Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

lem-x24

Core Members
  • Περιεχόμενα

    238
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by lem-x24

  1. Καλησπέρα σνάδελφοι. απο το υπουργείο μεταφορών, μου εδωσαν την απαραίτητη αιτηση ωστε να την υποβάλλω για να εκδοθούν νεες πινακιδες για ενα τρέιλερ. Αναφερει η αιτηση πως θελουν αποτύπωμα τόσο του παλιού οσο και του νεου αριθμου. Ρωτάω τους υπλληλους εκει, πως πρεπει να γινει αυτο, και ακουστε τι μου είπαν: ρωτα κανεναν στην πιατσα πως γινεται. τελος παντων, μηπως καποιος απο εσας γνωριζει πως πρεπει να τους παω το απούπωμα?(περαν των φωτογραφιων, που οντως το αποδεικνύουν). ευχαριστω.
  2. Αυτόν τον ορισμό τον έχω διαβάσει και κατέληξα ότι το τρέιλερ είναι κοεντροαξονικό. επειδή πρόκειται για μία ιδιοκατασκευή του 1991 (του πατέρα μου είναι το τρέιλερ) η οποία ήταν νόμιμη με σημείωση προσάρτησης (αυτό ίσχυε τότε) , για να μπορέσω να συμπληρώσω τη νέα δήλωση μελέτης κατηγορίας Ο1, ζητούνται στοιχεία που δε γίνεται να συμπληρωθούν. και αναφέρομαι συγκεκριμένα: - 5.2 μέγιστη τεχνικά αποδεκτή μάζα έμφορτου οχήματος - 5.3 Τεχνικά αποδεκτή μάζα σε κάθε άξονα - 5.5 Μέγιστη τεχνικά αποδεκτή στατική κατακόρυφη μάζα στο σημείο ζεύξης -9.2 Τιμές χαρακτηριστικών (D,V,S,U) Για όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν δοκιμές (κάτι που γίνεται μόνο στην περίπτωση κατασκευών από εταιρίες, που έχουν ποιοτικό έλεγχο κλπ) Για μια ιδιοκατασκευή τι να δηλώσεις? Βέβαια όλα τα χρόνια με τις φορτώσεις που του έχουμε κάνει έχει "περάσει" επιτυχώς πολλούς ελέγχους, αλλά αυτό δε λέει τίποτα από επιστημονικής πλευράς. Πάντως, ως κράτος τσίρκο, η δήλωση ζητάει όλα τα παραπάνω δίνοντας τη δυνατότητα να δηλώσεις ιδιοκατασκευή και στο τέλος να υπογράψεις ότι είναι άρτιο για κυκλοφορία.
  3. Ευχαριστούμε. Δεν ήξερα μέχρι πότε μπορούμε να διευθετήσουμε την εκκρεμότητα των ρυμουλκούμενων.
  4. Καλημέρα συνάδελφε, τον έχω διαβάσει το νόμο, αλλά δε μπορώ να είμαι σίγουρος για τη σωστή κατάταξη- κατηγοριοποίηση. Και επιπλέον στη κατηγορία των ρυμουλκούμενων υπάρχουν 2 κατηγορίες που δε μπορώ να ξεχωρίσω: κεντροαξονικό και με άκαμπτη ράβδο.
  5. από τα πιο εκνευριστικά θέματα στη θέρμανση με σώματα, είναι τα ακανόνιστα τικ- τακ από συστολές- διαστολές. Να έχεις δύο σώματα χωρίς λαστιχάκια στη βάση στήριξης και να χτυπά μόνο το ένα... και να μην μπορείς να βρεις την αιτία. Εγώ θα σας πω τη δική μου εμπειρία χωρίς πάντα αυτό να είναι η λύση. Αποφασίζω να βάλω θερμοστατικές κεφαλές σε δύο σώματα (ήταν υπερδιαστασιολογημένα με αποτέλεσμα στα δωμάτια αυτά να μην μπορείς να ανασάνεις και να πονάει το κεφάλι σου- ο θερμοστάτης στη μέση του σπιτιού και ρυθμισμένος στους 20 βαθμούς και στα δωμάτια να έχει 23!!!!) Επειδή καταπιάνομαι με όλα, τις τοποθετώ μόνος μου. Αλλάζω και τους διακόπτες, βάζοντας νέους με δυνατότητα ρύθμισης του by-pass (το γνώριζα από παλαιότερη εγκατάσταση ότι χωρίς αυτούς τους διακόπτες, όταν κλείνει η κεφαλή, αρχίζει το σφύριγμα). Και τότε ξεκινάνε τα τακ-τακ... Δε μπορούσα να καταλάβω τι φταίει. Ρωτούσα υδραυλικούς και δε μπορούσαν να μου δώσουν κάποια απάντηση. Ρωτούσα μηχανολόγους αν το έχουν αντιμετωπίσει, μου έλεγαν ναι, αλλά δε μπορούσαν να βρουν τη λύση. Τελικά, παρατηρώντας, κατάλαβα ότι αυτό το "τακ" προέρχονταν από το χρωμέ σωληνάκι του εξωτερικού βρόγχου. Δεν το είχα κόψει στα σωστά μέτρα κα δεν είχα ισομοιράσει την απόσταση κατά την τοποθέτηση, οπότε υπήρχε επαφή με τις γωνιές που βιδώνονται στο σώμα. Το έκοψα στα σωστά μέτρα, έκανα σωστή τοποθέτηση και από τότε δεν ξανάκανε "κιχ".
  6. εγώ με τη σειρά μου να ρωτήσω: ένα απλό τρέιλερ για τις ανάγκες του σπιτιού πως χαρακτηρίζεται: ημιρυμουλκούμενο ή ρυμουλκούμενο? και αν το λέμε ρυμουλκούμενο, με ποιον κωδικό αμαξώματος?
  7. Καλησπέρα συνάδελφε, είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει από κάποιον μηχανολόγο που να την ξέρει. Χρειάζεται το σημείωμα ρυμούλκησης (που περιλαμβάνει και τα τεχνικά στοιχεία του ρυμουλκούμενου και του ρυμουλκού). Βέβαια στην δική σας περίπτωση, που το κατασκεύασε κάποιος σιδεράς τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν έχει καμία σήμανση το τρέιλερ. οπότε πήγαινε σε έναν μηχανολόγο που την κάνε αυτή την δουλειά και θα σου κατατοπίσει. Υπόψιν ότι μπορεί να σου αρνηθεί την εργασία αυτή λόγω του ότι δεν έχει κανένα συνοδευτικό χαρτί. Αν το είχες αγοράσει από κατασκευάστρια εταιρία συνοδευόμενο με όλα τα απαραίτητα χαρτιά όλα θα ήταν πιο απλά.
  8. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη συσκευή (τηλεόραση) και όχι σε άλλες μεταλλικές συσκευές τότε μάλλον είναι πρόβλημα συσκευής. Από την περιγραφή σου πάντως με έχεις μπερδέψει. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν είναι συνδεδεμένος στη γείωση (αναφέρεις ότι δεν έχει συνδεθεί το κιτρινοπράσινο καλώδιο). Από την άλλη, αναφέρεις ότι οι σωλήνες ύδρευσης είναι γειωμένοι. Άρα το υδραυλικό σου σύστημα, ασφαλίζεται έναντι διαρροής ρεύματος από τη γείωση των σωλήνων? Έχεις δοκιμάσει μία άλλη μεταλλική συσκευή (πχ μίξερ- που να έχει αρσενικό φίς με γείωση) να την τοποθετήσεις σε πρίζα με γείωση? Τι συμπεριφορά έχει?
  9. Από τη στιγμή που είναι μεταλλικό, τότε ναι, μπορεί να σε "τσιμπάει" το ρεύμα. Αν το "τσίμπημα" υπάρχει και στις βρύσες τότε πρέπει να ψαχτείς για διακοπή ουδετέρου πριν τον μετρητή σου. Αν δεν έχεις "τσίμπημα" στις βρύσες, τότε κάποιο πρόβλημα έχει η τηλεόρασή σου και εμφανίζει τάση στο μεταλλικό της μέρος. Όπως τα περιγράφεις, φαίνεται να είναι συνδυασμός συσκευής και γείωσης δικτύου τροφοδοσίας (αφού στις αγείωτες πρίζες δεν τον παρουσιάζει). Υ.Γ. έχεις ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στο σπίτι σου? αν ναι, έχει συνδεθεί επάνω του το κιτρινοπράσινο καλώδιο του αγωγού προστασίας?
  10. Καλημέρα φίλε Κώστα, κατ' αρχάς να τα πάρουμε ένα ένα: πως γίνεται να σε "τσιμπάει" το ηλεκτρικό ρεύμα σε τηλεόραση πλαστική? (είναι όντως εντυπωσιακό αυτό). Πέραν τούτου, αυτό το "τσίμπημα" σε βρύσες κατά κύριο λόγο (ή συσκευές με μεταλλικά μέρη), "μαρτυρά" διακοπή ουδετέρου πριν το ρολόι του σπιτιού σου (και επιστρέφει την τάση μέσω του αγωγού προστασίας στο μεταλλικό περίβλημα των συσκευών) το οποίο πρέπει να αναφερθεί στον ΔΕΔΔΗΕ για έλεγχο (οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που ήρθαν δεν στο ανέφεραν σαν ενδεχόμενο?) Αυτό με το ups δεν το πολυκαταλαβαίνω. Λέγοντας διαρροή, λογικά αναφέρεσαι στην αίσθηση του "τσιμπήματος". Αυτό θεωρητικά συμβαίνει γιατί όταν τροφοδοτείς μέσω της μπαταρίας- inverter του ups, το σύστημά σου δεν είναι πλέον σε επαφή με τη γη (σκέψου το σα να είναι δίκτυο από μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης). Αυτή η ερμηνεία έρχεται ως συμπλήρωμα αυτού που αναφέρεις για τις δύο αγείωτες πρίζες (όπου δεν εμφανίζεται η αίσθηση του "τσιμπήματος". Αλλά και πάλι, απορώ πως σε "τσιμπάει το ρεύμα σε μία τηλεόραση με πλαστικό περίβλημα..... Βάλε την ειδικότητα στο προφίλ σου. Didonis
  11. Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω την εξής απορία: αν σε ένα κύκλωμα γαλβανικά απομονωμένο (Μ/Σ απομόνωσης 230/230) γειώσω τα μεταλλικά μέρη των φορτίων (σύνδεση δηλαδή του σασί τους με απλά λόγια με τον κιτρινοπράσινο αγωγό της εγκατάστασης του πρωτεύοντος κυκλώματος που έχει ουδετερογείωση) προκύπτει κάποιος κίνδυνος? Ή απλά είναι άσκοπο? γνωρίζω ότι το πρότυπο ΕΛΟΤ60364 (εξέλιξη του HD384) απαιτεί ισοδυναμική σύνδεση.
  12. τι ακριβώς εννοείς λέγοντας θόρυβο?? όπως και αν συνδέσεις έναν κινητήρα, οι στροφές του είναι ίδιες (στους AC οι στροφές εξαρτώνται απο τη συχνότητα του ρεύματος), οπότε τον ίδιο θόρυβο παράγει το κινούμενο μέρος του, ο δρομέας δηλαδή. αν τα ρουλεμάν είναι συντηρημένα και η φτερωτή είναι καθαρή απο σκόνες και άλλες στερεές επικαθίσεις, τότε θα κάνει τον φυσιολογικό θόρυβο ο κινητήρας.
  13. μια παρατήρηση και απο εμένα, αν και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα. μια θύρα, αναλόγως σε τι κτήριο είναι, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι στην περίπτωση που ανοίγει "προς τα έξω" δηλαδή προς τη μεριά του εξωτερικού χώρου, προς την κατεύθυνση εξόδου κοινώς, μπορεί να αποτελέσει πηγή κινδύνου για τους διερχόμενους αν δεν έχει φτιαχτεί σε βάθος ισο προς το άνοιγμά της.
  14. OK man!!! σε ευχαριστώ πολύ!!! ριχνοντας μια ματιά πάντως στα οικιακά ψυγεία χρησιμοποιούνται εμβολοφόροι συμπιεστές και θεώρησα ότι και στα κλιματιστικά θα ήταν ανάλογη εφαρμογή
  15. συνάδελφοι, με αφορμή αυτό που ρωτά ο φίλος, ο συμπιεστής στις μονάδες κλιματισμού των σπιτιών, τι είδους είναι?? φυγοκεντρικός ή εμβολοφόρος???
  16. έτσι γενικά να αναφέρουμε (για τους νέους της παρέας και ιδίως τους φοιτητές- σπουδαστές) 'οτι με βαση το Ελοτ384 πουθενά δε γίνεται λόγος πλέον για συντελεστη 1,25. οι παλιοί ΚΕΗΕ ανεφεραν ότι πάντα πολλαπλασιάζουμε το Ιον με 1,25 για τον υπολογισμό των αγωγών και πάντα στα φορτία κίνησης η ελάχιστη διατομή καλωδίου είναι τα 2,5 τ.χ. προσοχή να δωθεί για τον υπολογισμό των αγωγών και στους συντελεστές για τη θερμοκρασία και τη γειτνίαση με άλλους ενεργούς αγωγούς!!!
  17. ναι δικό μου λάθος, για το Ith, να μην μπερδέυουμε και το φίλο. η ρύθμιση του θερμικού γίνεται με το Ιον ανάλογα την τόποθέτησή του σε Υ ή Δ.
  18. συνάδελφε nvel σύμφωνα με το βιβλίο του τουλόγλου όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το Ith. η ίδια ένταση ρεύματος διέρχεται τόσο απο τα καλώδια τροφοδοσίας όσο και απο το τύλιγμα του κινητήρα ανάλογα με τη συνδεσμολογία (αστέρα ή τρίγωνο). εξάλλου ένας αγωγός ρεύματος (είτε η γραμμή τροφοδοσίας έιτε το τύλιγμα του κινητήρα) χρειάζονται προστασία απο υπερφόρτιση και απο βραχυκύκλωμα. για το βραχυκύκλωμα έχουμε τις ασφάλειες βραδείας απόκρισης οι οποίες δεν προστατεύουν από υπερφόρτιση. (γι αυτό άλλωστε είναι κατάλληλες για φορτία κίνησης για να αντέχουν το στιγμιαίο ρέυμα εκκίνησης) για την υπερφόρτιση χρησιμοποιούμε το θερμικό ρελέ.
  19. φίλε μου και αυριανέ συνάδελφε κώστα καλωσόρισες στην παρέα. καθός υπολογίσεις το Ιον το πολλαπλασιάζεις με τον συντελεστή 1,25. αυτό που βρίσκεις είναι το Ιth, δηλαδή Ith=1.25* Iον. επειδή ο κινητήρας σου είναι αρκετά μεγάλης ισχυος, θα πρέπει σίγουρα να μην ξεκινήσει απ'ευθείας, αλλά με κάποιον άλλο τρόπο (ή με οδηγητή ή με ομαλό εκκινητή ή με αυτομετασχηματιστή ή με το πιο διαδεδομένο για τις κοινές χρήσεις Υ-Δ) με βάση το Ith θα κάνεις απο εκεί και έπειτα όλους τους υπολογισμούς σου. απλά να προσέξεις την επιλογή του θερμικού ρελέ σου. ανάλογα με τη θέση που θα το τοποθετήσεις θα πρέπει να το ρυθμίσεις ή στην τιμή του Ith ή στο 0,58*Ith. αυτό έχει να κάνει με το αν απο το θερμικό περνάει όλο το ρεύμα της γραμμής ή το ρεύμα που διέρχεται στη συνδεσμολογία τριγώνου.
  20. ευχαριστώ πολύ συνάδελφε. έκανε δουλειά!!!
  21. συνάδελφοι δε μπορω να βγαλω άκρη. ενώ μέχρι εχθές που σχεδίαζα κάτι στο ώτοκαντ, σήμερα δε μπορώ να φτιάξω διακεκομμένες γραμμές. ενώ έχω φορτώσει το αντίστοιχο linetype δεν τις εμφανίζει ως διακεκομμένες, αλλά εξακολουθεί να τις βγάζει ώς συνεχόμενες. καμιά ιδέα, γιατί πάει να μου στρίψει!!! δε ξέρω τι μπορεί να φταίει.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.