Μετάβαση στο περιεχόμενο

archthanos

Core Members
  • Περιεχόμενα

    550
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by archthanos

  1. Καλησπέρα. Σε άδεια κατηγορίας 3, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2019 με τον 4495, αλλάζουμε ελαφρώς τον περιβάλλοντα χώρο (εκσκαφή και επίχωση 50-60 πόντων σε κάποια σημεία, 2 τοιχία για δημιουργία επιπέδων, πλακόστρωση 20-30 μ2 παραπάνω σε σχέση με την άδεια). Το κτίριο δεν αλλάζει σε τίποτα απολύτως (κάλυψη-δόμηση-όγκος), δεν μετακινείται και δεν επηρεάζεται καμία άλλη μελέτη εκτός αυτής του περιβάλλοντα χώρου. Αναθεώρηση ή ενημέρωση θα πρέπει να γίνει? Ευχαριστώ.
  2. Να κάνω την αρχή στο θέμα ερωτώντας ποιές οι διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα έκδοσης αδειών και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μελέτης, έκδοσης άδειας δόμησης και επίβλεψης ενός έργου? Όσοι ήδη ασχολούμασταν με άδειες δόμησης, πρέπει να κάνουμε κάποια διαδικασία "επανεγγραφής" στο ΤΕΕ ή σε κάποιο μητρώο μελετητών? Συνάδελφος μου ανέφερε πως χρειάζεται κάποια διαδικασία πριν, που είναι χρονοβόρα και έχει και κάποιο κόστος. Γνωρίζετε κάτι σχετικά? Δεν μου έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να βρώ τίποτα σχετικό.
  3. Σε οικόπεδο εντός οικισμού, που σήμερα δεν υπάρχει κάποια κατασκευή, κατά την διάρκεια του ελέγχου για άδεια δόμησης, κολλήσαμε γιατί βρήκαν πως σύμφωνα με τα συμβόλαια υπήρχε παλαιά κατοικία 45μ2, που κατά την αυτοψία μας το 2016 δεν υπήρχε. Κατά δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και σύμφωνα με την αναφορά στα συμβόλαια προκύπτει πως ήταν ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο παλιό κτίσμα. Ποιά η διαδικασία με τον Ν.4495/2017? Έχει αλλάξει κάτι?
  4. Το ξέρω πως πρέπει να περιμένω, έχεις δίκιο. Απλώς πρέπει να τακτοποιηθεί αυτό και να βγει νέα άδεια στο οικόπεδο, που για λόγους του ιδιοκτήτη πρέπει να έχει γίνει σε 2 μήνες από τώρα. Θα δω πως θα τα βολέψω. Αν του πω πως θα γλυτώσει λεφτά με τον μειωτικό, ίσως αναθεωρήσει και περιμένουμε.
  5. Ναι σωστά, είναι κατοικία νομιμοποιημένη με άδεια νομιμοποίησης και θα τακτοποιήσουμε την αποθήκη. Γενικότερα πλέον συγκρίνουμε και για την κατηγορία αλλά και για το πρόστιμο με τα μέγιστα επιτρεπόμενα της περιοχής? Ο μειωτικός πιστεύω και ελπίζω να μπει, σύντομα.
  6. Καλησπέρα. Μια γνώμη για μια περίπτωση που είναι πιεστική να γίνει άμεσα και δεν μπορώ να περιμένω διευκρινήσεις. Σε οικόπεδο μισό εντός οικισμού και μισό εκτός σχεδιου, έχω ισόγεια αποθήκη κολλημένη στο όριο. Η αποθήκη είναι χτισμένη στο εκτός σχεδίου τμήμα, άρα συγκρίνω με τους όρους δόμησης των εκτός (έστω και αν για την αρτιότητα θα έπαιρνα τα εντός οικισμού δεδομένα). Για την επιλογή κατηγορίας: 1) Έχω Υ.Κ και Υ.Δ. 30μ2 και άρα <40% της επιτρεπόμενης στο οικόπεδο. 2) Δεν έχω Υ.Υ. μιας και η αποθήκη έχει ύψος 2.70μ < 4.00 επιτρεπόμενο στην περιοχή. Άρα πάω στην κατηγορία 4, σωστά? Συγκρίνω με τα επιτρεπόμενα της περιοχής, όπως αναφέρει το άρθρο 96, παρ δ (αα,ββ), πλέον και όχι με της άδειας που προέβλεπε ο 4178. Βέβαια εδώ δεν προβλεπόταν καθόλου το κτίσμα στην άδεια. Σε βιβλίο που επεξηγεί τον 4495/17, αναφέρει το σημείο του νόμου, που προβλέπει για την επιλογή κατηγορίας σύγκριση με τα επιτρεπόμενα της περιοχής, αλλά σε υποσημείωση (δύο φορές) αναφέρει πως η σύγκριση για επιλογή κατηγορίας, γίνεται με τα εγκεκριμένα της άδειας. Ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά, ή τους ξέφυγε στο βιβλίο. Γενικά είναι νωρίς για βιβλία με επεξηγήσεις και ίσως κακώς το πήρα, τόσο νωρίς. Τώρα για το πρόστιμο, συγκρίνω πάλι με την περιοχή, όπως και στον Ν.4178/13? α) Δεν έχω μειωτικό συντελεστή, λόγω αποθήκης δυστυχώς. β) Έχω Υ.Δ. <50% από τα επιτρεπόμενα στο οικόπεδο. γ) Δεν έχω Υ.Υ. δ) Έχω υπέρβαση κάλυψης <20%, από τα επιτρεπόεμνα στο οικόπεδο. ε) Έχω υπέρβαση πλαγίων αποστάσεων > 20% (αφού στο εκτός σχεδίου δεν προβλέπεται καν επαφή με το όριο). Συμφωνείτε?
  7. Όταν λέω έχω μπλέξει εννοώ, πως υπάρχει η διστακτικότητα του τι θα δηλωθεί, επειδή όλοι έχουμε στο μυαλό μας, πως δεν είναι λογικό να έχει μια αποθήκη ίδια συντελεστή με ένα χώρο Κ.Χ. Πάντα έχοντας υπόψη μας και τους παλαιότερους νόμους. Μετακινούμενο λέγοντας εννοώ πως είναι ένα κλασσικό container, το οποίο δύναται να μετακινηθεί με την χρήση γερανού. Ρόδες όχι δυστυχώς δεν υπάρχουν.
  8. Καλησπέρα. Έχω περίπτωση ισόγειας αποθήκης 35 σε εντός οικισμού οικόπεδο, με νομιμοπποιημένο (άδεια νομιμοποίησης) κτίριο κατοικίας εντός. Όπως καταλαβαίνετε, έχω "μπλέξει" με την εφαρμογή ή μη του μειωτικού συντελεστή 0.50, για την ισόγεια αποθήκη. Υπάρχει κάποιο νεότερο γι αυτό? Η αποθήκη να διευκρινίσω πως είναι μετακινούμενο container. Κάποια ιδέα πως να το χειριστώ, χωρίς να το πληρώσει ο ιδιοκτήτης σαν χώρο Κ.Χ? Να προσθέσω επίσης, πως σε σχετικό τον Νόμο βιβλίο που εκδόθηκε πριν μερικές ημέρες στο αντίστοιχο σημείο επεξήγησης του άρθρου 100, αναφέρει και χρησιμοποιεί τη εγκύκλιο 4/2013, που μιλάει για μειωτικό συντελεστή σε ισόγεια βοηθητικής χρήσης.
  9. Δηλαδή θα έχω κάλυψη 200μ2, ακάλυπτο 200μ2 και υποχρεωτική φύτευση 2/3 x 200 = 133,33 ? Υπάρχει κάποιος περιορισμός επειδή έχω 2 θέσεις στάθμευσης? Αυτές θα τις μετρήσω στην κάλυψη, όπως λέει το 749Δ/87. Πχ έστω ότι έχω ισόγεια κατοικία 170μ2 και υποχρεωτικές δύο θέσεις 2.5χ5.00 = 12.50μ2. Συνολικά δηλαδή 170+25=195μ2 κάλυψη. Ο υποχρεωτικό ακάλυπτος είναι 200μ2 και εγώ έχω 400-195=205μ2, άρα ισχύει. Η υποχρεωτική φύτευση πρέπει να είναι 133.33, άρα δεν πρέπει να καλύψω με άλλες κατασκευές περισσότερο από 205 - 133,33 = 71,66μ2. Αυτό εφαρμόζω με μία θέση στάθμευσης. Στις δύο δεν έχω βρει κάποιον περιορισμό.
  10. Οικόπεδο εντός σχεδίου 400μ2. Κάλυψη 40% Υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης 2. Αν έχω τις θέσεις στάθμευσης εκτός κτιρίου ή υπογείου (δεν κατασκευάζεται) μπορώ να χρησιμοποιήσω το Π.Δ. 3 - αρθ. 1 παρ. 2β ΦΕΚ 749Δ/ 10-8-87 και να έχω επιτρεπόμενη κάλυψη 400 x (0,40+0,10) = 200m2? Στη συνέχεια φυσικά για την φύτευση θα χρησιμοποιήσω τον ακάλυπτο που θα απομείνει αν αφαιρέσω από το εμβαδόν οικοπέδου την κάλυψη που έχει προκύψει με την προσαύξηση του 10%. Σε πολλές περιπτώσεις το έχω κάνει και πέρασε κανονικά. Στην παρούσα περίπτωση με μπερδεύει λίγο το ότι έχω 2 θέσεις. Τι λέτε?
  11. Η αλήθεια είναι πως είναι τραβηγμένη περίπτωση σοφίτας. Είναι πολύ κοντά σε όροφο, χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις ορόφου. Επίσης πληρεί προφανώς το 50% του υποκείμενου ορόφου και το 2.20μ μέσο ύψος (όγκος /εμβαδόν). Νομίζω πως δε θα βγάλεις άκρη, ειδικά με τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Δεν λέω αν έχεις δίκιο ή άδικο (θέλει ψάξιμο, γιατί είναι κάπως ιδιαίτερο), αλλά με τον συγκεκριμένο δεν βγάζεις άκρη απ'οτι κατάλαβα. Νομίζω δύο περιπτώσεις υπάρχουν. Ή το φτιάχνεις όπως θα σου πει (όσο και αν διαφωνώ να μας διαμορφώνουν τις μελέτες) ή κάνεις ερώτημα για να αναγκαστούν να σου απαντήσουν εγγράφως και προκύψει και καμιά εγκύκλιος για τους υπόλοιπους...
  12. Ναι βέβαια και στα πλάγια εννοούσα και μπροστά. Είναι μια εναλλακτική και αυτή. Δε συνηθίζω να έχω το μισό υπόγειο εντός Σ.Δ. και με ξενίζει κάπως αυτή η προσέγγιση γι αυτό και ρώτησα. Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
  13. Όταν λες μπάζωμα? Να μπαζώσω 80 εκατοστά μπροστά, ώστε να μην υπερβώ τελικά το 1.20μ από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος?
  14. Καλησπέρα. Σε οικισμό προ 1923 θέλω να κατασκευάσω υπόγειο, το οποίο λόγω της κλίσης του εδάφους θα προεξέχει του εδάφους περισσότερο από 1.20μ. κατά ένα μεγάλο τμήμα του, όπως φαίνεται στην σχηματική τομή που επισυνάπτω. Θεωρώ πως το τμήμα που προεξέχει <1.20μ. μπορώ να το θεωρήσω υπόγειο και να μην προσμετρηθεί στον Σ.Δ. και το τμήμα που προεξέχει >1.20μ. να προσμετρηθεί στον Σ.Δ. και με τοπική εκσκαφή στην μπροστινή πλευρά (δεξιά όπως το βλέπουμε) να έχω και πόρτα για πρόσβαση τον χώρο αυτό. Συμφωνείτε? SXHM_TOM.pdf
  15. Με τις αμοιβές για άδειες τι θα γίνει? Που πρέπει να κατατίθενται στην ΕΤΕ και οι ΥΔΟΜ ζητάνε ακόμα παραστατικά της ΕΤΕ? Εγώ έχω 99% των εσόδων μου από αμοιβές αδειών. Πως θα χρησιμοποιώ το POS? Τι νόημα θα έχει για εμένα και αντίστοιχες περιπτώσεις? Δε μπορεί να μας υποχρεώσουν να έχουμε POS. Nαι μεν ηλεκτρονικά, αλλά μέσω ebanking αν είναι...
  16. Εκσκαφή χαράζεις και με κορδέλα σε εύκολες περιπτώσεις οικοπέδων με σταθερές περιφράξεις ή όμορα κτίρια που εφάπτονται στα όρια. Με πολλές αποστάσεις, διαγώνιες κλπ και τσεκαρίσματα μπορείς να έχεις το περίγραμμα της εκσκαφής, που αν έχεις αφήσει και 1.00μ. από τη θεμελίωση, δύσκολα να μην την πετύχεις. Το κτίριο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να είσαι σίγουρα σωστός, καλύτερα με Τ.Μ.
  17. Δε διαφώνησα πως ο Τ.Μ. είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ούτως ή άλλως ο Τ.Μ. θα βάλει τα σημεία. Έτσι είναι το 100% σωστό. Μιλάω καθαρά για το πως θα μπορούσε έστω και χονδροειδώς, να αποδείξει στον ελεγκτή πως έχει δίκιο. Ακόμα και το τοπογραφικό κοντάρι να σήκωναν στα 2.50 μέτρα από το χαμηλό σημείο και να αλφάδιαζαν, θα έφταναν πολύ κοντά στο επιθυμητό ύψος και τελικά μήκος. 7.50μ είναι η απόσταση οπότε στα 3.00μ υψομετρική διαφορά είναι το 40%. Έτσι θα έβλεπε o ελεγκτής μια απόσταση πολύ κοντά στην πραγματική και θα ξεχνούσε τα 8.00μ. Τώρα για μερικούς πόντους, εντάξει μη γίνουμε αυτό που σχολιάζουμε...μιλάω για 3-4 πόντους διαφορά. Σχεδόν κανείς ελεγκτής δε θα σε σταματήσει για 3-4 πόντους.
  18. Τι να πω...δηλαδή και ένας άσχετος με το αντικείμενο καταλαβαίνει πως μια απόσταση με κλίση είναι μεγαλύτερη από την οριζόντια προβολή. Με πάσσαλο που να του επιτρέπει να μετρήσει οριζόντια γιατί να έχει θέμα? Κατανοώ τις ιδιαιτερότητες του ελεγκτή, αλλά θα διεκδικούσα το δίκιο μου με όποιο μέσο προβλέπεται. Σε κάθε περίπτωση, αν έχει δίκιο, δε μπορεί να δεχτεί το πόρισμα, γιατί τι να διορθώσει και να ενημερώσει? Μετά πάμε σε περίπτωση ελεγκτή που για άλλους λόγους δεν ήθελε να καταλάβει...
  19. Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί δεν εξήγησες στον πρώτο ελεγκτή τι συμβαίνει. Ήσουν παρών και του εξήγησες και δεν ήθελε να ακούσει? Ή ήταν μόνο οι ιδιοκτήτες? Δεν είναι κανένας άσχετος πιστεύω να μην καταλαβαίνει πως με την κλίση 35-40% μια απόσταση 7.5μ. θα προκύψει όντως περίπου 8.00μ. Πως μπορεί να έδωσε τέτοιο πόρισμα? Σε πιθανές ενέργειές σου όπως λες για ένσταση κλπ δε σκέφτηκε πιθανές δικές του κυρώσεις? Και τελικά η πραγματική απόσταση ποιά είναι? Υπάρχει περίπτωση να έχει δίκιο ή έχεις χαράξει σίγουρα σωστά? Ο τοπογράφος έβαλε τα σημεία, αλλά προέβλεψες κάποιον τρόπο να τσεκάρεις αυτά που θα μετρήσει στην πράξη ο ελεγκτής? Γιατί καλή η χάραξη, αλλά ένα έργο που εμείς το βλέπουμε και το επεξεργαζόμαστε μήνες ή και χρόνια (από τη μελέτη, τη χάραξη και την κατασκευή) πρέπει ο ελεγκτής να το δει και να το κατανοήσει σε 30 λεπτά. Καλό θα είναι να φροντιζουμε να τον βοηθάμε προβλέποντας τρόπους να μετρήσει έυκολα και σωστά τα απαιτούμενα, οπότε να βοηθάμε και τους εαυτούς μας. Καταλήγοντας...αν είσαι 100% σίγουρος πως όλα είναι νόμιμα και σύμφωνα με την άδεια, κυνήγησέ το ώστε να βρεις το δίκιο σου.
  20. Η εγγυητική είναι υπερ του Δήμου του έργου ή υπερ του Δήμου που έχει την ΥΔΟΜ? Μιλάω προφανώς για περίπτωση που η ΥΔΟΜ εξυπηρετεί και δήμους πέρα από αυτόν που ανήκει. Νομίζω πως είναι υπερ του Δήμου της ΥΔΟΜ, αλλά δεν το έχω βρει κάπου.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.