Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

chrispats

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Contact Methods

  • Website
    http://www.elecnetsolar.gr

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Τοποθεσία
    Θεσσαλονίκη

chrispats's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

-2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Σύμφωνα με τον HD384 παράγραφος 543.1.2 και για διατομές έως 16mm2, η διατομή του αγωγού προστασίας θα πρέπει να είναι ίση με την διατομή των αγωγών των φάσεων. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση, γι'αυτό υπάρχουν και τα καλώδια 5Χ10 και όχι 4Χ10+16. Μάλιστα όσο μεγαλώνουν οι διατομές των αγωγών των φάσεων, τόσο η διατομή του αγωγού προστασίας μπορεί να είναι μικρότερη από αυτές (πίνακας 54-Ζ του κανονισμού). Στην συγκεκριμένη περίπτωση και θεωρώντας ότι χρησιμοποιείς καλώδιο 6mm2 για την σύνδεση πάνελ-inverter, θα πρέπει όλοι οι αγωγοί γείωσης να είναι 6mm2. Βέβαια και giaouts έχει δίκιο, όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά, και τα μήκη των καλωδίων είναι μικρά για να έχουν σοβαρή επίπτωση στο κόστος, οπότε δεν κάνει κακό να βάζει πιο χοντρά καλώδια. Θα πρέπει να σημειωθεί και η ιδιαίτερη περίπτωση που θα ήθελες, και θα είχες κάνει και όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες, να προστατεύσεις την εγκατάσταση σε περιπτώσεις κεραυνών. Σε εκείνη την περίπτωση το καλώδιο θα πρέπει να έχει διατομή 16mm2 (IEC62305-3)
  2. Ο 3φασικός κατανέμει απόλυτα συμμετρικά. Κατά την φάση της παραλαβής δεν θα πρέπει να δεχθείς καμία αιτίαση του υπαλλήλου. Δεν είναι απαραίτητο η διαφορά να είναι μικρότερη από 20% σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, φαντάσου μια στέγη με τρεις προσανατολισμούς το πρωί ή το απόγευμα. Όλο το θέμα υπάρχει κατά την κατάθεση της αίτησης και της δήλωσης ετοιμότητας, δηλαδή στα χαρτιά. Θα πρέπει η μέγιστη με την ελάχιστη εγκατεστημένη ισχύ ανά φάση να μην διαφέρουν περισσότερο από 20%
  3. miltos, θα με ενδιέφερε να μάθω με ποιον άλλο τρόπο ένας inverter θα εντόπιζε το ολικό μέγιστο. Θα μπορούσες είτε να δώσεις περισσότερες πληροφορίες είτε κάποιο link? corsakias, δίκιο έχεις ως προς το ξεμπερδεύεις. Στην ουσία, όμως, και ο microinverter έχει να διαχειριστεί ένα στρινγκ με 60 (ή 72 ή όσες θέλεις) κυψέλες, όπου ισχύουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν και σε ένα κανονικό στρινγκ. Το αποτέλεσμα στην πράξη θα μπορούσε να είναι θεαματικό ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που σκιαστεί μερικά (κατά 50%) μία κυψέλη ενός στρινγκ με 20 πάνελ των 250Wp (5KWp) που αποδίδουν λόγω θερμοκρασίας στο 80% της ονομαστικής τους απόδοσης (4KW συνολικά), θα χάσεις το 50% της ισχύος όλου του στρινγκ (δηλαδή 2KW), ενώ αν έχεις ένα microinverter θα έχανες το 50% του ενός πάνελ (δηλαδή 100W). Επειδή, όμως, η επιλογή του εξοπλισμού είναι θέμα τεχνοοικονομικό και επειδή δεν υπάρχει η καλύτερη λύση για όλες τις περιπτώσεις και από κάθε άποψη, καλά είναι να βάζεις σε κάθε περίπτωση (ή ομάδα περιπτώσεων, που είναι και ποιο λογικό) αυτό που πρέπει. Για αυτό άλλωστε σε πάρκα και γενικά περιπτώσεις με απόλυτα ελεγχόμενες σκιάσεις βάζεις απλούς inverter με υψηλή απόδοση και αξιοπιστία (που ίσως είναι εξίσου σημαντική με την απόδοση).
  4. Το ακριβές είναι ότι όταν μία κυψέλη σκιαστεί παράγει λιγότερο ρεύμα και επειδή όλα τα στρινγκ είναι στη σειρά όλα παράγουν το ίδιο ρεύμα. Για το λόγο αυτό εφευρέθηκε η χρήση των διόδων, όταν μια κυψέλη σκιαστεί είναι εφικτό, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να ενεργοποιηθεί η δίοδος και με αυτό τον τρόπο το συγκεκριμένο τμήμα του πάνελ (ή και όλο το πάνελ στην περίπτωση σκίασης κυψελών και από τις τρεις διόδους) τίθεται εκτός, λειτουργεί σαν βραχυκύκλωμα. Το σημαντικό σε αυτά που περιέγραψα είναι το "Υπό κατάλληλες συνθήκες". Η δίοδος θα λειτουργήσει και θα δημιουργήσει "βραχυκύκλωμα" βγάζοντας εκτός τα σκιασμένα μέρη μόνο αν ο Inverter την οδηγήσει σε εκείνη την κατάσταση και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μειώσει την τάση λειτουργίας του string. Κάτι τέτοιο, όμως για να συμβεί θα πρέπει ο inverter να είναι ικανός να το κάνει και από όσο γνωρίζω μόνο από την SMA (optitrack το λέει) έχω ακούσει επισήμως ότι το έχουν στην λογική τους να "σκανάρουν" όλες τις δυνατές τάσεις ανά διαστήματα και με αυτό τον τρόπο να αποφεύγουν φαινόμενα τοπικών μεγίστων. Η λειτουργία αυτή είναι by default απενεργοποιημένη και θα πρέπει να την ενεργοποιήσει ο εγκαταστάτης επειδή όταν ενεργοποιείται αυτή η δυνατότητα υπάρχει μια μείωση στην απόδοση της τάξης του 0,2% (σύμφωνα με την SMA) Από δικές μου δοκιμές κατέληξα ότι και οι Kostal έχουν κάποια αντίστοιχη ρουτίνα καθώς σκιάζοντας ένα panel πλήρως, μετά από κάποια ώρα το πέταξε εκτός. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ενώ η SMA υπόσχεται την σάρωση ανά διαστήματα κάποιων δευτερολέπτων (6-30) στο πείραμά μου με την Kostal το πρόβλημα διορθώθηκε μετά από αρκετά λεπτά (10+)
  5. Γνωρίζει μήπως κανείς σε ποιο σημείο της φορολογικής δήλωσης δηλώνουμε την αγορά φωτοβολταϊκού συστήματος σε στέγη? Φαντάζομαι και άλλοι συνάδελφοι που ασχολούνται με το αντικείμενο θα έχουν αντίστοιχες ερωτήσεις από τους πελάτες τους. Επειδή ασχολούμαι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ξεκίνησα εγκαταστάσεις σε οικιακές στέγες πέρυσι (2011), δεν έχω παλαιότερη εμπειρία.
  6. Pkouk, για την περίπτωση που δεν έχετε δώσει ακόμη κάποια λύση. Η λύση με τους αναμεταδότες θα σας καλύψει μια χαρά. Μια σύνδεση P2P (έστω και με κάποιους αναμεταδότες αν δεν υπάρχει η απαραίτητη οπτική επαφή) από τα κεντρικά στον οικισμό και εκεί μοίρασμα τοπικά με ένα mesh δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο μπορείς χαλαρά να μεταφέρεις την ταχύτητα μια ή και παραπάνω (με Load Balancing) ADSL γραμμών σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων. Για πάνω από 1000-1500m ίσως χρειαστεί να βρείτε "εκτός προδιαγραφών", σχετικά με την εκπεμπόμενη ισχύ, αν θέλετε υψηλές ταχύτητες.
  7. Με τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (0,495 τώρα και 0,45 από τον Αύγουστο) δεν θεωρώ άστοχη την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με βόρειο προσανατολισμό. Για ακριβέστερο υπολογισμό της απόδοσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το http://re.jrc.ec.eur...apps4/pvest.php. Η συγκεκριμένη εταιρία επέλεξε να σε οδηγεί σε ένα site της Ε.Ε. με μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας και για το λόγο αυτό το θεωρώ αξιόπιστο Παρατήρηση: Οι διαφημίσεις απαγορεύονται. Τροποποίησα το link που δώσατε ώστε να παραπέμπει απευθείας στο εργαλείο και όχι μέσω συγκεκριμένης εταιρείας. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, Γιάννης.
  8. Θέλω να ελπίζω ότι ακόμη δεν είχαμε αναπροσαρμογή γιατί η τιμή των 0,55€/Kwh ίσχυε έως και τις 31/12/2012
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.