Μετάβαση στο περιεχόμενο

artic

Members
  • Περιεχόμενα

    18
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

artic's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

-1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αν σε θεωρούσα κατώτερο δεν θα ξεκίναγα με τη λέξη συνάδελφε. Έτσι όπως διατυπώνεις τις ερωτήσεις τόσο γενικά βγαίνει το συμπέρασμα της άγνοιας. Τι να απαντήσω τόσο γενικά χωρίς να ξέρω έστω βασικά δεδομένα όπως μέγιστη ισχύ εξοπλισμού (συσκευών) που θέλω να τροφοδωτώ, ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες ώρες λειτουργίας, χειμώνα-καλοκαιρι, καταναλώσεις ενέργειας, ετεροχρονισμό φορτίων, τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και πολλά άλλα.... Άρα τι να σου απαντήσω για να σε βοηθήσω. Για παράδειγμα στην πρώτη περίπτωση που γράφεις ότι ο αντιστροφέας μπορεί να τροφοδοτήσει παραπάνω φορτία αν τα καινούρια φορτία είναι περισσότερα από το περιθώριο που έχει ο αντιστροφέας πάλι δεν αρκεί άρα είναι σαν την δεύτερη περίπτωση. Τέτοια απάντηση από το μηδέν και με όλες τις τεχνικές εναλλακτικές λύσεις θα πάρει αρκετές σελίδες για να γραφτεί. Υ.Γ. Φιλικά
  2. Καλημέρα συνάδελφε, επειδή αναφέρεις ότι δεν έχεις κάνει εσύ τις μελέτες και εγκαταστάσεις και επειδή μεταφέρεις ουσιαστικά εξολοκλήρου αυτούσιες τις ερωτήσεις των πελατών αυτών σε τρίτους μηχανικούς δηλαδή σε εμάς περιμένοντας να πάρεις έτοιμη απάντηση χωρίς εσύ να αναφέρεις πως θα προχωρήσεις και μετά να ρωτάς για βελτιστοποίηση και επιβεβαίωση των λύσεων που σκέφτεσαι, θεωρώ ότι δεν έχεις επαρκείς γνώσεις στο στήσιμο των αυτόνομων συστημάτων ΑΠΕ το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από τα διασυνδεμένα καλύτερα να μην αναλάβεις αυτές τις επεκτάσεις !!! Υ.Γ. φιλική συμβουλή
  3. Συνάδελφε hektor σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια ! Μία ακόμα ερώτηση-απορία που προέκυψε από την 2η σελίδα της ΥΔΕ. Η αίτηση στην Ζ παράγραφο αναφέρει "Τοποθετήθηκε τηκτό Γενικής Ασφάλειας Γενικού Πίνακα ........ Α Τ.Τ." Όμως στον γενικό πίνακα αντί τηκτή ασφάλεια έχει τοποθετηθεί αυτόματη ασφάλεια. Η ΔΕΗ τη δέχεται αντί τηκτό ή πρέπει να βάλουμε και τηκτή υποχρεωτικά? Η ικανότητα διακοπής της αυτόματης είναι 10κΑ.
  4. Συνάδελφοι μία ερώτηση σχετικά με την συμπλήρωση της ΥΔΕ μιας και μου ζητήθηκε για ένα μαγαζί το οποίο λόγω του ότι είχε γίνει διακοπή ρεύματος 2-3 χρόνια τώρα η ΔΕΗ για την επανασύνδεση ζητάει ΥΔΕ ουσιαστικά επανέλεγχο πριν την σύνδεση. Εγώ μαζί με γνωστό μου ηλεκτρολόγο μάστορα τσεκάραμε την εγκατάσταση και τώρα βρίσκομαι στην συμπλήρωση του εντύπου (πρώτη φορά). Διαβάζοντας σε αυτό το θέμα σε προηγούμενες απαντήσεις συναδέλφων μπερδεύτικα στο αν χρειάζεται τελικά ή όχι μονογραμμικό διάγραμμα. α) Στο έντυπο στην πρώτη σελίδα εκεί που αναφέρει σχέδιο εγκατάστασης ουσιαστικά πρέπει να σχεδιαστεί η κάτοψη με τις ηλεκτρικές γραμμές την διατομή τους και τις καταναλώσεις π.χ. φωτισμός, μπρίζες κλπ., Σωστά ? Όμως έτσι δεν φαίνονται π.χ. τι ασφάλειες έχουν τοποθετηθεί και πόσα αμπέρ για προστασία. (το έντυπο δεν αναφέρει πουθενά για μονογραμμικό σχέδιο για να φανούν αυτά τα στοιχεία). Η ΔΕΗ το ζητάει η αρκείται στο σχέδιο της εγκατάστασης?
  5. Συνάδελφοι ευχαριστώ για την βοήθεια, χθες ξαναπήγα στη ΔΕΗ (μετά από τις απαντήσεις σας ότι επιτρέπεται μείωση) και ανέφερα ότι σε άλλα καταστήματα δέχονται να γίνει μεταβολή της ισχύος προς τα κάτω. Τους είπα αν θέλετε επικοινωνήσετε με άλλο κατάστημα για τσεκάρισμα. Τελικά δέχθηκαν την αλλαγή με κατάθεση καινούριων εγχειριδίων και μονογραμμικού. (Υποσημείωση: Ο πελάτης δεν είχε υπογράψει ακόμα τη σύμβαση συμψηφισμού)
  6. Καλημέρα συνάδελφοι, μου έτυχε η εξής περίπτωση με ενδιαφερόμενο ιδιώτη για εγκατάσταση 10 kW φωτοβολταϊκών σε δώμα. Καταθέσαμε την αρχική αίτηση σύνδεσης στη ΔΕΗ με πανέλο υβριδικού τύπου λόγο περιορισμένου διαθέσιμου χώρου για να φτάσουμε τα 10kW(για την ακρίβεια 9870W ). Ο πελάτης μου αποδέχθηκε την προσφορά σύνδεσης της ΔΕΗ. Όμως τώρα λόγω οικονομικών δυσκολιών προτιμάει να βάλει φτηνότερο πανέλο και ας μην καλύψει τα 10 kW. Έτσι έπειτα από μελέτη καινούριας χωροθέτησης μπορούν να εγκατασταθούν 8930W (38*235W). Η ΔΕΗ όμως μας είπε ότι μπορούμε να αλλάξουμε μάρκα και τύπο πανέλου αλλά όχι την ισχύ. Βέβαια εγώ ψάχνοντας τους νόμους δεν βρήκα κάποια αναφορά πουθενά άρα ούτε και περιορισμό. Εκτός από τον Ν.3468 που αναφέρει σε εγκαταστάσεις που χρειάζονται άδεια παραγωγής και την έχουν πάρει, μπορεί να γίνει μία φορά αλλαγή της ισχύος μέχρι +/- 10%. (φυσικά δεν είναι και τόσο σχετικό αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση). Μήπως σας έχει τύχει παρόμοια περίπτωση ή μήπως αναγράφεται αυτό σε κάποια εγκύκλιο να με βοηθήσετε ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  7. Καλησπέρα συνάδελφοι, όσον αφορά τη γειωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία. Εντάξει πρέπει να γειώνονται οι μεταλλικές βάσεις στήριξης όπως επίσης και τα πανέλα. Όμως από την θεωρία ξέρουμε ότι αν ενωθεί το αλουμίνιο (βάσεις-πανέλα) με χάλκινο ή αλουμινένιο αγωγό και καταλήξουν σε μια γείωση στο έδαφος που το ηλεκτρόδιο σχεδόν πάντα είναι από χαλκό τότε θα έχουμε ηλεκτροχημική διάβρωση (δημιουργία διαφοράς δυναμικού λόγο διαφορετικών ηλεκτρολιτικών τάσεων των 2 μετάλλων). Και μεταξύ χαλκού και αλουμινίου θα διαβρωθεί το αλουμίνιο. Άρα με τη γείωση δεν θα καταστραφούν τα πλαίσια των πάνελ δηλαδή τα ίδια τα πάνελ !? Άλλωστε γι' αυτό σε γειώσεις είναι ακατάλληλο να συνδέουμε αγωγούς αλουμινίου και χαλκού-γαλβανισμένου χάλυβα γιατί με τον καιρό λόγο ηλεκτροχημικής διάβρωσης το αλουμίνιο θα κοπεί κάποια στιγμή άρα θα αχρειστευτεί και η γείωση !!! Κάνω κάπου λάθος συλογισμό μήπως ?
  8. Ευχαριστώ για την απάντηση andrianna. Έτσι σκέφτομαι να προχωρήσω για ΕΠΑΕ και ανάλογα τη γνωμοδότηση. Να ρωτήσω κάτι ακόμα. Από όσο ξέρω για υπάρχον κτίριο μπορώ να ζητήσω αντίγραφα από την πολεοδομία των όψεων και της κάτοψης του κτιρίου, σωστά ? Έτσι ώστε στις όψεις- κατόψεις να σχεδιαστεί και η φ/β εγκατάσταση. Για να τα εκδώσει αυτά η πολεοδομία ο ιδιοκτήτης πληρώνει κάποιο μεγάλο ποσό 200-300 ευρώ π.χ. λόγω παραβόλων ή όχι ?
  9. Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια ! silver_bullet κατέβασα τον νόμο περί σύστασης των ΕΠΑΕ αλλά πουθενά δεν αναφέρεται τι έγραφα (π.χ. μελέτες, φωτογραφίες, όψεις ) απαιτούνται να κατατεθούν για να γίνει ο έλεγχος από την επιτροπή. Φυσικά πιστεύω ότι από Νομό σε Νομό κάθε επιτροπή ίσως ζητάει και κάτι διαφορετικό, αλλά στο περίπου μήπως γνωρίζεις κάποια έγραφα τα οποία σίγουρα ζητούνται ? Μετά από ερώτηση σε φίλο πολιτικό μηχανικό μου απάντησε ότι εγώ καταθέτω τον φάκελο στην πολεοδομία για να πάρω άδεια και αν χρειάζεται (π.χ. σε παραδοσιακό οικισμό) η πολεοδομία τον μεταβιβάζει στην ΕΠΑΕ. Όμως εγώ του είπα συγκεκριμένα ότι για εγκαταστάσεις φ/β έως 10kW σε στέγες ότι ούτε οικοδομική άδεια χρειάζεται αλλά ούτε ΕΕΜΚ βάσει του πρόσφατου ΦΕΚ άρα πως θα τον μεταβιβάσει το φάκελο η πολεοδομία στην ΕΠΑΕ αφού θεωρητικά εγώ σαν μηχανικός δεν χρειάζομαι να πάρω καμία άδεια από την πολεοδομία ούτε να καταθέσω καμία μελέτη !!! Έτσι αυτός μου απάντησε ότι τότε καλύτερα να μην κάνω καμία κίνηση στην πολεοδομία !!! Το θέμα είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση που κάνω την μελέτη για εγκατάσταση φ/β συστήματος στο δώμα η οικία έχει στηθαίο 1 μέτρο οπότε σκέφτομαι τα πανέλα να τοποθετηθούν χωρίς να ξεπερνούν το 1 μέτρο ύψος ώστε να μην είναι ορατά. Έτσι θεωρώ ότι δεν θα χρειάζεται ουσιαστικά ΕΠΑΕ αφού δεν αλλάζει η όψη του κτιρίου. Δηλαδή αν προχωρήσω στην εγκατάσταση χωρίς να περάσω ΕΠΑΕ (για να ξεφύγω από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας βλέπε ΕΠΑΕ συνεδριάζει άμα «γουστάρει» πολλές φορές) και υπογράψω την ΥΔ ότι δεν χρειάζεται ΕΠΑΕ και γίνει μια καταγγελία από ένα καλό γείτονα τι γίνεται ? Θα πρέπει να ξηλωθεί η εγκατάσταση ? ή θα υπάρξει κανένα πρόστιμο 500 ευρώ και θα κλείσει εκεί το θέμα ? Άλλωστε και από ΕΠΑΕ να περάσει οι υπάρχουσες πλάγιες όψεις του κτιρίου θα είναι οι ίδιες άρα τι νόημα υπάρχει να πάρω τις υπάρχουσες όψεις και να τις καταθέσω στην ΕΠΑΕ αφού όταν βγήκε η άδεια της κατοικίας και χτίστηκε πριν 10 χρόνια είχαν εγκριθεί από την ΕΠΑΕ λόγω ότι η κατοικία θα κτιζόταν σε παραδοσιακό οικισμό !!! μόνο χάσιμο χρόνου και κόπου είναι !!! Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής : ότι αν πάω στην πολεοδομία για να βγάλω ΕΕΜΚ για την εγκατάσταση των φ/β άσχετα αν δεν θα την ζητάει πλέον η ΔΕΗ θα την πάρω και δεν θα περάσω ΕΠΑΕ αφού υπάρχει η οικοδομική άδεια και το σπίτι είναι νομιμότατο, άρα θα υπογράψω καλυμένος την ΥΔ ότι δεν χρειάζεται ΕΠΑΕ αφού δεν το ζήτησε η πολεοδομία. Οπότε μήπως τελικά καλύτερα είναι να έχω στα χέρια μου την ΕΕΜΚ για να είμαι καλυμμένος?
  10. Συνάδελφοι, έχει κάποιος στοιχεία από πάρκο ή σύστημα σε οικία που έχουν υλοποιηθεί πριν 1-1.5 χρόνο να μας πει πόσο έκλεισε αρχικά η τιμή της κιλοβατώρας στην σύμβαση και πόσο αγοράζει τώρα η ΔΕΗ ? Δηλαδή εννοώ αυτή η μικρή αύξηση που δίνεται βάση του ποσοστού του δείκτη τιμών καταναλωτή πόσο περίπου είναι ? π.χ. +1% το έτος περίπου ?
  11. Ευχαριστώ για την απάντηση - εναλλακτική λύση Manos360. Βασικά καταλήξαμε οι ιδιοκτήτες πριν μερικές μέρες για το τι μόνωση θα κάνουμε και είδη ο εργολάβος ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή της. Η αλήθεια είναι ότι την υγρομόνωση με χυτή ελαστική μεμβράνη πολυουρεθανικής βάσεως δεν μας την ανέφερε κανένας από τους εργολάβους που ρωτήσαμε και κάνουν υγρομόνωση-θερμομόνωση. Τα θερμομονωτικά πλακίδια τα είχαμε απορρίψει μιας και ένας συνιδιοκτήτης δεν ήθελε να δώσει παραπάνω χρήματα ! Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε οικοδομές με 2-3 ιδιοκτήτες. Πάντα κάποιος δυσανασχετεί με το παραπάνω κόστος μιας λύσης οπότε πρέπει να πάμε σε μια μέση λύση !
  12. Καλημέρα συνάδελφοι, προχθές δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για «Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φ/β και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου…….». Η απόφαση αναφέρει ότι για εγκατάσταση φ/β (<10kW) σε δώμα αν το κτίριο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό χρειάζεται ΕΠΑΕ. Γνωρίζετε η ΕΠΑΕ τι δικαιολογητικά απαιτεί γενικά ? Η περίπτωση που μου έχει τύχει είναι οικιακό φ/β 9kW σε ταράτσα. Το κτίριο (μονοκατοικία, ισόγειο χωρίς όροφο) είναι καθ’ όλα νόμιμο έχει οικοδομική άδεια όπου ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κτίσει ακόμα ένα όροφο στο μέλλον αν θέλει. Η ταράτσα έχει στηθαίο 1 μέτρου και τα φ/β δεν θα ξεπερνούν το 1,6 μέτρα ύψος από την στάθμη της ταράτσας και φυσικά οι αποστάσεις των φ/β από το στηθαίο περιμετρικά θα είναι τουλάχιστον 0.5 μέτρα πιο μέσα. Μήπως επειδή ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κτίσει και άλλο όροφο πολεοδομικά δεν χρειάζεται καθόλου να περάσει ΕΠΑΕ ? Άρα δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου στην πολεοδομία απλά να γίνει η γνωστοποίηση των εργασιών στη ΔΕΗ μόνο όπως αναφέρει η απόφαση αυτή ? Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια στο ερώτημά μου.
  13. Ευχαριστώ για την απάντηση SeNNinhA. Μετά από ερώτηση και από άλλους κατασκευαστές μονώσεων η πλειοψηφία μου απάντησε ότι η εξηλασμένη πολυστερίνη επειδή η πλάκα έχει μικρές ανωμαλίες (εκ' κατασκευής) μετά από 2-3 χρόνια και επειδή δεν θα πατάει όλη η επιφάνεια καλά στα σημεία με τις μικρές ανωμαλίες θα δημιουργηθούν ρωγμές στο βιομηχανικό μπετό άρα θα περάσει νερό και άρα θα αχρηστευτεί η μόνωση ουσιαστικά. Κάποιοι άλλοι που προτείνουν την εξηλασμένη πολυστερίνη για θερμομόνωση μου αναφέρουν ότι μετά από 4-5 χρόνια η πολυουρεθάνη λόγω του βάρους του μπετού κάθεται και έτσι ρυγματώνεται το μπετό άρα πάλι καταστρέφεται η μόνωση. Τελικά ποιο πιο σενάριο είναι το σωστό και πιο το λάθος ? ποια είναι η δική σας άποψη ? Δεύτερον αυτοί που προτείνουν την εξηλ. πολυστερίνη πρώτα λένε ότι η υπάρχουσα πλάκα πρέπει να περαστεί με ασφαλτικό γαλάκτωμα και μετά η εξηλασμένη και μετά το βιομηχανικό (τα ασφαλτόπανα τα απορρίπτουμε εμείς για να συγκρατήσουμε το κόστος). Ενώ αυτοί που χρησιμοποιούν την πολυουρεθάνη λένε ότι δεν χρειάζεται, πέφτει κατευθείαν η πολυουρεθάνη πάνω στην υπάρχουσα πλάκα και μετά το βιομηχανικό. Η απορία μου είναι η εξής: αρκεί η πολυουρεθάνη και σαν φράγμα υδρατμών? Βέβαια η τιμή της πολυουρεθάνης μας φαίνεται ακριβή. Για πάχος 3 πόντους και πολυουρεθάνη «βαρέως τύπου οικολογική» (έτσι μας την αναφέρει ο εργολάβος που προτείνει μόνωση με πολυουρεθάνη) 15 ευρώ το τετραγωνικό. Και ακόμα αναφέρει ότι οι 3 πόντοι παρέχουν θερμομόνωση αντίστοιχη με 8 πόντους εξηλασμένη πολυστερίνη. Είναι αληθή αυτά η εκτός πραγματικότητας ?
  14. Συνάδελφοι ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και τις διευκρινήσεις σας ! Συνάδελφε SeNNinhA εννοείται ότι δεν θα περιλαμβάνεται μόνο μπετό ! Αν ξαναδιαβάσεις το ποστ μου θα δεις ότι αναφέρω το μπετό σαν τελική στρώση !, φυσικά θα γίνει υγρομόνωση με ασφαλτικό διάλυμα για να υπάρχει φράγμα υδρατμών και θερμομόνωση με εξηλασμένη πολυστερίνη 5 εκ. πάχους. Το μπετό το θέλουμε σαν τελική στρώση γιατί η ταράτσα είναι επί καθημερινής βάσης επισκέψιμη. Συγχρόνως θα δημιουργηθούν και οι κατάλληλες ρήσεις και σε συνδυασμό με λεία τελική επιφάνεια θα φεύγουν τα νερά προς τις αποχετεύσεις. Απλά το ερώτημα μου επικεντρώνεται κυρίως στα έξτρα φορτία που θα δεχτεί η οικοδομή και τα οποία μου φαίνονται αρκετά (27 τόνοι περίπου για το κοινό μπετό) και φυσικά όταν έγινε η μελέτη πριν 21 έτη δεν είχαν ληφθεί υπόψη τέτοια έξτρα φορτία ! Βέβαια από όσο γνωρίζω και νομίζω ότι ισχύει σε κάθε κατασκευή άρα θα ισχύει και στις οικοδομές, πάντα ο μελετητής (εδώ πολιτικός μηχανικός) βάζει και ένα συντελεστή ασφαλείας στους τελικούς υπολογισμούς. Έτσι και ‘γω πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα άμεσα από στατική επάρκεια αλλά με φοβίζουν οι παραπάνω 27 τόνοι σε συνδυασμό με ένα σεισμό. Συνάδελφε iovo δυστυχώς και ο εργολάβος και ο πολιτικός μηχανικός έχουν πεθάνει και είναι αδύνατον να ξέρω αν τηρήθηκε κατά γράμμα η κατασκευή βάσει της μελέτης. Συνάδελφε SeNNinhA όσον αφορά την εκτοξευόμενη πολυουρεθάνη, ναι ξέρω ότι παρέχει καλύτερη θερμομόνωση αλλά ρωτώντας γνωστό μου πολιτικό μηχανικό μου είπε ότι είναι καλή μόνο αν είναι τελική στρώση και σε ταράτσα που δεν είναι βατή συχνά για να μην φθείρεται. Του έχει τύχει περίπτωση να κάνει θερμομόνωση με πολυουρεθάνη και από πάνω τελική στρώση από μπετό αλλά μετά από 3 χρόνια λόγω του βάρους του μπετού η πολυουρεθάνη έκατσε και το μπετό έκανε ρηγματώσεις ! Όσον αφορά τις ρηγματώσεις που λες του μπετού λόγω διαστολών-συστολών ο εργολάβος μου είπε ότι κάθε 3 μέτρα θα κόψει το μπετό (θα δημιουργηθούν αρμοί) και θα τοποθετήσει ειδική ελαστική μαστίχα έτσι ώστε να μην σκάσει λόγω διαστολών συστολών το μπετό ! Τώρα όμως διαβάζοντας το ποστ σου αναφέρεις ότι το αφρομπετόν ρουφάει το νερό και ακόμα ότι με την χρήση φθείρεται και με τον καιρό θα δημιουργηθούν γούρνες. Έτσι με βάζεις πάλι σε μεγάλο δίλημμα. Από την μία το αφρομπετόν έχει λιγότερο βάρος άρα μικρότερα έξτρα φορτία για την οικοδομή από την άλλη όμως είναι ποιο ακριβό και φθείρεται εύκολα άρα δημιουργία γουρνών, απορροφάει και το νερό άρα μου φαίνεται ότι είναι τελικά εντελώς ακατάλληλο για την συγκεκριμένη περίπτωση ! Επίσης έχω ακούσει και το γαρμπιλομπετόν ότι είναι πιο ελαφρύ, τι γνώμη έχετε αν επιλεγεί αυτό σαν τελική στρώση ? ή είναι ουσιαστικά σχεδόν ίδιο με το αφρομπετόν απλά με διαφορετική ονομασία ? Αλήθεια τελικά το αφρομπετόν φθείρεται εύκολα ? Σας ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σας και για όποια περαιτέρω απάντηση μου δώσετε στα ποιο πάνω ερωτήματα.
  15. Καλημέρα συνάδελφοι, πρόσφατα στην οικοδομή που μένω (2 όροφοι και εισόγειο-ημιυπόγειο) αποφασίσαμε όλοι οι 4 ιδιοκτήτες να κάνουμε υγρομόνωση και θερμομόνωση. Επειδή το δώμα είναι καθημερινά επισκέψιμο λόγω απλωτών αλλά και μιας ψησταριάς που χρησιμοποιείται συχνά, με βάσει και τις συμβουλές του εργολάβου που θα την υλοποιήσει η τελική στρώση θα είναι από μπετό βιομηχανικό (λεία επιφάνεια) οπλισμένο με πλέγμα 10χ10 και όχι π.χ. από ταρατσόπλακες. Βέβαια μας είπε το κόστος του κανονικού μπετού και του αφρομπετού και επειδή το αφρομπετό έχει διπλάσια σχεδόν τιμη αποφασίσαμε εμείς οι ιδιοκτήτες να είναι το κοινό μπετό. Θα χρειαστούν 13 περ. κυβικά για να δωθούν οι καταλληλές ρύσεις. Τα τετραγωνικά του δώματος είναι 150. Αυτό που με προβλιματίζει όμως εμένα είναι ότι τα 13 κυβικά με το κανονικό μπετό έχουν βάρος όπως το υπολόγισα περίπου 27 τόνους ! Θα υπάρχει προβλημα στατικής επάρκειας της οικοδομής λόγω αυτού του έξτρα φορτίου? Ή μήπως επειδή θα είναι οπλισμένο θα συνισφέρει θετικά στην οικοδομή όσον αφορά στατικά ? Η οικοδομή είναι 21 χρόνων σε πολλή καλή κατάσταση χωρίς ρωγμές και φουσκώματα σε σουβάδες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.