Μετάβαση στο περιεχόμενο

miha

Members
  • Περιεχόμενα

    53
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

miha's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Dedicated Rare
  • Week One Done

Recent Badges

6

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα, στα πλαίσια μια τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε ένα ακίνητο (μονοκατοικία με 4 στάθμες) έχω εντοπίσει εκτός των άλλων ότι στο ακίνητο έχει τοποθετηθεί ανελκυστήρας (εντός περιγράμματος κτιρίου, σε επαφή με το εσωτερικό κλιμακοστάσιο) κάτι που δεν προβλέπεται στην οικοδομική άδεια. Για τη τοποθέτηση του έχουν κατασκευαστεί και τα περιμετρικά τοιχία που δεν προβλεπόταν στη ΟΑ. Υπέρβαση δόμησης προφανώς δεν υπάρχει, αναρωτιέμαι όμως αν μια συμπερίληψη στον αναλυτικό είναι αρκετή. Παράλληλα με προβληματίζει η μεταβολή στο στατικό φορεά και δεν είμαι βέβαιος για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  2. Μάλλον καταλλήγω να κάνω τον υπολογισμό γιατί στο τέλος αυτό θα είναι ο πιο σύντομος δρόμος(αν αναλογιστώ πόσες ώρες παίρνει μερικές φορές η αναζήτηση σε φόρουμ, Ε/Α, στο διαδίκτυο εν γένει ή ακόμα και στο μαντείο των Δελφών κλπ.....) Σε κάθε περίπτωση και ελλέιψη της στατικής μελέτης αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι ένα πρόχειρο και γενικό υπολογισμό, αφού σε κάθε περίπτωση η αύξηση των φορτίων δεν είναι ούτε κατά διάνοια κοντά στο 20%. Μιλάω για την Ο.Ι ,πόσω μάλλον για ολόκληρο το κτίριο....
  3. Καλησπέρα Παύλο, το κτίριο δεν έχει ανεγερθεί στα όρια του οικοπέδου. Στην ουσία ο Β όροφος είναι μικρότερος σε κάλυψη σε σχέση με τον Α όροφο και επομένως η λέξη εξώστης ίσως δεν είναι η καταλλήλότερη να περιγράψει την περίπτωση μας. Άρα απο αυτή την άποψη είμαι οκ (αν και εξ ορισμού ο εξώστης δεν βρίσκεται πάντα έξω απο τη ρυμμοτομική γραμμή αν δεν κάνω λάθος). Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη η παρατήρηση σου γιατί πολλές φορές δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στο άρθρο 89. Από εκεί και πέρα σε σχέση με το αρχικό μου ερώτημα αν θέλεις επανέρχεσαι.Τα στέγαστρα έχουν δηλωθεί με παράβαση αναλυτικου΄προυπολογισμού κατ 4.
  4. Καληπέρα, έχω ένα ερώτημα που ίσως έxει απαντηθεί ξανά εδώ, δεν έψω καταφέρει να εντοπίσω όμως αυτό το οποίο ψάχνω. Σε Ο.Ι Β' ορόφου (τελευταίος όροφος και από πάνω στέγη) δηλώνονται αυθαίρετα 3 ξύλινα στέγαστρα με κεραμοσκεπή (επί των εξωστών της Ο.Ι) τα οποία στη μια πλευρά είναι σε επαφή με το κτίριο και στην άλλη στηρίζονται επί ξύλινων ΥΣ. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος απαλλαγής απο Μ.Σ.Ε ο οποίος να μην συμπεριλαμβάνει τον υπολογιμό κατακόρυφων φορτίων. Σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο ποια ακριβώς είναι τα φορτία που πρέπει να ελεγχθούν (όσον αφορά την Ο.Ι)?. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος , στην Ο.Ι θα συνυπολογίσω τα φορτία (μόνιμα και κινητά) οροφής και δαπέδου ή μόνο αυτά της οροφής ?
  5. θα ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη που θα ρωτήσω κάτι που έχει συζητηθεί πολλάκις στο φορουμ. Ανεβάζω και ένα σκαρίφημα για γρήγορη επεξήγηση. Ουσιαστικά έχω μια πολυκατοικία( μια δήλωση για όλο το κτίριο συνολικά) η οποία στην τομή της άδειας έχει ύψος 10.0 μ. Στην πραγματικότητα μετράω 10,5μ ,επομένως σκέφτομαι να δηλώσω μια παράβαση κατ. 3 για μεταβολλή εξ διαστάσεων <5%. Επιπλέον όμως, όπως μπορείτε να δείτε και στο σκαρίφημα, υπάρχει και μια διαφοροποίηση στην στάθμη που υλοποιήθηκε η πλάκα ''υπογείου'' σε ένα τμήμα του κτιρίου (η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διαφορετική στάθμη και για την πλάκα ισογείου). Αν δε κάνω λάθος αυτό δημιουργεί Υ.Υ σε τμήμα του ισογείου το οποίο όμως εφοσον δεν υπερβαίνει κάποιο νόμιμο μπορεί να δηλωθεί με μια λοιπή παράβαση αναλυτικού. Υπαρχει κάποια αντίθετη γνώμη πάνω σε αυτό?
  6. Το έκανα αλλά ταυτόχρονα το μετάνιωσα κιόλας.Είναι βέβαιη η παράταση κατά τη γνώμη μου και στεναχωριέμαι όχι τόσο για τα χαμένα κεφάλαια του οφελούμενου ,αλλα κυρίως γιατί συνεχίζεται η απαξίωση του κλάδου μας.
  7. Εγώ δεν θα νοιώθω καμία ανκούφιση.Αναγκάζομια να εκδώσω Π.Ε.Α για να κλείσω το πρόγραμμα έστω και αν χάνω κάποιες παρεμβάσεις που δεν έχουν προλάβει να υλοποιηθούν. Αυτομάτως όμως ακόμα και να δώσουν παράταση δεν θα μπορώ να τις υλοποιήσω αφού δεν θα μπορώ να πληρωθώ για τιμολόγιο που θα έχει εκδοθεί μετά την έκδοση του Π.Ε.Α. Αλλα δεν μπορώ να ρισκάρω το 90% του προυπολογισμού (που έχει ήδη εκτελεστεί) επειδή αυτοί είναι .......
  8. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο post έχω κάνει αίτημα παράτασης στις 24/06 χωρίς να έχει εξεταστεί ακόμα και τώρα.Δεν πρόκειται να εξεταστει τώρα ,απλά αν θες κάνε ένα αίτημα για να υπάρχει τουλάχιστο μια ενέργεια εκ μέρους σου που να προηγείται της λήξης της προσθεσμίας.(άλλα λόγια να αγαπιόμαστε).
  9. Για μια ακόμη φορά απαράδεκτη αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου. Έχω στείλει αίτημα παράτασης από τις 24/06 και ακόμα δεν έχει απαντηθεί από τον διαχειριστή του προγράμματος.Δηλαδή πότε περιμένουν να αποφασίσουν?Στα τηλέφωνα μας λένε κάτι χαλαρές κυρίες να μην αγχωνόμαστε και ότι θα δοθεί παράταση. Και αυτοί πάλι παίζουν τα γνωστά παιχνίδια με τους μηχανικούς. Δεν λέω ότι σώνει και καλά πρέπει να δίνουν συνέχεια σε όλες τις διαδικασίες παράταση, αλλά αν μη τι άλλω θα πρέπει να υπάρχει επίσημη ενημέρωση και εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται στον οδηγό.Και όχι να περιμένουμε από την γνωστή ιστοσελίδα να μάθουμε τι γίνεται.....
  10. Όντως υπάρχει σύσταση ΟΙ και κακώς δεν το ανέφερα στην αρχική μου ανάρτηση.Η ιδιατερότητα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι σκοπεύω να προβώ σε τακτοποίηση όλων των αυθαιρεσιών της πολυκατοικίας σε μια ενιαία δήλωση στα πλαίσια ένταξης των διαμερισμάτων στο εξοικονομώ 2021 ως πολυκατοικία.Στη πολυκατοικία υπάρχει σύμφωνα με την άδεια ισόγειο κατάστημα,κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και δυο οροφοδιαμερίσματα.Οι κοινοχρηστες αυθαιρεσίες αφορούν στην αυθαίρετη προσθήκη στέγης, τη κατασκευή μιας αποθήκης σε κοινόχρηστο τμήμα και η ''παράλειψη'' κατασκευής του τοίχου που συζητάμε.Τα διαμερίσματα (που εντάσονται και στο πρόγραμμα) είναι καθόλα νόμιμα τόσο όσον αφορά τις εξωτερικές τους διαστάσεις όσο και τις όψεις(εκτός φυσικά αυτής στον φωταγωγό). Απλά στα πλάισια του εξοικονομώ θα πρέπει να υποβληθεί και Ταυτότητα κτιρίου για όλο το κτίριο. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση δεν εξετάζονται οι ΟΙ ξεχωριστά αλλά το σύνολο του κτιρίου. Από εκεί προέρχεται και ο αρχικός μου προβληματισμός σχετικά με το τι θα δηλωθεί ως αυθαιρεσία. Ακριβώς σε αυτό σναφέρομαι.Δεν μιλάμε για μεμονωμένη τακτοποίηση αλλά για μια συνολική στο κτιριο.
  11. Χρησιμοποιώ για την δημιουργία ψηφιακών σημειώσεων την εφαρμογή Samsung notes(υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες) σε tablet με γραφίδα. Η αλήθεια είναι ότι με βοηθάει πολύ στην οργάνωση των σημειώσεων μου και το προτείνω σε όλους τους συναδέλφους.😉 Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προβληματίστηκα και εγώ εξ αρχής.Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι με την υπόθεση στα πλαίσια υποβολής δήλωσης για το πρόγραμμα εξοικονομώ αυτονομώ ως πολυκατοικία.Επομένως και στα πλαίσια της Ταυτότητας του κτιρίου η αυθαιρεσία θεωρώ ότι πρέπει να τακτοποιηθεί.Απλά το ερώτημα είναι πως ακριβώς..(δλδ ως αυθαιρεσία ΚΑΙ των οριζοντίων ή απλά ως αυθαιρεσία επί των κοινοχρήστων.Την εγκύκλιο 3 του 4178 έιχα και εγώ στο μαυλό μου Πάυλο και για αυτό το λόγο προβληματίστηκα.Τέλος όσον αφορά την γυψοσανίδα που προτείνεις συνάδελφε νομίζω είναι τεχνικά δύσκολη υλοποίηση.Αν παρατηρήσετε στο σκαρίφημα θα δείτε ότι ο φωταγωγός στην κοντή πλευρά είναι ανοιχτός.Αυτό σημαίνει ότι ο τοίχος αυτός που εκτέινεται σε τρεις ορόφους θα έπρεπε να είναι >12μ ψηλός.Ακόμα και από ΟΣ να είχε κατασκευαστεί θα εγειρόταν νομίζω ζήτημα ευστάθειας δεδομένο ότι το μήκος του είναι περίπου 6 μέτρα.Οπότε ακόμα και αν θα ήθελα να προτείνω τη κατασκευή του τμήματος αυτού σήμερα θα είχα νομίζω επιφυλάξεις για την τεχνική λύση που θα πρότεινα.
  12. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ μάλλον προς τα εκεί κλείνω. Απλά επειδή η αυθαιρεσία είναι εκτός περιγράμματος οριζόντιας ιδιοκτησίας σκέφτηκα μήπως δηλωθεί σαν μια λοιπη παράβαση για όλη την πολυκατοικία.Η παραβίαση Δ θα δηλωθεί σε ένα Φ.Κ ως ΥΔ με παραβίαση Δ υποθέτω...
  13. Σε πολυκατοκία με άδεια του 1983 δεν έχει κατσκευαστεί ο τοίχος που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια για την δημιουργία του φωταγωγου σε επαφή με το γειτονικό οικόπεδο.Επισυνάπτω και ένα σκαρίφημα για να γίνω άμεσα κατανοητός.Πως θα ήραν σωστό να προχωρήσω με την εν λόγω αυθαιρεσία?Θεωρείται ότι πρεπει να χρεωθεί παραβίαση πλάγιας απόστασης Δ στο διαμέρισμα ή πιστεύετε ότι μπορώ να δηλώσω απλά μια παράβαση αναλυτικού προυπολογισμού για τη μη κατασκευή του τοίχου που προβλέπεται στη Ο.Α.Να επισημάνω ότι στο ΔΚ της άδειας η πλάγια απόσταση είναι Δ=4.15 μ ενώ όπως φαίνεται και στο σκαρίφημα η απόσταση σήμερα είναι 1.4μ.
  14. Έχω κάνει αίτηση στο εξοικονομώ-αυτονομώ και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα.Η αίτηση αφορά σε πολυκατοικία.Επείδη δεν γνωρίζω κάποιον άλλο συνάδελφο που να έχει ασχοληθεί με περίπτωση ολόκληρης πολυκατοικίας θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποοιος από εσάς που να γνωρίζει.Ιδανικά, μπορεί να μου στείλει ένα pm για να έρθουμε σε απευθείας επικοινωνία.
  15. έχεις δίκιο για τον ΓΟΚ του 73 και το σχετικό άρθρο περί μεσοτοιχίας. Βέβαια στο άρθρο 26 παρ 3 ουσιαστικά αναφέρεται σε τοίχο που εχει κτισθεί εκατέρωθεν του κοινού ορίου.Στην δική μου περίπτωση (χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος αυτή την στιγμή δεδομένου ότι δεν έχει γίνει αυτοψία ακόμα στο γειτονικό κτίρο) η εξωτερική τοιχοποιία του γειτονικού κτιρίου βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός του δικού μου οικοπέδου.Επομένως δεν ξέρω να εδώ υφίσταται η έννοια της μεσοτοιχίας. Όσον αφορά την αλλαγή στο τοπογραφικό αυτό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση όσον αφορά τον 4495 καθώς δεν μας δίνει, έχω την εντύπωση, σαφείς κατευθύνσεις (πέραν μιας αναφορά στο άρθρο 39?) για το πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διάφορες αποκλίσεις που συχνά παρατηρούνται.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.