Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

fivos_rg

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης

fivos_rg's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Χαιρετώ, Από αυτό που περιγράφεις καταλαβαίνω ότι θέλεις να βρεις τι δύναμη θα δεχτεί το σύστημα κοπής σαν αντίδραση από την ταχύτητα της δέσμης νερού που θα διαμορφώνει. Αν όχι, θα μπορούσες να δώσεις παραπάνω διευκρινήσεις (και ένα σκαρίφημα της γεωμετρίας)? Στο πρόβλημα που αναφέρεις χρειάζεσαι το θεώρημα της ορμής, όχι τόσο το Bernoulli (το Bernoulli αφορά διατήρηση της ενέργειας). Δες μια το συνημμένο. Δεν ξέρω τι γεωμετρία έχεις ακριβώς αλλά στο συνημμένο φαίνεται ένα απλό ακροφύσιο. Αν αμελήσεις τις τριβές (που ούτως ή άλλως έχουν μικρή συμβολή) η ταχύτητα εξόδου από το ακροφύσιο καθορίζεται αποκλειστικά από την ολική πίεση εισόδου του ακροφυσίου (p+1/2rho*u^2). Επομένως από διατήρηση μάζας και το Bernoulli μπορείς να βρεις την ταχύτητα του νερού αμέσως μετά το ακροφύσιο, η οποία θα έπρεπε να είναι σταθερή σε οποιαδήποτε απόσταση από το ακροφύσιο, αν αμελούσες αλληλεπίδραση με τον αέρα, βαρύτητα κλπ. Αφού υπολογίσεις την ταχύτητα εξόδου μπορείς να χρησιμοποιήσεις την διατήρηση ορμής για να βρεις την δύναμη. Αν παρατηρήσεις θα δεις ότι η δύναμη διαμορφώνεται από δυο παράγοντες : - πίεση - μεταβολή της ορμής πριν και μετά το ακροφύσιο Ανάλογα με την γεωμετρία/εγκατάσταση που έχεις ενδεχομένως η μεταβολή της ορμής και η πίεση στην είσοδο του ακροφυσίου σου να μην είναι πολύ σημαντική στην τελική δύναμη. Ένα γρήγορο χονδροειδές αποτέλεσμα μπορείς να πάρεις αμελώντας πίεση/ταχύτητα εισόδου στο ακροφύσιο και να θεωρήσεις ότι: F= -Q*ρ*u στην έξοδο του ακροφυσίου (προφανώς η δύναμη θα είναι αντίθετη της ταχύτητας εξόδου του νερού) (Q-> παροχή όγκου, ρ-> πυκνότητα, u-> ταχύτητα) ----------------------------------------- Στις σχέσεις που αναφέρεις δεν πολυκαταλαβαίνω από που προκύπτει το: F-0.053XQXSQRT(P) Επίσης η σχέση F= παροχή X ταχύτητα εξόδου αφορά παροχή μάζας όχι όγκου (προσοχή και στις μονάδες) Το Reynolds transport theorem τι το θέλεις? Η εξίσωση ορμής είναι γνωστή δεν χρειάζεται να την ξανα-υπολογίσεις. ΥΓ. Οι πιέσεις είναι μανομετρικές και όλες οι σχέσεις είναι για SI Αν θες περισσότερα παραδείγματα περί διατήρησης ορμής δες και εδώ http://www.geofys.uu.se/files/teacher/FM_Lecture4.pdf P.doc
  2. Οπότε, υποθετικά μιλώντας τώρα, εάν κάνω μια μελέτη για ηλεκτρολογική εγκατάσταση σπιτιού και την καταθέσω στην πολεοδομία, δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα από την στιγμή που η σφραγίδα μου θα λέει μηχανολόγος μηχανικός, σωστά ? Αντίστοιχα εσύ kusta80 χρειάστηκε να κάνεις κάτι παραπάνω (να γραφτείς σε κάποιο άλλο μητρώο) πέρα από την εγγραφή σου στο ΤΕΕ (και ενδεχομένως σε νομαρχία) για να υπογράψεις για το έργο με τα φωτοβολταϊκά? Η αρκούσε η σφραγίδα σου του μηχανολόγου μηχανικού? Το θέμα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση στον γκισέ : Πας με την ηλεκτρολογική μελέτη υπογεγραμμένη από μηχανολόγο του ΤΕΕ και σου λέει ο υπάλληλος ότι είναι εντάξει ή σου λέει ότι δεν είσαι γραμμένος εδώ, εκεί ή παραπέρα? Κατέβασα από το ΤΕΕ τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για τα εργασιακά διακαιώματα των μηχανολόγων και θα τους ρίξω μια ματιά. Όπως και να έχει ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.
  3. Χαιρετώ όλους τους συναδέλφους, Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός (από το ΕΜΠ, τελείωσα πρόσφατα) και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τα διακιώματα του μηχανολόγου μηχανικού. Έχω διαβάσει σε threads από αυτήν την σελίδα (michanikos.gr) ότι ο Μηχανολόγος Μηχανικός έχει τα ίδια ακριβώς διακαιώματα με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό (π.χ. http://wwww.michanikos.gr/showthread.php?t=2490 και http://94.75.231.139/showthread.php?t=4580). Εγώ όταν έκανα έναρξη επαγγέλματος στην νομαρχία μου έδωσαν δυο χαρτιά: -ένα λέει ότι μπορώ να εκπονήσω μελέτες, να επιβλέψω εκτέλεση και επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων - το άλλο λέει ότι μπορώ να εκτελέσω και να συντηρήσω ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών. Το δεύτερο χαρτί (σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις) δεν λέει πουθενά ότι μπορώ να εκπονήσω ηλεκτρολογική μελέτη. Πως φαίνεται αυτό που λέγεται ότι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι έχουν τα ίδια δικαιώματα ? Που κάνω λάθος ? Το όλο θέμα έχει προκύψει γιατί είχα μια διαφωνία με έναν φίλο μου (και συνάδελφο επίσης μηχανολόγο) που μου έλεγε ότι κάπου (για εγκατάσταση φωτοβολταικών ~5ΚW) χρειαζόταν υπογραφή ηλεκτρολόγου και γι’ αυτό δεν μπορούσε να αναλάβει το έργο. Εγώ από αυτά που έχω διαβάσει σε αυτήν την ιστοσελίδα (αλλά και σε άλλες) του είπα ότι θα μπορούσε να το αναλάβει αφού έχουμε ίδια δικαιώματα. Θα μπορούσε κάποιος να μου διεκρινήσει τι ισχύει? Επίσης θα ήθελα, αν γνωρίζει, να με παραπέμψει και σε κάποιο νόμο/άρθρο που να αναφέρει ρητά τα δικαιώματα των μηχανολόγων μηχανικών, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παρανόησης. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη αν επαναφέρω ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί ξανά και ξανά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.