Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

fan321

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από fan321

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα, δεν είμαι σίγουρος αν είναι η κατάλληλη θεματική αλλά θέλω να παραθέσω κάποιες απορίες για περίπτωση αυτονόμησης διαμερίσματος με βάση τον Ν. 4495/17.

     

    Η περίπτωση αφορά ιδιοκτήτη που θέλει να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο - λέβητας του 90' σε καλή κατάσταση) και να την αντικαταστήσει με τζάκι στο οποίο έχει βάλει μια κασέτα για μετατροπή σε "ενεργειακό".

     

    Προκειμένου να γίνει η αυτονόμηση ο διοκτήτης πρέπει να "αποδείξει" ότι το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης είναι αποδοτικότερο της κεντρικής. Και εδώ υπάρχουν οι εξής απορίες:

     

    1. Από την στιγμή που το τζάκι δεν καλύτπει όλο το διαμέρισμα (περίπου 100 τ.μ) η σύγκριση γίνεται χρησιμοποιώντας δύο συστήματα με αναγωγή στα φορτία (το τζάκι για τους χώρους που καλύπτει και ένα θεωρητικό λέβητα πετρελαίου) για τους χώρους που δεν καλύπτει; 

     

    2. Η τεκμηρίωση γίνεται απλά με ένα ΠΕΑ; Υποβάλλεται κάπου; Ελέγχεται από κάποιον;

     

    3. Αν ο ιδιοκτήτης πάει σε μηχανικό ο οποίος (προκαταβολικά συγνώμη δεν θέλω να θίξω κάποιον συνάδελφο) χρησιμοποιήσει "αυθαίρετους" συντελεστές για τον βαθμό απόδοσης του τζακιού πχ, την επιφάνεια που καλύπτει, τα φορτία κλπ προκειμένου να το εμφανίσει ως αποδοτικότερο της κεντρικής θέρμανσης, προβλέπεται κάποια διδικασία ένστασης, προσβολής ή κάτι τέτοιο;

     

    4. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποιο τμήμα του ΤΕΕ ή του ΥΠΕΚΑ για υποβολή ερωτημάτων τέτοιας νομικής (όσον αφορά στις διαδικασίες κλπ) φύσης;

     

    Ευχαριστώ πολύ

     

    Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

    Ευχαριστώ, hkamp.

  2. Καλησπέρα, 

    Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει παρόμοιο θέμα. Θα ήθελα γνώμη σχετικά με προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού ψυκτικών φορτίων για αντίστοιχη μελέτη. Έχει δουλέψει κάποιος συνάδελφος την Ashrae RTS (Fundamentals 2009), ή η γενική πρακτική είναι η χρήση παλαιότερων μεθόδων (VDI, Carrier, Ashrae TFM);

  3. Είναι πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που έχει βγει εδώ και καιρό στη σελίδα του ΤΕΕ. Θα γίνουν σεμινάρια και σε άλλα ΚΕΚ. Αλλά εξαιρετικά λίγες οι θέσεις για μηχανικούς (τουλάχιστον για Αττική) και εξαιρετικά απίθανο κάποιος με εισόδημα να είναι επιλαχών.

     

    Παρεπιπτόντως πολύ συζήτηση για πετρέλαιο τώρα τελευταία

  4. Πρέπει να πληρώσετε 400€ ΕΤΑΑ με τα καινούργια δεδομένα, 300€ ενοίκιο γραφείου, 100€ ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ,50€ αναλώσιμα (χαρτιά, μελάνια κ.α.). Έμειναν τελικά 630€ max.

     

    Και δεν έβαλες και βενζίνη - διόδια (10-20 € τουλάχιστον) για να πας π.χ. Κορωπί ή Οινόφυτα (εκτός κι αν φύτρωσε καμιά βιομηχανία στο κέντρο και δεν την πήραμε χαμπάρι) :smile:

    • Upvote 1
  5. Ετσι ακριβώς είναι πήγα κι εγώ στο ΤΣΜΕΔΕ τις προάλλες και μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια.

     

    Μια συμπλήρωση, από κάποια στιγμή και μετά (όταν βγουν οι αντίστοιχες εγκύκλιοι - κανείς δεν ξέρει πότε) θα μπορούμε να θεωρούμε βιβλιάρια και να παίρνουμε προέγκριση για εξετάσεις και σε άλλα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

     

    Αν και όντως μόλις προχωρήσει το θέμα της ηλεκτρονικής διαδικασίας δεν θα χρειάζεται προέγκριση, τουλάχιστον εμένα έτσι μου είπαν.

     

    Για τα γυαλιά μου κάνει εντύπωση γιατί νομίζω στο αντίστοιχο ΦΕΚ που ορίζει τις παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν το κάθε δύο χρόνια. Βέβαι μπορεί να μη θυμάμαι καλά

  6. Κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος και λυπάμαι για το ύφος σου. Αναφέρεσαι στους μηχανικούς λες και μόνο οι ιδιώτες είναι μηχανικοί.

    Και οι υπάλληλοι της πολεοδομίας μηχανικοί είναι με πτυχίο.

    Το σύστημα θέρμανσης που βάζει ο ιδιώτης, μηχανικός (ιδιώτης) το έχει προδιαγράψει.

    Τις υπερδιαστασιολογήσεις στους λέβητες οι μηχανολόγοι (ιδιώτες) τις κάνανε.

    Και όσον αφορά το κτίριο που κακώς έβγαζε άδεια είχε ευθύνη τόσο ο πολεοδόμος (μηχανικός κι αυτός), όσο κι ο ιδιώτης μηχανικός που έβγαζε την άδεια (μηχανικός κι αυτός και πλέον και ελεγκτής δόμησης).

     

    Το θέμα του ελέγχου δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ ζήτημα επιστημονικής επάρκειας και γνώσης της νομοθεσίας. Καλώς ή κακώς οι δημόσιες υπηρεσίες σαν ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν το μαύρο τους το χάλι και υπάρχει και διαφθορά, χρηματισμός, δοσοληψίες κλπ, αλλά οι ιδιώτες σαν ελεγκτικός μηχανισμός θα είναι χειρότεροι.

     

    Φυσικά και πρέπει να γίνονται επιθεωρήσεις και να υπάρχουν επιθεωρητές με επιστημονική επάρκεια και γνώση του κανονιστικού πλαισίου. Όμως σήμερα το αν κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής κάνει καλά τη δουλειά του ή εκδίδει μαϊμού πιστοποιητικά (πόσα πιστοποιητικά για το "εξοικονομώ" έχουν αναληθή στοιχεία άραγε; ) επαφίεται μόνο στην ευσυνειδησία του. Γιατί οι ιδιώτες επιθεωρητές ΔΕΝ ελέγχονται και ΔΕΝ μπορούν αν ελεγχθούν από κανέναν. Καμία επίκληση στην επιστημονικότητα δεν εξασφαλίζει ότι ο επιθεωρητής δεν θα τα "αρπάξει".

     

    Δυστυχώς πιστεύω ότι αφήνονται περιθώρια για μεγαλύτερες ελλείψεις στο μέλλον με όλη αυτήν την κατάσταση, όσο και αν υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι και σωστοί επιστήμονες και σωστοί επαγγελματίες και φυσικά ευσυνείδητοι.

     

    Και επίσης δυστυχώς, χαίρομαι που δεν θα ρισκάρεις την άδεια επαγγέλματός σου και πολύ καλά θα κάνεις και έτσι πρέπει, αλλά θα υπάρξουν πολλοί και ήδη υπάρχουν που θα το κάνουν. Και μάλιστα αρκετοί από αυτούς μπορεί να μην το κάνουν από ασυνειδησία, αλλά να αναγκαστούν επειδή έχουν σχέσεις (αναλαμβάνουν έργα) από τον κάθε επιχειρηματία κλπ.

     

    Ζητάω συγνώμη αν έχω βγει λίγο εκτός θέματος.

    • Upvote 2
  7. Είναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ το οποίο παρακολουθώ πάρα πολύ καιρό και το θεωρώ εξαιρετικό. Έχω να κάνω την εξής παρατήρηση. Πέρα από το θέμα των αμοιβών που είναι σημαντικό, έχουμε πήξει στους επιθεωρητές.

    - Ενεργειακοί επιθεωρητές

    - Ελεγκτές δόμησης

    - Επιθεωρητές μεταποιητικών δραστηριοτήτων κλπ.

     

    συν κατάργηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποχρέωση έκδοσης αδειών εγκατάστασης κλπ

     

    Που σημαίνουν μεταξύ άλλων ότι: ΟΛΗ η ευθύνη περνάει στους μηχανικούς, άρα σιγά σιγά για να πάρεις δουλειά θα είσαι ευάλωτος σε "εκβιασμούς" από τον κάθε ενδιαφερόμενο να του κάνεις και τις αντίστοιχες χάρες ως επιθεωρητής.

     

    Θα καλούμαστε να επιθεωρήσουμε έργα που αφού δεν υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο (από τις όποιες τέλος πάντων δημόσιες υπηρεσίες) θα έχουν χίλιες δυο ελλείψεις και τον ασυμμάζευτο.

     

    Τελικά για να βγει μεροκάματο θα πρέπει να ισορροπούμε ανάμεσα σε "χάρες", "χαρτζιλίκια", τον φόβο μήπως ελεγχθούμε σαν επιθεωρητές (από το κράτος) και φυσικά την προοπτική να μην παίρνουμε δουλειά όπως είπα πιο πάνω.

     

    Και φυσικά τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια έργων και εγκαταστάσεων.

     

    Και όλα αυτά για γελοίες αμοιβές :???:

    • Upvote 2
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.