Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ecv

Members
  • Περιεχόμενα

    25
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

ecv's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

9

Φήμη στην κοινότητα

  1. Δεν εννοούσα τα "εξ αδιαιρέτου" του αρθρου 5... Απλά είπα ότι σε όλα τα οικόπεδα που υπάροχυν ΟΙ οι ιδιοκτήτες των ΟΙ θεωρούνται συνιδιοκτήτες εξ αδιαιρετου επι του οικοπεδου (λάθος?)
  2. Αυτό διερευνώ...μήπως ο νομοθέτης όταν λέει "ιδιοκτήτης" ή "συνιδιοκτήτης" αναφέρεται στο οικόπεδο και άρα σε εξ'άδιαιρέτου συνιδιοκτήτες επ'αυτού, και άρα στην περίπτωση που αυτοί θέλουν να κάνουν μία δήλωση να πρέπει να είναι όλοι μαζί, γιατί η δήλωση θα αφορά το οικόπεδο ως σύνολο...ή αλλιώς κάθε ΟΙ χώρια όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης, όσες ΟΙ και να έχει στο ίδιο οικόπεδο. P.S. και εγώ συμφωνώ με αυτά που λες παραπάνω και μου φαίνονται πιο λογικά και πιο βολικά για όλους μας. Αλλά επειδή υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια με αυτή τη διαδικασία προσπαθώ να τεκμηριώσω όπου έχω αμφιβολία όσο γίνεται περισσότερο...
  3. Ν.4178/2013 - Άρθρο 11 1. Αίτηση Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη (του οικοπέδου-γηπέδου ή μιας οποιασδήποτε ΟΙ? εντός του οικοπέδου-γηπέδου), να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών (στο γήπεδο-οικόπεδο?) ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης. Εγκύκλιος 3 - Άρθρο 11 (36) Στις περιπτώσεις περισσότερων αυθαίρετων κτιρίων ή/και αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στο οικόπεδο/γήπεδο ο ιδιοκτήτης ή οι συνιδιοκτήτες μπορούν από κοινού να υποβάλουν μια ή περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στο ν.4178/13. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τον αριθμό των βεβαιώσεων μηχανικού που τυχόν θα απαιτηθούν για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων. Το θέμα είναι ποια από τις δύο απόψεις είναι σωστή? Εννοεί ιδιοκτήτες-συνιδιοκτήτες όσο αφορά την-τις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή όσο αφορά το οικόπεδο-γήπεδο? Αν ισχύει το δεύτερο τότε φοβάμαι ότι δεν γίνεται να κάνεις μία δήλωση για 3 από τις 15 ΟΙ ενός γηπέδου
  4. Έτσι θέλω να το κάνω, αλλά δεν έχω καταλήξει αν "επιτρέπεται" με βάση τη διατύπωση του νόμου
  5. Στο άρθρο 11 λέει ότι γίνεται ή μια δήλωση για το σύνολο των αυθ. κατασκευών στο οικόπεδο ή γήπεδο ή περισσότερες δηλώσεις για κάθε οριζ. ιδιοκτησία. Δηλαδή ή συνεννοούνται όλοι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου για κοινή δήλωση ή κάθε ορ. ιδιοκτησία πάει σε ξεχωριστή δήλωση? Π.χ. Σε κτίριο υπάρχουν 5 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Οι 2 από τις 5 ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο. Μπορούν οι παραβάσεις αυτών των 2 ορ. ιδιοκτησιών να δηλωθούν σε 1 δήλωση? και οι υπόλοιπες σε ξεχωριστέ δηλώσεις?
  6. Ναι αν δεν έχουμε δουλειές οι τιμές θα πέσουν, η συζήτηση γίνεται μπας και κάποιοι καταλάβουν ότι αν υπάρξει στοιχειώδης λογική δεν χρειάζεται να ξεφτιλίζουν τις τιμές.. Πότε θα πάρουμε παράδειγμα από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, γιατρούς κτλ στο θέμα των αμοιβών?
  7. Εγώ πάντως ήδη έστειλα e-mail στον κ. Κανέλλη για να μάθω τα στοιχεία του, με βάση τα οποία "εκτιμάται αμοιβή 150 έως 200 ευρώ"... Στείλτε και άλλοι αν θέλετε, δεν γίνετε πλέονμ να καθορίζουν οι εφημερίδες την αμοιβή μας, δεν φτάνει ο ευτελισμός των αμοιβών που προκαλούμε μόνοι μας, τώρα θα μας καθορίζει και το Έθνος πόσα θα παίρνουμε?
  8. Mήπως εδώ μας λέει ότι δεν θα περιλαμβάνονται στις καταστάσεις που θα κατατίθενται κάθε μήνα? αλλά θα μπαίνουν στα τελικά εκπιπτόμενα έξοδα με κάποιο τρόπο στο Ε3
  9. Γίνεται διαμερισμάτωση στην κατηγορία 1 αλλά πρέπει να το βάλεις ως λοιπή παράβαση. O λόγος είναι ότι η διαμερισμάτωση είναι ΠΡΟΣΤΙΜΟ 500 ευρώ ενώ η Κατηγορία 1 είναι ΠΑΡΑΒΟΛΟ 500 ευρώ για το ΣΥΝΟΛΟ των αυθαιρεσιών και αν αφήνανε να κλικάρεις διαμερισμάτωση στην Κατ. 1 θα έμπαινε πέρα από το ΠΑΡΑΒΟΛΟ 500 ευρω λόγω κατηγορίας 1, και πρόσθετο 500αρι για την διαμερισμάτωση μόνο. Τα παραπάνω δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου, αλλά μου τα απάντησαν από το ΤΕΕ μέσω e-mail.
  10. Πάντως σου απάντησαν μόνο στο ερώτημα 3, τα υπόλοιπα ερωτήματα τα έκαναν γαργάρα και ειδικά τα ερωτήματα 2 και 3. Γιστί εκεί είναι το θέμα, αφού παλιότερα δεν υπήρχε υποχρέωση να κάνουν ενημέρωση των σχεδίων και δεν την έκανε σχεδόν κανένας και ήταν νόμιμος. Οι περισσότερες περιπτώσεις "διαμερισμάτωσης" αφορούν τέτοια ακίνητα. Μάλλον και στη ΔΟΚΚ έχουν συννενοηθεί να μην ξεκαθαρίσει ποτέ αυτό το θέμα, για να μαζεύουν 500αρια. Κατά τα άλλα όμως την ευθύνη για το αν δώσουμε βεβαίωση θα την έχουμε εμείς παρ΄όλο που αρνούνται χαρακτηριστικά να αποσαφηνίσουν αυτή την διάταξη που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Επίσης, για το θέμα ότι άλλαξαν τα μηχανολογικά αν π.χ. μετακινηθεί ένα τοίχος ή αν γίνει ¨τράμπα" δωματίων μεταξύ διαμερισμάτων: Στις άδειες όπου δεν υπήρχε η υποχρέωση κατάθεσης μηχανολογικών μελετών, τότε πώς στοιχειοθετείται ότι πρέπει να γίνει διαμερισμάτωση επειδή "άλλαξαν τα μηχανολογικά"??
  11. Και εγώ θα ήθελα μία απάντηση επί αυτού από όποιον γνωρίζει. 1)Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις είναι στην επιλογή μας αν θα πάμε ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες? Ή εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις πρέπει υποχρεωτικά να πάμε ως μισθωτοί? 2)Αν κάποιος τελικά φορολογηθεί ως μισθωτός, θα συμπληρώσει κανονικά το Ε3 του, (αναμορφώσεις κτλ) αλλά δεν θα μεταφερθούν τα αντίστοιχα πεδία στο Ε1? 3)Από το τέλος επιτηδεύματος εξακολουθούν να εξαιρούνται επαγγελματίες για τα πέντε πρώτα χρόνια από την έναρξη ή έχει αλλάξει και έχει γίνει τρία χρόνια όπως είπε κάποιος πιο πριν? 4)Αν έχει κανείς και μισθωτές υπηρεσίες και έχει και έσοδα ως ελ. επαγγελματίας και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να πάει ως μισθωτός συνολικά, φορολογείται για τις μισθωτές υπηρεσίες με την κλίμακα των μισθωτών και χωριστά για τις υπηρεσίες από ελ. επάγγελμα με την κλίμακα των ελ. επαγγελματιών, σωστά??
  12. Υπάρχει ημερομηνία υποβολής δίπλα από κάθε αρχείο...Αν και δεν νομίζω να κάτσει κανείς να ασχοληθεί πότε ανέβηκαν, απλά όταν ανοίξει η μεταφορά των δηλώσεων πλέον ότι δεν έχει ήδη ανέβει θα ανέβει στην καινούρια πλατφόρμα.
  13. Georgegaleos, αν και δεν είναι του επαγγέλματός μας, δεν συμφωνώ ότι θα ήταν και πάλι συντακτικά σωστό αυτό που προτείνεις. Ας μην πούμε τους λόγους γιατί δεν είμαστε φιλόλογοι όπως είπα. Απλά, επειδή ο Νόμος έχει πολλές ασάφειες και αυτή η παράγραφος είναι μία από αυτές, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι και να εξακολουθούμε να ζητάμε διευκρινίσεις.
  14. "Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλους τους χώρους σε υπόγειες στάθμες, εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν.4067/2012 (Α' 79), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%" Και γιατί θεωρείτε δεδομένο ότι το "ορίζονται" αναφέρεται ΚΑΙ στις υπόγειες στάθμες ΚΑΙ στα πατάρια ΚΑΙ στις σοφίτες? Συντακτικά θα μπορούσε να στηρίξει κανείς ότι αναφέρεται και μόνο στις σοφίτες, άλλωστε αυτές είναι που πρώτη φορά ορίζονται στο ΝΟΚ.
  15. "33) Παρ. ∆ Κατηγορία 4, εδαφ. αα : Σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου (δηλαδή ύπαρξη καθέτων ή οριζόντιων ιδιοκτησιών σε οικόπεδο) και κατ’ ανάλογη εφαρµογή της παρ. 2 του άρθρου 18 του νόµου, για τον υπολογισµό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών, τα µεγέθη τους συγκρίνονται µε το µέρος των πολεοδοµικών µεγεθών της οικοδοµικής άδειας, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου. Τα ποσοστά υπέρβασης δεν είναι απαραίτητο να συντρέχουν αθροιστικά για όλα τα µεγέθη προκειµένου η υπαγωγή να γίνει στη συγκεκριµένη κατηγορία." Επομένως, π.χ. έχουμε οικόπεδο με Επ. Συντ. Δόμησης 2000 τμ. και έχουμε σε αυτό 10 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Μία από αυτές είναι 100 τμ. στα εγκεκριμένα σχέδια και έχει και 15 τμ. Ημιυπαίθριων χώρων οι οποίοι μετατράπηκαν σε κύριους χώρους. Το ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι 100/1000. Έχουμε λοιπόν επιτρεπόμενη δόμηση που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας: 2000τμ * 100/1000 = 200 τμ. Ποσοστό υπέρβασης 15/200 = 7,5% <40% και το κατατάσουμε στην Κατηγορία 4 χωρίς να ελέγξουμε τι γίνεται στις υπόλοιπες ιδιοκτησίες?? Γιατί έτσι όπως το γράφει καταλαβαίνω ότι για να δω αν η αυθαιρεσία που δηλώνω είναι Κατηγορίας 4, πάω και συγκρίνω το μέγεθός μου, δηλαδή την υπέρβαση δόμησής μου, με το ΜΕΡΟΣ των επιτρεπομένων που αντιστοιχούν στο ποσοστό συνιδιοκτησίας μου, και όχι με το συνολικό επιτρεπόμενο, και έτσι βγάζω το πάνω ή κάτω του 40% χωρίς να ασχοληθώ με το τι γίνεται σε ολόκληρο το κτίριο. Δηλαδή κάνουμε την ίδια διαδικασία για την Κατηγοριοποίηση με τη διαδικασία για τον υπολογισμό του προστίμου (άρθρο 18)? Και αν είναι έτσι τότε αυτό που λέει ο Νόμος ότι "Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές κτλ κτλ" πώς εφαρμόζεται? Γενικά από τη στιγμή που βάζει τη φράση "µε το µέρος των πολεοδοµικών µεγεθών της οικοδοµικής άδειας, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου" δεν βγάζει νόημα η ερμηνεία που είχε γίνει ότι για την ένταξη σε Κατηγορία ελέγχουμε όλο το ακίνητο συνολικά. Ε τι να παραδεχτεί ότι κακώς δεν έχει προβλέψει ο 4178 να δηλώνεις βοηθητικούς χώρους?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.