Jump to content

pardamaskou

Core Members
 • Content Count

  216
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Ουδέτερη

1 Follower

About pardamaskou

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Συνάδερφοι καλησπέρα Έχω περίπτωση διαμερίσματος υπογείου σε οικοδομή με σύσταση Ο.Ι. προ 55. Σχέδια-Αριθμός Ο.Α. δεν ανευρέθηκαν, παρά μόνο ότι έχει δοθεί κάποια στιγμή βεβαίωση από την Πολεοδομία για κτίσμα προ 55. Το ζήτημα είναι ότι δεν βρίσκω σχέδια της σύστασης. Ενώ το συμβόλαιο αναφέρεται σε κάτοψη η οποία επισυνάφτηκε στη σύσταση, στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο κατόψεις που αφορούν από 2ο όροφο και πάνω (υποψιάζομαι ότι σε πρώτη φάση έγινε από τους οικοπεδούχους υπόγειο-ισόγειο-Α΄όροφος και μετά δόθηκαν σε κατασκευαστή ο υπόλοιπος ΣΔ, στη σύσταση Ο.Ι. του οποίου γίνεται η αναφορα). Είμαι μεν εν αναμονή για περισσότερα στοιχεία από παρελθόντα συμβόλαια, το ερώτημά μου είναι εάν δεν βρω καθόλου σχέδια τελικά, πως κατά τη γνώμη σας πρέπει να προχωρήσω. 1) Να αρκεστώ στα τετραγωνικά και να θεωρήσω την Ο.Ι. εξ'ορισμού νομίμως υφιστάμενη ως προ 55? 2) Νομιμοποίηση....? (Ανασύσταση φακέλου δεν γίνεται στην περίπτωσή μου γιατί θα έπρεπε να έχω τουλάχιστον αριθμό Ο.Α., ενώ και πάλι δε θα με κάλυπτε ως προς το ιδιοκτησιακό) 3) Τροποποίηση σύστασης ή κάποια άλλης μορφής συμβ/κη πράξη όπου θα απεικονιστούν οι Ο.Ι. και μετά ρύθμιση ως προ 1975? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 2. Σε ευχαριστώ Vasili για την απάντηση. Όχι δεν έχει καμία Ο.Α. Η αγορά από το σημερινό ιδιοκτήτη έγινε το 1990 και στο συμβόλαιο αγοράς περιγραφόταν ως αχυροκαλύβα. Με την ανακατασκευή σε κατοικία συνδέθηκε με ΔΕΗ, οπότε έχω αυτό ως παλαιότητα για την αλλαγή χρήσης. Έχει και άλλες παραβάσεις, βέβαια, προσθήκες κατ'επέκταση και εσωτερικό πατάρι, αλλά αυτά θα πάνε ως ΥΔ.
 3. Συνάδερφοι καλησπέρα. Έχω περίπτωση κτίσματος προ 1955/ χωρίς Ο.Α./ εκτός σχεδίου, στο οποίο έγινε το 1990 αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία. Έχοντας υπόψη την #656# ερωταπάντηση ΤΕΕ Πελοπ/σου, 656. Σε κτίσμα προ του '55, που ρευματοδοτήθηκε το 1985 ως γεωργική αποθήκη, μετά από αυτοψία της πολεοδομίας για τεκμηρίωση της παλαιότητας (υπάρχει το σχετικό έγγραφο), πραγματοποιήθηκε αλλαγή χρήσης από γεωργική αποθήκη σε κατοικία. Δεδομένου ότι τις γεωργικές αποθήκες τις εντάσσουμε στην κατηγορία υπηρεσίες και βάσει του ορισμού του Ν.Ο.Κ., ότι οι χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε το πρόστιμο της αλλαγής χρήσης από κύρια σε κύρια με αναλυτικό προϋπολογισμό ως 1 παράβαση; Το πρόστιμο της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης υπολογίζεται με αναλυτικό όταν αυτή γίνεται σε χώρο που έχει μετρήσει στον συντελεστή δόμησης και χωρίς να υποκρύπτεται αύξηση του συντελεστή αυτού. Στη δική σας περίπτωση έχετε ένα κτίσμα που πήρε ρεύμα μετά από αυτοψία της πολεοδομίας ως κτίσμα προ 1955. Πρέπει να διερευνηθεί αν η χρήση είναι κύρια ή βοηθητική. Μία λογική προσέγγιση είναι να ισχυριστείτε ότι από τη στιγμή που εντός του γηπέδου υπάρχει μόνο αυτή η κατασκευή τότε ΔΕ μπορεί να θεωρείται βοηθητική παρά αυτοτελώς επαγγελματική και επομένως χώρος κύριας χρήσης. Ως αποτέλεσμα, θα υπολογίσετε την αλλαγή χρήσης με αναλυτικό προϋπολογισμό. Τον παραπάνω ισχυρισμό βοηθάει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι (στον Ν.4178) που να τον αντικρούει. θα μπορούσα άραγε να ισχυριστώ ότι ως προ 1955 θεωρείται νομίμως υφιστάμενο -> άρα ότι η επιφάνειά του "μέτραγε" σε ΣΔ -> άρα ότι η αλλαγή χρήσης πάει με αναλυτικό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 4. blast from the past: Παύλο, αφού στο συγκεκριμένο παράδειγμα η δόμηση δεν έχει τηρηθεί, πού βασίζεις το σκεπτικό σου και με ποια έννοια διαφοροποιείς σε "κοινόχρηστο τμήμα του κτιρίου"? Έχω ένα αντιστοιχο πρόβλημα με τον συνάδερφο (χρωματισμό πρόσοψης με νεοαυθαίρετο στο ρετιρε) και προσπαθώ να βρω λύση.. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων..
 5. Πάντα μεστός και ανθρώπινος μέσα από το λόγο σου, Παύλο. Σε ευχαριστώ πολύ.
 6. Παύλο σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Το ερώτημα είναι εάν καλείται κανείς να κάνει τον ίδιο ενδελεχή έλεγχο (πχ αεροφωτογραφίες) όπως σε μια ρύθμιση. Φαντάζομαι ότι είναι αντίστοιχο με τη βεβαίωση νομιμότητας πχ σε περίπτωση μεταπώλησης. Για ένα αυθαίρετο που είχε στην πραγματικότητα πχ 50%-100% υπέρβαση και χρεώθηκε με <50% ή με λάθος (χαμηλότερη) ΤΖ ή εντάχθηκε παλαιότητα προγενέστερη από την αποδεικνυόμενη.. Για μια μεταπώληση πιστεύω θα το ψείριζα, τώρα για μια ΕΕΜΚ όπως λες και εσύ μάλλον ορθό να μην το κάνω. Γενικά όμως, και με εξαίρεση τα ρυθμισμένα με 3843/10, το να κληθείς να ελέγξεις ρύθμιση άλλου συν/φου, ζόρικη φάση..
 7. Στις περιπτώσεις που για το κτίσμα/Ο.Ι. έχει ήδη γίνει κάποια ρύθμιση αυθαιρέτου (όχι από εμάς), αναρρωτιέμαι αν και σε τι βαθμό καλούμαστε να ελέγξουμε την εγκυρότητα της ρύθμισης. Τόσο ως προς τα μεγέθη (βλ.συντελεστές… ) όσο και ως προς τη χρονολόγηση της αυθ.κατασκευής... Είμαι της άποψης πως οφείλουμε να την ελέγχουμε, ωστόσο ενέχη ο κίνδυνος από μια εεμκ να ανοίξει το κουτί της πανδώρας.. Πως το αντιμετωπίζετε?
 8. Συνάδερφοι καλημέρα Μου έχει τύχει περίπτωση για ΕΕΜΚ για χρωματισμό όψεων πολυκατοικίας με χρήση ικριωμάτων. Στο ρετιρέ αυτής, έχει εγκατασταθεί όψιμο αυθαίρετο (2018) (οφθαλμοφανέστατο και από αεροφωτογραφία) συνεπώς δεν μπορεί να δοθεί βεβαίωση για νομιμότητα κτίσματος. Για την περίπτωση που οι συγκάτοικοι δεν θέλουν να πιέσουν τον αυθαιρετούχο να άρει την αυθαιρεσία του, θα μπορούσα άραγε να προτείνω ΕΕΜΚ για καθεμιά από τις υπόλοιπες Ο.Ι. ξεχωριστά?
 9. Καταρχήν τα ευεργετικά οφέλη αυτού που εσύ αποκαλείς καβαφική ειρωνεία, φύλαξέ τα για τους ομοίους σου ή για τους κολλητούς σου, εδώ είμαστε σε ένα φόρουμ που στόχο έχει την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και όχι την εκτόνωση της κλιμακτηριακής χολής του καθενός (εδώ μπορείς ίσως να παραθέσεις και λίγο Ιπποκράτη) Επιτέθηκες προσωπικά, αβυσσαλέα και δίχως επιχειρήματα, διαστρέβλωνοντας τα λεγόμενά μου κατά τρόπο που να βολεύει τη δικιά σου ανάγκη κάπου να ξεράσεις και εσύ ως Ελλην, και αυτό επειδή διατύπωσα την άποψη ότι αστικός σχεδιασμός δεν νοείται χωρίς την κοινωνική παράμετρο, και όταν την αγνοεί, μοιραία αποτυγχάνει. Επίσης δεν γνώριζα ότι ο βαθμός επισκεψιμότητας κάποιου στο φόρουμ μπορεί να γίνει ΚΑΙ αυτό αφορμή για λίγη χολή ακόμη, όχι όμως ότι με εκπλήσσει..
 10. Καλησπέρα Σε ημιυπόγειο χώρο σε οικοδομή του ‘66 με Ο.Γ.=Ρ.Γ., έχω οριζ. Ιδιοκτησία η οποία: στην Ο.Α. είναι αποθήκη με πρόσβαση από το εσωτ. Κλιμακοστάσιο στην πραγματικότητα είναι κατοικία με πρόσβαση εξωτερικά από το υποβαθμισμένο πεζοδρόμιο-τοπική εκσκαφή ~1μ ύψος Η συγκεκριμένη όψη της οικοδομής είναι επί πεζοδρόμου με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Δεδομένου ότι στην Ο.Α. το πεζοδρόμιο δεν ήταν υποβαθμισμένο, θεωρείται κατασκευή εντός κοινοχρήστου χώρου πόλης? Ευχαριστώ
 11. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τόση ειρωνεία και τέτοιος οχετός από τσιτάτα, συνάδερφε. Έχεις κάνει καμιά επένδυση στα πέριξ και αργεί να αποδώσει? Άρχισε ένας διάλογος με αφορμή ότι καμία ανάπλαση της πλ. Ομόνοιας δεν στεριώνει, και σε ό,τι με αφορά, τοποθετήθηκα με επιχειρήματα και έδωσα τη δική μου εξήγηση. Λυπάμαι που σε εξωθώ σε ξεκατίνιασμα όταν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να νοηθεί διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου χωρίς να λαμβάνει υπόψη υφιστάμενες-μελλοντικές χρήσεις, γειτνιάσεις αλλά και κοινωνική πραγματικότητα. Ποιανού την κοινωνική πραγματικότητα θα πεις, και εδώ θα συμφωνήσω. Είμαι κατά των φαινομένων gentrification – αναπλάσεων εξωραϊσμού των πόλεων. Όταν μια πόλη αρχίζει και αντιμετωπίζεται ως σκέτη «Ιστορία» (την οποία δείχνεις να επικαλείσαι αρκετά) αρχίζει και νεκρώνει. Δικαίωμά σου να επιθυμείς μια τουριστικό-Αθήνα Open Mall (και νά που την απολαμβάνεις) δικαίωμά μου να αναπολώ ανεπιστρεπτί μια πόλη που είχε χώρο για τον καθένα.
 12. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Killertomato. Το ζήτημα με την πλατεία ομόνοιας είναι σίγουρα πολεοδομικό και κατ’επέκταση κοινωνικοπολιτικό. Στη λογική της κατάργησης των round-about ως αναχρονιστικό 70s σχεδιασμό που δεν ανταποκρινόταν πλέον στις συνθήκες των πόλεων (και καλά λόγω μετρό, πεζοδρομήσεων κλπ), επιλέχτηκε στις αρχές του 2000 η «ενοποίηση» των δυο πλευρών της πρώην κυκλικής πλατείας, ώστε να διαμορφώνει έναν περίπατο/ promenade. Όπως αποδείχτηκε, αυτός ο διευρυμένος πεζόδρομος οδηγεί στο πουθενά. Γιατί, από συστάσεώς της, η πλ. Ομονοίας δεν είναι μια ενδιάμεση στάση μέσα στην πόλη, είναι (μαζί με Αθηνάς & Πατησίων) το φυσικό ΟΡΙΟ των κοινωνικοπολιτικών ανισοτήτων της πρωτεύουσας. Δεν συνδέεται το Κολωνάκι με την πλ.Βάθης επειδή πεζοδρομήσαμε. Ούτε και χρειάζεται να συνδεθούν κατά τη γνώμη μου. Συνήθως βέβαια είναι η ελίτ που πεζοδρομεί/αναπλάθει και μετά (μαζί με μεσαία τάξη) αγανακτεί «μα κάντε κάτι να διωχτούν οι παρείσακτοι» γιατί «φοβάσαι να περάσεις». Οι όποιες επιλογές για ανάπλαση της Ομόνοιας ή της φυσικής της σύνδεσης με την πλ. Συντάγματος (Πανεπιστημίου) είναι και θα είναι πάντα πρωτίστως πολιτικές.
 13. Καλησπέρα και πάλι. Σε ό,τι αφορά το παραπάνω αποφάσισα τελικά να το εντάξω σε ρύθμιση. Επειδή έχω και μεταβολη κάποιου ανοίγματος, θεωρείτε ότι μπορώ να εντάξω την παραπάνω αλλαγή στην Κατ.3 ή θα πρέπει να πάει με αναλυτικό? (προκειμένου να αποφύγω ένα επιπλέον 250ρι..)
 14. επανέρχομαι με μια διαφορετική περίπτωση ισόγειο διαμέρισμα οικοδομής προ ΓΟΚ 85 οι υπερκείμενοι όροφοι προεξέχουν με μορφή Pilotis προς τον ακάλυπτο έχω αποθήκες σε τμήμα αυτής της "pilotis" , κλείσιμο φωταγωγού, και κλείσιμο Η/Χ στην πρόσοψη Δεδομένου ότι στην κάλυψη (=δόμηση) είχε προσμετρήσει και για το επίπεδο του ισογείου το σύνολο της κάλυψης (συμπεριλαμβανομένου δηλ φωταγωγού - "pilotis"-Η/Χ), πως θα πρέπει να δηλώσω τις παραπάνω αυθαιρεσίες? Δεν κάνει διαφορά στο πρόστιμο στην περίπτωσή μου (είναι προ 75), θα ήθελα ωστόσο τη γνώμη σας για το πως είναι ορθό να υπολογιστεί. 1. ως ΥΔ? 2. με αναλυτικό? 3. (κάπου στο συφερτό των αναρτήσεων βλέπω και τη Διαφορετική Διαμερισμάτωση) Ζήτημα συναινέσεων δεν υπάρχει, τις έχω ήδη στα χέρια μου. Ευχαριστώ πολύ για την όποια βοήθεια.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.