Jump to content

Mystic

Members
 • Content Count

  100
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Ουδέτερη

1 Follower

About Mystic

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Leipzig
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,116 profile views
 1. Ντροπή σας που το πήρατε το παιδί από τα μούτρα. Είστε απαράδεκτοι.
 2. Αν θες γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος. Τι παραπάνω θα ήθελες;
 3. Αν εξετάσεις την ενισχυμένη διατομή σαν ολόσωμη ενιαία διατομή τότε ναι δεν προστίθεται έτσι απλά.
 4. Το κουράσαμε αλλά έχει ενδιαφέρον το θέμα. Το πρόγραμμά σου θεωρεί πως η διατομή είναι ολόσωμη. Με τη διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω δε θεωρώ πως τα δύο κομμάτια λειτουργούν σαν ενιαία διατομή. Θα ψάξω ποια από τις δύο εκδοχές είναι η σωστή και θα επανέλθω.
 5. Σύμφωνοι, γι αυτό και έγραψα θεωρητικά. Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το παρουσιάζεις γιατί στην περίπτωσή μας το ύψος της διατομής μένει σταθερό. Αν υποθέσουμε ότι οι λάμες ενίσχυσης θα έχουν t = 8mm και h = 80mm, οι ροπές αδράνειας θα είναι Iy = 34cm4 και Iz = 0,34cm4. Στην περίπτωση ενίσχυσης του κορμού η Iy της IPE180 θα αυξηθεί κατά 2x34, ενώ στην περίπτωση ενίσχυσης του κάτω πέλματος θα αυξηθεί κατά 1x0,34. Άρα το αρχικό Iy = 1317cm4 γίνεται 1385cm4 στην πρώτη και 1318cm4 στη δεύτερη περίπτωση.
 6. Άλλο μπορεί να γίνει και άλλο είναι σωστή λύση. Την περίπτωση αλλαγής διατομής την πρότεινε ο ίδιος, Σεβαστή η διαφωνία σου, αλλά αυτό που έγραψα δεν είναι άποψή μου, είναι αντοχή υλικών. Επίσης, πως ακριβώς θα αυξήσεις την απόσταση των πελμάτων; Αν αλλάξεις διατομή οι συνδέσεις θα σχεδιαστούν εκ νέου. Αν προσθέσεις επιπλέον δοκούς ανάμεσα και μειωθούν τα φορτία σχεδιασμού αντί να αυξηθούν δε χρειάζεται θεωρητικά να τις ελέγξεις, αλλά πρακτικά θα ήταν καλό.
 7. Το να έχεις IPE180 και να θες να το κάνεις ισοδύναμο με IPE270, ναι είναι ανόητο. Είναι ανούσιο. Θες να αυξήσεις το Wy της διατομής. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να αυξηθεί το Iy της το οποίο εξαρτάται κατά πολύ περισσότερο από το πάχος του κορμού και όχι τόσο από το πάχος των πελμάτων. Λέγοντας ανούσιο εννοώ πως αν βάλεις δύο λάμες στον κορμό, υπολογίσεις το Iy και στη συνέχεια το υπολογίσεις ξανά για τις ίδιες λάμες τοποθετημένες στα πέλματα, η αύξηση στην πρώτη περίπτωση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Το ότι μιλάμε για υφιστάμενη κατασκευή δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον δοκούς ανάμεσα στις παλιές ώστε να μειωθούν τα φορτία σχεδιασμού. Επίσης το να ενισχύσεις τις δοκούς σημαίνει πως θα πρέπει να ξανά ελέγξεις τις συνδέσεις τους, πράγμα που λογικά θα σε βγάλει σε ανεπαρκή έλεγχο.
 8. 1. Δεχόμαστε ότι μιλάμε για υφιστάμενη κατασκευή μιας και ο φίλος μας δεν έχει απαντήσει ακόμα. 2. Το να ενισχύσεις μια διατομή για να υπέρ-διπλασιάσεις την αντοχής της, το θεωρώ ανόητο. 3, Το να ενισχύσεις τα πέλματα με λάμες για να αυξήσεις την αντοχή σε κάμψη κατά τον ισχυρό άξονα είναι επίσης ανούσιο. Η ενίσχυση, αν τελικά αυτό αποφασιστεί, θα πρέπει να γίνει στον κορμό της δοκού, συγκολλητά. 4. Δε συμφωνώ καθόλου στη λύση ενίσχυσης με κοχλίες. 5. Η περίπτωση που περιγράφεις είναι ακραία, γεγονός που σημαίνει πως πιθανότατα η δρώσα τέμνουσα δύναμη θα είναι μεγαλύτερη από το 50% της πλαστικής διατμητικής αντοχής, επομένως ως αντοχή σχεδιασμού θα πρέπει να ληφθεί η απομειωμένη ροπή αντοχής. Είναι λάθος λοιπόν η προσέγγιση που κάνεις με βάση τις ροπές αντίστασης (εκτός και αν το κάνεις σε φάση προδιαστασιολόγησης). 6. Οι μόνες λύσεις που βλέπω, όπως έγραψα και παραπάνω, είναι να μειώσεις τα φορτία ή να αλλάξεις τη διατομή. 7. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να επιλέξεις να κάνεις θα πρέπει να το περάσεις σε κάποιο πρόγραμμα για να είσαι σίγουρος.
 9. Προτείνω να ελαττώσεις τις αποστάσεις των δοκών, ώστε να μειώσεις τα φορτία που παραλαμβάνει η καθεμία και να επιλέξεις κάποια μεγαλύτερη IPE διατομή. Το να τις ενισχύσεις δεν ακούγεται καλή λύση, αν σκεφτείς τη δουλειά που θα χρειαστεί για να ετοιμαστούν τα δοκάρια σου.
 10. Πες μας αν θες πως θα ήταν αυτό το στατικό πακέτο!
 11. Η λύση που περιγράφεις μου φαίνεται ζόρικη χωρίς λόγο. Η δεύτερη ακούγεται καλύτερη. Προσοχή στις ελάχιστες αποστάσεις κοχλία - άκρου στύλου Ο/Σ. Δώσε μας περισσότερα στοιχεία αν θες, όπως διατομή και My,Ed δοκού. Επίσης η ενίσχυση στο κάτω πέλμα της δοκού, στη λύση που περιγράφεις, θεωρώ πως είναι λάθος. Η γωνία ελάσματος ενίσχυσης - στύλου, δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 45 μοίρες. Η ενίσχυση στον κορμό της δοκού πρέπει να είναι κάθετη στα πέλματα.
 12. Για τη θεμελίωση θεωρώ πως θα πρέπει να χρησιμοποιείς άλλο πρόγραμμα, όπως και για τα κατασκευαστικά σχέδια. Είμαι κατά της λογικής έχω ένα πρόγραμμα που κάνει τα πάντα. Το RStab υποστηρίζει έλεγχο φαινομένων 2ης τάξης. Σχετικά με τις τυχηματικές εκκεντρότητες, εννοείς τις κατασκευαστικές ατέλειες μάλλον. Βάζω πάντα κατασκευαστικές ατέλειες ως "φορτίο". Διάφραγμα δεν προσομοιώνω. Να διευκρινίσω πως έμαθα να κάνω μελέτες μεταλλικών στη Γερμανία. Έχω την αίσθηση πως οι Έλληνες μηχανικοί, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στα μπετά έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη και αντιμετώπιση μιας μεταλλικής κατασκευής απ' ότι οι Γερμανοί.
 13. Εγώ πάντως με το RSTAB, περνάω το φορέα, φορτία, συνδυασμούς, πατάω επίλυση και είμαι έτοιμος.. Το μόνο που μένει είναι ο υπολογισμός των συνδέσεων.
 14. Καλησπέρα και σ' εσένα συνάδελφε. Στη θέση σου θα απέφευγα να κάνω την οποιαδήποτε θεώρηση, πόσο μάλλον αυτή που λες. Φυσικά και αντιλαμβάνομαι γιατί το λες, αλλά δε θεωρώ πως τα πανέλα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη διαφραγματικής λειτουργίας. Αν το σκεφτείς είναι απλές λαμαρίνες βιδωμένες πάνω στον φέρων οργανισμό και δε συμμετέχουν σε καμία περίπτωση στην ευστάθεια της κατασκευής. Προσωπικά βλέπω δύο λύσεις στο πρόβλημά σου. Είτε αλλάζεις διατομές, είτε αναδιαμορφώνεις τον φορέα σου (αν και μάλλον πρέπει να κάνεις και τα δύο). Η αλήθεια είναι πως από το screenshot που μας επισύναψες, μου φαίνεται κάπως "ανορθόδοξος". Πες μας αν θες τί διατομές επέλεξες (γιατί λεπτότοιχες και γιατί user defined - πως θα τις αγοράσεις) και γιατί διαμόρφωσες τον φορέα έτσι.
 15. Αν κατάλαβα σωστά, το βέλτιστο και το πιο σύνηθες είναι το εξής: 1. Σκυροδετείς έως την κάτω στάθμη της εδαφόπλακας όπως είπες 2. Στήνεις το κτίριο, αφήνοντας κενό ανάμεσα σε άνω μέρος εδαφόπλακας - κάτω μέρος πλάκας έδρασης στύλου (όχι μεγαλύτερο από 2-3 εκ) 3. Σκυροδετείς την εδαφόπλακα 4. Γεμίζεις το κενό με Emaco
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.