Jump to content

CAPRICE_

Members
 • Content Count

  64
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Ουδέτερη

About CAPRICE_

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Σε άδεια οικοδομής του 2010 για πολυκατοικία που ακόμα δεν κατασκευάστηκε, πρόκειται να γίνει αναθεώρηση για αλλαγή της αρχιτεκτονικής μελέτης. Απαιτείται μελέτη προσβασιμότητας λόγω του ότι ακόμα δεν κατασκευάστηκε;
 2. Συνάδελφοι καλησπέρα και Χριστός Ανέστη. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και όποιος μπορεί ας με βοηθήσει. Υπάρχει οικοδομική άδεια του 2010 για πολυκατοικία που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί, δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία και έχει ισχύ ως τις 31-12-2020. Ξεκίνησε το 2011 διαδικασία αναθεώρησης της συγκεκριμένης άδειας σύμφωνα με την οποία τροποποιούνταν οι μελέτες της, (κυρίως η αρχιτεκτονική), αλλά η αναθεώρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Ο πελάτης θέλει να κτίσει πλέον την οικοδομή αλλα εφαρμόζοντας τα σχέδια της αναθεώρησης. Στην πολεοδομία μου είπαν ότι επειδή πέρασαν χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, και πρέπει να γίνει καινούρια αίτηση με το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών όπως προβλέπεται από τον 4495 και σύμφωνα με την εγκύκλιο που βγήκε στις 29-3-2019 για τις αναθεωρήσεις. Επειδή λοιπόν θα γίνει εκ νέου τώρα η διαδικασία της αναθεώρησης θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: 1) Στην αρχική άδεια η προβλεπόμενη πραγματοποιούμενη δόμηση ήταν 600m2 και με την αναθεώρηση η προβλεπόμενη πραγματοποιούμενη δόμηση θα είναι 598m2. Αντίστοιχα, λίγο μικρότερος θα είναι και ο συνολικός όγκος της οικοδομής με την αναθεώρηση. Θεωρώ ότι έχω αλλαγή στα πολεοδομικά μεγέθη και άρα πάω με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ΦΕΚ Β' 1049/29-3-2019? Ή επειδή τα μεγέθη μου θα είναι μικρότερα από αυτά της αρχικής άδειας μπορώ να πάω με την παράγραφο 1? 2) Χρειάζεται να συνταχθεί μελέτη ΚΕΝΑΚ? Ο νόμος λέει ότι σε περίπτωση που γίνεται αναθεώρηση για παράταση ισχύος και δεν έχει εκτελεστεί καμιά οικοδομική εργασία απαιτείται. Στη περίπτωση τη δική μου η αναθεώρηση θα γίνει για τροποποίηση μελετών. Ισχύει μήπως κάτι διαφορετικό? 3) Στις μελέτες που κατατέθηκαν στην αίτηση αναθεώρησης ο 2011 και που ουσιαστικά οι ίδιες μελέτες θα κατατεθούν εκ νέου τώρα, δεν υπήρχε μελέτη προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ. Επειδή μιλάμε για πολυκατοικία που θα αποτελείται απο διαμερίσματα-κατοικίες, θα πρέπει να γίνει και μελέτη προσβασιμότητας? Αν ναι, αυτό θα έιναι πρόβλημα.... Συγγνώμη για το μέγεθος του post. Ευχαριστώ
 3. Ευχαριστώ πολύ.. Έτσι θα το πάω, απλώς έλεγα μήπως καταφέρω να το βάλω κατηγορία 3 γιατί έχω μόνο αυτές τις παραβάσεις.. Για να αποφύγω δικαιολογητικά κλπ άλλης κατηγορίας..
 4. Συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ανάλογα με τις αλλαγές τις κάθε μελέτης, για να υπολογίσουμε τις αμοιβές για μια άδεια αναθεώρησης, συνεννοούμασταν με τον ελεγκτή και βάζαμε το ποσοστό αναθεώρησης σε κάθε μελέτη καθ΄ υπόδειξή του. Τώρα που η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, ποιος θα μας υποδείξει τί ποσοστό θα βάλουμε για να υπολογίσουμε τις αμοιβές μας σε μια άδεια αναθεώρησης?
 5. Πάμε για νέα εξάμηνη παράταση προθεσμίας για περαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων με το ν.4178, μέχρι 3/11/2019
 6. Συνάδλεφοι καλησπέρα, Σας επισυνάπτω 2 φωτογραφίες με 2 κατασκευές από λαμαρίνα. Θα μπορούσαν οι παρακάτω κατασκευές να δηλωθούν ως κατηγορία 3 ή είναι λίγο τραβηγμένο?: "ιζιζ) πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές από πανί, νάϋλον ή άλλα ευτελή υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτοστέγαση ή για προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια." Το κτίριο που εξετάζω είναι έτσι κι αλλιώς βιοτεχνικό. Ευχαριστώ
 7. Συνάδελφοι καλημέρα, σε ακίνητο που νομιμοποίησα, (το πρόστιμο εξοφλήθηκε), και εξέδωσα βεβαίωση σε οριστική υπαγωγή, με πήρε η συμβολαιογράφος του πελάτη και μου ζήτησε την δήλωση περαιωμένη με βάση λέει μια εγκύκλιο. Οκ, μπορώ να την περαιώσω αλλά αν για παράδειγμα είχε εξοφληθεί μόνο το 30% του προστίμου και δεν μπορούσε η δήλωση να περαιωθεί τι θα γινόταν? Δεν θα δεχόταν η συμβολαιογράφος να μεταβιβάσει?
 8. Συνάδελφοι καλησπέρα. Κτίριο του 1977 στην άδεια περιγράφεται ως εξής: Διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από ημιϋπόγεια αποθήκη και 2 ορόφους εργαστηριακών χώρων με τμήμα κατοικίας. Το τμήμα της κατοικίας φαίνεται στα σχέδια στον 2ο όροφο, όμως δεν κατασκευάστηκε ποτέ και ο όροφος είναι ενιαίος. Επίσης όλα τα ανοίγματα που βρίσκονται στον 1ο όροφο είναι διαφορετικών διαστάσεων σε σχέση με αυτά της οικοδομικής άδειας. Ο πελάτης μου θέλει να νοικιάσει μόνο τον 1ο όροφο για να εγκαταστήσει εκεί επαγγελματικό εργαστήριο. Για να βγει η άδεια λειτουργίας πιστεύετε ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν οι διαφορετικές διαστάσεις των ανοιγμάτων? Αν ναι, θα πρέπει να νομιμοποιηθεί και η μη κατασκευή του τμήματος κατοικίας? Ή αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε θέμα με τα παράθυρα, θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί η μη κατασκευή τμήματος κατοικίας στον 2ο όροφο? Ευχαριστώ.
 9. Συνάδελφοι καλημέρα, ας πω κι εγώ την περίπτωση μικτής χρήσης που μου έτυχε. To 2010 εκδόθηκε οικοδομική άδεια για βιομηχανικό κτίριο εμβαδού 7.000,00m2 σε οικόπεδο 22.000,00m2, (έχει παρέκκλιση για 30% κάλυψη και σ.δ. 0,90. Ο πελάτης μου, θέλει ένα χώρου του κτιρίου να τον μετατρέψει σε αναψυκτήριο, (γύρω στα 150m2 από τα 7.000,00m2). Μπορεί τελικά να γίνει αλλαγή χρήσης μέρους του βιομηχανικού κτιρίου σε αναψυκτήριο ή θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι δυσμενέστεροι όροι δόμησης (καταστήματα ως 600m2) και άρα δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή χρήσης?
 10. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο πάνω σ' αυτό, Μιας και τακτοποιώ κάποιες αυθαιρεσίες, στα δικαιολογητικά υπαγωγής κατασκευών ή χρήσεων σύμφωνα με το άρθρο 99, σε κτίρια με ύπαρξη οικοδομικής άδειας, χρειάζεται να ανεβάσουμε και το τοπογραφικό διάγραμμα της άδειας. Στην περίπτωσή μου όμως το τοπογραφικό της άδειας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Χρειάζεται να συνταχθεί νέο? Ή δεν με απασχολεί από τη στιγμή που δεν ξεκαθαρίζεται κάτι τέτοιο μέσα στο νόμο? Ευχαριστώ
 11. Θα το μετρήσω σίγουρα και θα ενημερώσω! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!
 12. Άρα εγώ θα πρέπει να μετρήσω τον δρόμο από τον άξονά του ως το κτίριό μου για να δω σε τί απόσταση βρίσκομαι από τον άξονα. Αν μετρήσω πάνω από 15 μέτρα είμαι οκ, αν όμως μετρήσω κάτω από 15 μέτρα τι γίνεται? Θα θεωρηθεί ότι έχω παραβίαση πλάγιου ορίου? Αφού το κτίριό μου υπήρχε πριν τη διάνοιξη του δρόμου? Υποθέτω πως όχι, έτσι δεν είναι?
 13. Ναι Παύλο κι εγώ αυτό υποθέτω για την ώρα, μέχρι να μου το επιβεβαιώσει και ο ιδιοκτήτης. Έχει χαρακτηριστεί δημοτικός, του έχει δοθεί και όνομα, είναι ασφαλτοστρωμένος όλα κανονικά.
 14. Συνάδελφοι καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σε εκτός σχεδίου οικόπεδο ανεγέρθη βιοτεχνικό κτίριο με οικοδομική άδεια του 92. Με βάση το τοπογραφικό της άδειας, το (ορθογώνιο) οικόπεδο είχε ένα πρόσωπο και η απόσταση του κτιρίου από τα πλάγια όρια ήταν 10 μέτρα. Το 2005 όμως ανοίχτηκε δρόμος από τον Δήμο σε τέτοιο σημείο , που το εν λόγω οικόπεδο έγινε γωνιακό με 2 πρόσωπα πλέον, ένα κομμάτι του οικοπέδου το "έφαγε" ο δρόμος, - από το (πρώην) όμορο οικόπεδο ο δήμος "έφαγε" πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, ο δρόμος είναι πλάτους άνω των 10 μέτρων-, με αποτέλεσμα πλέον η απόσταση του κτιρίου από το καινούριο πλέον όριο του οικοπέδου να μην είναι 10 μέτρα, αλλά είναι μόλις 5 μέτρα. Σ' αυτή την περίπτωση δε μιλάμε για παραβίαση πλάγιων αποστάσεων, σωστά?
 15. Συνάδελφοι καλημέρα, για μια ακόμα φορά θα ήθελα τη γνώμη σας και τη βοήθειά σας. Σε οικόπεδο εκτός σχεδίου εμβαδού 3.200,00m2 , κτίστηκε βιοτεχνικό κτίριο 700,00m2. Ο ιδιοκτήτης άλλαξε χρήση αυθαιρέτως μετατρέποντας τα 150,00m2 από τα 700,00m2, σε κατάστημα. Τα υπόλοιπα 450,00m2 παραμένουν με χρήση βιοτεχνικού χώρου. Εφόσον παίρνουμε ως δεδομένο ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για καταστήματα εκτός σχεδίου είναι τα 600,00m2, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής για τον υπολογισμό του προστίμου της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. (Οι χρήσεις γης επιτρέπουν την ύπαρξη καταστήματος στο συγκεκριμένο οικόπεδο) Πώς θα υπολογιστεί το πρόστιμο? Θα υπολογιστεί με αναλυτικό προϋπολογισμό θεωρώντας ότι έχουμε αλλαγή χρήσης μέρους του κτιρίου από κύρια σε κύρια χωρίς αύξηση πολεοδομικών μεγεθών? Ή μήπως θεωρείται ότι έχουμε αύξηση του συντελεστή δόμησης και άρα το πρόστιμο θα πρέπει να υπολογιστεί με υπέρβαση δόμησης για αυτά τα 150,00m2 με υπολογισμένο τον συντελεστή αλλαγής χρήσης? Καταλήγω στον υπολογισμό του προστίμου με αναλυτικό μιας και η αλλαγή χρήσης δεν ξεπερνά τα 600,00m2. Θα μπορούσε να δηλωθεί η συγκεκριμένη παράβαση και να καταταγεί στην κατηγορία προς έκδοση οικοδομικής άδειας και να βγει κανονική άδεια αλλαγής χρήσης? Ευχαριστώ
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.