Μετάβαση στο περιεχόμενο

akara

Members
  • Περιεχόμενα

    91
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

1 Ακόλουθος

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

5.239 profile views

akara's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

14

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα συνάδελφοι Εχω κάποια χρόνια που εργάζομαι σε χώρα του εξωτερικού και κατα τη διάρκεια των χρόνων αυτών έχω πάρει απαλλαγή απο τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ καθότι πληρώνω στην χώρα που ζω. 'Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος τί γίνεται με την σύνταξη όταν και αν αποφασίσουμε να γυρίσουμε πίσω? Ευχαριστώ πολύ.
  2. "Διάλεξε ένα επάγγελμα που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα της ζωής σου.." όλα τα υπόλοιπα (κρίση, ανεργία, μόρια κλπκλπκλπ) δε λέω καλά κανεις και τα σκέφτεσαι αλλά δεν θα πρεπε να σε αφορούν και τόσο καθώς στα 5-6 χρόνια μέχρι να πάρεις το πτυχίο σου κανείς δεν μπορεί να σου πει τι θα γίνει και αν θα υπάρχει ζήτηση είτε για το ένα είτε για το άλλο. (Όπως δεν μπορούσε κανεις να προϊδεάσει εμάς για το τί μας περιμένει μια 6ετία πριν!) Κράτα τα χόμπυ σου ζωντάνα παράλληλα και ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσουν. Προσωπικά έχω πολλούς φίλους αρχιτέκτονες που το σκέφτονται και κάποιους που ήδη το έχουν γυρίσει σε σεφ (νομίζω κάπως / κάπου υπάρχει μια σύνδεση - ίσως λόγω δημιουργικότητας..?) Επειδή ρώτησες αν το ξέραμε απο μικροί τι θέλαμε να γίνουμε.. εγώ μέχρι να φτάσω τελειώσω το λύκειο ήμουν 3 λαλούν και 2 χορεύουν... είχα γύρω στα 21234123 ενδιαφέροντα και αποφάσισα να διαλέξω έναν κλάδο που συνδύαζε τα περισσότερα εξ αυτών. Δεν έχει υπάρξει μέρα που να το έχω μετανιώσει παρά τις δυσκολίες του κλάδου και των εποχών που διανύουμε. Συγχαρητήρια και καλή τύχη ό,τι και αν επιλέξεις τελικά!
  3. 'Εχω διαφορετική ενημέρωση όσον αφορά στην φορολογική δήλωση στον τόπο διαμονής όταν πρόκειται για Ελβετία. Αν δεν έχεις residence permit C (και όπως κατάλαβα ο συνάδελφος εφόσον θα έρθει για 3 μήνες θα πάρει άδεια παραμονής L), δεν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν έχεις 120.000 CHF εισόδημα τον χρόνο (νομίζω αυτό ειναι το minimum).. η φορολογική δήλωση στην Ελβετία δεν είναι απαραίτητη Για την φορολογική δήλωση στην Ελλαδά ναι ισχύει οτι πρέπει να την κάνεις εφόσον έχεις περιουσιακά στοιχεια. Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική στην Ελβετία παρόλο που μπορεί να είσαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ στην Ελλάδα. Μπορείς μόνο σε κάποιες περιπτώσεις να πάρεις εξαίρεση απο την ασφάλιση στην Ελβ. (φοιτητής - θέση πρακτικής κλπ) όπως επίσης αν αποδείξεις οτι είσαι ασφαλισμένος στην Ελβ. μπορείς να πάρεις απαλλαγή απο το ΤΣΜΕΔΕ. Να σου πω να είσαι προετοιμασμένος για τα έξοδα που σε περιμένουν με την άφιξή σου σε αυτή τη χώρα.. 3 μήνες είναι πάρα πολυ μικρό χρονικό διάστημα και σου εύχομαι να σου δώσουν κανονικό συμβόλαιο. Τα χρήματα που σου προσφέρουν είναι λίγα καθώς το κόστος ζωής είναι αστρονομικό.. αλλά μπορείς να τα βγάλεις πέρα αν το ενοίκιό σου είναι σχετικά 'μικρό' και για αυτόν τον λόγο θα σου προτείνω να βρεις ένα δωμάτιο σε σπίτι που θα συγκατοικείς. Η αρχή θα ναι δύσκολη και τα έξοδα πολλά αλλά κάνε υπομονή
  4. Υπαρχουν πολλές εταιρίες και γραφεία στο εξωτερικό που πληρώνουν για την πρακτική άσκηση. Τα χρήματα είναι συνήθως αρκετά ίσα ισα για να επιζήσεις. Πιστεύω οτι αξίζει ως εμπειρία και στο συστήνω ανεπιφύλακτα. Το θέμα είναι οτι θα πρέπει να έχεις και την πρακτική πλευρά των πραγμάτων στο μυαλό σου: χρήματα για τα αεροπορικά, ενοίκιο και χρήματα για να επιζήσεις τον πρώτο μήνα κλπ κλπ. Καλή επιτυχία!
  5. Δύσκολο εως πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά σε γερμανόφωνο μέρος οπλισμένος με το Β1... Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και πρέπει να μπορείς να συνεννοηθείς χωρίς προβλήματα. Με το Β1 μπορείς άνετα να βρεις το super market ή να ρωτήσεις πως κόβουν εισητήρια στο τρένο κλπ (χρήσιμο δεν λέω αλλά....!!!) Δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν προσπαθήσετε αλλά καλό είναι να έχετε και μια ιδέα τι γίνεται στον έξω κόσμο..
  6. όλο απο την αρχή θέλει και το πρόβλημα είναι οτι δεν έχω μπει καν στην διαδικασία να διαβάσω τον Νόμο για τα αυθαίρετα. Το προώθησα ήδη σε συνάδελφο architect_duth, αλλα στον επόμενο ενδιαφερόμενο θα σε έχω υπόψιν
  7. και εκεί που νόμιζα οτι τα έχω ακούσει όλα με ενημέρωσε πελάτης, του οποίου το υπόγειο ρύθμισα με τον νόμο για τους Η/Υ, οτι θέλει λέει τώρα να το ρυθμίσει και με τον νόμο για τα αυθαίρετα............... Προσπαθώ να του εξηγήσω οτι έχει ήδη ρυθμιστεί ο χώρος εφόσον χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος κατοικίας και όχι ως βοηθητικός... και επιμένει οτι θέλει να το ξαναρυθμίσει... Σημειώστε οτι το πρόστιμο το έχει ήδη πληρώσει για την τακτοποίηση... Μάλλον έχω βρει τον μοναδικό ανθρωπό στην Ελλάδα που δεν έχει κουραστεί να πληρώνει...!! Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο?!
  8. πρόσφατα ανακάλυψα οτι όσο πιο περιεκτικό είναι το βιογραφικό σου τόσο το καλύτερο. Μετά απο συζήτηση με συναδέλφους (βρισκόμαστε όλοι στο εξωτερικό και είμαστε όλοι αρχιτέκτονες) καταλήξαμε στην εξής φόρμα: Ξεκινάς με τα βασικά στοιχεία και αναφέρεις την ειδικότητα σου στην αρχή γιατί είναι σημαντικό για τον εργοδότη να το δει στα πρώτα δευτερόλεπτα. Κράτα τα πράγματα απλά και λιτά.. Αν εχεις προυπηρεσία ξεκίνα με αυτήν. Μια αναφορά στα έργα που έχεις κάνει ή έχεις πάρει συμμετοχή και αν είναι δυνατόν κάποια μικρή εικονα 3D ή κάποιο image απο τα πιο χαρακτηριστικά (κάποιοι συνάφελφοι εκτιμουν οτι είναι καλύτερο χωρίς εικόνες αλλά προσωπικά το θεωρώ σημαντικό να δείξεις το είδος της δουλειάς σου και το layout του βιογραφικού σου να εκφράζει το στυλ σου) Αν έχεις λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ακομά και να μην έχεις διακριθεί... το βάζεις όπωσδήποτε γιατί δείχνει ενδιαφέρον και μεράκι για το αντικείμενο. Αν είσαι νέος και δεν έχεις εμπειρία σε γραφείο είναι μια καλή ιδέα να λάβεις μέρος σε διαγωνισμούς καταρχάς γιατί είναι παραγωγικό και είσαι ελεύθερος στις περισσότερες των περιπτώσεων να εκφράσεις καθαρά τις δικές σου ιδέες και αντιλήψεις περι αισθητικής κλπ (!) και κατα δεύτερον δείχνει στον άλλον οτι σε ενδιαφέρει να το ψάξεις το αντικείμενο ακομά και σε δύσκολους καιρούς που η ανεργία είναι πλέον το σύνηθες. Έπειτα ακολουθούν η εκπαίδευση τα πτυχία και σεμινάρια Γνώσεις Η/Υ και γλώσσες (πτυχία κλπ) Μην υποτιμάτε τα περαιτέρω ενδιαφέροντα.. στην δική μου περίπτωση η ζωγραφική, που και εγώ η ίδια δεν ήμουν σίγουρη αν θα έπρεπε να είναι στο βιογραφικό μου, είναι αυτή που με έκανε περιέργως να ξεχωρίσω ανάμεσα σε πάρα μα πάρα πολλα βιογραφικά (θέση στο εξωτερικό) Maximum 2 σελίδες για όλο το βιογραφικό και οπωσδήποτε το cover letter σας να δείχνει οτι είναι γραμμένο για την συγκεκριμένη θέση στο συγκεκριμένο γραφείο (π.χ. μπορείτε να πείτε οτι κάποιο συγκεκριμένο έργο του γραφείου σας κίνησε το ενδιαφέρον και αποφασίσατε να κάνετε αίτηση στο γραφείο αυτό.. η κολακεία -με μέτρο!!!!- πάντα βοηθά!). Πολλοί κάνουν το λάθος να κάνουν copy paste το cover letter και να το στέλνουν αβέρτα παντού. Αφιερώστε λίγα λεπτά και κάντε το personalize όλα αυτά βέβαια ισχύουν για καιρούς που εταιρίες προσλαμβάνουν ακόμα...
  9. Μηχανικός Μελετητής και Επιβλέπων την ανέγερση οικοδομής που θα ανεγερθεί επί οικοπέδου ιδιοκτησίας της ή του συζύγου ή συγγενικών προσώπων του. 1. Αίτηση προς το ΤΕΕ για την απαλλαγή από την προκατάθεση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας της αμοιβής Μελέτης και Επίβλεψης με αναφορά των λόγων απαλλαγής. περισσότερα εδώ: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/FILES/DIKAIOLOGHTIKA_APALLAGHS_AMOIBHS_2.pdf
  10. και εγώ ρύθμισα το σπίτι μου και δεν χρειάστηκε να πληρώσω αμοιβή.. εννοείται..! Στην διαδικασία απαλλαγής μπήκα και στις δυο περιπτώσεις: δική μου ιδιοκτησία και για συγγενή πρώτου βαθμού
  11. ό,τι και να πω είναι λίγο νομίζω.. Συμφωνώ απολύτως και εύχομαι γενικότερα η νέα γενιά μηχανικών και αρχιτεκτόνων να βλέπει έτσι τα πράγματα.. πράγμα δύσκολο αλλά όσο ζω ελπίζω!
  12. ακόμα και εγώ να ήθελα.. εδώ αγαπητέ δεν σε αφήνουν οι άλλοι να το ξεχάσεις
  13. για τον εαυτό σου όχι δεν χρειάζεσαι αμοιβή.. για την φουκαριάρα την μάνα σου πρέπει να πάρεις απαλλαγή απο την αμοιβή όμως!
  14. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο ΑΜ θεωρείται πολυτέλεια στις περισσότερες των περιπτώσεων και φυσικά καταλήγει ο ΠΜ να υπογράφει τα πάντα όλα. Δεν θα μπω καν στην διαδικάσια ανάλυσης του πόσο λάθος κάνουμε μπλέκοντας ο κάθε ένας απο εμας στην ειδικότητα του άλλου - απλά να σου πω οτι η επιλογή σου πρέπει να γίνει βασισμένη σε αυτό που μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να απολαμβάνει να κάνει για τουλάχιστον 8 ώρες την μέρα. Προσωπικά δεν έχω μετανιώσει καθόλου για την επιλογή μου (ΑΜ) αν και το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να μπω στην διαδικασία να σπουδάσω επιπροσθετα και ΠΜ καθώς με ενδιέφερε ιδιαιτέρως και το αντικείμενο του υπολογισμού μιας κατασκευής.. είτε το ένα είτε το άλλο προετοιμάσου για αρκετά μεγάλο κύκλο σπουδών!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.