Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Hope

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη
  1. Ευχαριστω πολυ τους μηχανικους για τις απαντησεις και συμβουλες. Καλο χειμωνα σε ολους...
  2. Αρτιοτητα υπαρχει και για τα δυο οικοπεδα. Το προβλημα έχει ως εξής Είμαι συνιδιοκτήτρια εξ’αδιαιρέτου οικοπέδου 957 μ2, με κάθετη (οριζόντια) σύσταση. Τμήμα Α 478,66μ2 δικό μου και Τμήμα Β 478,66μ2 του γείτονα . Συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 0,60. Το μέγεθος και σχήμα των οικοπέδων, επιτρέπει να γίνει κατάτμιση αλλά το κόστος μεγάλο. Πριν από 21 περίπου χρόνια, ο συνιδιοκτήτης έχτισε με άδεια χαμηλών κτιρίων ΓΟΚ 85 άρθρο 14, χωρίς συνέναιση από δικής μας πλευράς και χωρίς προφανώς επίδειξη τίτλων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το δικό μου οικόπεδο να χτίσει όσα θα του αναλογούσαν εαν η άδεια του όμορου οικοπέδου ήταν κανονική και όχι χαμηλών κτιρίων. Επίσης δήλωσε το οικόπεδό του ως άρτιο, χωρίς ν'αποτυπώσει το δικό μου οικόπεδο στο τοπογραφικό στην πολεοδομία. Το τοπογραφικό κάλυψης και το τοπογραφικό που κατέθεσε τότε στην πολεοδομία αποτυπώνουν στην άδεια 450μ2 και όχι ως ½ των 957,32μ2. Ο γείτονας, τμήμα Β, στην άδεια δήλωσε διόροφη κατοικία σε πυλωτής με υπόγειο συνολικό εμβαδό 286.92μ2. Κάλυψη δεν παίζει ρόλο λόγω του ότι δεν έκανε υπερβάσεις. Όπως όλοι στην Ελλάδα, έχει το ισόγειο κλειστό (σαν οικία).... Γι'αυτό συζητάω και θέτω το ερώτημα τώρα για κατάτμιση, και σωστή διαδικασία. Ποιά άλλη εναλλακτική έχω? Πριν μου πείτε για να πληρώσω μηχανικό, το έχω κάνει και μου είπε κατάτμιση....άλλος λέει μπορώ να χτίσω, κλπ. Το θέμα μου όμως δεν είναι να χτίσω αλλά να το πουλήσω, λόγω του ότι ζω στο εξωτερικό.
  3. Είμαι συν ιδιοκτήτρια εξ'αδιαιρέτου οικοπέδου(με σύσταση καθέτου το 1967 την ονόμαζαν σύσταση οριζοντίου εκείνα τα χρόνια, αλλά χωρίζει σε δύο τμήματα το οικόπεδο Α και Β) εντός σχεδίου στα Νότια Προάστια Αττικής. Ζω στο εξωτερικό και είμαι αναγκασμένη για να μπορέσω να χτίσω με πλήρη εκμετάλευση το οικόπεδό μου ή να το πουλήσω σε "κανονική" τιμή να συμφωνήσω σε διανομή/κατάτμιση, με αρκετά μεγάλο κόστος. Αρτιότητα το κάθε τμήμα έχει, αν και ο όμορος (Β τμήμα) θα έχει πρόβλημα ως προς τις υπερβάσεις του στον σ.δ. ως νέο οικόπεδο...έχει ήδη συμφωνήσει όμως για διανομή/κατάτμιση (ακόμη δεν γνωρίζω την διαφορά των δύο). Ο λόγος είναι ότι ο όμορος έχτισε κάνοντας διάφορες παραβάσειςστην αρχική του άδεια το 1989 (που τώρα μάθαμε!) που επιρεάζουν το δικό μου υπόλοιπο σ.δ. αρνητικά. Τα έχω ήδη ψάξει με δικηγόρο και πολιτικό μηχανικό. Οι ερωτήσεις μου στο φόρουμ έχει ως εξής α. Ποιά είναι η διαδικασία για διανομή (κατάτμιση)? β Πριν πληρώσω εφορία, συμβολαιογράφο, δικηγόρο και πολ. μηχανικό, χρειάζεται έγγραφη έγκριση ή βεβαίωση από την πολεοδομία ως προς την οικοδομησιμότητα του οικοπέδου μου και την αρτιότητα για να είμαι καλλυμένη στο μέλλον? Προφορικά στην πολεοδομία μου έχουν πει ότι η αρτιότητα είναι 450μ2. Έκαστο τμήμα είναι 478μ2. γ. Η δηλωση του μηχανικού στο νέο τοπογραφικό αρκεί για να γίνουν συμβόλαια διανομής? Όσες περισσότερες λεπτομέρειες μου δώσετε για να ζητήσω και να προσέξω τα σημεία που πρέπει τόσο το καλύτερο. Συνήθως ακόμη και αν συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες, όλο και κάτι μπορεί να μας "ξεφύγει" και το πληρώνουμε μετά ακριβά! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.
  4. Το λιγώτερο 37,000 ευρώ....εαν το πουλούσα αύριο θα τα πλήρωνα...έτσι όπως έχει η αγορά όμως δεν γίνεται. Άπο την τσέπη μου να τα βγάλω δεν συμφέρει εφ'όσον δεν χτίζω ακόμα. Όταν το αποφασισω, ποιος ξέρει τι νόμοι θα ισχύουν.... άκουσα ότι εφ'όσον απαιτείτο τότε η συνέναιαση μου, που ποτέ δεν πήρε, και δήλωσε το οικόπεδο του ως άρτιο, χωρίς αποτύπωση του δικού μου, εγώ θα μπορούσα να παω με κανονική άδεια, αλλα αυτό μου το είπε ένας μηχανικός. Η πολεοδομία λέει μόνο με χαμηλά μπορώ να πάω, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να χτίζει το δικό μου 200μ2 λόγω του ότι οι υπερβάσεις του όμορου δεν θα έπρεπε να με περιορίζουν...Και πάλι χαμένη διοτι κανονικα βάση συντελεστή θα έπρεπε να χτίσω 286 μ2 περίπου..
  5. Αγαπητοί κύριοι και κυρίες μηχανικοί, Σας ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές/ιδέες. Ο σκοπός και στόχος των φόρουμ είναι η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ερμηνιών σε ένα πολύπλοκο και "τρελλό" σύστημα που καλείτε ο κάθε ιδιώτης και μηχανικός να επιβιώσει...εγώ θα πρόσθετα και μια υπέροχη πηγή εμπειρίας για όλους, καθώς "το πάθημα γίνεται μάθημα". Και γιατί όχι να μην μάθουν πολλοί από το πάθημα ενός, για να γλιτώσουν. Εννοείτε ότι ο πολίτης θα πληρώσει ειδικούς σε τομείς που τον αφορούν και πολλές φορές ακριβοπληρώσει. Το έχω κάνει ήδη. Σαν ανήσυχος και θέλω να πιστεύω όχι χαμηλής νοημοσύνης άνθρωπος πάντα ελέγχω και ψάχνομαι. Ο λόγος απλός. Μέχρι στιγμής ακούω διαφορετικές απόψεις όχι μόνο από ειδικούς που έχω προσλάβει (που τη μια βδομάδα λένε έτσι και την άλλη αλλιώς) αλλά και από την ίδια την αρμόδια υπηρεσία. Ξέρετε τι λένε...είναι θέμα ερμηνίας! Εγώ ελέγχω τις ερμηνίες τους σαν σοβαρά σκεπτόμενος πολίτης. Οι δικές σας ερμηνείες και εμπειρίες με ενδιαφέρουν. Εαν ενοχλούντε μερικοί από των ιδιωτών τα ερωτήματα, ας μην τα διαβάζουν, ή να ζητήσουν επισήμως την διακοπή από αυτή τη σελίδα των ερωτημάτων από ιδιώτες. Εγώ θα το θεωρούσα πηγή γνώσεις λόγω ερεθισμάτων που θα μου έδιναν τα ερωτήματα για την αγορά και γενικότερα τον παλμό της. Ένα ερώτημα με την άδειά σας φυσικά. Πιό είναι το χρονικό διάστημα που υποχρεούται η όποια πολεοδομία να δώσει απάντηση? Ήδη γνωρίζω ποιός τη χρεώθηκε τη δική μου και κατά κάποιο τρόπο "με κοντράρει". Με εκτίμηση, Μια Ιδιώτης...
  6. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Που μπορώ να βρω την απόφαση/νομο/ή όπως αυτό λέγεται ότι δεν θίγομαι από τις υπερβάσεις του όμορου? Θα μου ήταν πολύ χρήσιμο. Γενικά ότι πληροφορία να βρω στο διαδικτιο περι εξ'αδιαιρέτου οικόπεδα. ¨Εχω πολύ μπλέξιμο και ο κάθε ένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Θέλω εγώ να έχω μια καλή εικόνα περί διαφόρων κανονισμών...και μετά ν'αποφασίσω τι να κάνω, λόγω του ότι θέλω να το πούλήσω. Βλέπεται όλοι προσπαθούν να το "υποβιβάσουν" για να το "σκοτώσω"
  7. Είμαι συνιδιοκτήτρια σε εξ’αδιαιρέτου οικόπεδο με σύσταση οριζοντίου εντός σχεδίου στα νότια προάστια Αττικής. Το τμήμα Α είναι δικό μου, και το τμήμα Β το όμορο που έχει χτισθεί το 1989. Η άδεια του Β είναι σε πυλωτή με δύο ορόφους. Οι δύο όροφοι εξαντλούν τον επιτρεπόμενο σ.δ. 0,60 του Β. Το τμήμα Α δεν το έχω χτίσει. Όπως όλοι, ο κύριος έκλεισε την πυλωτή (δεν ξέρω πότε) ίσως και ευθύς εξ΄αρχής. Του έκανα καταγγελία προ 15 ημερών διότι θίγομαι ως προς το δικό μου υπόλοιπο δόμησης σε περίπτωση που πάει να το νομιμοποιήσει. Έχω ακούσει ότι τις καταγγελίες αυτές δεν τις κυνηγούν οι πολεοδομίες λόγω της νέας ρύθμισης. Στην πολεοδομία που ρώτησα μου τα «μασάνε». Θα ήθελα παρακαλώ κάποιος που να γνωρίζει τη ρύθμιση αυτή, να μου πει εαν θα βρω το δίκιο μου ή τέλος πάντων λέει κάτι για περιπτώσεις σαν τη δική μου. Εαν έχετε το λινκ ίσως το διαβάσω σαν ιδιώτης και το καταλάβω, ή γράψτε μου τη γνώμη σας. Θα το εκτιμούσα.
  8. Η πολεοδομία περιορίζει στο τμήμα Α την οικοδομησιμότητα στα 113μ2, λόγω του περιορισμού τμημάτων Α+Β σε σύνολο 400μ2. Με κανονική άδεια θα ήταν για το τμήμα Α 286μ2(478μ2Χ σδ 0,60). Εαν είναι αυτοτελή τμήματα, γιατί η πολεοδομία λέει ότι υποχρεούτε το τμήμα Α να πάει και αυτό με χαμηλά κτήριια και όχι κανονική άδεια? Η πολεοδομίες απ'ότι κατάλαβα, όταν είναι εξ'αδιαιρέτου οικόπεδα δεν ασχολούντε εαν είναι αυτοτελή...απλά θέτουν περιορισμούς σε όποιον δεν προλάβει να χτίσει πρώτος!
  9. Το οικόπεδο είναι εντός σχεδίου. Τα 400μ2 είναι λόγω του περιορισμού εξ'ορισμού για τις άδειες χαμηλών κτιρίων στο όλο οικόπεδο. Εάν η άδεια του Β οικοπόδου ήταν κανονική, τότε θα μπορούσε το οικόπεδο Α να εκμεταλευθεί το σδ 0,60. Η πολεοδομία όμως λέει και το οικόπεδο Α πρέπει να πάει με χαμηλά κτήρια εφ'όσον το Β πήγε με χαμηλά κτήρια. Έτσι εξηγείτε το 113μ2 που είναι το υπόλοιπο για το Α τμήμα. Αρτιότητα στην περιοχή είναι 450μ2, αλλά κατά όλους, δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς που ρώτησα, η σύσταση που έχω δεν ορίζει τα οικόπεδα άρτια στα μάτια της πολεοδομίας. Πρέπει να γίνει κατάτμιση με μεγάλο κόστος εφορίας.... Η άλλη εναλλακτική είναι να ακυρώσω την από 1989 άδεια του Β...όπως προανέφερα... Στην ουσία θα ήθελα γνώμες, αλλά και να ενημερώσω για κάτι τοοοοσο πολύπλοκο
  10. Είμαι συνιδιοκτήτρια εξ’αδιαιρέτου οικοπέδου 957 μ2, με κάθετη (οριζόντια) σύσταση. Τμήμα Α 478,66μ2 δικό μου και Τμήμα Β 478,66μ2 του γείτονα . Συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 0,60. Το μέγεθος και σχήμα των οικοπέδων, επιτρέπει να γίνει κατάτμιση αλλά το κόστος μεγάλο. Πριν από 21 περίπου χρόνια, ο συνιδιοκτήτης έχτισε με άδεια χαμηλών κτιρίων ΓΟΚ 83 άρθρο 14, χωρίς συνέναιση από δικής μας πλευράς και χωρίς προφανώς επίδειξη τίτλων ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το δικό μου οικόπεδο να χτίσει όσα θα του αναλογούσαν εαν η άδεια του όμορου οικοπέδου ήταν κανονική και όχι χαμηλών κτιρίων. Επίσης δήλωσε το οικόπεδό του ως άρτιο, χωρίς ν'αποτυπώσει το δικό μου οικόπεδο στο τοπογραφικό στην πολεοδομία. Το τοπογραφικό κάλυψης και το τοπογραφικό που κατέθεσε τότε στην πολεοδομία αποτυπώνουν στην άδεια 450μ2 και όχι ως ½ των 957,32μ2. Ο γείτονας, τμήμα Β, στην άδεια δήλωσε διόροφη κατοικία σε πυλωτής με υπόγειο συνολικό εμβαδό 286.92μ2. Κάλυψη δεν παίζει ρόλο λόγω του ότι δεν έκανε υπερβάσεις. Όπως όλοι στην Ελλάδα, έχει το ισόγειο κλειστό (σαν οικία). Από τη στιγμή που έχω προσπαθήσει να προσεγγίσω τον ιδιοκτήτη Β έχω μπλέξει με ανθρώπους που δε καταλαβένουν ή δεν τους ενδιαφέρει το πρόβλημά μου, και αποφάσησα να προχωρήσω σε καταγγελία για ανάκληση και ακύρωση της άδειας, ώστε να ελευθερωθεί το τμήμα Α ως προς τα οικοδομήσιμα μέτρα. Κατά την πολεοδομία μπορώ να χτίσω 400μ2(όριο για όλο το οικόπεδο)-286.92=113,08μ2. Εγώ θέλω να ακυρώσω την άδειά του για να κάνω πλήρη εκμετάλευση του σδ 0,60 δηλαδή 287μ2 οικοδομήσιμα και όχι 113,08μ2. Παρακαλώ, ότι γνώσεις και ιδέες έχετε, θα με βοηθούσαν αφάνταστα λόγω του ότι εγώ ποτέ δεν είχα ιδέα από όλα αυτά. Είμουν παντελώς άσχετη, και τώρα που ήταν να πουλήσω το οικόπεδο τ’ανακάλυψα. Βέβαια, ο μηχανικός του αγοραστή που έχασα τα ανακάλυψε, και αναγκάστηκα να το ψάξω με μηχανικό και δικηγόρο. Ο λόγος που ανοίγω το θέμα είναι για το ότι οποιαδήποτε γνώμη ή γνώση και κατεύθυνση θα με βοηθούσε πολύ. Όσο ζούμε μαθαίνουμε…και ίσως αυτή η ιστορία μου, διδάξει μερικούς από εσάς σε κάτι που ίσως χρειαστείται στο μέλλον. Άν και δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερό μου εχθρό!!!!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.