Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

redfox

Members
  • Περιεχόμενα

    7
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

redfox's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Μπερδεύτηκα... τελικά την κατάσταση για φορολογική αναμόρφωση την κρατάμε μόνο στο αρχείο ή υποβάλλεται και ηλεκτρονικά με συγκεκριμένο έντυπο; Ας διευκρινήσει κάποιος αν γνωρίζει: έχουμε υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης ή απλά τη διατηρούμε στο αρχείο για ενδεχόμενο έλεγχο;
  2. Καλησπέρα, για ό,τι γράψω παρακάτω δε μπορώ να σε παραπέμψω σε συγκεκριμένη νομοθεσία. Είναι όλα από προσωπικές εμπειρίες με την εφορία. Σίγουρα θα πρέπει να εμφανίσεις πόθεν έσχες. Το πόθεν έσχες όμως έχει να κάνει με τα ετήσια κέρδη σου φέτος. Αν φέτος αγοράσεις αυτοκίνητο τότε πρέπει φέτος να εμφανίσεις έσοδα (ή πιο σωστά κέρδη) μεγαλύτερα της αξίας του αυτοκινήτου. Αντίστοιχα στη φορολογική δήλωση που θα κάνεις το 2012 θα τους λες "έβγαλα μέσα στο χρόνο 20.000 ευρώ και αγόρασα αυτοκίνητο 10.000 ευρώ". Αν τώρα αυτό δεν είναι δυνατό (τα κέρδη σου υπολείπονται της αξίας του αυτοκινήτου) μπορούν να σου δώσουν χρήματα συγγενείς ή ακόμα και τρίτοι, αλλά αυτή η δωρεά είναι αφορολόγητη μέχρι ενός ορίου (δεν το ξέρω πόσο είναι). Πάνω από αυτό επιβαρύνεσαι με φόρο δωρεάς. Μία άλλη λύση για να καλύψεις το πόθεν έσχες είναι η ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών. Αν λοιπόν φέτος κάνεις κέρδη π.χ. 5.000 ευρώ (αφού έχεις αφαιρέσει δαπάνες, οικογενειακές δαπάνες, έξοδα κ.λπ κ.λπ.) και το αυτοκίνητο που αγόρασες κοστίζει 10.000 ευρώ μπορείς να πεις "Κύριοι εγώ πρόπερσι είχα βγάλει 2.000 ευρώ και αντιπρόπερσι 1.000 ευρώ και αντι-αντιπρόπερσι 3.000 ευρώ (καλό είναι το κεφάλαιο που αναλώνεται να υπερβαίνει λίγο την αξία αγοράς) και χρησιμοποιώ αυτά τα λεφτά για να κάνω την αγορά". Πρακτικά απλά συμπληρώνεις μία λίστα που λέει ποια ήταν τα κέρδη τις αντίστοιχες χρονιές και τι ποσό χρησιμοποιείς από αυτά και τη συνυποβάλεις με τη φορολογική δήλωση. Το συνολικό αυτό κεφάλαιο (στο παραπάνω παράδειγμα 6.000 ευρώ) που χρησιμοποιείται για να καλύψει την αγορά μπαίνει στον κωδικό 787/788 του Ε1.
  3. Μπερδεύτηκα... τελικά την κατάσταση για φορολογική αναμόρφωση την κρατάμε μόνο στο αρχείο ή υποβάλλεται και ηλεκτρονικά με συγκεκριμένο έντυπο;
  4. Αν το αυτοκίνητο είναι αγορασμένο με ΑΛΠ, στο όνομα του μηχανικού, οι σχετικές δαπάνες (βενζίνες, σέρβις, ανταλλακτικά, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας) στο αντίστοιχο ποσοστό με βάση τα κυβικά, μπορούν να περαστούν ως επαγγελματικές δαπάνες και να καταχωρηθούν στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ;
  5. Καλησπέρα σε όλους. Διάβασα αναλυτικά όλο το νήμα αλλά ένα σημείο δεν είμαι σίγουρη ότι το είδα να αναφέρεται σαφώς. Όποιος γνωρίζει ας διευκρινήσει: Ισχύει ακόμα ότι οι δαπάνες αυτοκινήτου (τέλη, ασφάλεια, βενζίνες, συνεργεία κλπ) που αναγνωρίζονται σε ποσοστό 70%, δεν πρέπει να ξεπερνούν το 3% του τζίρου ή έχει καταργηθεί αυτο το όριο; Ευχαριστώ.
  6. zefyros και tpanag ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Αν και έκανα βαρύγδουπη εισαγωγή, μείνατε σε αυτήν (ασυμπλήρωτο βιβλίο). Δε μου απαντήσατε σε αυτά που ρωτάω αν και νομίζω ότι ήταν αρκετα συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έως τώρα, λοιπόν, λόγω ακριβώς των συντελεστών δε με ενδιέφερε να περνάω δαπάνες. Ό,τι παραστατικά δαπανών είχα ήταν για δαπάνες που εξέπιπταν ΦΠΑ και μόνο, οι οποίες προφανώς έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ. Τα Ε3, οι δηλώσεις ΦΠΑ και τα Ε1 είναι όλα σε πλήρη συμφωνία. Επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν υπάρξει αγορές παγίων – μόνο δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές με αξία πολύ κάτω των 1200,00 ευρώ. Επίσης οι συγκεντρωτικές πελατών και προμηθευτών είναι όλες ΟΚ. Όντως, όπως ανέφερε ο tpanag είναι μόνο θέμα ασυμπλήρωτου βιβλίου. Σκέφτηκα να ρωτήσω για την προσθήκη δαπανών σε προηγούμενα έτη, προκειμένου να μην κάνει "μπαμ" η ξαφνική αλλαγή το 2010 με προσθήκη ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ (άλλωστε νομίζω το αναφέρω). Γι αυτό προέκυψε η ερώτηση: αν τις συμπεριλάβω πόσο σοβαρή παράλειψη θεωρείται η μη συμπλήρωση του κωδικού 666 στις εκκαθαριστικές των προηγουμένων ετών; Ήδη κατέληξα στο να μη τις συμπεριλάβω αλλά κάθε πρόσθετη άποψη/γνώμη είναι ευπρόσδεκτη. Οπότε, για όποιον ξέρει και έχει διάθεση, παραθέτω εκ νέου εδώ κάποιες ερωτήσεις, μια και σε κάποιες από τις προηγούμενες βρήκα ήδη τις απαντήσεις. 1. Το 2005 αγόρασα αυτοκίνητο, όχι με τιμολόγιο αλλά απόδειξη. 1α. Θεωρείται πάγιο; Πρέπει να γίνει σταδιακή απόσβεση; Ή αυτά δεν υφίστανται αφού δεν υπάρχει τιμολόγιο; 1β. Τα έξοδα του αυτοκινήτου μπορώ να τα περνάω στο βιβλίο: βενζίνες, συνεργεία κ.λπ; 1β. Για να τα περνάω στο βιβλίο, πρέπει να είναι τιμολόγια; (προφανώς αλλά για κάποιο λόγο έχω κολλήσει και θέλω μία επιβεβαίωση) 2. Κάθε πότε δικαιολογείται αγορά νέου Η/Υ; Αν γίνει αγορά π.χ. το 2010, μπορεί το 2013 να αγοραστεί νέος; Υπάρχει κάτι σαν "ελάχιστη διάρκεια ζωής παγίου"; Ευχαριστώ.
  7. Καλημέρα σε όλους.... μετά από 10 χρόνια (!!!) αποφάσισα να συμπληρώσω κι εγώ βιβλίο. Αν μπορεί κάποιος ας απαντήσει μερικές ερωτήσεις. 1. Το 2005 αγόρασα αυτοκίνητο, όχι με τιμολόγιο αλλά απόδειξη. 1α. Τα έξοδα του αυτοκινήτου μπορώ να τα περνάω στο βιβλίο - βενζίνες, συνεργεία κ.λπ; 1β. Πρέπει να το βάλω στον πίνακα παγίων στο τέλος του βιβλίου; Αν ναι, πρέπει να γίνεται και σταδιακή απόσβεση; 2. Αποσβέσεις παγίων 2α. Μπαίνουν σαν έξοδο κάθε χρόνο το Δεκέμβριο και αφορούν στην ετήσια αξία απόσβεσης βάσει των εκάστοτε συντελεστών; 2β. Μπαίνουν κάπου ξεχωριστά στις περιοδικές ή στην εκκαθαριστική ΦΠΑ ή στο Ε3; 3. Κάθε πότε δικαιολογείται αγορά νέου Η/Υ; Αν γίνει αγορά π.χ. το 2010, μπορεί το 2013 να αγοραστεί νέος; Υπάρχει κάτι σαν "ελάχιστη διάρκεια ζωής παγίου"; 4. Κατέθεσα ήδη εκκαθαριστική ΦΠΑ αλλά δεν έχω συμπληρώσει τον κωδικό 666 – δαπάνες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ. Πρέπει να κάνω διορθωτική/συμπληρωματική εκκαθαριστική ΦΠΑ για να συμπληρώσω αυτό τον κωδικό ή δεν είναι απαραίτητο; 5. Όπως προείπα, ετοιμάζομαι να συμπληρώσω βιβλίο 10 ετών. Για το 2010 θα περάσω όλες τις δαπάνες που μπορώ προκειμένου να γίνει μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. 5α. Θα είναι «άσχημο» σε ενδεχόμενο έλεγχο μέχρι το 2009 να υπάρχουν ελάχιστες δαπάνες και ξαφνικά το 2010 να εμφανιστούν ΔΕΗ, ΟΤΕ, βενζίνες, συνεργεία κλπ που μέχρι πρότινος δεν καταχωρούνταν στα βιβλία; (Πάντα δήλωνα συντελεστή 60% προσαυξημένο στο 72%) 5β. Αν υποθέσουμε ότι συμπεριλαμβάνω όλες αυτές τις δαπάνες στο βιβλίο, τότε δε θα είναι φάουλ όλες οι προηγούμενες εκκαθαριστικές ΦΠΑ στις οποίες δεν είχε συμπληρωθεί ο κωδικός 666; Σε αυτό μία εκτίμηση βάσει της εμπειρίας σας δώστε μου – αμφιβάλλω αν η νομοθεσία περιγράφει περιπτώσεις ασυμπλήρωτων βιβλίων επί 10ετίας !! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.