Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

kirman

Members
  • Περιεχόμενα

    45
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

kirman's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

13

Φήμη στην κοινότητα

  1. Update σε προηγούμενο post: Εγώ δυστυχώς έχω ακόμη αίτηση που στάλθηκε για έλεγχο 25/4/2019, πέρασε επιτυχώς τον έλεγχο στις 02/06/2019 (δίχως να μου ζητήσουν καμία διόρθωση) και από τότε βρίσκεται σε κατάσταση 09 τελικής εκταμίευσης δίχως όμως να έχει ακόμη δοθεί εντολή στην τράπεζα για την εκταμίευση (οπότε αν δεν κάνω λάθος θα πήγαινε σε κατάσταση 09α). Μετά κόπων και βασάνων (πολλά αναπάντητα τηλέφωνα και mail), όταν τελικά κατάφερα να επικοινωνήσω μου ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη αίτηση όπως και σε κάποιες ακόμη υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας που προσπαθούν (??) να αντιμετωπίσουν (εκτός αν το αφήσουν μετά τις διακοπές...). Στο μεταξύ έχουν περάσει 3 μήνες από την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων και δεν ξέρω με ποιο άλλο τρόπο μπορώ να κινηθώ για να επισπεύσω τη διαδικασία.
  2. Εγώ έχω αίτηση η οποία στάλθηκε 25/4/19, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στις 2/6/19 και ακόμη δεν έχει πληρωθεί...
  3. @Dimitrios1988 Η αίτηση μου έκανε να ελεγχθεί περίπου ένα μήνα (γύρω στις 35 ημέρες) @iks δεν νομίζω να σχετίζεται η τράπεζα, ίσως μόνο σε περίπτωση που απαιτείται έμβασμα για κάποιον προηθευτή που έχει δηλώσει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα (αν και νομίζω στο τελικό οκ που δίνει ο ωφελούμενος κάπου αναφέρει ότι δίνεται εξουσιοδότηση και για αυτές τις περιπτώσεις). Πάντως μετά από επικοινωνία και με άλλο συνάδελφο μου είπε ότι επίσης έχει κάποιες περιπτώσεις με αντίστοιχη καθυστέρηση εκταμίευσης.
  4. Έχω ένδειξη ότι υπόθεσή μου βρίσκεται σε αναμονή τελική εκταμίευσης (Τρέχουσα Κατάσταση : 09. Πιστοποιημένη αίτηση προς τελική εκταμίευση) από τις 02/06/2019 αλλά έχουν περάσει σχεδόν 20 ημέρες και ακόμη δεν βλέπω φως. Από προηγούμενες απαντήσεις θεώρησα ότι ο χρόνος αναμονής είναι περίπου μια εβδομάδα. Έχει κανείς άλλος παρατηρήσει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για την εκταμίευση το τελευταίο διάστημα;
  5. Αναγκαστικά αφορά το πρώτο ΠΕΑ καθώς η ημερομηνία του 2ου ΠΕΑ είναι μεταγενέστερη όλων των παραστατικών (θα ήταν άλλωστε παράλογο να γίνουν μια-προς-μια όλες οι παρεμβάσεις, να κοπούν τα τιμολόγια, να γίνει το 2ο ΠΕΑ και μετά να ψάχνουμε τους προμηθευτές και τους αναδόχους να μας συμπληρώοσυν τις υπεύθυνες δηλώσεις..)
  6. Τα ένσημα πρέπει να είναι μέσα στο συνολικό ποσό της κατηγορίας που ανήκουν, δηλαδή εντός των 3598.03€. Σημειώνω ξανά ότι αν καταφέρεις να αλλάξεις κατηγορία και να βάλεις τύπο 2.Γ2(ΙΙ) ( R>1.8, ελαφρά πετάσματα, κατηγορία ΙΙ), τότε ο προϋπολογισμός της κατηγορίας πηγαίνει στα 4342,45€ για 124.07m², καθώς αυτή η κατηγορία επιδοτείται με μεγαλύτερο ποσό. Συνεπώς επιτρέπεται να κόψεις πάνω από 3598.03€ αν πας σε 2.Γ2(ΙΙ) (ή ακόμη μεγαλύτερο αν πας στις κατηγορίες θερμομόνωσης με επίχρυσμα), αρκεί να μην ξεπεράσεις εννοείται με το σύνολο των παρεμβάσεων το συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό που σου έχει εγκριθεί.
  7. Προσέχεις όμως να μην ξεπερνάς το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ανά κατηγορία. Π.χ. στον τύπο θερμομόνωσης 2.Γ2(Ι) (με ελαφρά πετάσματα, κατηγορία Ι) έχεις ανώτατο ποσό 29€/m2. Αν όντως κάνεις αυτού του τύπου τη θερμομόνωση, για 124.07m² τότε το μέγιστο επιλέξιμο ποσό είναι 3598.03€, δεν μπορείς να κόψεις παραπάνω (συμπεριλαμβανομένων και τυχόν ενσήμων κτλ), ακόμη κι αν κόβοντας λοιπές παρεμβάσεις δεν ξεπερνάς τον συνολικό αρχικό προϋπολογισμό. Μπορείς βεβαίως να αλλάξεις τύπο θερμομόνωσης π.χ. με 2.Γ2(ΙΙ) επιτυγχάνοντας R>1.8 (ελαφρά πετάσματα, κατηγορία ΙΙ) τότε το ανώτατο ποσό είναι 35€/m². Αντίστοιχα μπορείς να πας και σε άλλου τύπου θερμομόνωσης αν βολεύει καλύτερα, π.χ. με επικάλυψη με επίχρισμα που έχουν άλλο επιλέξιμο κόστος αν m².
  8. Έχεις προφανώς δίκιο @ΜΑΚΑΡ, η αξιοπιστία του Οδηγού αποδεικνύεται άλλη μια φορά!!
  9. Στο παράδειγμα που αναφέρεις, εκτιμώ ότι επιβεβαιώνεις το σκεπτικό μου στην περίπτωση (γ) που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή υποβολή της αίτησης στο προγραμμα όταν έχει κατατεθεί νέα δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πριν όμως εκπνεύσει η προθεσμία δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (η οποία έληγε αν θυμάμαι σωστά στις 30/6/2018, ενώ η αίτηση σου έγινε 6/6/2018). Η περίπτωση (α) που ανέφερα είναι διαφορετική (έχει προηγηθεί λήξη της προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων) και δεν σχετίζεται άμεσα με την δική σου υπόθεση. Αν το σύστημα μπορούσε να διαβάσει μόνο τα στοιχεία 2016, δεν υπήρχε λόγος να δοθεί αυτή η οδηγία που αναφέρω στο (α) (όχι βέβαια ότι ο οδηγός δεν περιλαμβάνει παράλογα πράγματα γενικότερα, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση )
  10. Εγώ από τα bold που σημείωσα παραπάνω το καταλαβαίνω λίγο διαφορετικά: α) Αν έχει λήξει η περίοδος υποβολής δηλώσεων (π.χ. 30 Ιουνίου) και ο αιτών υποβάλλει αίτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, τότε μόνο είναι υποχρεωμένος να έχει κάνει εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.Αυτό λογικά σημαίνει πως η αίτηση αξιολογείται με τα στοιχεία της συγκεκριμένης δήλωσης του αμέσως προηγούμενου έτους (αλλιώς δεν θα συσχέτιζε την εκκαθάριση της δήλωσης με το πρόγραμμα). β) Με βάση το παραπάνω, αν ο αιτών υποβάλλει σε προγενέστερη ημερομηνία για το πρόγραμμα (π.χ. 20 Ιουνίου) δεν είναι υποχρεωμένος να έχει υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος (η εκκαθάριση γίνεται ακαριαία άλλωστε). Κατά συνέπεια η αίτησή του αξιολογείται με στοιχεία παλαιότερου έτους και όχι με το αμέσως προηγούμενο για το οποίο δεν έχει ακόμη υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος γ) Αν δεν έχει λήξει η προθεσμία δηλώσεων φορολογίας, ο αιτών όμως έχει ήδη κάνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο με ποια στοιχεία γίνεται ο έλεγχος. Από τη στιγμή όμως που αναφέρεται "Εάν η αίτηση στο πρόγραμμα υποβάλλεται σε ημερομηνία που εμπεριέχεται στην περίοδο υποβολής εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η κατάταξη στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1 γίνεται με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το προηγούμενο έτος από το έτος υποβολής της αίτησης", δηλαδή τα εισοδήματα που δηλώθηκαν την περσινή χρονιά (και αφορούν την προπέρσινη) μάλλον θα χρησιμοποιηθεί η παλαιότερη και όχι η τελευταία δήλωση. Σημειώνω πάντως, όπως τεκμαίρεται από το α, πως γενικότερα φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα λήψης και των πιο πρόσφατων στοιχείων φορολογικής δήλωσης από το σύστημα.
  11. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε εντοπίσει σε ποιο σημείο του οδηγού ή των λοιπών εγχειριδίων αναφέρεται ότι στο παραστατικό (απόδειξη-τιμολόγιο) πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα. Γνωρίζω ότι συνηθίζεται, αλλά έπεσε στα χέρια μου ένα παραστατικό από μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών που δεν το αναγράφει (έχω όμως την απαιτούμενη υπεύθυνη δήλωση προμηθευτή, CE κτλ).
  12. Καλησπέρα συνάδελφοι, Περίπτωση όπου για μια σκαλωσιά (χρήση σε εξωτερική θερμομόνωση) κόβεται απευθείας Παραστατικό Παροχής Υπηρεσιών προς τον ωφελούμενο. Γνωρίζει κανείς αν ο επαγγελματίας που κόβει το παραστατικό θα πρέπει να συμπληρώσει και υπεύθυνη δήλωση και ποια θα πρέπει να είναι αυτή; (προμηθευτή, αναδόχου ή προμηθευτή+αναδόχου). Δυστυχώς σε καμία από τις δηλώσεις το έτοιμο κείμενο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επακριβώς για την συγκεκριμένη περίπτωση..
  13. Νομίζω ότι εφόσον υπάρχουν εργασίες που απαιτούν άδεια μικρής κλίμακας τότε είναι υποχρεωτικό να αναρτηθεί, σύμφωνα και με την ανακοίνωση https://exoikonomisi.ypen.gr/-/dieukriniseis-gia-themata-ekdoses-poleodomikon-adeion-kai-enkriseon Για το λόγο αυτό, καθώς αρκετοί δεν είχαν μεριμνήσει να βγάλουν άδεια μικρής κλίμακας ενώ το κανονιστικό πλαίσιο την απαιτεί, δόθηκε "χαριστικά" η δυνατότητα να βγάλουν την άδεια αυτή έστω και εκ των υστέρων (μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, και μόνο για εργασίες στο πλαίσιο του Εξοικονομώ ΙΙ). https://exoikonomisi.ypen.gr/-/schetika-me-ten-ekdose-enkrises-ergasion-domeses-mikres-klimakas Έγκυρη ενημέρωση όπως ανέφεραν και οι συνάδελφοι, μπορεί να γίνει μόνο αν απευθυνθείτε σε κάποιον μηχανικό. Ο δικός σας μηχανικός που έχει ολοκληρώσει φακέλους δίχως άδεια μικρής κλίμακας (σε περιπτώσεις που αυτή απαιτείται), έχει κάποια τέτοια περίπτωση που έχει αποπληρωθεί;
  14. Θα σου πρότεινα (με δική σου ευθύνη πάντα και εφόσον εννοείται είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για άσχετα με την περίπτωσή σου δικαιολογητικά) να ανεβάσεις κάποιο απλό αρχείο 1 σελίδας στα συγκεκριμένα άσχετα δικαιολογητικά, μέσα στο οποίο να γράφεις με μεγάλα γράμματα (για να μπορεί να τα διαβάσει η συγκεκριμένη κυρία) ότι: "Το ζητούμενο δικαιολογητικό δεν απαιτείται καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση δικαιούχου αποφασίστηκε να συνεχιστεί με ίδια κεφάλαια και όχι με λήψη δανείου, σύμφωνα με τη δυνατότητα που περιγράφεται στο σχετικό εγχειρίδιο (βλ. εγχειρίδιο με τίτλο ... και ημερομηνία έκδοσης....). Η απαίτηση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού παρά την τελική επιλογή ίδιων κεφαλαίων αποτελεί σφάλμα της πλατφόρμας του εξοικονομώ, για το λόγο αυτό επιλέχθηκε να ανέβει το παρόν διευκρινηστικό σημείωμα" ..ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.. Αυτό για να ξεκολήσει η διαδικασία και να μην αγχώνεσαι για την καταληκτική ημερομηνία. Μπορείς να γράψεις και το ιστορικό της έγκαιρης επικοινωνίας σου με το ΕΤΕΑΝ για να αποφύγεις τη λήξη της προθεσμίας, όπως και την απόκριση που έλαβες (όρεξη να έχεις να γράφεις!!). Μετά από όλα αυτά δεν νομίζω να τολμήσει κανείς να σου ζητήσει τα ρέστα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.