκάρι σου θα πάρει το πάχος του τοίχου τουλάχιστον.

    Επίσης δεν μετράνε σε δόμηση/κάλυψη τοίχοι από ορθότουβλα και Y-tong που είναι θερμομονωτικά.
    Επίσης θα θες μεγαλύτερα πάχη μόνωσης για να πιάσεις τον ΚΕΝΑΚ με συνήθεις πέτρες. Πορώδεις, ηφαιστειακές κλπ, έχουν καλύτερες ιδιότητες (ανάλογα τι έχεις στην περιοχή σου). 
     

  19. στο εξοικονομώ του 2020, είχα ένα τέτοιο πρόβλημα (όπως όλοι μας) και το ΤΕΕ λάμβανε συχνές καταγγελίες για αυτό. Λέγανε (στο τηλέφωνο) ότι δεν είναι σωστό αυτό που έκανε η αναπτυξιακή αλλά δεν μπορούσαν να ελέγξουν την διαδικασία, θα το ελέγχουν από το ΕΚΟ 2021 (αυτό που τρέχει τώρα).

    Αν δεν βγει κάτι επίσημα γραμμένο, ναι είμαστε έρμαια των ελεγκτών. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαστε καλύτερα τώρα που αφαιρέσανε άλλο ένα πράγμα από τις τράπεζες

     

  20. 7 hours ago, getsakna said:

    Ερώτημα: Τι γίνεται στην περίπτωση που εχει κοπεί τιμολόγιο μόνωσης αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί η άδεια? Θεωρείται εκπρόθεσμη?

    Η ΕΕΔΜΚ πρέπει να εκδοθεί πριν τις εργασίες.
    Το τιμολόγιο πρέπει να εκδοθεί πριν το Β-ΠΕΑ και να είναι επί πιστώσει, πριν πληρωθεί ο εργολάβος.

    Τυπικά δεν έχεις πρόβλημα. 
    Οι άσχετοι της αναπτυξιακής τράπεζας μας είχαν βάλει και πληρώναμε όλοι 200ρια για να βγάλει λευτά το κράτος. Οι μηχανικοί στις ΥΔΟΜ είχαν αντίθετη άποψη και το ΤΕΕ (που ελέγχει τώρα).

    Στους αυθαιρετονόμους, μόνο δημόσια έγγραφα αποδεικνύουν ημερομηνία κατασκευής. Το τιμολόγιο δεν είναι δημόσιο έγγραφο.

    Ο γενικός κανόνας είναι: "σε ποιον θα πέσεις"... και αν είναι Έλληνας ή Ελλαδιστανίτης.

    • Like 1
  21. Όχι ακόμα. 
    Ανεπίσημα το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνεται με βεβαίωση μηχανικού για αδόμητο, εφόσον υπάρχει η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
    Δεν έχω προλάβει να κάνω σχετικό ερώτημα στην ΔΑΟΚΑ ακόμα, γιατί ότι ακουμπάω (εξοικονομώ, αυτό, εγκρίσεις, άδειες, κλπ) δεν δουλεύει τίποτα.
    Τα μόνα που δουλεύουν είναι αυτά που δεν εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες.....

    Τώρα είναι στα δικαστήρια γιατί η ΥΔΟΜ έβαλε πρόστιμο για παράβαση άρθρου και νόμου που δεν υπάρχει και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη των άρθρων 29 και 30 του ν.4495/17 (τα εδάφια ενδιαφέροντος τουλάχιστον).

    • Like 1
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.