Jump to content

Decision_Maker

Members
 • Posts

  27
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Decision_Maker

 1. @Geo-engineer} Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονική ταυτότητα λόγω της αλλαγής χρήσης. Σωστά είναι όσα αναφέρεις για το πότε απαιτείται σχετική άδεια. Χώρος κύριας χρήσης είναι το ισόγειο. Το πατάρι θεωρείται νομίμως υφιστάμενο. Δεν γνωρίζω τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σε απασχολεί κάτι τέτοιο.
 2. @Aristidis10} Αλλαγή χρήσης απαιτείται όταν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης.
 3. @kapas2004} Αρκεί ο έλεγχος της συνολικής επιφάνειας, δεν χρειάζεται συναίνεση.
 4. Επομένως, επαρκούν οι χώροι. Αφού διάβασα και το προηγούμενο θέμα σου, η συμβουλή μου παραμένει η ίδια: δικηγόρος με γνώση ιδιοκτησιακών ζητημάτων.
 5. Πόσο είναι το σύνολο της αποθήκης και των κλειστών ημιυπαιθρίων; Δεν γνωρίζω κάποια σχετική διάταξη, αλλά σε 6 τ.μ. μόνο ένα (ευρύχωρο) λουτρό μπορείς να φτιάξεις. Για τα υπόλοιπα, απαιτείται συνδρομή δικηγόρου που να ασχολείται με ιδιοκτησιακά θέματα.
 6. Αν και δεν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο, ένας χώρος 6 τ.μ. σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξάρτητο διαμέρισμα.
 7. 1. Η φύτευση εξετάζεται σε όλο το οικόπεδο. Οι αποκλειστικές χρήσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Εάν η μείωση είναι άνω του 20%, τότε βάσει της διάταξης: "Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία, εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 100", πηγαίνεις σε αναλυτικό προϋπολογισμό. 2. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει στο σύνολο της οικοδομής για τη συνολική επιφάνεια των αυθαίρετων εξωστών (όλων των ιδιοκτησιών). 3. Οι παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού (δηλαδή του άρθρου 100, παράγραφος 5) ουσιαστικά δεν έχουν κατηγορία. Επειδή, όμως, πρέπει να επιλεγεί -για το ηλεκτρονικό σύστημα- κάποια, μπορείς να επιλέξεις την 4. Ο περιορισμός "δεν εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από 20 εκατοστά", ισχύει μόνο για την κατηγορία 4 και όχι για τις λοιπές παραβάσεις.
 8. @antloukidis} Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο συνάδελφε.
 9. @xristoska} 1. Στην κατηγορία 3 εντάσσεται: μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου έως 20%. 2. Αλλαγή των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπισή τους, είναι κατηγορία 3. Όπως και αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφάνειάς τους έως 20%. Στην συνέχεια η διάταξη αναφέρει ότι: "Συμπεριλαμβάνονται και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους, που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο". Άρα, το γεγονός ότι ο εξώστης είναι εντός πρασιάς δεν είναι πρόβλημα. Επίσης μπορεί να ενταχθεί και εξ ολοκλήρου αυθαίρετος εξώστης (όχι μόνο τμήμα), αρκεί να μην υπάρχει υπέρβαση της επιφάνειας των εξωστών μεγαλύτερη του 20%. 3. Δεν είναι σαφές τι εννοείς με τη φράση "προς την αποκλειστική χρήση".
 10. @LESS} Ορισμοί άκαυστου και καυστού υλικού και αποδεκτά δομικά υλικά ως άκαυστα, από το site του ΤΕΕ: Πυράντοχα υλικά
 11. @alej} Τρέξε το πρόγραμμα και έλεγξε την τιμή της μεταβλητής συστήματος Single Document Interface. Δηλαδή πληκτρολόγησε SDI στη γραμμή εντολών. Η τιμή 0 σημαίνει ότι όλα ανοίγουν σε διαφορετικές καρτέλες σε ένα φάκελο. Η τιμή 1 σημαίνει ότι το κάθε σχέδιο ανοίγει σε ξεχωριστό φάκελο.
 12. @alej} Πληκτρολόγησε options στη γραμμή εντολών. Πήγαινε στην καρτέλα Display. Στο πρώτο τμήμα, που έχει τίτλο Window Elements, υπάρχει η επιλογή που ψάχνεις -Display File Tabs- πάνω από τα buttons Colors και Fonts.
 13. @Ioannou} Δεν έχω δει ούτε ακούσει για έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση. Για το ερώτημά σου: Παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2022 η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2018. Η ανωτέρω παράταση αναφέρεται στο άρθρο 52 του ν. 4710/2020 "Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις".
 14. @Roukat} Για την περίπτωση που δεν υπάρχει και υπέρβαση δόμησης είναι σαφές τι γίνεται. Αν η τελευταία σου δημοσίευση αναφέρεται σε προσθήκη καθ' ύψος, τότε αν δεν υπερβαίνεται το επιτρεπόμενο ύψος δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τίποτα για το ύψος. Εάν δεν υπήρχε άδεια θα συγκρίναμε με το επιτρεπόμενο και αν το ύψος ήταν μικρότερο, θα θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει υπέρβαση ύψους. Άρα και στην περίπτωση της αυθαίρετης προσθήκης ισχύει ότι δεν υπάρχει παράβαση ύψους κάτω από το επιτρεπόμενο.
 15. Έχεις απόλυτο δίκιο, διάβασα απρόσεκτα. Το ζήτημα του ποσοστού αυτού είναι ασαφές. Προσωπικά θα σύγκρινα πραγματοποιημένο με επιτρεπόμενο. Δεν έχει νόημα η σύγκριση με το ύψος της άδειας αφού κατασκευάστηκε άλλος ένας όροφος.
 16. Όχι. Επιλέγεις "Μόνο υπέρβαση ύψους ή κάλυψης" ώστε να υπολογιστεί το πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους με τους συντελεστές 0,20 ή 0,40. Για την περίπτωσή σου είναι 0,20. Αυτά ισχύουν υπό την προϋπόθεση να μην συντρέχει υπέρβαση δόμησης.
 17. @Roukat} Αφού το πραγματοποιημένο ύψος υπερβαίνει το επιτρεπόμενο, συγκρίνεις αυτές τις δύο τιμές για τον προσδιορισμό του ποσοστού υπέρβασης. Το δικό σου ποσοστό είναι κάτω από το 20% του επιτρεπόμενου ύψους.
 18. Ναι θα χρεώνεται ΦΠΑ συνάδελφε. Άλλωστε θα σε ενημερώσουν αυτοί καθώς δικαιούνται επιστροφή του φόρου. Brexit - Αναλυτικές οδηγίες για το ΦΠΑ από 1.1.2021
 19. Σύμφωνα με την παρ. 3, άρθρου 51 του Ν. 4710/2020 ορίζονται τα εξής: Για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον Ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον Ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον Ν. 4014/2011 που έχουν μεταφερθεί στον Ν. 4178/2013, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι: α) 8.11.2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 (Α΄ 209) στον Ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή εξόφλησης του παραβόλου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, β) 8.11.2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον Ν. 4014/2011 στον Ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παράβολου από 1.1.2014 έως 31.12.2014, γ) 8.2.2021 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον Ν. 4014/2011 στον Ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παράβολου από 1.1.2015 έως 31.12.2015, δ) 8.5.2021 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον Ν. 4014/2011 στον Ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 1.1.2016 έως 31.12.2016, ε) 8.8.2021 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον Ν. 4014/2011 στον Ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 1.1.2017 έως 3.11.2017.
 20. Φίλε Pigmenos καταλαβαίνεις ότι η υπόθεση σου είναι δύσκολη. Παλιότερα μπορεί αρκετά πράγματα να γινόντουσαν αέρα-πατέρα, τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η κακια συνήθεια έχει περιοριστεί. Η ΔΕΗ εννοείται ότι δεν ρευματοδοτεί αυθαίρετα και γιαυτό ζητάει άδεια. Τώρα εσύ θα μου πεις ότι πλήρωνες για όλα τα τετραγωνικά. Εντάξει, αλλά αυτό δε συνεπάγεται νομιμοποίηση. Επισκέψου έναν μηχανικό να δει τις λεπτομέρειες και το ΦΕΚ. Έχτισες το 1996 αυθαίρετα 60 τετραγωνικα??!! Χωρίς παρεξήγηση είναι απαράδεκτη ενέργεια
 21. Ο μηχανικός εμπιστοσύνης δεν είναι ξεχωριστό επάγγελμα ούτε κάποιος τίτλος για να μπαίνει εντός εισαγωγικών. Λέγοντας αυτή τη φράση εννοούμε το μηχανικό που εμπιστευόμαστε. Ποια είναι λοιπον η απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι αυτός ο μηχανικός? Πολύ απλό! Δεν υπάρχει απάντηση γιατί είναι λάθος η ερώτηση. Φίλε ιδιώτη, έχεις διανοηθεί ποτέ να ρωτήσεις ποιος είναι ο γιατρός εμπιστοσύνης? Όχι βέβαια. Ξέρεις γιατί? Γιατί στη περίπτωση του γιατρού αντιλαμβάνεσαι τη μεγάλη σημασία του επαγγελματος του και θεωρείς αυτονόητο ότι πρέπει να είναι άξιος εμπιστοσύνης. Ορίστε λοιπόν ο τρόπος για να βρεθεί η απάντηση που αναζητάς εσύ και όλοι οι ιδιώτες επισκέπτες ή μέλη του forum. Για να μπορέσετε να βρείτε μηχανικό που να τον εμπιστεύεστε πρέπει πρώτα να κατανοήσετε την τεράστια σημασία του ρόλου του μηχανικού. Μηχανικός δεν είναι αυτός που βγάζει την άδεια ούτε αυτός που πρέπει να υπογράψει για να πάρετε ρεύμα αλλά αυτός που μελετάει και είναι υπεύθυνος για κάτι που αντιπροσωπεύει τις οικονομίες μιας ζωής. Είναι αυτός που του εμπιστεύεστε την ασφάλεια και την ποιότητα της δικής σας ζωής και της οικογένειας σας. Αν γίνουν κατανοητά όσα προανέφερα τότε θα βρεις μόνος σου τον τρόπο για να καταλήξεις σε μηχανικό εμπιστοσύνης.
 22. Δεν υπάρχει θέμα κύρους ή όπως λένε κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι: Ποιος είναι ανώτερος. Αφού έχεις καταλήξει στη χώρα που θα σπουδάσεις και θα εργαστείς πρέπει να κοιτάξεις το περιεχόμενο του κάθε επαγγέλματος (π.μ. και α.) στη χώρα που σε ενδιαφέρει. Γενικά πρέπει να πάρεις πολλές γνώμες γιατι ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.
 23. Θα ήθελα δυο στοιχεία επιπλέον. Γιατί μετα την εξαίρεση από κατεδάφιση δεν έγινε νομιμοποίηση; Όταν λες έχουν γίνει προσθήκες εννοείς ότι αυθαίρετα κατασκευάστηκαν πρόσθετα τμήματα του κτίσματος?
 24. Αφού είσαι νέα μηχανικός θα σου πω το εξής: Βγάλε από το μυαλό σου το γραφειοκρατικό τρόπο σκέψης. Το ερώτημα που θέτεις δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα. Άσε τα τσεκάρω και ξετσεκάρω. Πρώτα πρέπει να καταλάβεις την ουσία της υπόθεσης που έχεις αναλάβει. Φιλικά έτσι; Χωρίς παρεξήγηση Πάω στα ερωτήματα σου. Ναι ο προυπολογισμος είναι ουσιαστικά η διαφορά των προυπ. των δύο χρήσεων. Συνήθως χρειάζεται μελέτη ΚΕΝΑΚ. Καλύτερα να μιλήσεις με την αρμόδια πολεοδομία. Ο ΚΕΝΑΚ είναι νέος κανονισμός και προς το παρόν υπάρχουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις από πολεοδομία σε πολεοδομία. Αφού η αποθήκη κατασκευάστηκε χωρίς άδεια είναι αυθαίρετη. Δεν ισχύει ότι πρώτα κατασκευάζω ότι θέλω και μετα βγάζω άδεια. Για τις διαρρυθμίσεις γενικά χρειάζεται αναλυτικός.
 25. Φίλε jdel δε μας είπες τι ειπε η πολεοδομία όταν έγινε αίτηση παράτασης ισχύος της άδειας. Τις κολώνες από φελιζόλ !!!!! και τα υπόλοιπα απίθανα ξέγραψε τα από το μυαλό σου. Οχι μόνο γιαυτή την περίπτωση αλλά και για όποια υπόθεση σου τύχει στο μέλλον.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.