Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

nicktopas

Members
  • Περιεχόμενα

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

nicktopas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Σωστή παρατήρηση... Αν γειωθεί η σχάρα τελειώνουν όλα. Άσε που έχουμε και ασφάλειες που προτάσσονται πριν τον inverter... Εντάξει είπαμε να διυλίσουμε τον κωνωπα λιγάκι...
  2. Ναι εννοείται ότι γίνεται... Δεν γίνεται να πάρεις την τελική συμβαση με την ΔΕΗ αν δεν έχεις πληρώσει την προσφορά σύνδεσης, ΔΕΣΜΗΕ μπορείς να πάρεις...
  3. Η απαντήσεις σας είναι προφανείς. Το δικό μου ερώτημα έχει να κάνει με το αν συμβεί ένα βραχυκύκλωμα σε ένα συν τι είναι πιο ασφαλές να έχεις σε επαφή όλα τα υπόλοιπα συν ή να τα έχεις ζευγάρια? Γνωρίζω για τα μαγνητικά πεδία συνάδελφοι αλλά ή ερώτηση είναι καθαρά πρακτική...
  4. Καλημέρα συνάδελφοι, Μια ερωτηση για όποιον έχει εμπειρία στην εγκατάσταση φωτοβολταικών. Σε περιπτώσεις όπου έχουμε σημαντική καλωδίωση dc είναι προτιμότερο για λόγους ασφαλείας (πιθανό βραχυκύκλωμα) να ταξιδεύουμε τα dc μαζί ζευγάρι (συν πλην για κάθε στρινγκ) στην ίδια σχάρα ή να τα διαχωρίζουμε σε μία σχάρα όλα τα συν και σε μία όλα τα πλην? Η λογική μου λέει να τα κάνω ζευγάρια αλλά είδα ότι στην γερμανία βάζουν όλα τα συν από μια πλευρά και όλα τα πλην από άλλη πλευρά. Έχει κανείς άποψη πάνω στο θέμα?
  5. Καμία Απάντηση??? Κανείς δεν γνωρίζει βρε συνάδελφοι???
  6. Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους. Ως νέος μηχανικός και δη Ηλεκτρολόγος έχω κάποιες απορίες σχετικά με την άδεια μικρής κλίμακας που απαιτείται για τα Φ/Β σε αγροτεμάχια. 1) Η άδεια μικρής κλίμακας απαιτεί ένα διάγραμμα κάλυψης το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υποστεί τροποποιήσεις. Ο λόγος είναι κυρίως το ότι δεν ξέρεις τι panel και τι inverters θα είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις σε 3-4 μήνες που θα γίνει η επένδυση από την στιγμή που καταθέτεις το αίτημα για την άδεια μικρής κλίμακας. Εκεί τι θα γίνει? Κάνεις αίτημα τροποποίησης του διαγράμματος κάλυψης ή το αφήνεις ως έχει εφ' όσον πάντα δεν παραβιάζονται οι ελάχιστες απόστασεις από τα όρια, η μέγιστη κάλυψη και το μέγιστο ύψος. Αν δεν το αλλάξεις μπορούν να σου ρίξουν πρόστιμο? Και αν ναι σε ποιον είναι στον πελάτη ή τον μηχανικο? 2) Η άδεια μικρής κλίμακας δεν προβλέπει επιβλέποντα μηχανικό. Δηλαδή ο μελετητής έχει την ευθύνη υλοποίησης της (να εφαρμοστεί το διάγραμμα κάλυψης και οι ελάχιστες και μέγιστες αποστάσεις) ?? Και αν δεν μπορεί να είναι παρών τι γίνεται? Μπορεί αυτά που ρωτάω να θεωρούνται προφανή αλλά είμαι Ηλεκτρολόγος και δεν έχω ανάλογες εμπειρίες. Ελπίζω κάποιος συνάδελφος να μπορεί να μου δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση (ειδικά πολιτικός μηχανικός ή αρχιτέκτονας). Ευχαριστώ!
  7. Καλημερα σε όλους. Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ασχολούμαι όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι με τα Φ/Β αυτή την περίοδο. Έχω μια συγκεκριμένη ερώτηση. Ποια είναι η ακριβής σχέση που μας δίνει την ελάχιστη απόσταση ώστε να μην σκιάζονται τα πίσω πάνελ από τα μπροστινά όταν είναι τοποθετημένα σε αγροτεμάχιο? Έχω βρει διάφορες σχέσεις αλλά είναι εμπειρικές. Πάντα μιλάμε για νότιο προσανατολισμό αλλά και για 30ο γωνία κλίσης. Παίζει ρόλο το γεωγραφικο πλάτος? Παίζει ρόλο η κλιση του εδάφους και αν ναι με ποιον τρόπο? Δεν έχω βρει κάτι σαφές μέχρι στιγμής και χρησιμοποιώ τον εμπειρικό τύπο για την Ελλάδα δυο φορές το ύψος στήριξης (και βάζω και κάτι παραπάνω για να είμαι ήσυχος). Αναμένω απαντήσεις σας με αναφορές αν είναι δυνατό. Ευχαριστώ.
  8. Συνάδελφοι ηθελα να ρωτήσω αν εχει κανείς την απόφαση, νόμο διάταγμα ΚΥΑ κλπ που ορίζει την απόσταση που πρέπει να έχουν τα panel από την άκρη της στέγης ή από το στηθαίο σε περίπτωση δώματος. Επίσης αν έχει κανείς νέα για το αν το δελτίο τύπου που έβγαλε η κ. Μπιρμπίλη έγινε ΦΕΚ ουτως ώστε να απαλλαχτούμε τελείως από την πολεοδομική άδεια μικρής κλιμακας για την περίπτωση της στέγης μέχρι 10 kW. Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.